Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, October 02, 2005

Psychopaat een goede zakenman?

De beste handelaren zijn functioneel psychopaten. Onderzoekers van de universiteit van Stanford kwamen tot de vaststelling dat dergelijke karakters immers minder bang zijn om risico's te nemen en betere resultaten boeken.

"Mensen met een hersenbeschadiging presteren beter in het nemen van financiƫle beslissingen dan gezonde personen," merken de onderzoekers op. "De beste handelaren zijn functioneel psychopaten, mensen met een emotionele handicap."

De resultaten kwamen aan het licht tijdens een beleggingsspel. Daaraan werd deelgenomen door met een een gemiddeld IQ-niveau, maar een aantal onder hen had wel een hersenbeschadiging, waardoor ze emoties minder sterk ervaren. "Dit bleek ten goede te komen aan hun handelsgeest," stipten de onderzoekers aan.

De andere deelnemers probeerden risico's te vermijden, zelfs als de mogelijke winst de potentiƫle verliezen veruit overtrof. "De deelnemers met een hersenbeschadiging scoorden duidelijk beter dan de rest van de groep," merkten de wetenschappers op. Ze vermoeden dat ook toppers uit het bedrijfsleven en de advocatuur een lage risico-aversie hebben.

Daarbij wordt gesteld dat emoties het besluitvormingsproces vertragen. "Toch mag er niet gepleit worden voor het volledig uitschakelen van de ratio," benadrukken ze. "Er zijn omstandigheden waarin een opkomende emotionele reactie moet worden bedwongen om een weloverwogen en mogelijk verstandiger beslissing te nemen."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home