Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, October 02, 2005

Gezonde werknemers stimuleren

Het is in het belang van het bedrijf dat werkgevers het personseel aanzetten tot een gezonde levensstijl. Daardoor kan immers ziekteverzuim vermeden of beperkt worden en kan de productiviteit stijgen. Een aantal initiatieven die bedrijven nemen, lijken echter niet het gewenste effect te halen.

"Het vermijden van ziekteverzuim komt ten goede aan de productiviteit, maar bovendien hangt er een prijskaartje aan zieke werknemers," benadrukt de Gids voor Personeelsmanagement. "De werkgever heeft er dan ook alle belang bij om zijn werknemers aan te zetten tot gezondelevensgewoontes."

Daarbij is het volgens het magazine heel belangrijk dat gezondheidskwesties vroegtijdig worden bespreekbaar gemaakt. "In de Verenigde Staten worden werknemers aan de hand bonussen gestimuleerd om gezonder te leven en wordt ongezond leven zelfs bestraft," voert de GPM aan. "Maar het effect van bonussen is echter minimaal. Men bereikt er immers alleen werknemers die die er open voor staan en al gezond leven."

Andere initiatieven die genomen worden, zijn het aanbieden van fitnessruimtes en hogere prijzen voor ongezond voedsel in de bedrijfskantines. "Maar ook die tussenkomsten hebben slechts effect op korte termijn," merkt de GPM op. "De beste aanpak richt zich op hetmaken van bewuste keuzes van de werknemers om fit en gezond te leven."

Een combinatie van voorlichting en het aanbieden van ondersteunende hulpmiddelen is volgens het magazine het meest efficiƫnt. "Belangrijk is echter dat de omgeving en het management het goede voorbeeld geven en dat gezondheid een bespreekbare kwestie wordt," benadrukt GPM. "Dit laatste ligt echter gevoelig, want leefgewoonten liggen in de prive-sfeer van de werknemer."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home