Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 01, 2005

Handelt burger vrijwillig milieubewust?

Beleidsmakers hebben er weinig vertrouwen in dat de burger zijn milieugedrag verandert. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek van de organisatie Milieu Centraal bij nationale en locale politici en ambtenaren die zich bezighouden met milieu.

Dat gebrek aan vertrouwen leidt bij die beleidsmakers tot een voorkeur voor een regelgeving boven het stimuleren van vrijwillig milieuvriendelijk gedrag. De meerderheid stelt wel dat een milieubeleid niet mogelijk is zonder de medewerking van de burger. Bovendien is zestig procent van mening dat de milieuproblematiek bij de bevolking nog steeds leeft. Voorlichtingscampagnes zorgen er volgens de beleidsmakers ook voor dat de bevolking goed weet hoe men het milieu kan helpen beschermen.

Maar anderzijds is er weinig vertrouwen in het eigen initiatief van de bevolking. Men gaat ervan uit dat de meerderheid van de burgers niets vrijwillig zal doen. "De mensen kijken toch eerst naar hun geldbeugel en het leefcomfort," wordt er dikwijls opgemerkt. Milieu Centraal leidt daaruit af dat het Nederlandse milieubeleid de aansluiting met de bevolking heeft verloren.

Milieu Centraal twijfelt er daarbij echter aan of de burgers wel zitten te wachten op nieuwe milieuregels. "Als er sprake is van regelgeving, zal er meer moeten worden gedaan aan uitleg en communicatie," aldus nog de organisatie.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home