Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 01, 2005

Britse economie in de uitverkoop?

Ruim één vijfde van de honderd grootste Britse ondernemingen kunnen het doelwit worden van overname-pogingen. De kandidaat-overnemers komen vooral uit Euro-zone. Dat meldt het onderzoeksbureau Dealogic. Daarmee spelen die buitenlandse bedrijven volgens het bureau in op de veerkrachtige Britse economie.

Nergens in de wereld staan volgens Dealogic zoveel bedrijven in de belangstelling van overnemers dan in Groot-Brittannië. In het recente verleden waren er al de overnames van Abbey National door de Spaanse Santander-bank en van Allied Domecq door het Franse Pernod Richard.

De voorbije weken maakte Deutsche Post bekend dat het Exel zou overnemen, terwijl de Franse groep Saint-Gobain een vijandig bod van 3,6 miljard pond deed op de Engelse gipsplaten-producent BPB. De Franse mediagrop Publicis heeft 1,6 miljard pond over voor rivaal Aegis.

Europese groepen zijn volgens Mark Preston, Londens woordvoerder van Deutsche Bank, constant op zoek naar goed renderende en integere bedrijven. "Aan dat profiel beantwoorden vele Britse bedrijven perfect," vertelde hij aan het persbureau Reuters. "Bovendien zijn er in Groot-Brittannië weinig wettelijke regels die overnames bemoeilijken."

Het persbureau voegt er aan toe dat Britse ondernemingen bij bedrijven uit de euro-zone nooit zo populair zijn geweest. "De sterke euro maakt het veel interessanter om buitenlandse overnames te doen," aldus Reuters. "Door de zwakke dollar zouden Amerikaanse bedrijven het logische doelwit moeten zijn, maar in plaats daarvan zijn het vooral Britse ondernemingen die op de shopping-lijstje staan."

Dat is volgens Reuters vooral te wijten aan de constante groei van de Britse economie, terwijl de Amerikaanse industrie heen en weer geslingerd wordt tussen groei en daling. Bovendien kost het veel minder om zich op de Britse markt in te kopen dan in de Verenigde Staten. "Het investeren in een Brits bedrijf betekent trouwens heel dikwijls meteen ook een aanwezigheid op de Amerikaanse markt," wordt er aan toegevoegd.

In Groot-Brittannië zijn het de aandeelhouders en niet de raad van bestuur die over een overname moeten beslissen. "Met een groeiend activisme van de Britse aandeelhouders, staan de bedrijfsleiders onder druk om met financiële resultaten naar buiten te komen," voert Reuters nog aan. "Vooral een aantal fondsen met korte termijnvisies verdragen geen management dat geen onmiddellijke resultaten levert."

De populariteit van de Britse economie zou volgens analisten de koers van het Britse pond kunnen doen stijgen. "Dat zou de interesse van buitenlandse investeerders kunnen doen afnemen," merkt Reuters op. "Analisten stellen dan ook dat het voor Europese investeerders nu het geschikte ogenblik is om zich op de Britse markt te begeven."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home