Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, October 04, 2005

Economie in de media


Sinds 1 oktober kunnen mensen met een draagbare computer of met een PDA draadloos surfen in de 73 Belgische Quick-restaurants. "De Quick-restaurants worden zo toegevoegd aan de lijst die al 500 Belgacom ADSL Hotspots telt," deelde Belgacom mee in een persbericht. Andere hotspotpartners van het telecombedrijf zijn de Total-tankstations, een honderdtal Stella-cafés en de winkelketen FNAC. "Op dit ogenblik zijn er nog geen andere officiële contacten," vertelde een woordvoerder "Dit partnership past perfect in de strategie van Belgacom ter ontwikkeling van de e-society. Daarbij moet iedereen de mogelijkheid krijgen om op internet te gaan."
In een Quick-restaurant zullen mensen met een draagbare pc draadloos op het internet kunnen surfen met alle functies en voordelen van een klassieke ADSL-verbinding. Dat is gratis voor alle Belgacom ADSL-klanten, met hun eigen login en paswoord. Wie geen abonnement heeft, kan surfen via een vooraf betaalde kaart. Klanten die de Belgacom ADSL Hotspots eens willen uittesten, kunnen in de verkooppunten van Belgacom gratis een voorafbetaalde kaart van 30 minuten krijgen.

Real Madrid werkt dit seizoen met een recordbudget van 346 miljoen euro. Dat maakte de Spaanse topclub maandag op de eigen website bekend. In vergelijking met het vorige seizoen is de begroting met ruim 13 procent gestegen. Belangrijkste bron van inkomsten is dit seizoen de marketing waaruit 117 miljoen binnenkomt. De verkoop van seizoenkaarten (71 miljoen), de vriendschappelijke en internationale duels (23 miljoen) en de tv-rechten (65 miljoen) leveren Real eveneens veel geld op. De Koninklijke verwacht dit seizoen voor belasting een winst van 78 miljoen te boeken, tegen 8 miljoen vorig seizoen. "We zijn nu de absolute leider op het gebied van de inkomsten. Niet alleen in het voetbal, maar in alle geledingen van de professionele sport," concludeerde voorzitter Perez voldaan.

De Nederlandse Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) heeft een speciaal bassin gebouwd voor de conservering van een in 2003 opgegraven Romeins schip in het nieuwe Utrechtse stadsdeel Leidsche Rijn. Het vaartuig werd in 1999 aangetroffen tijdens bodemonderzoek in Leidsche Rijn. Bij de opgraving in 2003 bleek het te gaan om het meest complete Romeinse vaartuig dat ooit is gevonden ten noorden van de Alpen. De ROB heeft in haar gebouw van het Nederlands Instituut voor Scheeps- en Onderwaterarcheologie in Lelystad een speciaal bassin laten bouwen waarin het schip de komende jaren wordt geconserveerd door het onder te dompelen in polyethyleenglycol, een wasachtige substantie die moet voorkomen dat het hout beschadigd raakt onder invloed van lucht. De dienst verwacht dat het hele project ongeveer drie jaar duurt. De bedoeling is dat het schip teruggaat naar Leidsche Rijn waar het in de toekomst in een museum tentoon wordt gesteld, samen met andere bodemvondsten uit deze wijk.

Duitsland heeft maandag met verscheidene manifestaties de hereniging herdacht tussen West-Duitsland en de DDR, precies vijftien jaar geleden. Bondspresident Köhler stelde daarbij dat Duitsland ook na vijftien jaar nog steeds verdeelheid kent tussen West en Oost. Het streven om in alle delen van Duitsland dezelfde voorspoed te brengen is volgens hem niet overal succesvol geweest. Hij waarschuwde evenwel voor doemdenken, omdat er volgens hem in de afgelopen vijftien jaar ook veel is bereikt. Schröder verzekerde het oosten van Duitsland, dat een hoge werkloosheid kent, dat de steun uit het westen onverminderd groot zal blijven. De Westduitsers hebben echter relatief weinig interesse voor de ex-DDR. Liefst één op de drie West-Duitsers is sinds de hereniging nog altijd niet in de ex-DDR geweest. De voormalige Oost-Duitsers gingen wel massaal naar het westen. Slechts ver procent van de Oostduitsers is nog nooit in het westen geweest sinds de samensmelting van de twee Duitslanden.

Twaalf olieraffinaderijen in het zuiden van de Verenigde Staten waren maandag nog altijd gesloten door de schade die de orkanen Katrina en Rita hebben veroorzaakt. De raffinaderijen waarover het gaat, bevinden zich in Texas, Louisiana en Mississipi. In de regio zijn eveneens 21 gassites gesloten. Twee oliepijpleidingen zijn slechts gedeeltelijk operationeel. Wat de pijpleidingen betreft die gedistilleerde producten vervoeren, zijn er twee gesloten en werken twee anderen op de helft van hun capaciteit. Van de 15 gaspijpleidingen die door Rita werden getroffen, werkt slechts één normaal.

België neemt meer maatregelen om de biodiversiteit te vergroten, maar doet dat te traag en te weinig. Dat blijkt uit het derde Belgische rapport over biodiversiteit, dat de stappen evalueert die de overheden zetten voor het behoud en het duurzame gebruik ervan. Volgens het rapport zijn er positieve signalen. Gesteld wordt dat de sensibilisatie over biodiversiteit zit in de lift zit, dat de gewesten hun inspanningen nog opdrijven en er op federaal vlak steeds meer politieke ondersteuning komt van de departementen leefmilieu, ontwikkelingssamenwerking en wetenschapsbeleid. Het aanduiden van beschermde gebieden in België evolueert volgens het rapport eveneens positief, want bijna dertien procent van het Belgische grondgebied is vandaag beschermd.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home