Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 07, 2005

Economie in de media


De Amerikaanse autoconstructeur Ford Motor Company en het Franse autoconcern PSA Peugeot Citroën gaan gezamenlijk 322 miljoen euro investeren in de ontwikkeling van twee nieuwe dieselmororen voor bedrijfsauto's en exclusieve modellen. Ford zal in zijn fabriek in het Engelse Dagenham een 2,2 liter dieselmotor produceren voor de Ford Transit en de PSA-modellen Boxer en Jumper. In het Franse Trémery wordt een motor ontwikkeld voor de middelgrote en grote modellen van beide constructeurs. Beide ondernemingen hebben zich voorgenomen om jaarlijks maximaal 200.000 motoren te produceren

In het boekjaar 2005 (dat eindigde op 31 augustus 2005) heeft de Zweedse woonwarenhuisketen Ikea in België haar omzet met 15 procent zien stijgen tot 378,5 miljoen euro. Er was ook een gemiddelde prijsverlaging van 4 procent. In het voorbije boekjaar kreeg Ikea er in België twee nieuwe Ikea-vestigingen en 600 nieuwe werknemers bij. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend op een persbijeenkomst. In maart opende Ikea een nieuwe vestiging in Anderlecht, in augustus opende een Ikea-winkel in Aarlen zijn deuren. De 600 nieuwe werknemers kwamen er niet alleen om de nieuwe Ikea-vestigingen van personeel te voorzien, maar ook omdat de Ikea-winkels sinds augustus 's avonds langer open blijven. Wat de hele Ikea-groep betreft, werd in het boekjaar 2005 een omzet van 14,8 miljard euro geboekt. Het winstcijfer wordt niet bekendgemaakt.

De aanslagen van juli hebben een nefaste invloed gehad op het toerisme in Londen. Dat bleek donderdag uit cijfers van Visit Londen, het officiële toerismebureau in de Britse hoofdstad. In augustus deed bijna een kwart minder bezoekers een attractie aan, voor september wordt uitgegaan van 10 tot 15 procent minder bezoekers. Vooral de gratis attracties en de grootste attracties leden onder de mindere belangstelling. De kleine attracties ondervonden bijna geen effect van de aanslagen, zo bleek. De Britse minister van Toerisme, James Purnell, had donderdag in Londen een onderhoud met verantwoordelijken uit de toerismesector. Volgens de minister komt het erop aan de mensen weer bewust te doen worden dat de Britse hoofdstad een fantastische plek is om te bezoeken. Het zouden vooral de Britten zelf zijn die sinds juli veel minder de weg vinden naar Londen.

De uitzendsector moet in de toekomst een wettelijke erkenning als rekruteerder krijgen. "Dat zou een goede aanvulling zijn op de wet," zo zegt afgevaardigd bestuurder Herman Nijns van Randstad Belgium. In de publieke sector moet er meer ruimte komen voor interimarbeid. "We willen geen wettelijk tabula rasa," aldus Nijns. "De uitzendsector is goed gereguleerd, maar we spelen een almaar grotere rol in het aanwerven van mensen." Randstad evolueerde de laatste vijf jaren in de richting van dienstverlener in human resources. Het is ook actief in werving en selectie voor vaste profielen. De toegang tot de overheidssector, waarin ruim 1 miljoen mensen actief zijn, is nog te beperkt. "Het zou getuigen van goed bestuur als de overheid een stap in onze richting zou zetten," zegt Nijns. Interimkrachten kunnen bijvoorbeeld perfect ingezet worden op piekmomenten. De administratieve overlast blijft een pijnpunt. "Onze consulenten worden werkelijk overstelpt met administratieve werklast. Een vermindering van die last is een conditio sine qua non voor de kwalitatieve ontwikkeling van de sector," aldus nog Nijns.

De beveiliging van de New-Yorkse metro is donderdag opgevoerd in verband met een reële terreurdreiging. Dat hebben burgemeester Michael Bloomberg en de New-Yorkse politiecommissaris Raymond Kelly bekendgemaakt op een speciaal belegde persconferentie. Bloomberg sprak van een specifiek dreigement dat inhield dat er binnen enkele dagen een aanslag zou worden gepleegd op de metro. Het dreigement was afkomstig uit het buitenland, aldus Bloomberg. Hij zei ook dat in New York geen arrestaties zijn verricht. Een politiewoordvoerder zei dat de beoogde plaats van de aanslag en de tijd waarop die gepleegd zou moeten worden, bekend zijn. Hij zei ook dat het om een bomaanslag ging.

Het aantal HIV-besmettingen in Zuid-Afrika blijft stijgen en als hier niet meer tegen wordt gedaan dreigt de levensverwachting in het land verder te kelderen. Dat hebben onderzoekers donderdag gezegd op een provinciale aids-conferentie in Johannesburg. Aangenomen wordt dat momenteel bijna 6,3 miljoen van de 47 miljoen inwoners van Zuid-Afrika seropositief zijn. In 2003 waren dat er nog 5,3 miljoen. Alan Whiteside, professor gezondheidseconomie en HIV aan de universiteit van KwaZulu-Natal, zei dat de levensverwachting hierdoor op korte termijn dreigt te dalen van 63 tot 46 en lager. Aids is in Zuid-Afrika een van de belangrijkste doodsoorzaken onder jongvolwassenen en volgens Whiteside zullen de gevolgen van aids waarschijnlijk over zo'n twintig jaar het sterkst merkbaar zijn. "Het is mogelijk dat het aantal inwoners de vijftig miljoen niet bereikt," zei hij. In Zuid-Afrika krijgen slechts 76.000 van de naar schatting vijfhonderdduizend mensen die aids-medicijnen nodig hebben medische behandeling en de regering van president Thabo Mbeki is verweten de aids-bestrijding niet serieus aan te pakken.

De organisatie van de Olympische Winterspelen van Turijn heeft de hulp van de NAVO vriendelijk afgeslagen. Dat heeft Mario Pescante, voorzitter van het organisatiecomité, gezegd tegen het persbureau Reuters. Volgens Pescante heeft Italië tijdens de begrafenis van paus Johannes Paulus II aangetoond dat het ook zonder buitenlandse hulp een mega-evenement kan beveiligen. "We hadden drie miljoen mensen die afscheid kwamen nemen van de paus," zei Pescante. "En daarbij waren tientallen hoogwaardigheidsbekleders. Kortom, we zijn al aardig getraind in zulke situaties. We hebben de NAVO bedankt voor het aanbod, maar we doen het zelf." Tijdens de Olympische Spelen van Athene, vorig jaar, maakten de Grieken wel gebruik van een aanbod van de NAVO. Destijds werd het luchtruim door Awacs-vliegtuigen in de gaten gehouden om terroristische aanslagen tegen te gaan.

Eindhoven Airport wil op korte termijn elk uur één vliegtuig meer laten vertrekken. Dat betekent een verdubbeling van de huidige vijftien vluchten per dag. De verdubbeling zou 3500 extra arbeidsplaatsen opleveren in de regio Zuidoost-Brabant. Dat zei directeur B. de Boer van Eindhoven Airport. De Boer wil wel goede afspraken maken met de omwonenden en de Brabantse Milieu Federatie over de uitbreiding. Door het aantal vluchten te verdubbelen zou Eindhoven in de toekomst een directe verbinding kunnen krijgen met zestien nieuwe bestemmingen. Naast veel zakelijke reizigers vinden ook de goedkope vliegmaatschappijen een uitbreiding van het aantal vluchten en bestemmingen interessant. Zo toont de Ierse prijsvechter Ryanair interesse om van Eindhoven Airport een nieuwe thuisbasis te maken voor vier van haar toestellen, liet De Boer doorschemeren. Eindhoven Airport maakt gebruik van de diensten en faciliteiten van vliegbasis Eindhoven. De omwonenden gaan akkoord met meer burgertoestellen als het Nederlandse leger toezegt dat minder gevechtsvliegtuigen op en rond Eindhoven Airport oefenvluchten zullen houden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home