Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 06, 2005

Ontbossing kan neerslagpatronen wijzigen

De regenval in sommige gedeelten van de Verenigde Staten zou in belangrijke mate verminderd kunnen worden door een complete ontbossing van andere gebieden in de wereld. Dat blijkt uit een onderzoek van de Duke University, waarbij gebruik gemaakt werd van een computermodel van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

"De studie is één van de eerste die mogelijke wereldwijde effecten aantoont van locale veranderingen van het landschap," merkt het magazine LifeScience op. Zo zou blijken dat een ontbossing van het Amazone-gebied de regenval in Texas van maart tot september met 25 procent zou kunnen verminderen.

Een ontbossing van Centraal-Afrika zou de neerslag in het Amerikaanse Midwest kunnen beïnvloeden, terwijl een gelijkaardige ingreep in Zuid-Oost Azië gevolgen zou kunnen hebben voor de regenval in China en de Balkan.

De wetenschappers stellen echter dat de verandering in het neerslag-patroon vooral in bepaalde seizoenen zou optreden en dat een vermindering van de regenval in één regio gepaard zou gaan met een grotere neerslag in andere gebieden. Zo zou mee regen verwacht mogen worden op het Arabische schiereiland en Oost-Afrika. Op sommige locaties zou men zelfs tot een stijging met vijftig procent kunnen verwachten.

Het niveau van de wereldwijde regenval zou volgens de onderzoekers echter niet veranderen. Het fenomeen zou te wijten zijn aan de invloed van de ontbossing op de vorming en het traject van de tropische regenstormen. Maar het toont volgens de onderzoekers wel aan dat het klimaat van het noordelijk en zuidelijk halfrond met elkaar zijn verbonden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home