Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, October 05, 2005

Steden denken na over klimaatverandering

Leiders van meer dan twintig wereldsteden wisselen de volgende dagen tijdens een samenkomst in Londen ideeën uit over de bestrijding van de klimaatverandering. Steden consumeren immers 75 procent van de wereldwijde energie-productie en zijn dan ook grote bronnen van vervuiling.

The World Cities Leadership Climate Change Summit brengt vertegenwoordigers samen uit heel uiteenlopende steden, zoals Peking, Delhi, Sao Paulo, Stockholm of Kingston. Op de agenda staan onder meer de gevolgen van de klimaatverandering, maar ook het uitwerken van mogelijkheden om de uitstoot van de steden te beperken. "Daarbij heeft iedereen wel enkele voorbeelden," aldus Nicky Gavron, onderburgemeester van Londen.

De Britse Climate Group gaf ter gelegenheid van de samenkomst een rapport uit met vijftien case-studies. Zo wordt onder meer verwezen naar Berlijn, waar 75 procent van de nieuwe gebouwen zonnepanelen moeten omvatten. Mexico City wil tegen volgend jaar 80.000 taxi's vervangen door milieuvriendelijker exemplaren.

Ook werd aandacht besteed aan Chicago, waar daktuinen aangemoedigd worden om buildings koel te houden. In Kopenhagen blijkt één derde van de bevolking met de fiets naar het werk te rijden. Eén van de meestopvallende projecten staat echter op naam van Toronto, waar het water uit de grotere dieptes van het Lake Ontario gebruikt wordt als alternatief voor air-conditioning.

Londen zelf stelt er zijn tolsysteem voor, waarbij autobestuurders 8pond per dag moeten betalen om tijdens de werkuren in de stadscentrum te mogen rijden. Burgemeester Ken Livingstone merkte op dat de uitstoot van koolstofdioxide in het betrokken gebied sindsdien met 19 procent is gedaald.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home