Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, October 05, 2005

Oogst ongezond voor Ghanese cacaoboeren

De Ghanese cacao-oogst bezorgt gezondheidswerkers heel wat kopzorgen. Met de cacao is niets mis, maar de Ghanese boeren blijken hun tijdelijke rijkdom met ongezonde praktijken, zoals prostituées, te vieren. Verantwoordelijken van cacao-coöperatieven vrezen dat dit tot een uitbreiding van de Aids-epidemie zou kunnen leiden.

"De boeren hebben de gewoonte om tijdens het cacao-seizoen met meer vrouwen seks te hebben," vertelde Evelyn Appiah Kubi, woordvoerdstervan de coöperatieve Kuapa Kokoo, aan het persbureau Reuters. "Het is voor hen een manier om hun tijdelijke rijkdom te vieren en een vlucht uit de armoede van Ghana."

Maar dat vormt volgens Appiah Kubi niet alleen een bedreiging voor de cacaoboeren, maar ook door de industrie. Ghana is de tweede grootste cacao-producent van de wereld. "Wanneer onze boeren ziek worden of sterven, krijgen we het werk niet meer gedaan," merkte ze op.

Reuters stelt dat de armste boeren amper enkele honderden dollars per jaar verdienen, maar dat de rijkeren aan enkele duizenden dollarskunnen komen. "Dat zet hen aan om nieuwe vrouwen te nemen," aldus het persbureau. "Polygamie is in Ghana immers nog altijd wijd verspreid."

Anderen gaan naar de bars en spenderen hun geld aan prostituées, die soms vanuit de hoofdstad Accra negen uur reizen om de cacao-gebieden te bereiken. Cijfers over de hiv-infecties bij de cacaoboeren zijnniet gekend, maar gezondheidswerkers stellen dat het promiscue gedrag en een gebrek aan informatie voor gevaarlijke situaties zorgen.

Volgens officiële cijfers is in Ghana 3,1 procent van de bevolking met hiv besmet. Dat is een daling met 0,5 procent tegenover twee jaar geleden en lager dan de besmetting in Afrikaanse landen waar de situatie het ergst is. "Maar contact met cacao-boeren uit buurlanden waar de toestand dramatischer is, zoals Ivoorkust, verhoogt het risico op infectie," stippen de gezondheidswerkers aan.

Chauffeurs uit Accra, Tema en andere grote steden moeten op de plantages soms een week wachten tot hun vrachtwagens zijn geladen. "Van die periode maken ze gebruik om met de locale meisjes op stap te gaan," wordt er opgemerkt. "Bovendien zijn velen er nog altijd van overtuigd dat aids een vloek is."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home