Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, October 05, 2005

Economie in de media


De Nederlandse Organisatie voor Toegepast-Natuurwetenschappelijk onderzoek ontwerpt bewegende kleding die sporters in het juiste ritme en houding houdt. Op dit moment voert TNO tests uit met roeiers. Zij krijgen sensoren in hun kleding, die hun snelheid en bewegingen registreren. Als een van hen afwijkt van het optimale tempo of ritme, krijgt hij via sensoren bij zijn enkel en pols een trilsignaal met de goede snelheid. Het voordeel is duidelijk volgens Hendrik-Jan van Veen, de leider van het onderzoeksteam. "De feedback wordt veel sneller opgepikt door de sporter dan via een schreeuwende trainer," vertelt hij in The New Scientist. Andere experimenten worden uitgevoerd met schaatsers en voetballers. De leden van de Postcode Loterij Schaatsploeg trainen met vibrerende kussentjes op de schouders en heupen, die signaleren of ze in de juiste aërodynamische houding rijden. De voetballers van PSV kregen vorig jaar al een training van de toekomst. De spelers droegen toen speciale hesjes met zenders, die hun locatie, snelheid en versnelling doorgaven aan de technische staf.

Het Italiaanse zuivelconcern Parmalat heeft wederom een miljardenclaim tegen een bank ingediend. Ditmaal kan Credit Suisse First Boston een claim tegemoetzien van 7,1 miljard euro, omdat het zou hebben meegewerkt aan de boekhoudfraude waaraan Parmalat in 2003 vrijwel te gronde ging. Parmalat heeft eerder al enkele andere banken in de tang genomen. Zo eist het van Bank of America 10 miljard euro. Eenzelfde bedrag wil het hebben van Citibank. De 7,1 miljard euro komt bovenop het totaalbedrag van ongeveer 26 miljard euro die Parmalat tot nu toe heeft teruggeëist. Woensdag begint in Milaan een proces tegen Parmalat-oprichter Carlisto Tanzi. Ook enkele ex-directeuren, accountants en advocaten zullen zich moeten verantwoorden voor de boekhoudfraude, die een financieel gat van 14 miljard euro moest verhullen. Donderdag krijgen de aandelen Parmalat weer een notering aan de effectenbeurs in Milaan. Een ander Italiaans zuivelconcern, Granarolo, overweegt een overnamebod uit te brengen op Parmalat.

In het Zweedse Stockholm zijn dinsdag de winnaars van de Nobelprijs voor de natuurkunde 2005 bekendgemaakt. De prestigieuze prijs is net als vorig jaar verdeeld onder drie wetenschappers. De Amerikaan Roy J. Glauber heeft de helft van de prijs toegekend gekregen. Daarnaast gaat de prijs voor elk een kwart naar naar de Amerikaan John L. Hall en de Duitser Theodor W. Hänsch. Glauber, verbonden aan de Harvard University in Cambridge (Massachusetts), krijgt de prijs voor zijn bijdrages aan de kwantumtheorie van optische coherentie. Hall en Hänsch delen de andere helft van de prijs voor hun werk op het gebied van op laser gebaseerde precisie spectroscopie. Hall werd in 1934 geboren en werkt bij de Universiteit van Colorado in de stad Boulder. De jongste is de in 1941 geboren Duitser Hänscher die werkzaam is op het Max Planck Instituut in Garching en aan de Ludwig Maximilians Universiteit in München. Maandag werd al de winnaar van de Nobelprijs voor de medicijnen bekendgemaakt. Die ging dit jaar naar de Australiërs Barry Marshall en Robin Warren voor hun onderzoek naar de bacterie Helicobacter pylori en de betekenis daarvan bij aandoeningen aan de spijsverteringsorganen.

Het Getty Museum in Los Angeles, dat ervan beschuldigd wordt geplunderde objecten te hebben gekocht, deelde maandag mee dat het drie archeologische meesterwerken teruggeeft aan de Italiaanse regering. Het museum besloot deze drie van de 42 gevraagde objecten terug aan Italië te geven om haar goede wil te tonen. Hiermee wil het Getty ook een einde maken aan een rechterlijk bevel dat in de Verenigde Staten werd opgestart door de Italiaanse autoriteiten om de stukken terug te krijgen.

Van de zes boeken over de avonturen van Harry Potter zijn wereldwijd meer dan driehonderd miljoen exemplaren verkocht. Dat heeft de zaakwaarnemer van de Britse auteur J.K. Rowling dinsdag bekendgemaakt. De boeken zijn vertaald in 63 talen, recentelijk ook in Farsi, een Perzische taal. De grens van driehonderd miljoen werd bereikt met het laatste boek, Harry Potter en de Halfbloed Prins, dat in juli verscheen. Dat was twee jaar na het vijfde avontuur. Rowlings eerste drie Potter-boeken zijn verfilmd. De vierde verfilming komt vanaf november in de bioscopen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home