Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, October 04, 2005

Downloads een aalmoes voor muzikanten?


Diensten zoals iTunes zijn te goedkoop om de artiesten voldoende te vergoeden. Dat is de stelling van een rapport van het Music Managers Forum (MMF). Volgens de betrokken managers halen de muzikanten amper zes procent van de inkomsten van een iTunes-download. Dat zou amper de helft zijn van de opbrengst die ze uit een fysiek product halen.

"Een nummer moet nu al 1,5 miljoen exemplaren verkopen vooraleer de muzikant al zijn gemaakte onkosten kan omzetten in winst," vertelde MMF-voorzitter Jazz Summers aan de krant The Times. Ook Tim Clark, die man die onder meer Robbie Williams vertegenwoordigt, stipte aan dat de artiesten door iTunes veel te weinig vergoed worden.

Summers benadrukte dat de platenmaatschappijen door de legale download-services bij verrassing werden genomen. "Uit angst voor de illegale downloads, waren ze vlug bereid om de prijzen van Apple en aanverwanten te aanvaarden," benadrukte hij.

Daarnaast willen ook de Mechanical Copyright Protection Society (MCPS) en de Performing Rights Society (PRS) de royalties van de componist opdrijven van 8,5 procent naar 12 procent. Ze zouden het echter de volgende twee jaar tot 8 procent willen beperken voor de invoering van nieuwe diensten.

Maar het magazine The Register stelt dat het probleem echter ligt bij de platenmaatschappijen. "Napster, iTunes, Virgin Digital en Wippet zijn verkopers," wordt er opgemerkt. "De royalties worden ondehandeld door de platenmaatschappijen en de managers, niet door de retailers." Bovendien wordt er opgemerkt dat de managers misschien meer moeite zouden kunnen doen om voor hun muzikanten betere voorwaarden te bedingen.

Daarenboven stelt The Register dat de downloads nog altijd maar een marginaal aandeel in de muziekmarkt hebben. Maar er wordt aan toegevoegd dat die markt snel zal groeien, volgens Clark zelfs sneller dan de meeste mensen verwachten. Dan wordt het voor onhankelijke initiatieven veel gemakkelijker om rechtstreeks met de download-services te onderhandelen, wat de platenmaatschappij van vandaag heel wat problemen zou kunnen opleveren.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home