Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, October 05, 2005

Spaanse vispraktijken bedreiging voor haaienbestand

De praktijken van Spaanse vislui zijn volgens wetenschappers bedreigend voor het voortbestaan van bepaalde haaiensoorten in het noord-oosten van de Atlantische Oceaan. De vissers laten netten voor geruime tijd in zee achter, waardoor gevangen vis afsterft en onbruikbaar wordt.

"Spaanse vissers gebruiken een verspillende manier van vissen, waarbijze meer dan de helft van hun vangst laten rotten," voeren Ierse, Noorse en Britse maritieme experts aan. "Ze kijken soms weken of zelfs maanden lang niet om naar hun netten, in de hoop hun winsten te kunnen maximaliseren."

Daardoor zijn volgens de wetenschappers misschien wel vier vijfden van twee bedreigde haaiensoorten - de schubzwelghaai en de Portugese ijshaai - uitgeroeid. "Hun praktijk is echter niet illegaal," voert Dominic Rihan, visserij-technoloog van de Irish Sea Fisheries Board, aan. "Maar dat is precies de kern van het probleem."

Rihan stelde daarbij de de Europese Unie de visserij beter moet reglementeren. "Zo zouden de netten op drie dagen tijd moeten kunnen weggehaald worden," stelde hij voor. "De verspilling van dit ogenblik is gigantisch."

Sinds 1991 hebben ongeveer vijftig Spaande trawlers hun netten geplaatst op het Continentaal Plateau, ongeveer 800 tot 1.500 meter diep voor de kusten van Engeland, Ierland en Schotland.

De beide haaiensoorten werden oorspronkelijk alleen gevangen voor hun levers. Die omvatten immers olie die gebruikt wordt door de farmaceutische sector en de cosmetica-industrie. Maar steeds meer wordt haaienrug ook in de voedingsindustrie gebruikt, vooral in Spanje en Frankrijk.

Maar de trawlers gebruiken volgens Rihan veel te veel netten. Ze hebben niet voldoende ruimte om de hele vangst aan boord te nemen wanneer ze een lading vis aan land brengen. "Daarom laten ze de netten ter plaatse, maar dat betekent dat bij hun terugkomst de helft van de haaien al dood zijn en aan het rotten zijn geraakt," merkte Rihan nog op.

Tevens klaagde hij erover dat de trawlers dikwijls beschadigde netten difinitief achterlaten. "Dat kan het leven op de zeebodem voor jaren vernietigen," stipte hij aan. Vorige maand zou een ISFB-schip bij een zoektocht ongeveer 25 mijl aan verlaten netten hebben aangetroffen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home