Economie in de media
Paus Benedictus XVI heeft als eerste paus ooit een televisie-interview gegeven. Dat wordt op 16 oktober uitgezonden op het publieke Poolse tv-station TVP1. Dat heeft een woordvoerder van de zender woensdag bekendgemaakt. Het vraaggesprek in het Italiaans duurt 16 minuten en is in september opgenomen in de zomerresidentie Castelgandolfo. Benedictus zegt in het interview ook enkele woorden in het Pools. Eerder hebben pausen alleen wat losse vragen van journalisten beantwoord, maar nog nooit een interview van deze duur gegeven.
De familie van de gedetineerde Saddam Hussein heeft te weinig geld om de verdediging te betalen tijdens de komende rechtszaak tegen de Iraakse ex-president. Dat heeft zijn advocaat Khalil Dulaimi woensdag gezegd. Hij vindt dat de Iraakse rechtbank of media de advocaatkosten maar moeten betalen. Saddam Hussein zou volgens plan op 19 oktober al moeten voorkomen. Volgens de advocaat hebben hij en zijn medewerkers tot dusver geen rekeningen ingediend omdat de familie onvoldoende geld heeft. Het tribunaal dat Saddam gaat berechten heeft volgens de jurist al zeker 500 miljoen dollar kunnen steken in de voorbereiding van de rechtszaak. Dulaimi zei de pers niet meer te woord te zullen staan totdat het tribunaal met geld over de brug komt voor de juridische kosten of de media.
Het parket in Parijs heeft vandaag de verwijziging naar de strafrechtbank gevorderd van de Franse petroleumgroep Total en een tiental andere verdachten in verband met de ramp met de olietanker Erika voor de Bretoense kust op 12 december 1999. Het gerechtelijk onderzoek over de ramp met de Maltese tanker, werd in het voorjaar van 2005 afgerond. Total werd vervolgd voor mededaderschap aan het in gevaar brengen van andermans leven en van vervuiling van het zeewater. De olietanker brak in twee voor de kust. Hierdoor kwam een gigantische hoeveelheid olie in het water en op de stranden terecht. In de strafprocedure rond de Erika-ramp zijn er een zestigtal burgerlijke partijen. Achttien rechts- en natuurlijke personen werden in verdenking gesteld onder wie Total, de Indiase kapitein van het schip, de Italiaanse eigenaar en een Italiaans controlebedrijf.
Europese regeringen zullen waarschijnlijk geen subsidie voor de nieuwe Airbus A350 toezeggen, als zoals verwacht donderdag officieel bekend wordt gemaakt dat het toestel gebouwd gaat worden. De Europese regeringen zien volgens een functionaris tijdelijk af van het formeel toezeggen van subsidies vanwege een conflict dat de EU heeft met de Verenigde Staten. De EU en de VS hebben bij de Wereldhandelsorganisatie een klacht tegen elkaar ingediend wegens het verstrekken van ongeoorloofde overheidssteun aan respectievelijk Boeing en Airbus. Airbus heeft voor 1,5 miljard euro subsidie gevraagd aan de regeringen van Groot-Brittanniƫ, Frankrijk, Duitsland en Spanje. In totaal heeft Airbus naar schatting 4,4 miljard euro nodig. In juni stelde Airbus de presentatie van de A350 uit in afwachting van de subsidietoezeggingen, die tot op heden niet zijn gedaan. De Amerikaanse regering heeft gewaarschuwd dat toezegging van subsidies voor de Airbus A350 een vriendschappelijke schikking van het conflict in gevaar brengt.
Belgacom heeft tussen september 2004 en september 2005 meer dan 3,3 miljard virussen en spam onderschept, drie keer zoveel als het jaar ervoor. Het telecommuniatiebedrijf gaat bovendien een partnership aan met Symantec om het internetverkeer nog beter te beveiligen. Dat meldt Belgacom woensdag naar aanleiding van het mondiaal forum van de breedband in Madrid. Via de 'Skynet Mail Protection', die sinds vorig jaar automatisch geactiveerd is voor de Belgacommailbox van ADSL GO/Plus-klanten, werden op een jaar tijd 3,3 miljard virussen en spam onderschept. "Belgacom verwacht dat dit cijfer nog zal toenemen en blijft daarom waakzaam", luidt het. De telecommunicatiemaatschappij wijst er daarom ook op dat het deactiveren van de beveiliging, wat door ongeveer 20 pct van de klanten gedaan wordt, bijzonder onveilig is.
Tot nu toe heeft de onderzoeksrechter die belast is met het onderzoek naar de gasramp in Gellingen eind juli 2004, al veertien mensen in verdenking gesteld. Het onderzoek is nog steeds aan de gang, zo meldde Marie-Claude Maertens, de substituut die de communicatie rond het dossier verzorgt, woensdag op een persconferentie. Tot nu heeft de onderzoeksrechter die met de zaak bezig is, al veertien personen in verdenking gesteld, van wie zes rechtspersonen en acht natuurlijke personen. Ze zijn allemaal in verdenking gesteld voor onvrijwillige doodslag en onvrijwillige slagen en verwondingen door een gebrek aan voorzorg en voorzichtigheid. Er is geen enkele identiteit bekendgemaakt. Zodra het onderzoek afgesloten is, wordt het dossier overgemaakt aan de raadkamer van Doornik. Normaal gezien zal er dan in de loop van 2006 een proces komen in het gerechtelijk arrondissement Doornik.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home