Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 07, 2005

God vergeet werknemer te wekken

"God heeft me niet gewekt." Dat is één van de vele idiote smoesjes die Amerikaanse werknemers de voorbije maanden hebben gebruikt om toch maar een dagje niet te moeten werken. Uit een onderzoek van het magazine CareerBuilder.com blijkt trouwens dat bijna de helft van de Amerikaanse werknemers zich minstens één dag per jaar onterecht ziek melden.

Vorig jaar bleef 35 procent van de Amerikaanse arbeidsbevolking minstens één dag afwezig zonder ziek te zijn. Dat is dit jaar opgelopen tot 43 procent. Maar soms kan dat de betrokkene duur te staan komen, want 23 procent van de ondervraagde werkgevers gaf toe een werknemer ontslagen te hebben wegens een ongewettigde afwezigheid.

De populairste dag voor een ziekmelding is woensdag (27 procent), maar men houdt blijkbaar ook van verlengde weekends, met opvallend veel ziekmeldingen op vrijdag (14 procent) en maandag (26 procent). Werkgevers beseffen dat echter ook, want 63 procent is heel wantrouwig tegen medewerkers die op deze dagen afwezig blijven.

Voor een aantal van de afwezige werknemers (38 procent) is ziekteverlof trouwens hetzelfde als vakantiedagen. Meer werknemers beschouwen ook psychische dipjes als valabele redenen om van het werk weg te blijven. Meestal zijn het inhalen van slaaptekort (23 procent), geen zin om te werken (17 procent) en huiselijke klussen en boodschappen (9 procent).

Naast God als smoes, worden ook barende vrouwen op de weg naar het werk, slangen en klopgeesten in de woning en zelfs een onvoorzienhuwelijk als uitvlucht gebruikt.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home