Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 07, 2005

Methaanbom in West-Siberië?

De permafrost in West-Siberië is al een aantal jaren aan het ontdooien. Dat is de conclusie van een studie die uitgevoerd werd door Russische en Britse wetenschappers. De evolutie zou er kunnen toe leiden dat miljarden tonnen metaan vrijkomen in de atmosfeer.



Sergei Kirpotin (universiteit van Tomsk) en Judith Marquand (universiteit van Oxford) kwamen bij een onderzoek tot de vaststelling dat de permanent bevroren veengebieden in West-Siberië - zo groot als Duitsland en Frankrijk samen - steeds meer veranderen in drassige vlaktes met talloze meren. "Daardoor dreigen miljarden tonnen methaan - een broeikasgas - in de atmosfeer te komen," stellen ze.

De uitgestrekte veengebieden van West-Siberië ontstonden aan het einde van de jongste ijstijd, ongeveer 11.000 jaar geleden. "Ze bevatten ongeveer 70 miljard ton methaan, bijna een kwart van de natuurlijke wereldvoorrad," merken de onderzoekers op. Het ontdooien dreigt tot een ecologische aardverschuiving te zullen leiden die waarschijnlijk onomkeerbaar is."

De opwarming van de aarde gaat in West-Siberië volgens de wetenschappers nog sneller dan elders op de wereld. "De temperatuur is er de voorbije veertig jaar met gemiddeld drie graden gestegen," voeren ze aan.

Indien de veengebieden door de opwarming van de aarde uitdrogen, zal het methaan volgens de wetenschappers oxideren en als koolstofdioxide vrijkomen in de atmosfeer. "Maar als de gronden nat blijven, zal het methaan rechtstreeks in de atmosfeer terechtkomen," voeren ze aan. "Methaan draagt twintig keer zo veel bij tot het broeikaseffect dat koolstofdioxide."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home