Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 14, 2012

Brits bedrijfsleven staat voor acht weken Olympische sneeuwstorm

De meerderheid van de Britse bedrijven verwacht door de organisatie van de Olympische Spelen en Paralympics in Londen volgende zomer met personeelsproblemen geconfronteerd te zullen worden, maar toch blijkt een belangrijpe groep geen enkel plan ontworpen te hebben om zich aan het verloop van het evenement aan te passen. Dat is de conclusie van een enquête in opdracht van telecom-operator British Telecom.

Uit het onderzoek blijkt dat 87 procent van de Britse bedrijven tijdens de Olympische Spelen verwacht met problemen, zoals de afwezigheid van medewerkers, geconfronteerd te zullen worden. Bij openbare instellingen daalt dat tot 65 procent. Ongeveer 40 procent geeft aan problemen met de personeelsbezetting te verwachten omwille van verkeersopstoppingen of personeel dat vroegtijdig wil vertrekken om wedstrijden te kunnen volgen.

Uit een onderzoek van British Telecom over de Olympische Winterspelen in Vancouver twee jaar geleden bleek dat uiteindelijk slechts 28 procent van de bedrijven daadwerkelijk problemen had gemeld. De onderzoekers zeggen dat bedrijven er toch moeten voor zorgen voldoende ingedekt te zijn. "Wanneer het in Londen sneeuwt, valt alles gedurende twee dagen stil," merken ze op. "De Olympische Spelen kunnen worden vergeleken met een sneeuwval van acht weken lang."

British Telecom stelde vast dat 70 procent van de bedrijven hun flexibele werkregeling willen verfijnen tegen de start van de Olympische Spelen. Ook denkt 33 procent aan het inhuren van tijdelijk personeel. De onderzoekers benadrukken dat bedrijven ook vooraf zouden moeten polsen naar de plannen van het personeel, zodat men zich beter kan voorbereiden. Ook wordt opgemerkt dat 29 procent van de bedrijven geen enkele regeling heeft voorzien.

Labels: ,

Russische economie verloor vorig jaar 84 miljard dollar aan kapitaalvlucht

Het voorbije jaar heeft een kapitaal van 84,2 miljard dollar Rusland verlaten. Dat is het tweede hoogste cijfer in achttien jaar tijd. Het jaar voordien bedroeg de Russische kapitaal-exodus 33,6 miljard dollar. Dat blijkt uit cijfers van de Russische centrale bank. Tijdens de laatste twee maanden van het voorbije jaar werd een kapitaalexodus van 37,4 miljard dollar opgetekend, te wijten aan de massale protesten rond de parlementaire verkiezingen en de financiële crisis in Europa.

"Waarnemers stellen dat de politieke evoluties op het einde van het jaar duidelijk een impact hebben gehad op de financiële uittocht, maar er wordt aan toegevoegd dat ook de financiële crisis in Europa een belangrijke rol heeft gespeeld," voert de Russische krant The Moscow Times aan. "Daarbij wordt opgemerkt dat verscheidene Europese banken fondsen uit hun Russische dochters hebben weggehaald." In november had de Russische centrale bank nog gewag gemaakt van een mogelijke kapitaal-exodus van 70 miljard dollar.

De hoogste kapitaal-exodus werd vier jaar geleden opgeteken. Midden in een wereldwijde economische crisis werd toen 133,7 miljard dollar weggetrokken uit de Russische economie. "De recente kapitaalbewegingen moeten echter wel in de juiste context worden geplaats," merkt The Moscow Times nog aan. "Sinds de eeuwwisseling is het Russische bruto binnenlandse product immers constant blijven groeien." Rusland maakte zes jaar geleden een einde aan de beperkingen op de kapitaalbewegingen. Eerste minister Vladimir Poetin zegt ook niet van plan te zijn die opnieuw in te voeren.

Een verbetering van het investeringsklimaat, met een terugdringen van de corruptie en het versterken van de wetszekerheid, zou een gedeelte van de kapitaalvlucht kunnen afremmen. Er is echter ook een macro-economische impact waarop de Russische overheid geen invloed heeft.

Labels: ,

Internationale merkwaarde prioriteit voor computerbouwer Lenovo

De Chinese informaticagroep Lenovo heeft inspanningen aangekondigd om zijn wereldwijde uitstraling verder te verbeteren. De bedrijfstop erkent dat zijn merkwaarde nog een belangrijke inhaalbeweging moet doen tegenover de andere prestaties van de onderneming. De versterking van die merkwaarde behoort tot de drie belangrijkste prioriteiten die het bedrijf naar voor heeft geschoven. Daarvoor is een internationaal team van vijftien marketeers samengesteld, die zich onder meer moeten buiten over sociale media, design, merkencontent, evenementen en partnerships.

"Lenovo, dat acht jaar geleden de hardwaredivisie van IBM overnam, is in China marktleider op het gebied van personal computers en heeft ook snel vooruitgang geboekt in een aantal internationale sectoren," meldt het magazine Advertising Age. "Onder meer de ThinkPad van Lenovo blijkt in zakelijke kringen bijzonder populair te zijn. Bovendien verkocht Lenovo tijdens het vierde kwartaal 12,8 miljoen computers. Dat betekent een stijging met 36,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Lenovo werd daarbij de tweede grootste computer-verkoper van de wereld."

"Maar ondanks die successen, heeft Lenovo niet diezelfde wereldwijde uitstraling als een aantal rechtstreekse concurrenten en in dan ook nergens te vinden in de bekende rangschikkingen over merkwaard," geeft David Roman, chief marketing officer van de Chinese groep, toe. "De activiteiten van het bedrijf doen het veel beter dan de merkwaarde van Lenovo. Buiten sleutellanden zoals China en India en een aantal specifieke sectoren is het merk Lenovo onvoldoende bekend." Vooral zal worden gemikt op de leeftijdsgroep tussen achttien en vijfendertig jaar.

Labels: ,

Bloggen vergemakkelijkt de stap naar het moederschap

Blogs lijkt de overstap naar het moederschap te vergemakkelijken. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Brigham Young University bij vrouwen die op het punt stonden voor de eerste keer moeder te worden. De onderzoekers stelden vast dat het bloggen de stress rond het nakende ouderschap bleek af te bouwen en ook tot een vermindering van de spanningen tussen het toekomstige ouderpaar kon doen afnemen.

"Zelfs voor koppels die goed zijn op het ouderschap, kan de overstap naar kinderen bijzonder stresserend zijn," merkt onderzoeker Brandon McDaniel op. "Blijkbaar slagen toekomstige moeders door het bloggen een grotere verbondenheid met familie en vrienden te kunnen opbouwen en zich daardoor beter gesteund te voelen." De onderzoeker merkt op dat vooral de sociale ondersteuning daarbij cruciaal lijkt te zijn en een positieve impact heeft op relaties, stressniveaus en mentale gezondheid.

McDaniel merkt wel op dat de resultaten van het onderzoek nog verder moeten worden gecontroleerd. "Het onderzoek heeft slechts een exploratief karakter," voert hij aan. "Het zou immers ook mogelijk kunnen zijn dat vrouwen met sterkere relaties een grotere neiging vertonen om te bloggen. Maar ook dan zou het bloggen nog altijd leiden tot het ervaren van een grotere sociale ondersteuning. Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat sociale ondersteuning een belangrijke invloed heeft op het moederschap."

Labels: ,

Sociale marketeers in eerste plaats gericht op verhogen visibiliteit

Sociale marketeers willen in eerste instantie de aanwezigheid van hun merk op sociale platformen uitbreiden. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau Awareness. Een verhoogde zichtbaarheid op sociale platformen wordt door 69,6 procent van de respondenten als doelstelling naar voor geschoven, gevolgd door het publiceren van content (58,9 procent) en het versterken van de sociale marketing (49,5 procent). Ook blijkt dat 23 procent sociale media op een realtime-basis volgen voor het controleren van merkvermeldingen.

Bij beginnende sociale marketeers stijgt het belang van de visibiliteit tot 78 procent, maar ervaren sectorgenoten geven daar minder prioriteit aan. Daar wordt de visibiliteit op dezelfde hoogte geplaatst als een grotere frequentie van het publiceren van content en het versterken van de sociale marketing. De onderzoekers merken echter op dat 77 procent van de ondervraagden aangeeft onvoldoende mogelijkheden te hebben om sociale marketing optimaal te kunnen uitbouwen, maar ook wordt gewag van een moeilijk meetbare return-on-investment.

De onderzoekers merken verder op dat het uitbreiden van de groep volgelingen en fans de belangrijkste doelstelling van sociale marketing-campagnes blijft (76 procent), gevolgd door het genereren van trafiek naar de website (67 procent) en vermeldingen op sociale platforms (53 procent). Toch wordt ook meer gewag gemaakt van een ondersteuning voor lead generation (38 procent) en omzet (26 procent). Awareness zegt nog vastgesteld te hebben dat ervaren marketeers drie keer meer geneigd zijn om gebruik te maken van YouTube.

Labels:

Reclamebestedingen Midden-Oosten met 4 procent gestegen

De reclamebestedingen in het Midden-Oosten hebben het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 14,3 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 4 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van het Pan Arab Research Center. De onderzoekers merkt op dat de regio daarmee zijn stabiliteit heeft aangetoond tijdens een periode die gekenmerkt werd door de Arabische Lente. De Verenigde Arabische Emiraten blijven de belangrijkste reclamemarkt van de regio. De reclamebestedingen in de emiraten lieten een stijging met 1 procent optekenen.

"De regio heeft gevoelig te lijden gehad onder de politieke en economische situaties," wordt er opgemerkt. "Alleen de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië hebben nog een groei gekend." In Saudi-Arabië kenden de reclamebestedingen het voorbije jaar een groei met 9 procent. Saudi-Arabië is de tweede belangrijkste reclamemarkt van het Midden-Oosten. Koeweit staat op de derde plaats, maar liet het voorbije jaar wel met een daling van 4 procent geconfronteerd.

Egypte, dat twee jaar gelden nog de belangrijkste reclamemarkt van het Midden-Oosten was, liet echter een terugval met 37 procent optekenen, te wijten aan de periode van politieke instabiliteit die het land het voorbije jaar heeft doorgemaakt. Ook werden verliezen opgetekend in Libanon (1 procent), Qatar (4 procent), Oman (1 procent) en Bahrein (21 procent). Er wordt opgemerkt dat televisie-reclame het voorbije jaar een groei kende met 8 procent. Daardoor wordt het marktaandeel van televisie in de regio van 62 procent tot 64 procent opgetrokken.

De reclamebestedingen in de kranten vielen met 5 procent. Bij magazines werd een groei met 1 procent opgetekend.

Labels: ,

Denemarken wil met Oost-Europa praten over emissierechten

Denemarken is bereid om als voorzitter van de Europese Unie de Oost-Europese landen ertoe te brengen om zich akkoord te verklaren met een emissiebeperking van 30 procent. Dat heeft Martin Lidegaard, Deens minister van enegie en klimaat, gezegd. Lidegaard stelde echter dat de Europese Unie nog voor een aantal andere uitdagingen op het gebied van emissies moet aanpakken, zoals het vastleggen van reductie-doelstellingen en mijlpalen tegen het einde van het volgende decennium. De Deense minister voegde er aan toe dat al die problemen nauw zijn verweven.

"Het is voorlopig nog niet duidelijk hoe ver het Deense presidentschap kan gaan met de uitstootquota, maar het is duidelijk dat de problematiek op de agenda zal staan," merkt Lidegaard op tegenover het webmagazine Euractiv.com. Een aantal Oost-Europese landen verzetten zich tegen scherpere emissiebeperkingen. Volgens Stig Schjolset, analist bij de studiegroep Point Carbon, kan er echter mogelijk een compromis worden gevonden. Diezelfde landen hopen immers 3,2 miljard euro ongebruikte emissierechten te kunnen recupereren.

De vroegere Oostblok-landen ontvingen grote pakketten emissierechten om de zwaar vervuilde industrieën uit het communistisch tijdperk te saneren. De activiteiten van die industrieën zijn echter zwaar teruggevallen, waardoor de betrokken landen met een overschot aan emissie-rechten bleven zitten. Er wordt aan gedacht om de landen de mogelijkheid te bieden die rechten te recupereren, op voorwaarde dat ze zich akkoord zouden verklaren met het verhogen van de emissiebeperking van 20 procent naar 30 procent. Er zou weinig enthousiasme zijn voor het voorstel.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Het ratingbureau Standard & Poor's kent Frankrijk en Oostenrijk niet langer de hoogste kredietwaardigheid toe. Hun status wordt met één niveau verlaagd. Ook Malta, Slovenië en Slowakije zagen hun kredietwaardigheid met één niveau verlaagd. Italië, Spanje, Portugal en Cyprus worden zelfs met twee plaatsen achteruit gezet. Voor Portugal betekent die beslissing een terugzakken tot junkstatus. Het ratingbureau waarschuwde de eurolanden vorige maand al dat hun ratings tegen het licht werden gehouden. Toen werd opgemerkt dat de beslissing over een eventuele ratingverlaging zou afhangen van de collectieve aanpak van de schuldencrisis in het eurogebied.

De Hongaarse premier Viktor Orban lijkt dan toch te bezwijken voor de internationale druk. Orban heeft immers bekend gemaakt dat de Hongaarse regering overweegt om haar controversiële wet over de centrale bank aan te passen, zoals geëist wordt door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie. Die moeten immers beslissen over financiële hulp aan het land. De Hongaarse regering is het volgens Orban eens met een aantal van de juridische argumenten van de Europese Unie over de nieuwe wet. Toch zegt Orban niet akkoord te zijn met alle opmerkingen die werden geformuleerd. Het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie weigerden om nog met Hongarije verder te praten indien de wet niet werd aangepast.

De Amerikaanse bank JPMorgan Chase heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een winst gerealiseerd van 3,7 miljard dollar. Dat betekent een daling met 23 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval was vooral te wijten aan een boekhoudkundig verlies van 567 miljoen dollar op eigen schulden bij de zakenbank en een winstdaling met 0,5 miljard dollar bij de kredietkaartactiviteiten. De omzet viel met 17 procent terug tot 22,2 miljard dollar wegens lagere commissie-opbrengsten bij onder meer het zakenbankieren, hypotheekaciviteiten en lagere opbrengsten bij de effectendossiers. De nettowinst werd nog gesteund door het vrijgeven van reserveringen voor slechte activa.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen Delta Air Lines en US Airways overwegen een mogelijke overname van sectorgenoot American Airlines, dat een gerechtelijk akkoord heeft aangevraagd. Ook durfinvesteerder TPG Capital zou een bod overwegen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gezegd. AMR Corporation, het moederbedrijf van American Airlines, stapte eind november naar de rechter om bescherming te vragen tegen schuldeisers. Het werkt nu aan sanering van de schuld en verlaging van de kosten. Na afronding van die reorganisatie zou het bedrijf een aantrekkelijke overnameprooi kunnen zijn. Een fusie met andere luchtvaartmaatschappijen zou wel op concurrentiebezwaren kunnen stuiten.

De rockband The Velvet Underground heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Andy Warhol Foundation. De groep meent dat de stichting het banaan-logo, dat staat afgebeeld op het debuutalbum van The Velvet Underground, ten onrechte aan derden verkoopt. Kunstenaar Andy Warhol heeft volgens Lou Reed en John Cale, de oprichters van The Velvet Undergrond, speciaal voor de groep ontworpen. De banaan is het beeldmerk van de groep geworden en daarmee heeft The Velvet Underground volgens Reed en Cale het volledige copyright op het design. De stichting heeft licenties verleend om het design te gebruiken voor de iPhone en iPad. The Velvet Underground eist alle eventuele winsten uit de licenties op.

De afwaardering van de kredietwaardigheid van Frankrijk en Oostenrijk heeft wel belangrijke gevolgen voor het Europese Financiële Stabilisatiefonds (EFSG). Dat fonds financiert zichzelf op basis van garanties door de eurolanden met de hoogste kredietwaardigheid. Met Frankrijk en Oostenrijk zijn er twee landen met de hoogste rating weggevallen, waardoor de slagkracht van het fonds afneemt, ook al werd het voorlopig niet afgewaardeerd. De leencapaciteit neemt volgens experts af van 440 miljard euro tot 293 miljard euro. Voor beleggers behoorde het Europese Financiële Stabilisatiefonds al enkele tijd niet meer tot de hoogste categorie. Bij een recente obligatie-uitgifte moest het fonds al een hogere rente betalen dan Frankrijk.

De Europese banken hebben opnieuw een bedrag van 489,9 miljard euro geplaatst bij de Europese Centrale Bank. Daarmee werd een nieuw record gevestigd, wat erop wijst dat de spanningen in de bankensector nog niet geweken zijn. Nochtans leek de situatie op de obligatiemarkt enigszins gekalmeerd. De bankdeposito's bij de Europese Centrale Bank bedragen al sinds de vrijdag voor kerstmis dagelijks meer dan 400 miljard euro. De enorme bedragen die de banken bij de instelling onderbrengen zijn een duidelijk teken van het wantrouwen op de financiële markten. Banken stallen hun overtollige middelen liever een nacht bij de Europese Centrale Bank dan ze tegen een betere vergoeding aan elkaar uit te lenen.

De Franse keten Fnac wil 80 miljoen euro besparen. Daardoor zullen vijfhonderd banen worden geschrapt. Op de Franse thuismarkt worden 310 banen geschrapt. Aanleiding voor de besparingen zijn de dalende omzet. Die zou volgens Fnac, dochter van de Franse groep Pinault-Printemps-Redoute (PPR), vorig jaar met 3,2 procent zijn gedaald. De keten benadrukt wel dat er geen enkele winkel zal worden gesloten. Alleen de administratieve diensten zouden worden getroffen. De operatie zou moeten kunnen worden opgevangen zonder naakte ontslagen. Vertrekkende werknemers zouden niet worden vervangen. Drie jaar geleden voerde Fnac al eens een besparing van 35 miljoen euro door. Toen verdwenen vierhonderd banen.

Het Amerikaanse technologieconcern Apple heeft de lancering van de iPhone 4S op de Chinese markt moeten opschorten. Het bedrijf kon de veiligheid van klanten en medewerkers immers niet garanderen. De lancering leidde immers bijna tot rellen. Een woordvoerder van Apple wijst op een immense belangstelling voor het toestel, waardoor het verkooppunt van het concern in de Sanlitun-wijk van Peking besliste om de deuren gesloten te houden. Woedende klanten bekogelden de winkel. Onder de wachtende klanten zouden zich ook veel gastarbeiders hebben bevonden. Zij zouden in groepen van dertig tot veertig zijn ingehuurd door malafide handelaars, die de iPhones later tegen woekerprijzen zouden willen doorverkopen aan Chinese gadget-fans.

Het Zwitserse farmabedrijf Novartis heeft aangekondigd in de Verenigde Staten 1.960 banen te schrappen. Daarmee wil het bedrijf zich naar eigen zeggen wapenen tegen een moeilijke periode. Het bedrijf wordt onder meer geconfronteerd met het einde van het patent op Diovan, een geneesmiddel tegen cardiovasculaire aandoeningen, op de Amerikaanse markt. De operatie moet het bedrijf een besparing van 351 miljoen euro opleveren. Door de herstructurering zou het bedrijf tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een uitzonderlijke kost van 125 miljoen euro boeken. Ook wordt de potentiële verkoop van Rasilez, eveneens een geneesmiddel tegen hoge bloeddruk, bijgesteld. Daarop werd tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een uitzonderlijke kost van 702 miljoen euro genomen.

Het Duitse autoconcern BMW Group heeft vorig jaar 1,67 miljoen exemplaren verkocht. Dat betekent een stijging met 14,2 procent tegenover het jaar voordien. Ian Robertson, verkoopverantwoordelijke bij BMW, benadrukte dat de doelstelling van 1,6 miljoen exemplaren aanzienlijk werd overschreden. Hij stelde dan ook dat het Duitse concern een topjaar achter de rug heeft. De wereldwijde vraag naar de modellen van de groep blijft volgens Robertson onveranderd hoog. Bij het hoofdmerk BMW werd een stijging met 12,8 procent tot 1,38 miljoen exemplaren opgetekend. Bij zustermerk Mini werd een stijging met 18 procent tot een nieuwe recordverkoop van 285.060 exemplaren opgetekend. Ook bij Rolls-Royce werd met een stijging van 30 procent tot 3.538 wagens een nieuw record gemeld.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft beslist wegens het krimpende militaire budget van de Verenigde Staten een fabriek in Wichita, in de Amerikaanse staat Kansas, te sluiten. Ruim 2.160 werknemers worden door de sluiting getroffen. Boeing bouwt al sinds het einde van de jaren twintig vliegtuigen in Wichita. Er worden onder meer tankvliegtuigen gemaakt. Maar volgens Boeing zijn de voorbije jaren verscheidene defensie-opdrachten voor de fabriek afgelopen en zijn er te weinig nieuwe opdrachten. Een gedeelte van de werknemers zou in andere fabrieken aan de slag kunnen. Eind volgend jaar zou de fabriek definitief de deuren sluiten. Defensie-opdrachten die nog lopen, zullen naar andere Amerikaanse fabrieken worden overgeplaatst.

De Amerikaanse farmagroep Bristol-Myers Squibb neemt voor een bedrag van 2,5 miljard dollar Inhibitex, producent van middelen tegen hepatitis-C, over. Door de overname wil Bristol-Myers Squibb de ontwikkeling van medicijnen tegen hepatitis-C versnellen en de concurrentie aangaan met rivalen zoals Gilead Sciences, dat in november vorig jaar de acquisitie van Pharmasset aankondigde. Ook Pharmasset is gespecialiseerd in de ontwikkeling van geneesmiddelen tegen de aandoening. Volgens de World Health Organization telt de ziekte wereldwijd 170 miljoen patiënten. De markt voor middelen tegen de aandoening heeft nu een waarde van ongeveer 3 miljard dollar. Tegen het einde van het decennium zou die echter gegroeid zijn tot 20 miljard dollar.

De Amerikaanse president Obama verbiedt de volgende twintig jaar de ontginning van uranium in de Grand Canyon. Milieubewegingen reageren enthousiast op de maatregel die door Ken Salazar, de Amerikaanse minister van binnenlandse zaken, werd bekendgemaakt. Tegenstanders van Obama vinden dat op die manier ontginningsgrond op die manier twintig jaar wordt geblokkeerd voor een belangrijke economische sector. Het verbod zal volgens hen ook de werkgelegenheid aantasten. Ken Salazar benadrukte echter dat de Grand Canyon een onbetaalbaar natuurgebied is dat moet beschermd worden zodat ook toekomstige generaties ervan kunnen genieten. De 3.200 lopende mijncontracten mogen wel worden verder gezet.

Sergio Marchionne, chief executive van de autogroepen Fiat en Chrysler, heeft nog minstens vier jaar nodig om de fusie tussen beide merken af te ronden. Dat heeft Marchionne gezegd in een interview met de Amerikaanse krant. Pas wanneer die fusie rond is, kan er een beursintroductie komen en wil Marchionne aan een mogelijke opvolger denken. Volgens de krant zelf zou de fusie volgend jaar al afgerond kunnen zijn. Fiat nam drie jaar geleden de operationele leiding van Chrysler in handen. Op dit moment controleert de Italiaanse groep, waarin de familie Agnelli een belang van 30,4 procent heefft, 58 procent van Chrysler. Marchionne voorspelt een moeilijk jaar voor Chrysler, waarbij alleen de compacte berliner Dart op de markt wordt gebracht.

Meer Nieuws

Friday, January 13, 2012

Russische automarkt snel aan verkoop van 4 miljoen exemplaren

Tegen het midden van het decennium zullen in Rusland ruim vier miljoen nieuwe auto's per jaar worden verkocht. Dat blijkt uit een rapport van de Association of European Business (AEB), die ook aanvoert dat de Russische automarkt het voorbije jaar verder heeft hersteld van de crisis. In totaal werden het voorbije jaar in Rusland 2,65 miljoen nieuwe wagens verkocht. Dat betekent een stijging met 39 procent tegenover het jaar voordien. De verkoop blijft echter nog ver achterop tegenover de piekperiode van vier jaar geleden, toen een verkoop van 3 miljoen exemplaren werd gerealiseerd.

Drie jaar geleden werd een terugval tot 1,5 miljoen exemplaren opgemerkt, maar daarna werd opnieuw een gestage groei opgetekend. Die groei zal zich volgens David Thomas, hoofd van de autodivisie van de Association of European Business, de volgende jaren verder doorzetten en uiteindelijk 4 miljoen exemplaren per jaar bereiken. In het meest positieve scenario zou die mijlpaal al over twee jaar kunnen worden gerealiseerd, maar mogelijk zal die grens pas over vijf jaar worden bereikt.

Opgemerkt wordt dat de groei het voorbije jaar vooral tijdens de eerste maanden bijzonder sterk was. Tijdens het eerste kwartaal werd een toename met 74 procent opgetekend, maar tijdens de laatste drie maanden was dat tempo tot 23 procent teruggevallen. De modellen Kalina, Priora en Samara van de Russische autobouwer blijven de populairste wagens op de Russische markt. Lada verkocht het voorbije jaar 578.387 nieuwe wagens. Dat betekent een stijging met 11 procent tegenover het jaar voordien.

Chevrolet was het meest populaire buitenlandse merk. Het dochterbedrijf van het Amerikaanse General Motors verkocht op de Russische markt het voorbije jaar 173.484 nieuwe exemplaren. Dat betekende een stijging met 49 procent tegenover het jaar voordien. Ook Volkswagen liet een verdubbeling tot 118.003 exemplaren optekenen. Voor dit jaar wordt voor de Russische automarkt een verkoop van 2,8 miljoen exemplaren vooropgesteld, maar indien de economische situatie tegenzit, moet er volgens de organisatie met een status-quo rekening worden gehouden.

Labels: ,

Louis Vuitton meest populaire product op Chinese luxemarkt

Het Franse Louis Vuitton is het meest populaire luxemerk op de Chinese markt. Dat is de conclusie van een enquête door het onderzoeksbureau Hurun Research Institute bij Chinese consumenten met een gemiddeld vermogen van 63 miljoen yuan. Er wordt opgemerkt dat het vermogen van de betrokken consumenten op één jaar tijd met 15 procent is gestegen, maar dat de jaarconsumptie met 9 procent is teruggevallen tot 1,8 miljoen yuan.

Het Franse modemerk Louis Vuitton werd door 14,9 procent van de ondervraagden als favoriete luxemerk naar voor geschoven. Ook de volgend drie plaatsen werden ingevuld door Franse merken. Het juwelenmerk Cartier staat met een score van 10,3 procent op de tweede plaats, gevolgd door de modemerken Hermès (8 procent) en Chanel (6,2 procent). De rijstwijn Maotai van het Chinese bedrijf Kweichow staat op de vijfde plaats met een score van 5,9 procent. Apple volgt op een zesde plaats met 5,7 procent.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 38 procent van de ondervraagden zich bijzonder optimistisch opstelt over de Chinese economie de volgende twee jaar. Meer dan 60 procent stelde zich optimistisch op tegenover hun algemene financiële vooruitzichten. Hutun Research merkt ook op dat de gemiddelde Chinese miljonair twee bankrekeningen, drie auto's en vier horloges heeft. Deze groep gaat ook drie keer per jaar op reis naar het buitenland. Ook blijkt 23,4 procent in het buitenland uurwerken te kopen, gevolgd door juwelen (17,8 procent), lederproducten (15,6 procent) en kledij (15,5 procent).

Labels: , ,

Hyundai genereert grootste klantentrouw op Amerikaanse automarkt

Het Zuid-Koreaanse merk Hyundai kende het voorbije jaar op de Amerikaanse markt de grootste klantentrouw, gevolgd door het Amerikaanse Ford en het Japanse Honda. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau JD Power. Hyundai haalt een score van 64 procent. Dat betekent een stijging met 4 procentpunten tegenover het jaar voordien. De gemiddelde klantentrouw op de Amerikaanse markt bedroeg het voorbije jaar 49 procent. Dat betekende 1 procent meer dan het jaar voordien.

JD Power merkt op dat negentien van de drieëndertig onderzochte merken hun score konden verbeteren tegenover het jaar voordien. De andere veertien merken kenden een daling. Ford en Honda, die twee jaar geleden met een score van 62 procent nog de eerste plaats deelden, werden met een daling van 2 procentpunt geconfronteerd en vallen daardoor terug naar de tweede plaats. De top vijf wordt aangevuld met BMW en Kia, die beiden een score van 59 procent laten optekenen. Daarna volgen Toyota (58 procent), Chevrolet en Mercedes-Benz (57 procent).

Met een score van amper 7 procent eindigde Saab helemaal onderaan de lijst, vooraf gegaan door Suzuki (20 procent), Dodge (21 procent), Scion (24 procent) en Chrysler (26 procent). De onderzoekers merken op dat vrouwen en consumenten tussen drieëntwintig en zevenenveertig jaar het meest geneigd zijn om bij de aankoop van een wagen bij hun oude merk te blijven. Reden om te veranderen is vooral de afwezigheid van een gewenst type bij hun huidige merk. Ook een algemene ontevredenheid en de prijs van het onderhoud wordt aangehaald als motivatie om van merk te veranderen.

Labels: , ,

Europese betaaltelevisie komt steeds meer onder druk

De Europese operatoren van betaaltelevisie dreigen steeds meer onder druk te komen staan van rivalen uit andere markten en sectoren, terwijl ze bovendien ook nog geconfronteerd worden met een moeilijk financieel en regelgevend klimaat. Dat schrijft de Britse zakenkrant The Financial Times. Onder meer wordt rekening gehouden met een eventueel belangrijke concurrentie van de settop-box van Apple, die zou kunnen profiteren van de trends in klantentrouw en een striktere opvatting van de overheid op het gebied van concurrentiebeleid.

"De Europese sector van betaaltelevisie realiseert een omzet van ongeveer 36 miljard dollar per jaar en in een aantal gevallen hebben de operatoren voor zichzelf een sterke positie opgebouwd dankzij rechten op sportevenementen zoals het voetbal en succesvolle speelfilms," aldus The Financial Times. "Onder meer de Britse satellietzender BSkyB, het grootste betaalplatform van de Europese regio, heeft ondanks het moeilijke economische klimaat uitstekende prestaties laten optekenen. Ook het Franse Canal+ heeft zijn omzet het voorbije jaar kunnen opdrijven."

Er wordt echter opgemerkt dat de concurrentie tussen Sky Italia en Mediaset in Italië de groei voor beide partijen heeft afgeremd en ook Sky Deutschland heeft het in Duitsland moeilijk omdat de vergoedingen vaak in de huur van appartementsblokken zijn begrepen. Bovendien heeft de Arabische zender Al Jazeera zich met de aankoop van rechten op het Franse voetbal en de Champions League op de Europese markt gevestigd en een concurrent wordt voor de klassieke operatoren voor het Europees voetbalkampioenschap.

Volgens Claudio Aspesi, analist bij Bernstein Research, zou de settop-box van Apple als distributiekanaal de eigenaars van televisierechten bijzonder kunnen aanspreken. "Bovendien staan de Europese regulatoren steeds meer vijandig tegenover exclusieve contracten, zodat het voor de operatoren van betaaltelevisie moeilijk zou kunnen worden om hun meest waardevolle content uit de handen van Apple te houden," voert Aspesi aan.

Betaaltelevisie haalt in Europa een penetratie van 55 procent, tegenover 90 procent in de Verenigde Staten.

Labels:

Peking publiceert elk uur niveaus luchtkwaliteit

De Chinese hoofstad Peking is gestart met de realtime publicatie van luchtkwaliteit-statistieken op het internet. Daarmee wil de Chinese overheid inspelen op een scherpe online campagne die een grotere transparantie over de pollutie in de hoofdstad eiste. Eerder had de overheid ook al gemeld dat de meting van de luchtkwaliteit in Peking zou worden gewijzigd, zodat voortaan ook kleine stofpartikels, die volgens experts het meest schadelijk zijn voor de gezondheid, zouden worden gemeten.

"De beslissing is een nieuw voorbeeld van de uitdagingen die de Chinese autoriteiten vanuit de online populatie voorgeschoteld krijgen," merkt het persbureau AFP op. "Die bevolking gebruikt het internet steeds meer om zijn eisen naar voor te schuiven. De bevolking van Peking heeft de bijzonder populaire Chinese microblogging-websites aangegrepen om zware kritiek te leveren op de officiële cijfers over het pollutie-niveau, die geregeld van uitstekende luchtkwaliteit spreken terwijl een grote smog over de stad hangt."

De controverse werd nog aangewakkerd door de online statistieken van de Amerikaanse ambassade, die in zijn berekeningen ook de kleine stofpartikels opneemt en daarbij vaak gewag maakt van gevaarlijke pollutie-niveaus. De Chinese overheid maakte bekend voortaan elk uur een update te zullen publiceren over de luchtkwaliteit in Peking, zoals ook de Amerikaanse ambassade doet. Tot nu toe publiceerde de Chinese overheid slechts één keer per dag cijfers, gebaseerd op meetresultaten van de vorige dag. Peking is één van de meest vervuilde metropolen van de wereld.

Labels: , , ,

Budweiser verliest tweede plaats op Amerikaanse biermarkt

De toekomst van Budweiser en andere grote biermerken op de Amerikaanse markt oogt niet bijzonder hoopgevend. Dat zegt William Finnie, professor aan de Olin Business School. Hij stelt dat de oudere generatie Amerikanen nog wel een voorkeur heeft voor merken zoals Budweiser, Coors of Miller, die volgens Finnie echter door de jongere generatie nog nauwelijks worden geconsumeerd. Tenzij er iets compleet verrassend gebeurt, zal de dalende trend op de markt voor premium lager-bieren zich volgens Finnie ook in de toekomst dan ook verder doorzetten.

Het voorbije jaar heeft Budweiser zijn tweede plaats op de Amerikaanse markt moeten afstaan aan Coors Light. "Het is de eerste keer in achttien jaar dat producent Anheuser-Busch niet de eerste twee plaatsen op de Amerikaanse biermarkt in de wacht heeft weten te slepen," voert William Finnie aan. De eerste plaats blijft wel in handen van Bud Light. Opgemerkt wordt dat de traditionele bieren op de Amerikaanse markt steeds meer plaats moeten maken voor light-versies. In de hogere categorieën is er bovendien de concurrentie van import en ambachtelijke bieren.

Ondanks de terugval zal Budweiser volgens Finnie echter met een grote marketing-campagne ondersteund blijven worden. "Budweiser is nog altijd het derde belangrijkste bier op de Amerikaanse markt," voert hij aan. "Bovendien biedt het merk ook grote winstmarges, zodat Budweiser bijzonder belangrijk blijft voor AB InBev." Finnie geeft toe dat een schitterende marketing-campagne de trend mogelijk zou kunnen omkeren - zoals dat in het verleden al is gebeurd - zodat jongeren over tien jaar misschien zouden kunnen terugkeren.

Labels: , ,

Financiële fraude kost Russische economie 5 triljoen roebel

Illegale activiteiten in de Russische financiële sector hebben het voorbije jaar een omzet gehaald van 5 triljoen roebel. Dat komt overeen met een bedrag van 158 miljard dollar. Het bedrag vertegenwoordigt ongeveer 10 procent van het Russische bruto binnenlandse product. Dat blijkt uit berekeningen van het Russische ministerie van binnenlandse zaken en de Russische centrale bank. Opgemerkt wordt dat er tijdens de eerste elf maanden van het voorbije jaar in Rusland 56.700 criminele feiten zijn gepleegd met een weerslag op de financiële sector.

"In totaal werden tijdens de eerste elf maanden van het voorbije jaar 653 gevallen van witwas-praktijken genoteerd," voert de Russische krant The Moscow Times aan. "Tijdens de eerste negen maanden van het jaar was met die praktijken een bedrag gemoeid van 1,2 miljard roebel. Daarvan was 33,4 procent het resultaat van fraude, terwijl 32,4 procent afkomstig was van de drughandel, 9,6 procent van illegale kredieten en 6,2 procent uit smokkel."

Kolonel Oleg Borisov, verantwoordelijk voor de de divisie financiële fraude bij het Russische ministerie van binnenlandse zaken, verwijst ook naar het groeiende probleem van frauduleuze faillissementen. "In totaal werden het voorbije jaar meer dan vijfhonderd frauduleuze faillissement geregistreerd," merkt Borisov op. "Daarbij worden bedragen uit bedrijven weggezogen en overgeheveld naar persoonlijke zakelijke constructies van de fraudeurs, tot de originele onderneming instort."

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De Britse bank Royal Bank of Scotland (RBS) gaat de volgende drie jaar ongeveer 3.500 banen schrappen. De banenreductie maakt deel uit van plannen van de bank om zich voor een deel terug te trekken uit het zakenbankieren, om zodoende een minder risicovolle onderneming te worden. De Britse wil stoppen met de effectenhandel en fusie-activiteiten en zich meer concentreren op het bankieren voor particulieren. Ook wil de bank de financieringskosten gevoelig verlagen. Het bankconcern, dat wereldwijd ongeveer 137.000 mensen in dienst heeft, is voor 83 procent in handen van de Britse overheid. Sinds de nationalisatie ruim drie jaar geleden heeft de bank ongeveer 34.000 banen geschrapt.

De Duitse luxewagenbouwer BMW gaat zwaar investeren in de uitbouw van zijn fabriek in de Verenigde Staten. De capaciteit van de fabriek zal volgens de autobouwer duidelijk worden verhoogd. De volgende twee jaar zal ongeveer 900 miljoen dollar worden geïnvesteerd in de fabriek van BMW in Spartanburg in de Amerikaanse staat South Carolina. Tegen het einde van dit jaar wil BMW in de Verenigde Staten driehonderd nieuwe banen creëren. Met de investering speelt de Duitse autobouwer in op de toenemende vraag. In de Amerikaanse fabriek van BMW werken ongeveer 7.000 mensen. Op langere termijn zouden in de fabriek jaarlijks tot 350.000 wagens gebouwd kunnen worden. Vorig jaar bouwde BMW in de Amerikaanse fabriek 276.065 wagens.

De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair gaat de heffing op de uitstoot van broeikasgassen voor de luchtvaartsector aan zijn klanten doorrekenen. Per vlucht zal een passagier 0,30 eurocent extra moeten betalen voor het dekken van de Europese emissierechten. Het Europese Emission Trading Scheme zal de klanten van Ryanair volgens de maatschappij dit jaar in totaal tussen 15 miljoen euro en 20 miljoen euro kosten. Volgens de lowcostmaatschappij zal de nieuwe Europese belasting afbreuk doen aan het luchtvaartverkeer, het toerisme, de Europese competitiviteit en de tewerkstelling. Ook Amerikaanse en Chinese luchtvaartmaatschappijen hebben eerder al geprotesteerd tegen de Europese emissierechten op de vliegtuigindustrie.

De Deense windmolenfabrikant Vestas wil 2.335 banen schrappen. De helft van de ontslagen zou vallen in Denemarken. De maatregel moet Vestas helpen om de kosten met 150 miljoen euro terug te schroeven. De turbinefabrikant heeft aangegeven een aantal fabrieken te zullen sluiten en banen te schrappen bij de ondersteunende diensten. Vestas zegt bovendien in de Verenigde Staten nog eens extra banen te zullen schrappen indien de Amerikaanse regering beslist een gunstige belastingmaatregel af te bouwen. In dat geval zouden er nog eens 1.600 ontslagen kunnen vallen. Vestas zegt de omvang van de onderneming aan te passen aan de vraag in de markt. Vestas is de grootste constructeur van windturbines ter wereld. Het Deense bedrijf heeft wereldwijd 20.400 werknemers.

Het sportmerk Nike gaat medewerkers van een fabriek in Indonesië alsnog 1 miljoen dollar aan niet uitbetaalde overuren uitbetalen. Dat heeft vakbond Serikat Pekerja National (SPN) bekend gemaakt. De vakbond beweert dat Nike ruim 4.500 medewerkers van de schoenenfabriek PT Nikomas twee jaar lang geen overuren heeft uitbetaald. In totaal gaat het om bijna zeshonderdduizend overuren. Na elf maanden van onderhandelingen stemde Nike eindelijk in met de betaling. Bambang Wirahyoso, de voorzitter van de vakbond, hoopt dat de overeenkomst een precedent schept. In Indonesië is het gebruikelijk dat fabrieksarbeiders zeven dagen per week werken zonder dat overuren worden uitbetaald. Er zijn ook geen degelijke arbeidsvoorwaarden.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zoals verwacht zijn belangrijkste rente ongewijzigd gelaten op 1 procent. In november en december had de instelling de rente nog verlaagd met telkens 25 basispunten. Met een nieuwe verlaging werd door waarnemers geen rekening gehouden. Er werden door de Europese Centrale Bank ook geen nieuwe maatregelen aangekondigd. Vorige maand had Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, nog aangegeven de financiële instellingen onbeperkt en goedkoop geld te zullen lenen, waarvan de banken massaal gebruik hebben gemaakt. Die maatregel heeft volgens Draghi zijn effect niet gemist. De maatregel was volgens hem voor de banken een teken dat liquiditeitsproblemen vermeden konden worden.

Tesco, het grootste supermarktconcern van Groot-Brittannië, heeft de slechtste kerstperiode in vele decennia achter de rug. Door die tegenvallende verkopen tijdens de feestdagen werd het bedrijf verplicht een winstwaarschuwing te lanceren voor het nieuwe gebroken boekjaar, dat tot februari volgend jaar loopt. Tijdens die periode moet volgens Tesco nauwelijks een winstgroei worden verwacht. De Britse keten werd tijdens de eindejaarsperiode geconfronteerd met een omzetdaling van 2,3 procent. Philip Clarke, bestuursvoorzitter van Tesco, verwijst naar uitdagende marktomstandigheden op de thuismarkt en duidelijke signalen van een toenemende terughoudendheid op andere markten.

Het fotobedrijf Eastman Kodak heeft een klacht ingediend tegen het Amerikaanse informaticaconcern Apple en de Taiwanese mobilofoonproducent van HTC Corporation. Het Amerikaanse fotobedrijf beschuldigt de twee bedrijven van een schending van een aantal octrooien met betrekking tot de elektronische overdracht van beelden. Eastman Kodak zegt in een mededeling dat zijn gepatenteerde uitvindingen werden overgenomen op de iPhone, iPad en iPod van Apple en op een aantal telefoons en tablets van HTC Corporation. Er werd zowel bij de burgerlijke rechtbank van de staat New York als bij het Committee on International Trade een klacht neergelegd. Gesprekken over minnelijke schikkingen hebben volgens Kodak geen resultaten opgeleverd.

De wereldwijde voedselprijzen zijn vorig jaar tot een absolute recordhoogte gestegen, al werd tijdens de tweede jaarhelft een belangrijke daling opgetekend. Dat heeft de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties gezegd. De index van de voedselprijzen kwam volgens de organisatie het voorbije jaar uit op 228 punten. Het vorige record werd vier jaar geleden opgetekend. Toen werd een score van 200 punten geteld. De laatste maanden van het voorbije jaar werd wel een daling opgetekend. In december daalden de voedselprijzen met 2,4 procent tegenover de maand voordien. De index kwam in december uit op 211 punten, te danken aan prijsdalingen van onder meer graan en suiker, overvloedige oogsten, een vertraging van de vraag en een sterke dollar.

Om de financiële markten gerust te stellen, moeten de Europese noodfondsen robuuster worden en dus meer middelen krijgen. Dat heeft José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, gezegd tijdens een bezoek aan Denemarken, nieuw voorzitter van de Europese Unie. De maatregel is volgens Barroso belangrijk voor het vertrouwen van de investeerders in de bekwaamheid van de eurozone om deze crisis te boven te komen. Het huidige Europese Financiële Stabilisatiefonds (EFSF) blijft nog tot midden volgend jaar actief. Het fonds had 440 miljard euro ter beschikking, maar daarvan blijft slechts 250 miljard euro over. Het toekomstige Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) krijgt 500 miljard euro middelen, maar moet volgens Barroso worden opgetrokken.

Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), zegt voorzichtige signalen te zien dat de economische activiteit van de eurozone aan het stabiliseren is op een laag niveau. De voorzitter voegde er wel toe dat de economische vooruitzichten hoogst onzeker blijven en dat er nog ernstige neerwaartse risico's zijn. Volgens Draghi erkennen de financiële markten dat de probleemlanden van de eurozone belangrijke vooruitgang hebben geboekt om hun begrotingen op te kuisen. Tegelijkertijd riep Draghi de Europese leiders op om het nieuwe Europese begrotingspact eind januari al aan te nemen. De Franse president Nicolas Sarkozy sprak eerder van een ondertekening begin maart, maar volgens Draghi zijn er dringend snelle ontwikkelingen nodig.

Italië is er op de kapitaalmarkt in geslaagd met twee kortlopende leningen een bedrag van 12 miljard euro op te halen. Daarmee slaagde het land erin zijn gestelde doelstellingen te realiseren. De rente die daarop moet worden betaald, lag gevoelig lager dan bij een eerdere uitgifte. Er werd een bedrag van 8,5 miljard euro aan leningen voor een periode van één jaar opgehaald. Daarop moet een rente van 2,73 procent worden betaald. In december bedroeg die rente nog 5,95 procent. Italië plaatste daarnaast ook voor een bedrag van 3,5 miljard euro met een looptijd van een half jaar tegen een rente van 1,64 procent. De dalende rentes geven aan dat het wantrouwen van de beleggers tegenover Italië stilaan aan het afnemen is.

De Spaanse overheid heeft met een veiling van staatsleningen twee keer zoveel geld opgehaald als oorspronkelijk was gepland. In totaal bracht de obligatieveiling 10 miljard euro op, terwijl vooraf op een bedrag van 5 miljard euro was gemikt. Met de veiling van een lening met een looptijd op vier jaar tijd werd een bedrag van 2,5 miljard euro opgehaald, tegen een rente van 3,75 procent. Bij een eerdere vergelijkbare veiling in juli vorig jaar werd nog een rente gevraagd van 4,87 procent. Tevens werd 3,2 miljard euro opgehaald met de uitgifte van een lening op vijf jaar. Hier werd een rendement gevraagd van 3,91 procent, tegenover 4,85 procent bij een vergelijkbare veiling in november.

Etihad Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten, heeft voor het derde jaar op rij de hoofdprijs in de wacht gesleept tijdens de World Travel Awards. De airline werd verkozen tot de beste luchtvaartmaatschappij van de wereld. Daarnaast werd de maatschappij ook gehuldigd als beste luchtvaartmaatschappij in eerste klasse en op bestemmingen in het Midden-Oosten. James Hogan, chief executive van Etihad Airways, voert aan dat de maatschappij de reizigers in de eerste plaats stelt en er alles aan doet om hun verwachtingen voortdurend te overtreffen. Hij noemde de awards de bekroning van het harde werk dat de maatschappij heeft geleverd.

Het Amerikaanse bedrijf Hostess Brands, producent van het roomcake-merk Twinkies, heeft bescherming tegen zijn schuldeisers moeten aanvragen. Het bedrijf heeft echter een overbruggingskrediet van 75 miljoen dollar kunnen afsluiten waarmee de activiteiten kunnen worden verder gezet. Twinkies kwam in de jaren dertig van de vorige eeuw op de markt en is in de Verenigde Staten bijzonder populair. Hostess Brands is ook de producent van Wonder Bread, een gesneden brood dat eveneens bijzonder heel populair is op de Amerikaanse markt. Brian Driscoll, topman van Hostess Brands, meent dat een doorstart kans van slagen heeft vanwege het grote aantal trouwe consumenten van Twinkies en andere producten van de onderneming.

Meer Nieuws

Thursday, January 12, 2012

Technologie-onderwijs moet creatiever worden benaderd

Het technologie-onderwijs moet op een andere manier worden opgevat. Dat heeft Michael Gove, Brits minister van onderwijs, gezegd. Volgens de minister zijn de huidige technologie-lessen bijzonder vervelend voor de leerlingen, zodat moeilijk kan verwacht worden dat er een grote interesse kan worden gewekt voor de sector. Minister Gove stelt dat er op dit ogenblik teveel nadruk wordt gelegd om het aanleren van bestaande programma's en zou een meer creatieve benadering moeten gehanteerd worden, waarbij leerlingen zouden aangemoedigd worden om eigen software te schrijven.

Michael Gove wil het huidige leerprogramma afschaffen en de scholen bij de start van het nieuwe schooljaar de onderwijsinstellingen zelf laten beslissen hoe de technologie-opleidingen zullen worden ingevuld, gebaseerd op bronnen die door experts werden ontwikkeld. "In plaats van kinderen en onderwijzend personeel te vervelen met het aanleren van het gebruik van programma's zoals Word en Excel, zouden elfjarigen in staat moeten zijn om eenvoudige computer-animaties te schrijven," voert de Britse minister aan.

Wanneer de Britse scholieren zestien jaar oud zijn moeten ze volgens de minister een inzicht hebben in de formele logica die tot nu toe alleen aan de universiteiten wordt behandeld en moeten ze in staat zijn om eigen applicaties voor smartphones te schrijven. Volgens Gove zijn de Britse scholieren op dit ogenblik technologisch niet voldoende voorbereid op de arbeidsmarkt. De minister wijst daarbij naar de Britse wiskundige Alain Turing, die wordt gezien als de vader van de computer-wetenschappen en tijdens de tweede wereldoorlog de Duitse enigma-code wist te breken.

Labels: ,

Luchtvaartmaatschappijen lijden niet onder emissierechten

In plaats van een nadeel te berokkenen zou het Emissions Trading System (ETX) van de Europese Unie aan de Amerikaanse luchtvaartschappijen een voordeel van 2 miljard euro kunnen opleveren. Dat heeft een groep Amerikaanse academici, ondersteund door de Amerikaanse Federal Aviation Administration, aangevoerd. Bill Hemmings, woordvoerder van de Europese milieugroep Transport and Environment, stelt dat het rapport ernstige twijfels doet rijzen over de geldigheid van de klachten van de luchtvaartindustrie, die aanvoert dat de emissierechten tot grote nadelen zal leiden.

"De meerkosten van de emissierechten zullen door de maatschappijen zonder veel problemen aan de reizigers kunnen worden doorgerekend," voert Bill Hemmings aan tegenover het webmagazine Euractiv.com. "Wanneer een rapport in opdracht van de Amerikaanse overheid aangeeft dat de maatschappijen winst zullen puren uit de maatregel, is niet van aard om veel begrip te tonen over de klaagzang van de carriers, die beweren dat de emissierechten hen miljarden dollar zullen kosten."

John Hanlon, secretaris-generaal van de European Low Fares Airline Association (ELFAA), zegt echter dat niet mag aangenomen worden dat de kosten van de emissierechten aan de reiziger zullen kunnen worden doorgerekend. "De consument is bijzonder gevoelig voor heffingen, vooral wanneer het om brandstoftoeslagen gaat," voert hij aan. De sectororganisatie Airlines for America benadrukt zijn verzet tegen de maatregel te zullen verder zetten en slechts onder protest zich aan de Europese regelgeving te zullen onderwerpen.

Labels: ,

Noord-Amerikaanse consument behoudt voorkeur voor iPhone

In Noord-Amerika blijft de iPhone van Apple de grootste populariteit genieten bij potentiële smartphone-kopers. Dat is de conclusie van een onderzoek van het onderzoeksbureau ChangeWave Research. Bij de consumenten die van plan waren om binnen een periode van negentig dagen een smartphone te kopen, zou 54 procent een voorkeur hebben voor de iPhone. Daardoor blijft de smartphone van Apple veruit marktleider, maar het toestel heeft wel 11 procentpunt marktaandeel moeten inleveren tegenover september vorig jaar.

De Galaxy-smartphones van Samsung staan op de tweede plaats met een marktaandeel van 13 procent. Dat betekent een stijging met 11 procentpunten tegenover de maand september. Op de derde plaats staat Motorola met een stijging van 2 procentpunten tot 7 procent. HTC Corporation verdubbelde zijn marktaandeel tot 6 procent. BlackBerry van Research In Motion zag zijn marktaandeel echter met 1 procentpunt dalen tot 2 procent.

Er wordt wel opgemerkt dat de iPhone zijn hoogste score laat optekenen voor de periodes waarin Apple geen nieuw model lanceert. In september vorig jaar werd immers de iPhone 4S op de markt geïntroduceerd, waardoor het marktaandeel van Apple tot 65 procent was gestegen. De onderzoekers voegen er aan toe dat de bezitters van een iPhone zich ook bijzonder tevreden tonen met hun huidig toestel. Bij de iPhone ligt die tevredenheid op 75 procent, tegenover 47 procent voor Samsung en HTC Corporation. Verder volgen Motorola (45 procent), LG Electronics (31 procent), Nokia (23 procent) en BlackBerry (22 procent).

Labels:

Haïti worstelt nog altijd met tekort aan ziekenhuizen

Twee jaar nadat een aardbeving Haïti zwaar heeft getroffen, is het aantal ziekenhuizen in de hoofdstad Port-au-Prince nog niet voldoende om de bevolking afdoende te helpen. Dat heeft de organisatie Médecins sans Frontières gezegd. Kenneth Lavelle, verantwoordelijk voor de projectcoördinatie van de organisatie in Haïti, merkt op dat er voor elke 150.000 inwoners van de hoofdstad één ziekenhuis nodig is. Op dit ogenblik zijn er in Port-au-Prince echter slechts vier ziekenhuizen operationeel voor een bevolking van ongeveer drie miljoen mensen.

Ook in de rest van het land blijft de toegang tot de gezondheidszorg volgens de organisatie bijzonder moeilijk. "In landelijke gebieden is de toegang tot gezondheidszorg een nijpend probleem," voerde Kenneth Lavelle tegenover het persbureau AFP aan. "Er zijn wel een aantal private ziekenhuizen en nonprofit-organisaties die patiënten voor medische hulp slechts een minimale vergoeding vragen. De bevolking kan het zich echter niet veroorloven om zich tot die instellingen te wenden."

Kenneth Lavelle geeft wel toe dat er ook voor de aardbeving in Haïti een tekort was aan voorzieningen voor gezondheidszorg. Volgens een woordvoerder van de organisatie United Nations International Strategy for Disaster Reduction blijft Haïti met een aantal cruciale problemen worstelen. "Op het gebied van infrastructuur is er niets gewijzigd," merkt hij op. "Het gaat nog altijd om dezelfde verantwoordelijken. Een groot gedeelte van de bouwprojecten wordt dan ook op een informele manier geregeld."

Labels: , ,

Ook in kleinere Chinese steden willen vrouwen trendy zijn

Merken die zich in China vooral wensen te richten op vrouwelijke online shoppers, moeten rekening houden met de verschillende gewoontes en profielen van potentiële klanten in de grote metropolen en kleinere steden. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau MEC China. Daarbij wordt opgemerkt dat in Chinese steden van het eerste en tweede niveau 44 procent van de vrouwelijke consumenten online shoppen. In steden van het derde en vierde niveau bedraagt dat cijfer slechts 23 procent, al betekent dat wel een stijging met 10 procentpunten tegenover vijf jaar geleden.

In de steden van het eerste en tweede niveau laten de vrouwelijke online shoppers gemiddeld een besteding van 2.096 yuan optekenen. Dat komt overeen met een bedrag van 331 dollar. In de steden van een lager niveau bedragen de gemiddelde bestedingen 1.757 yuan. De onderzoekers merken op dat in de steden van het derde en vierde niveau 56 procent van de vrouwelijke consumenten op het internet informatie over merken en producten opzoeken.

De onderzoekers voegen er aan toe dat 62 procent van de betrokken klanten aanvoeren dat tradities en gewoontes bijzonder belangrijk blijven, maar 73 procent gaf ook aan dat het cruciaal is om nieuwe dingen te leren, waarbij het internet een belangrijke rol speelt. Verder wordt opgemerkt dat in de steden van het derde en vierde niveau 39 procent van de consumenten tot de groep impulsieve shoppers behoort, terwijl 52 procent trendy en modern wil zijn. "Die cijfers liggen hoger dan in de steden van het eerste en tweede niveau," aldus MEC China.

In de kleinere steden is ook de bereidheid om geïmporteerde merken te kopen sinds twee jaar geleden met 120 procent is gestegen. Tijdens diezelfde periode zijn de online bestedingen gestegen met 146 procent, tegenover 45 procent in de grote Chinese metropolen. Er wordt nog opgemerkt dat de vrouwelijke online shoppers in de kleinere steden ook een groter gedeelte van hun inkomen aan online aankopen willen besteden en ook gevoelig jonger zijn.

Labels: , ,

Ierland tevreden over export voedingsindustrie

Ierland heeft het voorbije jaar voor een bedrag van 8,85 miljard euro aan voeding en drank geëxporteerd. Dat betekent een stijging met 12 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft de Ierse voedselfederatie Bord Bia bekend gemaakt. Er wordt aan toegevoegd dat de sector een belangrijke plaats inneemt in de totale export van Ierse producten en diensten. De belangrijkste groeisectoren zijn zuivelproducten (2,6 miljard euro), vlees (2,59 miljard euro), bereide voedingsproducten (1,5 miljard euro) en visproducten (420 miljoen euro).

De sterke groei is volgens Bord Bia vooral te danken aan een positieve balans in een aantal belangrijke categorieën, een gunstig prijsniveau voor vele producten, een beperkte volatiliteit in wisselkoersen en een prijsinflatie op de meeste grote Europese markten. Volgens Paul Kelly, directeur van de sectororganisatie Food and Drink Industry Ireland, weerspiegelen de cijfers de exportgerichtheid van de Ierse industrie, die volgens hem gericht is op de klant, innovatie, concurrentiekracht en kwaliteit. Vlees en zuivelproducten vertegenwoordigen bijna twee derde van de totale uitvoer.

Michael Carey, voorzitter van Bord Bia, wijst erop dat de Ierse veestapel zich verder uitbreid. Bovendien worden de melkquotas in het midden van het decennium opgeheven. Die factoren zorgen er volgens hem voor dat de sector ook in de toekomst op een verdere groei zal mogen rekenen. Carey merkte nog op dat de Ierse export zich ook verder diversifieert. Het voorbij jaar is de export naar Azië met één derde gestegen. Bovendien maken vele producenten zich volgens op voor een verdere uitbreiding van het Aziatische activiteiten.

Labels: , ,

Autosector blijft verdeeld over toekomst duurzame wagens

De Amerikaanse autosector blijft verdeeld over de toekomstmogelijkheden van duurzame wagens, zoals elektrische auto's of hybrides. Dat zegt David Cole, directeur van het Amerikaanse Center for Automotive Research. Cole wijst erop dat met de Toyota Prius tien jaar geleden al de eerste duurzame auto op de markt werd gelanceerd, maar desondanks vertegenwoordigen elektrische en hybride wagens nog altijd maar 3 procent van de totale autoverkoop op de Amerikaanse markt.

"Er is enkele tijd een overdreven enthousiasme geweest over duurzame wagens," merkt David Cole tegenover het persbureau AFP op. "Maar op dit ogenblik zijn de economische omstandigheden voor de gemiddelde consument niet optimaal om over te stappen op duurzaam vervoer." Opgemerkt dat van de elektrische Nissan Leaf in de Verenigde Staten tot nu toe amper 9.700 exemplaren zijn verkocht. Ook van concurrent Volt van General Motors zijn op één jaar tijd slechts 8.000 exemplaren verkocht, hoewel vooraf gewag werd gemaakt van 10.000 eenheden.

Ook Sergio Marchionne, topman van Fiat en Chrysler, uitte recent nog zijn twijfels over de vooruitzichten voor de elektrische wagens. Hij verwees daarbij vooral naar het prijsniveau en de beschikbaarheid van batterijen. Vele consumenten laten zich afschrikken door de hogere prijs die onder meer voor een hybride wagen, die over twee aandrijfsystemen beschikt, moet worden betaald. Ook maken vele potentiële kopers zich afschrikken door de actieradius van elektrische wagens, waardoor ze vrezen ergens onderweg te zullen stranden.

Carlos Ghosn, topman van Renault-Nissan, geeft toe dat er nog een hele weg moet worden afgelegd. Ook hij ziet vooral problemen met de batterijen. Maar met de uitbreiding van de netwerken aan herlaadstations zal dat probleem volgens hem uiteindelijk raken opgelost. General Motors ziet de populariteit van duurzame wagens toenemen naarmate de prijzen voor fossiele brandstoffen verder stijgen. "Er is duidelijk een belangrijke verandering bij de consument in de houding tegenover het milieu," merkt Mark Reuss, hoofd van GM North America, op. "Er moet dan ook op langere termijn worden gekeken."

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Microsoft, de grootste softwarefabrikant van de wereld, heeft gewaarschuwd dat de computerverkoop door de overstromingen in Thailand zwaarder zal terugvallen dan eerder werd vooropgesteld. Het bedrijf merkt op dat de verkoop van computers tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar mogelijk sterker afgenomen dan de daling van 1 procent die door experts was verwacht. Opgemerkt wordt dat de leveringsproblemen door de overstromingen in Thailand op de productie hebben gewogen. Bovendien heeft de computer-markt te lijden onder toenemende concurrentie van smartphones en tabletcomputers. Microsoft is door zijn besturingssysteem Windows bijzonder afhankelijk van de computer-verkoop.

Het Spaanse parlement heeft een eerste reeks bezuinigingsmaatregelen voor 8,9 miljard euro goedgekeurd. De maatregelen zijn gericht op het terugbrengen van de enorme staatsschuld van Spanje en omvatten onder meer de verhoging van de belasting op inkomsten en onroerend goed. De Spaanse minister van financiën Cristobal Montoro zei dat de bezuinigingen die door de regering eind december heeft aangekondigd weliswaar zwaar wegen, maar noodzakelijk zijn. Volgens Montoro zijn de maatregelen noodzakelijk door het economisch wanbeleid van de vorige regering onder leiding van de socialistische premier Zapatero. Montoro zei ook dat Spanje op het punt staat in een recessie terecht te komen en dat de economie, met een werkloosheid van 21,5 procent, stagneert.

De Italiaanse premier Mario Monti is bereid zich achter een nieuwe belasting op financiële transacties scharen. Dat heeft hij gezegd na een gesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel weten. Voorwaarde is wel dat de nieuwe maatregel voor de hele Europese Unie geldt. Monti wil naar eigen zeggen niet dat de belasting alleen wordt ingesteld voor de zeventien lidstaten van de eurozone, maar zegt dat Italië wel openstaat om het initiatief op niveau van de Europese Unie te steunen. Onder Silvio Berlusconi, voorganger van Mario Monti, had Italië zich altijd verzet tegen de transactietaks, maar de huidige premier had eerder al laten doorschemeren het initiatief in overweging te nemen.

Europese banken hebben opnieuw een recordbedrag ondergebracht op hun korte deposito’s bij de Europese Centrale Bank (ECB). In totaal werd bijna 485,9 miljard euro bij de centrale bank geparkeerd, ten opzichte van ruim 481,9 miljard euro de dag voordien. De enorme groei van de deposito’s is een duidelijk teken van het aanhoudende wantrouwen in de Europese bankensector. Banken brengen hun overtollige middelen liever naar de Europese Centrale Bank dan ze tegen een hogere rente onderling uit te lenen. De deposito’s bedragen sinds de vrijdag voor kerstmis dagelijks meer dan 400 miljard euro en lopen continu op. In een normale markt komen de dagelijkse deposito's meestal niet hoger uit dan 100 miljard euro.

Het bruto binnenlandse product van Duitsland is tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,25 procent gedaald en dreigt de volgende maanden nog verder af te nemen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Duitse Bureau voor de Statistiek. Door die evolutie dreigt ook Duitsland in een recessie te komen. Aanleiding is de schuldencrisis en besparingswoede, die net als in de rest van Europa huishoudt. Mogelijk zou de Duitse economie vanaf de zomer opnieuw een herstel kennen. Over het hele jaar wordt voor de Duitse economie een groei verwacht van 0,6 procent. Volgend jaar zou een groei met 1,8 procent worden gerealiseerd. Vorig jaar kende het Duitse bruto binnenlandse product nog een groei met 3 procent, vooral gedragen door de consumptie van de private sector.

Hongarije heeft onvoldoende maatregelen genomen om het begrotingstekort binnen houdbare normen terug te dringen. Dat heeft de Europese Commissie gezegd. Hongarije dreigt daardoor een belangrijke boete te moeten betalen. Als Hongarije niet meer moeite doet om zijn begroting weer in orde te brengen, dreigt de toegang van Hongarije tot de Europese cohesiefondsen volgens Olli Rehn, Europees Commissaris voor monetaire zaken, opgeschort te worden. Volgens Rehn is Hongarije het voorbije jaar alleen binnen het maximale begrotingstekort van 3 procent gebleven door het doorvoeren van eenmalige maatregelen. Zonder die maatregelen zou het tekort volgens Rehn wellicht op 6 procent zijn uitgekomen.

Ruim tien jaar na het failliet van Swissair, heeft de vereffenaar van de luchtvaartmaatschappij een tweede voorschot gestuurd naar de schuldeisers. Het gaat om een som van 317.000 Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van ruim 261.000 euro. Een eerste voorschot van 535 miljoen Zwitserse frank dateert van april vier jaar geleden. Het geld was toen vooral bestemd voor personeelsleden en sociale instanties. Sindsdien hebben ongeveer 34 schuldeisers nog een dossier ingediend. De vereffenaar heeft nu nog een provisie van 350 miljoen frank aangelegd voor het aflossen van een schuld aan de overheid. Zolang het precieze bedrag daarvan niet bekend is, kan men niet starten met het uitbetalen van de resterende schuldeisers.

Het Amerikaanse aluminiumbedrijf Alco heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een verlies geleden van 191 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst geboekt van 258 miljoen dollar. Het is de eerste keer in dertien kwartalen dat het concern met een verlies wordt geconfronteerd. Toen werd het bedrijf geconfronteerd met de gevolgen van de financiële crisis. Alcoa had volgens chief executive Klaus Kleinfeld te lijden onder een zwakke vraag. Vooral in Europa zou de vraag zwaar zijn teruggevallen. De omzet steeg met 6 procent tot 5,99 miljard dollar. Voor dit jaar rekent Kleinfeld op een stijging van de wereldwijde vraag met 7 procent.

Het Nederlandse technologieconcern Philips heeft zijn winstverwachtingen naar beneden moeten bijstellen. Dat heeft Frans van Houten, topman van Philips, bekend gemaakt. Hij verwees daarbij naar de zwakke economische omstandigheden, die volgens hem een negatieve impact hebben gehad op de healthcare-divisie en de verlichtingsactiviteiten. Van Houten verwacht dat de omzet van de healthcare-divisie vorig jaar nog nauwelijks is gegroeid. Bij de verlichtingsactiviteiten zou nog een groei met 5 procent in het vooruitzicht kunnen worden gesteld. Voor dit jaar verwacht het Nederlandse concern een omzetgroei tussen 4 procent en 6 procent. Ook in het eerste en tweede kwartaal had Philips al een winstwaarschuwing moeten geven.

Het Duitse industriële concern Siemens krijgt het moeilijker om zijn doelstellingen voor het lopende boekjaar te realiseren. Dat heeft Joe Kaeser, financieel van het Duitse concern, in een gesprek met de zakenkrant Wall Street Journal Deutschland gezegd. Siemens stelde bij de start van het nieuwe boekjaar in oktober te verwachten dat operationele winst een status-quo van 6 miljard euro zou laten optekenen. Gemikt werd op een omzetstijging tot 5 procent. Er zullen volgens Kaeser echter zware inspanningen moeten geleverd worden om die ambities te realiseren. Volgens hem worden klanten immers onzeker door de schuldencrisis en worden daardoor investeringen uitgesteld, wat weegt op de orders bij het Duitse concern.

De Chinese export heeft vorig jaar een omzet gerealiseerd van 1.898,6 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 20,3 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de Chinese douane. Met dat bedrag blijft China voor het derde jaar op rij de grootste exporteur van de wereld. De groei van de uitvoer is evenwel minder groot dan het jaar voordien, toen er een toename met 31,3 procent werd opgetekend. Vooral naar Europa, dat met een crisis worstelt, kende de groei van de uitvoer een daling van 31,8 procent naar 14,4 procent. De Chinese invoer steeg met 24,9 procent tot 1.743,4 miljard dollar. Het Chinese handelsoverschot bedroeg vorig jaar 155,1 miljard dollar. Dat betekent een daling met 14,5 procent tegenover het jaar voordien.

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft het voorbije jaar 76,4 miljoen passagiers vervoerd. Dat betekent een stijging met 5 procent tegenover het jaar voordien. De maatschappij ziet de groei daarmee wel vertragen, want het jaar voordien liet nog een toename met 10 procent optekenen. Tijdens de maanden november en december kende het aantal passagiers zelfs een daling, nadat Ryanair beslist had omwille van de hoge brandstofprijzen tot tachtig vliegtuigen aan de grond te houden. In augustus werd nog een recordaantal van 8,1 miljoen passagiers vervoerd. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover dezelfde maand het jaar voordien. Met 280.000 passagiers op meer dan 1.600 vluchten werd ook in augustus de absolute individuele piekdag opgetekend.

De belangrijkste Wall Street-bankiers zullen hun bonussen na het voorbije financiële rampjaar gevoelig zien dalen. Toch hebben de vierendertig belangrijkste financiële instellingen op Wall Street samen nog altijd 159 miljard dollar opzijgezet voor variabele vergoedingen. Dat blijkt uit berekeningen van de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Volgens de krant zag het er lange tijd zelfs naar uit dat de bankiers over het voorbije jaar een recordpremie van 172 miljard dollar uitbetaald zouden krijgen. Het terugschroeven van dat bedrag zou niet alleen te maken hebben met het marktklimaat, de recessieangst en de strengere regelgeving voor de financiële sector, maar ook met de groeiende druk van de publieke opinie en ontevreden aandeelhouders.

De handelsrechtbank in Parijs heeft de definitieve opheffing van de Franse rederij SeaFrance uitgesproken. Daardoor moeten de activiteiten van de rederij worden stopgezet. Door de maatregel dreigen achthonderd banen verloren te gaan. Een overnamebod door een werknemerscoöperatieve kon volgens de rechtbank niet worden aanvaard omdat niet de nodige financiering kon worden aangebracht om de activiteiten terug op te starten. De werknemers hadden nog de steun gekregen van Eurotunnel, de exploitant van de Kanaaltunnel. Eurotunnel was bereid de schepen van SeaFrance te kopen om ze ter beschikking te stellen van de coöperatieve. Mogelijk brengt Eurotunnel toch nog een bod uit op SeaFrance. De Franse rederij zette veerboten in tussen het Franse Calais en het Britse Dover.

Het internetbedrijf Google profiteert van reclame voor illegale producten die wordt gegenereerd door zijn geautomatiseerde advertentiesystemen. Dat is gebleken uit een onderzoek van de Britse openbare omroep. In de advertenties wordt volgens de BBC onder meer reclame gemaakt voor neptickets voor de volgende Olympische Spelen, cannabis en namaakpaspoorten. De advertenties werden meteen verwijderd nadat de omroep het internetbedrijf van het probleem op de hoogte had gebracht bracht. Google heeft op vraag van de politie ook links verwijderd naar illegale ticketverkoop. De geboekte winsten worden door Google wel behouden. De verkoop van namaaktickets wordt in Groot-Brittannië vervolgd, maar Google is in de Verenigde Staten geregistreerd.

Meer Nieuws

Wednesday, January 11, 2012

Amerikaanse senioren gaan zich het vaakst te buiten aan drankgelagen

Overdreven drinkpartijen zijn in de Verenigde Staten meer verspreid dan eerder werd ingeschat, vooral onder jonge volwassenen. De grootste overtreders zijn echter terug te vinden bij vijfenzestigplussers. Dat is de conclusie van een rapport van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention. Er wordt opgemerkt dat 17,1 procent van de Amerikaanse bevolking toegeeft zich aan overdreven drinkpartijen schuldig te maken. Daarbij wordt gewag gemaakt van minstens vijf consumpties in één sessie voor mannen en minstens vier consumpties voor vrouwen.

Opgemerkt wordt dat het probleem duidelijk is toegenomen tegenover twee jaar geleden, toen 15 procent van de Amerikaanse bevolking zich schuldig maakte aan overdreven drinkpartijen. Dat cijfer was gedurende vijftien jaar nagenoeg status-quo gebleven. Opgemerkt wordt dat vijfenzestigplussers een frequentie van 5,5 keer per maand wordt opgetekend, tegenover een gemiddelde van vier keer per maand in rest van de drinkende populatie.

Wel wordt opgemerkt dat het leeftijdsgroep van achttien tot vierentwintig jaar het grootste aantal probleemdrinkers telt (28,2 procent) en met 9,3 consumpties per sessie ook de grootste hoeveelheden verbruikt. Op de tweede plaats volgt de leeftijdsgroep van vijfentwintig tot vierendertig jaar (27,9 procent). Ook wordt aangevoerd dat probleemdrinken het meest ingeburgerd is bij hogere inkomens, maar de frequentie met 5 keer per maand bij lagere inkomens het hoogste ligt. In die categorie worden ook 8,5 consumpties verbruikt per sessie.

Drankproblemen kosten in de Verenigde Staten 80.000 doden per jaar. De helft daarvan zou te wijten zijn aan overdreven drankgelagen. Bovendien zouden deze drankgelagen driekwart van de 223,5 miljard dollar economische kosten door drankproblemen vertegenwoordigen.

Labels: ,

Digitale media accuraat en snel bij inschatten epidemies

Internet en Twitter waren sneller dan de traditionele bronnen om de uitbraak en progressie van de cholera-epidemie na de aardbeving in Haiti twee jaar geleden te detecteren. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Harvard Medical School. Opgemerkt wordt dat deze nieuwe bronnen belangrijke informatie kunnen aanbrengen om bij epidemies in realtime de gepaste beslissingen te kunnen nemen en vaak veel sneller de uitbraak van de ziektes kunnen melden dan met de traditionele methodes, zoals gegevens van ziekenhuizen of medische centra.

"Uit het onderzoek is gebleken dat analyses op basis van het internet en Twitter tot twee weken voorsprong hebben op de verslaggeving van het ministerie van gezondheid," merkt onderzoeksleider Rumi Chunara op. "Deze technologieën zouden dan ook over de hele wereld kunnen gebruikt worden als een betaalbaar en efficiënt middel om snel de uitbraak van een epidemie te kunnen detecteren, zodat er ook sneller kan ingegrepen worden met behandelingen, zoals het verdelen van vaccins en antibiotica."

"Het gebruik van deze informele bronnen liet toe om goede ramingen te maken van de ziekte-activiteit en in te schatten op welke manier de epidemie zich verder zou ontwikkelen," stipt Chunara nog aan. "Nadien is gebleken dat die ramingen bijzonder nauw aansluiten bij de officiële statistieken die later bekend werden gemaakt. De informele bronnen hebben echter het voordeel dat men nagenoeg onmiddellijk over de noodzakelijke informatie kan beschikken." Er wordt opgemerkt dat de technologie ook een belangrijke meerwaarde betekent voor regio's met beperkte financiële middelen.

Labels: , ,

Internationaal voetbal wil gerichtere aanpak illegaal gokken

De illegale goksector kan mogelijk een bedreiging vormen voor het leven van voetballers. Dat heeft de Fédération Internationale de Football Association (FIFA) gezegd. Er wordt aan toegevoegd dat de nationale regeringen zich bewust zouden moeten zijn van de aanwezigheid van criminele organisaties in het vervalsen van voetbalwedstrijden en de gigantische sommen die in het circuit de rond doen. Er wordt daarbij gewaarschuwd dat de inkomsten uit de illegale praktijken worden gebruikt voor andere criminele activiteiten.

"Er is grote bezorgdheid over de veiligheid van spelers en officiëlen," merkt Chris Eaton, hoofd beveiliging bij de internationale voetbalfederatie, op tegenover BBC News. "Er zijn aanwijzingen dat er een aantal spelers daadwerkelijk zijn vermoord door criminelen die geld willen verdienen met de inkomsten van illegale gokpraktijken." De voetbalfederatie maakte bekend een hotline te zullen openen om het vervalsen van wedstrijden te melden. Spelers die bij het vervalsen van wedstrijden zijn betrokken, zouden tijdelijk amnestie krijgen wanneer ze als getuigen willen optreden.

Het voorbije jaar werden in Zuid-Korea bijna vijftig voetbalspelers gearresteerd bij een gigantisch gokschandaal. De Zuid-Koreaanse overheid dreigde ermee om de voetbalcompetitie op te doeken. De gewezen coach van voetbalclub Sangmu Phoenix werd in oktober dood teruggevonden, drie maanden nadat hij was beticht van betrokkenheid bij het gokschandaal. De man zou zelfmoord hebben gepleegd. Ook een aantal spelers zouden zichzelf van het leven hebben benomen. Ook in Turkije en Italië lopen onderzoek naar illegale gokpraktijken.

Labels: , ,

Prijs belangrijkste barrière voor video-on-demand

Prijs is de belangrijkste rem om gebruik te maken van video-on-demand. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Médiamétrie bij Franse consumenten. Er wordt echter opgemerkt dat video-on-demand bij het Franse publiek een groeiende populariteit kent. Dat biedt volgens Médiamétrie aan de Franse mediabedrijven nieuwe middelen om de omzet op te drijven. De onderzoekers merken op dat inmiddels 90 procent van de Franse consument vertrouwd is met platformen voor video-on-demand.

Er wordt aan toegevoegd dat twee op drie respondenten ook weten op welke manier deze diensten moeten gebruikt worden. Volgens Médiamétrie heeft inmiddels 21 procent van de Franse bevolking al betaald voor video-on-demand. Daarmee heeft het medium in Frankrijk 8,6 miljoen klanten. Die betalende klanten zijn vooral mannelijk en bevinden zich in de leeftijdsgroep tussen vijfentwintig en vijftig jaar. Bij de hogere inkomens heeft de technologie een penetratie van 27 procent.

De onderzoekers merken op dat televisie op dit ogenblik nog altijd het populairste kanaal is voor het consumeren van video-on-demand (60 procent), gevolgd door de personal computer (33 procent). "Daarentegen hebben mobiele telefoons en tablets nog altijd een beperkt aandeel in de consumptie van video-on-demand," merkt Médiamétrie op. "Dat betekent echter dat er nog een belangrijke groeimarge beschikbaar is." Bioscoopfilms vormen de belangrijkste content die met video-on-demand wordt bekeken (95 procent).

Labels:

Consument heel divers met gebruik platformen klantendiensten

Sociale media hebben een steeds grotere impact op het landschap van de klantendiensten. Dat is de conclusie van een Brits onderzoek van het bedrijf Sitel, gespecialiseerd in de outsourcing van klantendiensten. De onderzoekers merken daarbij op dat de klant door de nieuwe technologieën gemakkelijker toegang heeft gekregen tot realtime-informatie en steeds meer instrumenten ter beschikking krijgt om bedrijven met vragen en klachten te benaderen. Daardoor is de cliënt volgens Sitel ook veeleisender geworden.

Uit het onderzoek blijkt dat 67 procent van de respondenten er nog altijd de voorkeur aan geeft om telefonisch contact te zoeken met bedrijven, gevolgd door email (56 procent), chat en instant messaging (16 procent). Sociale mediaplatformen zoals Facebook en Twitter laten een score van 6 procent optekenen. Slechts 4 procent geeft de voorkeur aan tekstberichten. Wel wordt opgemerkt dat sociale media en tekstberichten met scores van respectievelijk 15 procent en 11 procent de grootste populariteit genieten in de leeftijdscategorie tussen zestien en vierentwintig jaar.

Bij hulp over aangekochte producten blijkt 33 procent zich te wenden tot chatrooms en online forums, terwijl 25 procent beroep doet op video-handleidingen of demonstraties op YouTube. Ook plaatst 19 procent vragen op gespecialiseerde platformen zoals Quaro of Yahoo Answer, terwijl 11 procent op een blog naar tips zoekt en 4 procent een vraag plaatst op Twitter. Bij problemen wordt in eerste instantie een oplossing gezocht op het internet (54 procent), vooraleer beroep wordt gedaan op de producent of retailer (35 procent). Slechts 2 procent meldt zich onmiddellijk met een klacht op sociale media.

Labels: ,

Omzet Amerikaanse homevideo-sector met 2 procent gedaald

Het voorbije jaar is in de Verenigde Staten ongeveer 18 miljard dollar besteed aan homevideo. Dat betekent een daling met 2 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse Digital Entertainment Group, een consortium van filmstudio's en elektronica-producenten. Er wordt opgemerkt dat de toenemende populariteit van filmstream-diensten zoals Netflix en de stijgende verkoop van Blu-ray een gedeelte van de terugval in de dvd-verkoop heeft kunnen opvangen.

De verkoop van Blu-ray heeft volgens het rapport het voorbije jaar een stijging met 20 procent gekend. Daardoor kon voor het eerst de grens van 2 miljard dollar omzet worden doorbroken. Er wordt aan toegevoerd dat inmiddels 40 miljoen Amerikaanse gezinnen gebruik maken van Blu-ray. Dat betekent een stijging met 38 procent tegenover het jaar voordien. Digitale streaming realiseerde een omzet van bijna 1 miljard dollar. De dvd-verkoop viel met 20 procent terug tot ongeveer 6,95 miljard dollar.

Er wordt opgemerkt dat de daling in de homevideo-bestedingen kleiner was dan het jaar voordien, toen de sector een inkrimping met 3 procent had laten optekenen. "Er is het voorbije jaar duidelijk sprake van een stabilisering," wordt in het rapport opgemerkt. In het rapport wordt nog opgemerkt dat de traditionele videotheken aan populariteit blijven verliezen. Daar werd een omzetdaling met 29 procent tot 1,64 miljard dollar opgetekend. Bij de digitale videowinkels, zoals iTunes, werd een stijging met 9 procent tot 554 miljoen dollar opgetekend.

Labels: ,

Indiase subcontinent geconfronteerd met toenemend smog-probleem

Een snelle toename van de luchtvervuiling door fossiele brandstoffen en de verbranding van biomassa heeft de wintersmog in vele gebieden van Zuid-Azië verergerd en langer laten aanslepen. Dat blijkt uit cijfers van het Indian Meteorological Department. Experts voeren aan dat de intensiteit van de smog op het Indiase subcontinent de voorbije periode gevoelig is toegenomen. Er wordt op gewezen dat het probleem ook concrete gevolgen heeft voor de dagelijkse economie.

Recente smog-periodes leiden in het gebied door de beperkte zichtbaarheid onder meer tot de omleiding en afschaffing van luchtvaartverbindingen en vertragingen van treinen. De wetenschappers merken op dat het aantal smog-dagen in de regio sinds het begin van de jaren negentig is blijven stijgen. Een aantal artsen leggen ook de link met een toenemend aantal fatale aandoeningen van de luchtwegen. Zowel in Nepal als Bangladesh wordt een stijging van het aantal patiënten, vooral bij ouderen en jonge kinderen, met ademhalingsproblemen gemeld.

Naast de industrie en het verkeer, wordt ook gewezen naar de baksteenovens. Door de economische groei wordt er in de regio immers volop gebouwd, waardoor er meer bakstenen moeten worden geproduceerd en het aantal baksteenovens een constante groei kent. In Bangladesh zou men inmiddels al gestart zijn met de vernieling van illegale ovens. Ook wordt gewag gemaakt van een vicieuze cirkel. Door de smog wordt immers meer zonlicht geblokkeerd, waardoor er sneller verwarmd moet worden, waarbij vaak gebruik gemaakt wordt van vervuilende houtkachels.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

De Duitse bondskanselier Angela Merkel opent de deur voor de invoering van een taks op financiële transacties in de eurozone. Liefst wordt de belasting volgens haar in de hele Europese Unie ingevoerd, maar als dat niet mogelijk blijkt, wil ze zich concentreren op de zeventien eurolanden. Dat heeft Merkel verklaard na een ontmoeting met de Franse president Nicolas Sarkozy. De Britse premier David Cameron verzet zich met klem tegen de invoering van een taks op financiële transacties, omdat dit een bedreiging zou kunnen worden voor het financiële centrum van Londen. Merkel wil dat de Europese ministers van financiën ten laatste tegen maart een definitief rapport opstellen over de haalbaarheid van een transactietaks.

Het ratingbureau Fitch zegt geen plannen te hebben om dit jaar de kredietwaardigheid van Frankrijk te verlagen. De Fransen genieten bij Fitch op dit ogenblik de hoogste kredietrating. Het bureau verlaagde in december vorig jaar de vooruitzichten voor Frankrijk van stabiel naar negatief, maar zonder belangrijke schokken wegens een verergering van de crisis in de eurozone, moet volgens Fitch dit jaar geen verlaging van de Franse kredietstatus worden verwacht. Sectorgenoot Moody's zei in oktober dat het binnen de drie maand zou beslissen of Frankrijk nog steeds aanspraak kan maken op stabiele vooruitzichten. Standard & Poor's dreigde eerder om de rating van de euro-landen, waaronder Frankrijk, te verlagen.

De Commissie Economie en Financiën van het Europees Parlement heeft zich over de modaliteiten gebogen van een eventuele financiële transactietaks. Het Europees Parlement heeft vooralsnog slechts een consulterende rol in financiële dossiers, maar tegenstanders van de transactietaks wezen op de negatieve impact op de groei en het risoco op delocalisaties van activiteiten. Toch lijkt een groeiend aantal parlementsleden wel gewonnen te zijn voor een transactietaks, die de speculatie moet tegengaan en extra inkomsten genereert. Zij vermoeden dat het risico op de delocalisatie van transacties wel beheersbaar zal zijn. De Franse president Nicolas Sarkozy had eerder gezegd dat Frankrijk desnoods alleen de taks zou doorvoeren.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vorige week aanzienlijk meer obligaties opgekocht van noodlijdende eurolanden. De financiële instelling merkte op in totaal een bedrag van 1,1 miljard euro aan obligaties gekocht te hebben. De week voordien ging het om 462 miljoen euro. Overheden en beleggers dringen er bij de Europese Centrale Bank op aan massaal obligaties op te kopen, maar de financiële instelling wenst daar niet op in te gaan. Volgens de Europese Centrale Bank is het immers aan de nationale regeringen om de crisis op te lossen. Vragen aan de instelling om landen te redden, zou naar eigen zeggen haar onafhankelijkheid en geloofwaardigheid schaden.

De Europese Unie heeft via het Europese Financiële Stabilisatiefonds (EFSF) zonder problemen een bedrag met 3 miljard euro opgehaald met een uitgifte van obligaties met een looptijd van dertig jaar. De financiële middelen zullen worden gebruikt om Ierland en Portugal te helpen. De obligaties hebben een coupon van 3,75 procent. Vooral investeerders uit de Europese Unie tekenden in op de obligaties. Het ging vooral om partijen uit Duitsland (70 procent), Groot-Brittannië (13 procent) en de Benelux (8 procent). Dankzij de operatie krijgen Portugal en Ierland half januari elk de beschikking over een bedrag van 1,5 miljard euro om hun economie te ondersteunen.

Het Duitse concern Adidas, na Nike de grootste producent van sportartikelen ter wereld, is bijzonder tevreden met de omzet van vorig jaar. Dat heeft Robin Stalker, de financiële topman van het Duitse concern, in een interview met de krant Börsen Zeitung gezegd. Stalker merkt op dat het bedrijf in de loop van het jaar ook verscheidene keren zijn verwachtingen heeft kunnen opdrijven. Adidas voorspelde in november dat de jaaromzet met 12 procent zou groeien, vooral door een sterke vraag uit China en de Verenigde Staten. Eerder was uitgegaan van een groei met 10 procent. Voor dit jaar wordt gerekend op een winstgroei tussen 10 procent en 15 procent, vooral dankzij het Europees kampioenschap voetbal in Polen en Oekraïne en de Olympische Spelen in Londen.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de nieuwe strategie voor het Amerikaanse leger bekendgemaakt. Obama wil een afgeslankte en goedkopere defensie, die echter wel klaar is om nieuwe dreigingen vanuit bijvoorbeeld China of Iran de baas te kunnen. Het budget van het Pentagon wordt de volgende tien jaar met 450 miljard dollar verminderd, zoals eerder al was bepaald. Volgens Obama kan het defensiebudget nog stijgen, maar weliswaar aan een lager ritme dan in het verleden. Mogelijk verdwijnen bij het Amerikaanse leger wel duizenden banen. Obama beklemtoonde tegelijk echter wel dat de superioriteit van het Amerikaanse leger overeind blijft.

Het vertrouwen bij consumenten en producenten in de eurozone is in december opnieuw afgenomen. Dat is gebleken uit cijfers van de Europese Commissie. De vertrouwensindex liet tijdens de maand december een score van 93,3 procent optekenen, tegenover 93,8 procent in november. Analisten hadden een daling tot 93,2 procent vooropgesteld. Het vertrouwen daalde vooral onder de consumenten en onder de ondernemers in de dienstensector en de bouw. De retailsector stelde zich iets minder somber op. De grootste afname van het vertrouwen werd gemeten in Italië en Spanje. In Nederland en Duitsland kende het optimisme een lichte groei. De producenten waren voor het eerst in tien maanden wel iets positiever over het ondernemingsklimaat in de eurozone.

De Britse luxewagenfabrikant Rolls-Royce, dochter van de Duitse groep BMW, heeft het voorbije jaar 3.538 wagens verkocht. Daarmee werd een absoluut record opgetekend in de geschiedenis van het bedrijf. Tegenover het jaar voordien werd een groei met 31 procent gerealiseerd. Op de Aziatische markt werd een stijging met 47 procent opgetekend, maar ook op de thuismarkt Groot-Brittannië werd een toename met 30 procent geregistreerd. In Noord-Amerika nam de verkoop met 17 procent toe. Volgens de fabrikant werd de verkoop vooral gestuwd door het nieuwe model Ghost, dat ongeveer 205.000 euro kost. Het model is daarmee gevoelig goedkoper dan de beroemde Phantom, die 285.000 euro kost. Meer dan driekwart van de productie is bestemd voor de export.

De Duitse autogroep Volkswagen heeft het voorbije jaar bijna 8,2 miljoen wagens verkocht. Daarmee heeft het Duitse concern, de grootste autogroep van Europa, zijn verkoopdoel bereikt. Dat heeft Martin Winterkorn, topman van Volkswagen, ter gelegenheid van het autosalon in Detroit gezegd. De verkoop van Volkswagen steeg met bijna één miljoen eenheden tegenover het jaar voordien. Winterkorn zegt er rekening mee te houden dat Volkswagen met het nieuwe verkoopscijfer de grootste autobouwer van de wereld is geworden. Nog nooit eerder heeft Volkswagen die positie ingenomen. De voorbije drie jaar was het Japanse Toyota wereldwijd marktleider. Toyota werd het voorbije jaar echter het slachtoffer van productieproblemen door een aardbeving en tsunami.

De Britse premier David Cameron wil dat Schotland snel werk maakt van een referendum over onafhankelijkheid. Hij bepleit dat de Schotten de beoogde volksraadpleging al binnen achttien maanden zullen houden. Hij botst daarmee met de Schotse nationalistische premier Alex Salmond, die meer tijd wil nemen voor voorbereiding. Cameron meent dat de huidige onzekerheid schadelijk is voor de economie van zowel Engeland als Schotland. De Britse premier stelde dat de Schotse bevolking het recht heeft om zich uit te spreken over een onafhankelijkheid, maar hij benadrukte hen ervan te zullen overtuigen dat het voor alle partijen beter is dat Schotland een onderdeel blijft van Groot-Brittannië.

De Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble wil dat Griekenland sneller werk maakt van de sanering van de overheidsfinanciën. Het voorbije weekend doken twijfels op of Griekenland met de opgelegde maatregelen door Europa, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank wel in staat zou zijn om de schuldencrisis achter zich te laten. Schäuble erkende dat de Griekse regering stappen aan het zetten is om het begrotingstekort onder controle te krijgen, maar dat moet volgens de Duitse minister sneller gaan. Wilde speculaties over een terugkeer naar de drachme in Griekenland wees hij echter van de hand. Dergelijke indianenverhalen zullen volgens hem het vertrouwen van de beleggers niet herstellen.

Ierland heeft mogelijk een nieuw steunpakket van Europa nodig. Dat heeft Willem Buiter, de hoofdeconoom van Citigroup, gezegd tijdens een bezoek aan de Ierse hoofdstad Dublin. Volgens Buiter moet Ierland de bestaande leningen van 30 miljard euro heronderhandelen. Ierland betaalt ongeveer 6 procent interest op die leningen, wat volgens Buiter echter omlaag moet. Hij ijvert ervoor dat de leningen geherfinancierd worden bij het Europese Stabilisatiefonds aan 3 procent. Volgens Buiter zou dat voordelen hebben voor Europa, omdat het technisch gezien niet om een herstructurering van de schuld gaat. Vanuit politiek oogpunt zou het een signaal naar Ierland zijn, dat enorme inspanningen heeft geleverd om zijn financiële huishouden weer op orde te krijgen.

In Nigeria worden zware protesten gevoerd tegen president Goodluck Jonathan. Na bloedige aanslagen door de fundamentalistische islambeweging Boko Haram, kwam het ook tot massale stakingen tegen de hogere brandstofprijzen. Veel Nigerianen zijn woedend, omdat deze subsidie volgens hen hun enige voordeel was uit de grootschalige oliewinning in Nigeria. De subsidies vergden volgens de regering echter 25 procent van het totale budget en kwam vooral ten goede aan de rijken en de middenklasse. Volgens de regering van Jonathan kan het geld beter aan andere projecten worden besteed. Nigeria is één van de grootste olieproducenten van de wereld. Pogingen van eerdere regeringen om de subsidie te schrappen, werden altijd onder druk van de volkswoede weer teruggedraaid.

Duitsland is erin geslaagd om schuldpapier op zes maanden met een negatieve rente van min 0,0122 procent te verkopen. Dat betekent dat de investeerders bij de terugbetaling slechts 99,9878 procent van hun belegging zullen terugkrijgen. In totaal werd een bedrag van 3,9 miljard euro aan schuldpapier uitgegeven. Dat zal de Duitse overheid op zes maanden tijd een bedrag van 237.900 euro opleveren. Dat beleggers ingaan op een negatieve rente kan volgens waarnemers mogelijk verklaard worden met het feit dat er rekening wordt gehouden met het uiteenvallen van de monetaire unie, terwijl ook een bankrekening minder veilig wordt bestempald dan Duits overheidspapier.

Meer Nieuws

Tuesday, January 10, 2012

Wereldwijde reclame zal dit jaar nog 5,4 procent groeien

De vooruitzichten voor de wereldwijde reclamemarkt moeten duidelijk van hun positieve trend inboeten, aangezien het merendeel van de grootste markten zelf hun groeiverwachtingen voor het nieuwe jaar naar beneden hebben moeten bijstellen. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau Warc, waar opgemerkt wordt dat de reclamesector dit jaar wellicht nog een wereldwijde groei van 5,4 procent zal kennen. In augustus was nog verwacht dat de reclamemarkt dit jaar een groei met 6,3 procent zou kennen.

"De schuldencrisis in de eurozone heeft een bijzonder zware impact," merkt Warc op. "In Duitsland werden de groeiverwachtingen van 2,6 procent naar 1,8 procent bijgesteld. Ook bij Frankrijk werd een daling van 2,4 procent tot amper 0,9 procent opgetekend. In Italië zou er sprake zijn van een terugval van 2,7 procent tot 0,7 procent. De zwaarste daling werd opgetekend in Spanje, waar in augustus nog gesproken werd over een groei met 2,5 procent, maar nu gewag gemaakt wordt van een inkrimping met 2 procent."

De grootste groei wordt opgetekend in de opkomende markten. Daarbij wordt in China gewag gemaakt van een stijging met 14,7 procent, gevolgd door Rusland (14 procent), India (12,4 procent) en Brazilië (10,2 procent). "Maar ook die landen zijn niet immuun voor de negatieve tendenzen," aldus Warc. "Rusland werd geconfronteerd met een daling van 5,9 procentpunten, gevolgd door India (3,8 procentpunten), China (1,6 procentpunten) en Brazilië (1 procentpunt).

Ook in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië werd de groei naar beneden bijgesteld tot ongeveer 3 procent. De enige uitzondering bij de mature markten vormt Japan, waar een groei met 2,6 procent in het vooruitzicht wordt gesteld. Dat is te danken aan het sneller dan verwachte herstel na de natuurrampen van vorig jaar. De vooruitzichten voor Canada bleven ongewijzigd op een groei van 4,3 procent.

Labels:

Minder weerstand tegen hoger-opgeleide etnische minderheden

De weerstand tegen etnisch gemengde buurten neemt af wanneer de bewoners van de minderheidsgroep een hogere opleiding hebben genomen. Maar ook dan blijft de autotochtone populatie zoveel mogelijk buurten met een hoge concentratie van etnische minderheden vermijden. Dat is de conclusie van een onderzoek van een wetenschapper aan de Radboud Universiteit Nijmegen. De weerstand tegen etnisch gemengde buurten zou volgens het onderzoek in werkelijkheid nog groter kunnen zijn, aangezien respondenten vaak maatschappelijk gewenste antwoorden geven.

"De autotochtone Nederlandse bevolking heeft geen grote bereidheid om in een etnisch gemengde buurt, die ze met een educatief nadeel associëren, te wonen," merkt onderzoeker Marieke van Londen op. "Er wordt verondersteld dat de lager-opgeleide etnische minderheden anderen normen en waarden zouden hanteren. Wanneer duidelijk gemaakt wordt dat die minderheid uit een hoger-opgeleide populatie bestaat, neemt die weerstand gevoelig af. Maar ook dan zegt nog altijd één kwart van de respondenten niet te willen wonen in een buurt die voor meer dan de helft uit allochtonen bestaat."

Ook bij de steun voor etnische minderheden in het onderwijs worden volgens de onderzoekster gemengde antwoorden gegeven. "Er blijkt een groot verzet te zijn wanneer zou kunnen worden verondersteld dat de aandacht voor autochtone kinderen door die steun zou kunnen afnemen," merkt Van Londen op. "Wanneer echter aangegeven wordt dat kinderen uit etnische minderen daardoor grotere kansen kunnen krijgen, neemt die weerstand wel enigszins af."

Labels:

NASA bestudeert eigendomsrechten ruimtevaart-objecten

De directie van de Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (Nasa) wil een definitieve regeling treffen over het eigendom van ruimtevaart-objecten. De organisatie heeft daarover met een aantal gewezen astronauten een onderhoud gehad. Nadien werd opgemerkt dat de Nasa met de astronauten verder zal samenwerken om een oplossing te vinden voor het probleem. De astronauten voeren aan dat de Nasa hen in het verleden altijd heeft gezegd dat ze de ruimte-objecten konden bijhouden. Verzamelaars hebben inmiddels al miljoenen dollar betaald voor een aantal objecten.

"Er zijn fundamentele misverstanden en onduidelijke beleidsbepalingen over de objecten die de astronauten van Mercury, Gemini, Apollo en Skylab hebben meegebracht," voerde Charles Bolden, directeur van de Nasa, aan. Waarnemers zien in de uitspraken van Bolden een duidelijk koerswijziging bij de organisatie, die tot nu toe een confronterende koers volgde en onder meer astronaut Edgar Mitchell (Apollo 14) voor de rechter daagde wegens een videocamera die op de maan was gebruikt.

"Het gaat om Amerikaanse helden, collega-astronauten en persoonlijke vrienden die ter goeder trouw hebben gehandeld," stipte Bolden aan. "Er is afgesproken om in onderling overleg een correcte oplossing te vinden voor de eigendomsrechten over de objecten." Christopher Kraft, gewezen directeur van het Johnson Space Center in Houston, had eerder in een brief bevestigd dat de astronauten over de betrokken voorwerpen konden beschikken. Er werd daarbij echter niets gezegd over een verkoop van de objecten.

Labels: ,

Ook online activiteit terroristen verschoven naar sociale media

Internationale terroristische organisaties hebben hun online activiteiten in belangrijke mate verschoven naar sociale netwerken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Haifa. De Israëlische wetenschappers merken op dat 90 procent van het georganiseerde terrorisme op het internet wordt uitgevoerd door sociale media. Die instrumenten laten terroristische organisaties volgens de onderzoekers toe om zonder geografische beperkingen nieuwe leden te rekruteren.

"De algemene verschuiving van online activiteiten naar social media, vooral naar Facebook en Twitter, is ook niet aan de aandacht van de terroristische organisaties ontsnapt," merkt Gabriel Weimann, professor aan de University of Haifa, op. "Sociale netwerken kunnen door terroristische organisaties worden gebruikt om volgelingen aan te trekken, videoclips te plaatsen en alle mogelijke informatie over het wereldwijde terrorisme over het netwerk te verspreiden. De beperking van de passieve instrumenten van de klassieke websites is totaal weggevallen."

Ook worden de sociale platformen volgens Weimann gebruikt om informatie te verzamelen. "De Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië hebben hun soldaten al bevolen om persoonlijke informatie van de netwerken te verwijderen om te vermijden dat Al Qeda daarvan gebruik zou kunnen maken," merkt hij op. "Ook is gebleken dat de Hezbollah op zoek is naar informatie op Facebook-accounts van het Israëlische leger. Facebook is een gigantisch platform geworden om informatie te verzamelen. Vele gebruikers aanvaarden elk vriendschapsverzoek en bieden daardoor toegang tot een grote hoeveelheid informatie."

Labels: ,

Impact olie op milieu erger dan tot nu toe gedacht

Olie heeft een toxischer impact op het leefmilieu dan de meeste onderzoeken laten uitschijnen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Davis Bodega Marine Laboratory van de University of California en National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) naar de gevolgen van het incident met de olietanker Cusco Busan, die vijf jaar geleden in de San Francisco Bay tegen een brugpijler botste en daarbij 54.000 gallons bunkerolie in de baai lekte.

"De onderzoekers stelden vast dat de embryos van de haringsoort die in de baai kuit schiet, de olie absorbeerden en bij een blootstelling aan de ultraviolette straling van het zonlicht fysiek desintegreerden," merkt de Amerikaanse krant The Los Angeles Times op. "Die fototoxiciciteit werd volgens de onderzoekers bij eerdere onderzoeken niet in rekening genomen. Men had het fenomeen wel in laboratorium-omstandigheden opgemerkt, maar had blijkbaar verondersteld dat de fototoxiciteit in de natuur niet zou optreden."

"Het probleem situeert zich echter ook wel degelijk in de natuur," merkt Gary Cherr, directeur van het Davis Bodega Marine Laboratory, op. "Opnieuw moet de impact van olievervuiling op de natuur anders worden ingeschat. Er moet dan ook rekening worden gehouden dat ook bij het ongeval met het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico twee jaar geleden fototoxiciteit voor een schade heeft gezorgd die nog niet is geregistreerd of bestudeerd."

Labels: , ,