Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, January 10, 2012

NASA bestudeert eigendomsrechten ruimtevaart-objecten

De directie van de Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (Nasa) wil een definitieve regeling treffen over het eigendom van ruimtevaart-objecten. De organisatie heeft daarover met een aantal gewezen astronauten een onderhoud gehad. Nadien werd opgemerkt dat de Nasa met de astronauten verder zal samenwerken om een oplossing te vinden voor het probleem. De astronauten voeren aan dat de Nasa hen in het verleden altijd heeft gezegd dat ze de ruimte-objecten konden bijhouden. Verzamelaars hebben inmiddels al miljoenen dollar betaald voor een aantal objecten.

"Er zijn fundamentele misverstanden en onduidelijke beleidsbepalingen over de objecten die de astronauten van Mercury, Gemini, Apollo en Skylab hebben meegebracht," voerde Charles Bolden, directeur van de Nasa, aan. Waarnemers zien in de uitspraken van Bolden een duidelijk koerswijziging bij de organisatie, die tot nu toe een confronterende koers volgde en onder meer astronaut Edgar Mitchell (Apollo 14) voor de rechter daagde wegens een videocamera die op de maan was gebruikt.

"Het gaat om Amerikaanse helden, collega-astronauten en persoonlijke vrienden die ter goeder trouw hebben gehandeld," stipte Bolden aan. "Er is afgesproken om in onderling overleg een correcte oplossing te vinden voor de eigendomsrechten over de objecten." Christopher Kraft, gewezen directeur van het Johnson Space Center in Houston, had eerder in een brief bevestigd dat de astronauten over de betrokken voorwerpen konden beschikken. Er werd daarbij echter niets gezegd over een verkoop van de objecten.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home