Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, January 10, 2012

Ook online activiteit terroristen verschoven naar sociale media

Internationale terroristische organisaties hebben hun online activiteiten in belangrijke mate verschoven naar sociale netwerken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Haifa. De Israëlische wetenschappers merken op dat 90 procent van het georganiseerde terrorisme op het internet wordt uitgevoerd door sociale media. Die instrumenten laten terroristische organisaties volgens de onderzoekers toe om zonder geografische beperkingen nieuwe leden te rekruteren.

"De algemene verschuiving van online activiteiten naar social media, vooral naar Facebook en Twitter, is ook niet aan de aandacht van de terroristische organisaties ontsnapt," merkt Gabriel Weimann, professor aan de University of Haifa, op. "Sociale netwerken kunnen door terroristische organisaties worden gebruikt om volgelingen aan te trekken, videoclips te plaatsen en alle mogelijke informatie over het wereldwijde terrorisme over het netwerk te verspreiden. De beperking van de passieve instrumenten van de klassieke websites is totaal weggevallen."

Ook worden de sociale platformen volgens Weimann gebruikt om informatie te verzamelen. "De Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië hebben hun soldaten al bevolen om persoonlijke informatie van de netwerken te verwijderen om te vermijden dat Al Qeda daarvan gebruik zou kunnen maken," merkt hij op. "Ook is gebleken dat de Hezbollah op zoek is naar informatie op Facebook-accounts van het Israëlische leger. Facebook is een gigantisch platform geworden om informatie te verzamelen. Vele gebruikers aanvaarden elk vriendschapsverzoek en bieden daardoor toegang tot een grote hoeveelheid informatie."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home