Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, January 10, 2012

Nieuwsoverzicht

De Noorse oliemaatschappij Statoil heeft naar eigen zeggen met het veld Havis een belangrijke olievondst gedaan in de Barentszee. Havis ligt ongeveer 200 kilometer ten noorden van Noorwegen. In april had Statoil in hetzelfde gebied al het olieveld Skrugard ontdekt. Samen zouden de twee velden vierhonderd tot zeshonderd miljoen vaten kunnen opleveren. Volgens Helga Lund, chief executive van Statoil, kunnen die twee vondsten wijzen op een nieuw oliegebied ten noorden van Noorwegen. Statoil voert de exploraties in het gebied uit in samenwerking met zijn sectorgenoten Eni Norway en Petoro. Analisten verwachten dat de vondsten de exploitatie-activiteiten in het noordpoolgebied nog zullen doen toenemen.

De Japanse cameraproducent Olympus overweegt zes zetelende en voormalige bestuurders van het bedrijf aan te klagen en ongeveer 90 miljard yen schadevergoeding te eisen omdat zij belangrijke rollen hebben gespeeld in het fraudeschandaal bij het concern. Dat komt overeen met een bedrag van 920 miljoen euro. Een onafhankelijk onderzoekspanel zou hebben bepaald dat bestuurders van Olympus medeplichtig zijn geweest aan de fraude of op de hoogte waren zonder iets ondernomen te hebben. Met de fraudezaak is 1,3 miljard euro gemoeid. Olympus had jarenlang verliezen op beleggingen weggemoffeld met behulp van acquisities en buitensporige betalingen aan adviseurs. Ook had het concern een dubbele boekhouding.

De Britse premier David Cameron heeft gezegd dat hij een veto zal uitspreken tegen de invoering van een belasting op financiële transacties in de Europese Unie. Volgens Cameron zal een transactietaks banen kosten en de welvaart in gevaar brengen. De uitlatingen van Cameron volgen op de bekendmaking van de Franse president Nicolas Sarkozy dat Frankrijk nog dit jaar eenzijdig een transactietaks zal invoeren. Als de Franse regereing een belasting willen invoeren, dan moet ze volgens Cameron in eigen land kunnen doen. Maar hij zegt het idee van een nieuwe Europese belasting onverstandig wanneer die elders niet wordt ingevoerd. De transactietaks zal volgens hem ertoe leiden dat financiële instellingen de Europese Unie zullen verlaten.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) twijfelt of de maatregelen die Griekenland neemt om de schuldencrisis te bestrijden, voldoende zullen zijn om de overheidsfinanciën onder controle te krijgen. De instelling denkt dat extra maatregelen nodig zijn om de Griekse schuldenberg onder controle te krijgen en een faillissement van het land te voorkomen. Daarvoor zouden volgens het Internationaal Monetair Fonds drie opties mogelijk zijn. Enerzijds is er de mogelijkheid van extra Griekse bezuinigingen, maar ook wordt gewezen naar grotere afschrijvingen van private schuldeisers op Griekse staatsleningen accepteren of extra steun van de eurolanden aan Griekenland.

De Franse financiële sector in Frankrijk is tegen een eenzijdige invoering door de Franse regering van een belasting op financiële transacties. Dat heeft de sectororganisatie Association Paris Europlace, waarin de belangrijkste vertegenwoordigers van de Franse financiële sector zijn vertegenwoordigd, gezegd. Volgens de organisatie kan een transactiebelasting de Franse economie schaden, als die heffing niet wordt ingevoerd in de hele Europese Unie. Volgens de vereniging zou een exclusief Franse transactiebelasting niet opportuun zijn. De maatregel zou volgens de organisatie onvermijdelijk leiden tot een exodus van banken, verzekeraars en management en de rol van Frankrijk in de Europese en de wereldwijde economie inperken.

Het afschrijven van de helft van de Griekse schuldenlast is onvoldoende om de enorme schuldenberg van het land terug te brengen tot enigszins behapbare proporties. Dat heeft Clemens Fuest, een adviseur van de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble, in een interview met het Griekse dagblad To Vima gezegd. De banken hebben maanden onderhandeld met Athene over het omzetten van bestaande Griekse obligaties in nieuwe leningen met een langere looptijd. Daarbij wordt een deel van de hoofdsom kwijtgescholden. In principe nemen de banken een verlies op hun staatspapier van 50 procent. Uiteindelijk zal er volgens Fuest echter meer dan 50 procent moeten worden kwijtgescholden.

Het nieuws over de daling van de werkloosheid in de Verenigde Staten bewijst dat de Amerikaanse economie aan kracht wint. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd. Hij wees erop dat er in de Amerikaanse privésector sinds het midden van het voorbije decennium nog nooit zoveel banen zijn gecreëerd dan vorig jaar. Obama stelde wel op dat er door de recessie in de Verenigde Staten acht miljoen banen verloren zijn gegaan en er nog veel werk moet worden verzet. Obama drong erop aan dat het Amerikaanse congres een tijdelijke belastingverlaging voor de middenklasse zou verlengen om het economisch herstel op gang te houden. Het is volgens de Amerikaanse president nu niet de tijd om die inspanningen op te geven.

De orders voor de Duitse industrie zijn in november met 4,8 procent gedaald tegenover de maand voordien. Dat is de sterkste teruggang in bijna drie jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse ministerie van economische zaken. Analisten hadden vooraf gerekend op een daling van de orderontvangst met 1,7 procent. In oktober was nog een stijging met 5 procent opgetekend, maar door de daling in november is die groei vrijwel tenietgedaan. Vooral de orders van landen buiten de eurozone kenden een gevoelige terugslag. Daar werd een daling met 10,3 procent opgetekend. De bestellingen uit eurolanden zakten met 4,1 procent. De binnenlandse orders gingen met 1,1 procent omlaag.

De banken in de eurozone hebben opnieuw een recordbedrag van 463,57 miljard euro bij de Europese Centrale Bank (ECB) gedeponeerd. Het gaat om het hoogste bedrag dat ooit werd geplaatst sinds de invoering van de euro twaalf jaar geleden. Het oude record heeft amper drie dagen standgehouden. Dat betekent echter dat het wantrouwen op de financiële markten nog niet van de baan is. Banken vertrouwen hun overtollige middelen liever toe aan de Europese Centrale Bank dan ze tegen een hogere rente aan elkaar uit te lenen. De eendagsleningen bij de Europese Centrale Bank liepen wel terug van 1,9 miljard euro tot 1,4 miljard euro. Eind vorig jaar ging het om een bedrag van 17,3 miljard euro.

De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) heeft een nieuw gasveld ontdekt. Het gaat om het grootste gasveld op het land sinds het midden van de jaren negentig. De gasvoorraad werd gevonden in het veld Metslawier-Zuid in het noordoosten van Friesland en zou ongeveer 4 miljard kubieke meter, een equivalent van het jaarlijkse verbruik van 2,5 miljoen Nederlandse gezinnen, beslaan. Tussen augustus en oktober vorig jaar werd op de site tot op een diepte van ruim 3.900 meter geboord. Nog voor de zomer zou begonnen worden met de productie. Het ontdekte veld ligt ingesloten tussen twee bestaande gasvelden van de maatschappij. Het bedrijf verwacht dat Metslawier-Zuid vijftien jaar in productie gehouden zal kunnen worden.

Griekenland zou de euro moeten opgeven en terugkeren naar de drachme. Dat heeft Miroslav Singer, het hoofd van de Tsjechische centrale bank, gezegd tegenover de zakenkrant Hospodarske Noviny. De problemen in Griekenland kunnen volgens Singer niet anders opgelost worden dan door een uitstap uit de eurozone en een daaropvolgende devaluatie. Het alternatief is volgens Singer dat Athene op massale structurele hulp moet rekenen van andere lidstaten van de Europese Unie, maar daar geniet dat scenario volgens de Tsjechische centrale bankier weinig bijval. Tsjechië is zelf geen euroland en toonde zich niet bereid om 3,5 miljard euro ter beschikking te stellen voor een kredietlijn van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om Griekenland en andere probleemlanden te helpen.

De Europese Commissie eist dat Hongarije miljoenen euro aan staatssteun terugvordert van de nationale luchtvaartmaatschappij Malev. De steun werd de drie laatste jaren van het voorbije decennium verstrekt in kader van de hernationalisering van de maatschappij, maar is volgens de Europese Commissie in strijd met de Europese concurrentieregels. Volgens de Europese regels mogen overheden bedrijven enkel ter hulp schieten als dat gebeurt onder normale marktvoorwaarden. Malev is volgens de Europese Commissie echter niet in staat geweest op de financiële markten geld op te halen tegen dezelfde condities als die van de Hongaarse autoriteiten. Bovendien kan Malev ook niet aantonen hoe het op termijn opnieuw opnieuw rendabel zou worden en de marktverstoring zou beperken.

De interesse van privé-investeerders in het Europese Financiële Stabilisatiefonds (EFSF) ligt lager dan verwacht. Dat heeft Wolfgang Schäuble, de Duitse minister van financiën, toegegeven. De beleggers zouden volgens Schäuble meer garanties vragen voor hun engagement. Dat betekent volgens de Duitse minister echter niet dat het stabilisatiefonds geen middelen meer heeft. Hij wees er daarbij op dat de week voordien nog succesvol obligaties werden uitgegeven. De terughoudendheid toont volgens Schäuble wel de onzekerheid bij financiële investeerders over investeringen in de eurozone. Vorige week slaagde het stabilisatiefonds erin om 3 miljard euro op te halen op de internationale markten, bedoeld om de steunprogramma's aan Ierland en Portugal deels te financieren.

De afspraken rond het strenger begrotingsbeleid zullen mogelijk nog deze maand rond zijn. Dat hebben de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy na afloop van hun ontmoeting benadrukt. Het afronden van de afspraken over de nationale begrotingen was pas voor eind volgende maand voorzien. De twee staatsleiders voerden aan dat de onderhandelingen immers goed opschieten. Zelfs als de vordering van de gesprekken zou tegenvallen, moeten de nieuwe begrotingsregels volgens hen toch in maart klaar zijn. Het akkoord rond de striktere regels dateren van de eurotop tijdens de eerste helft van december. Groot-Brittannië weigerde echter met dat striktere beleid in te stemmen.

Philipp Hildebrand, de voorzitter van de Banque Nationale Suisse (BNS), heeft met onmiddellijke ingang zijn functie neergelegd. De reputatie van Hildebrand had zware klappen gekregen nadat zijn echtgenote een winst van 50.000 Zwitserse frank had gemaakt met transacties in dollars na een beslissing van de Zwitserse centrale bank om de Zwitserse frank niet duurder te laten worden dan 1,20 euro. Hildebrand zegt geen fouten begaan te hebben, maar merkt op zijn onschuld niet te kunnen bewijzen. Vooral uit rechtse politieke hoek was steeds meer gevraagd om het ontslag van de centrale bankier. Hildebrand wordt voorlopig opgevolgd door Thomas Jordan, tot nu toe vicevoorzitter van de Zwitserse nationale bank.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home