Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, January 10, 2012

Impact olie op milieu erger dan tot nu toe gedacht

Olie heeft een toxischer impact op het leefmilieu dan de meeste onderzoeken laten uitschijnen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Davis Bodega Marine Laboratory van de University of California en National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) naar de gevolgen van het incident met de olietanker Cusco Busan, die vijf jaar geleden in de San Francisco Bay tegen een brugpijler botste en daarbij 54.000 gallons bunkerolie in de baai lekte.

"De onderzoekers stelden vast dat de embryos van de haringsoort die in de baai kuit schiet, de olie absorbeerden en bij een blootstelling aan de ultraviolette straling van het zonlicht fysiek desintegreerden," merkt de Amerikaanse krant The Los Angeles Times op. "Die fototoxiciciteit werd volgens de onderzoekers bij eerdere onderzoeken niet in rekening genomen. Men had het fenomeen wel in laboratorium-omstandigheden opgemerkt, maar had blijkbaar verondersteld dat de fototoxiciteit in de natuur niet zou optreden."

"Het probleem situeert zich echter ook wel degelijk in de natuur," merkt Gary Cherr, directeur van het Davis Bodega Marine Laboratory, op. "Opnieuw moet de impact van olievervuiling op de natuur anders worden ingeschat. Er moet dan ook rekening worden gehouden dat ook bij het ongeval met het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico twee jaar geleden fototoxiciteit voor een schade heeft gezorgd die nog niet is geregistreerd of bestudeerd."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home