Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, January 11, 2012

Indiase subcontinent geconfronteerd met toenemend smog-probleem

Een snelle toename van de luchtvervuiling door fossiele brandstoffen en de verbranding van biomassa heeft de wintersmog in vele gebieden van Zuid-Aziƫ verergerd en langer laten aanslepen. Dat blijkt uit cijfers van het Indian Meteorological Department. Experts voeren aan dat de intensiteit van de smog op het Indiase subcontinent de voorbije periode gevoelig is toegenomen. Er wordt op gewezen dat het probleem ook concrete gevolgen heeft voor de dagelijkse economie.

Recente smog-periodes leiden in het gebied door de beperkte zichtbaarheid onder meer tot de omleiding en afschaffing van luchtvaartverbindingen en vertragingen van treinen. De wetenschappers merken op dat het aantal smog-dagen in de regio sinds het begin van de jaren negentig is blijven stijgen. Een aantal artsen leggen ook de link met een toenemend aantal fatale aandoeningen van de luchtwegen. Zowel in Nepal als Bangladesh wordt een stijging van het aantal patiƫnten, vooral bij ouderen en jonge kinderen, met ademhalingsproblemen gemeld.

Naast de industrie en het verkeer, wordt ook gewezen naar de baksteenovens. Door de economische groei wordt er in de regio immers volop gebouwd, waardoor er meer bakstenen moeten worden geproduceerd en het aantal baksteenovens een constante groei kent. In Bangladesh zou men inmiddels al gestart zijn met de vernieling van illegale ovens. Ook wordt gewag gemaakt van een vicieuze cirkel. Door de smog wordt immers meer zonlicht geblokkeerd, waardoor er sneller verwarmd moet worden, waarbij vaak gebruik gemaakt wordt van vervuilende houtkachels.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home