Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, January 11, 2012

Nieuwsoverzicht

De Duitse bondskanselier Angela Merkel opent de deur voor de invoering van een taks op financiële transacties in de eurozone. Liefst wordt de belasting volgens haar in de hele Europese Unie ingevoerd, maar als dat niet mogelijk blijkt, wil ze zich concentreren op de zeventien eurolanden. Dat heeft Merkel verklaard na een ontmoeting met de Franse president Nicolas Sarkozy. De Britse premier David Cameron verzet zich met klem tegen de invoering van een taks op financiële transacties, omdat dit een bedreiging zou kunnen worden voor het financiële centrum van Londen. Merkel wil dat de Europese ministers van financiën ten laatste tegen maart een definitief rapport opstellen over de haalbaarheid van een transactietaks.

Het ratingbureau Fitch zegt geen plannen te hebben om dit jaar de kredietwaardigheid van Frankrijk te verlagen. De Fransen genieten bij Fitch op dit ogenblik de hoogste kredietrating. Het bureau verlaagde in december vorig jaar de vooruitzichten voor Frankrijk van stabiel naar negatief, maar zonder belangrijke schokken wegens een verergering van de crisis in de eurozone, moet volgens Fitch dit jaar geen verlaging van de Franse kredietstatus worden verwacht. Sectorgenoot Moody's zei in oktober dat het binnen de drie maand zou beslissen of Frankrijk nog steeds aanspraak kan maken op stabiele vooruitzichten. Standard & Poor's dreigde eerder om de rating van de euro-landen, waaronder Frankrijk, te verlagen.

De Commissie Economie en Financiën van het Europees Parlement heeft zich over de modaliteiten gebogen van een eventuele financiële transactietaks. Het Europees Parlement heeft vooralsnog slechts een consulterende rol in financiële dossiers, maar tegenstanders van de transactietaks wezen op de negatieve impact op de groei en het risoco op delocalisaties van activiteiten. Toch lijkt een groeiend aantal parlementsleden wel gewonnen te zijn voor een transactietaks, die de speculatie moet tegengaan en extra inkomsten genereert. Zij vermoeden dat het risico op de delocalisatie van transacties wel beheersbaar zal zijn. De Franse president Nicolas Sarkozy had eerder gezegd dat Frankrijk desnoods alleen de taks zou doorvoeren.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vorige week aanzienlijk meer obligaties opgekocht van noodlijdende eurolanden. De financiële instelling merkte op in totaal een bedrag van 1,1 miljard euro aan obligaties gekocht te hebben. De week voordien ging het om 462 miljoen euro. Overheden en beleggers dringen er bij de Europese Centrale Bank op aan massaal obligaties op te kopen, maar de financiële instelling wenst daar niet op in te gaan. Volgens de Europese Centrale Bank is het immers aan de nationale regeringen om de crisis op te lossen. Vragen aan de instelling om landen te redden, zou naar eigen zeggen haar onafhankelijkheid en geloofwaardigheid schaden.

De Europese Unie heeft via het Europese Financiële Stabilisatiefonds (EFSF) zonder problemen een bedrag met 3 miljard euro opgehaald met een uitgifte van obligaties met een looptijd van dertig jaar. De financiële middelen zullen worden gebruikt om Ierland en Portugal te helpen. De obligaties hebben een coupon van 3,75 procent. Vooral investeerders uit de Europese Unie tekenden in op de obligaties. Het ging vooral om partijen uit Duitsland (70 procent), Groot-Brittannië (13 procent) en de Benelux (8 procent). Dankzij de operatie krijgen Portugal en Ierland half januari elk de beschikking over een bedrag van 1,5 miljard euro om hun economie te ondersteunen.

Het Duitse concern Adidas, na Nike de grootste producent van sportartikelen ter wereld, is bijzonder tevreden met de omzet van vorig jaar. Dat heeft Robin Stalker, de financiële topman van het Duitse concern, in een interview met de krant Börsen Zeitung gezegd. Stalker merkt op dat het bedrijf in de loop van het jaar ook verscheidene keren zijn verwachtingen heeft kunnen opdrijven. Adidas voorspelde in november dat de jaaromzet met 12 procent zou groeien, vooral door een sterke vraag uit China en de Verenigde Staten. Eerder was uitgegaan van een groei met 10 procent. Voor dit jaar wordt gerekend op een winstgroei tussen 10 procent en 15 procent, vooral dankzij het Europees kampioenschap voetbal in Polen en Oekraïne en de Olympische Spelen in Londen.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de nieuwe strategie voor het Amerikaanse leger bekendgemaakt. Obama wil een afgeslankte en goedkopere defensie, die echter wel klaar is om nieuwe dreigingen vanuit bijvoorbeeld China of Iran de baas te kunnen. Het budget van het Pentagon wordt de volgende tien jaar met 450 miljard dollar verminderd, zoals eerder al was bepaald. Volgens Obama kan het defensiebudget nog stijgen, maar weliswaar aan een lager ritme dan in het verleden. Mogelijk verdwijnen bij het Amerikaanse leger wel duizenden banen. Obama beklemtoonde tegelijk echter wel dat de superioriteit van het Amerikaanse leger overeind blijft.

Het vertrouwen bij consumenten en producenten in de eurozone is in december opnieuw afgenomen. Dat is gebleken uit cijfers van de Europese Commissie. De vertrouwensindex liet tijdens de maand december een score van 93,3 procent optekenen, tegenover 93,8 procent in november. Analisten hadden een daling tot 93,2 procent vooropgesteld. Het vertrouwen daalde vooral onder de consumenten en onder de ondernemers in de dienstensector en de bouw. De retailsector stelde zich iets minder somber op. De grootste afname van het vertrouwen werd gemeten in Italië en Spanje. In Nederland en Duitsland kende het optimisme een lichte groei. De producenten waren voor het eerst in tien maanden wel iets positiever over het ondernemingsklimaat in de eurozone.

De Britse luxewagenfabrikant Rolls-Royce, dochter van de Duitse groep BMW, heeft het voorbije jaar 3.538 wagens verkocht. Daarmee werd een absoluut record opgetekend in de geschiedenis van het bedrijf. Tegenover het jaar voordien werd een groei met 31 procent gerealiseerd. Op de Aziatische markt werd een stijging met 47 procent opgetekend, maar ook op de thuismarkt Groot-Brittannië werd een toename met 30 procent geregistreerd. In Noord-Amerika nam de verkoop met 17 procent toe. Volgens de fabrikant werd de verkoop vooral gestuwd door het nieuwe model Ghost, dat ongeveer 205.000 euro kost. Het model is daarmee gevoelig goedkoper dan de beroemde Phantom, die 285.000 euro kost. Meer dan driekwart van de productie is bestemd voor de export.

De Duitse autogroep Volkswagen heeft het voorbije jaar bijna 8,2 miljoen wagens verkocht. Daarmee heeft het Duitse concern, de grootste autogroep van Europa, zijn verkoopdoel bereikt. Dat heeft Martin Winterkorn, topman van Volkswagen, ter gelegenheid van het autosalon in Detroit gezegd. De verkoop van Volkswagen steeg met bijna één miljoen eenheden tegenover het jaar voordien. Winterkorn zegt er rekening mee te houden dat Volkswagen met het nieuwe verkoopscijfer de grootste autobouwer van de wereld is geworden. Nog nooit eerder heeft Volkswagen die positie ingenomen. De voorbije drie jaar was het Japanse Toyota wereldwijd marktleider. Toyota werd het voorbije jaar echter het slachtoffer van productieproblemen door een aardbeving en tsunami.

De Britse premier David Cameron wil dat Schotland snel werk maakt van een referendum over onafhankelijkheid. Hij bepleit dat de Schotten de beoogde volksraadpleging al binnen achttien maanden zullen houden. Hij botst daarmee met de Schotse nationalistische premier Alex Salmond, die meer tijd wil nemen voor voorbereiding. Cameron meent dat de huidige onzekerheid schadelijk is voor de economie van zowel Engeland als Schotland. De Britse premier stelde dat de Schotse bevolking het recht heeft om zich uit te spreken over een onafhankelijkheid, maar hij benadrukte hen ervan te zullen overtuigen dat het voor alle partijen beter is dat Schotland een onderdeel blijft van Groot-Brittannië.

De Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble wil dat Griekenland sneller werk maakt van de sanering van de overheidsfinanciën. Het voorbije weekend doken twijfels op of Griekenland met de opgelegde maatregelen door Europa, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank wel in staat zou zijn om de schuldencrisis achter zich te laten. Schäuble erkende dat de Griekse regering stappen aan het zetten is om het begrotingstekort onder controle te krijgen, maar dat moet volgens de Duitse minister sneller gaan. Wilde speculaties over een terugkeer naar de drachme in Griekenland wees hij echter van de hand. Dergelijke indianenverhalen zullen volgens hem het vertrouwen van de beleggers niet herstellen.

Ierland heeft mogelijk een nieuw steunpakket van Europa nodig. Dat heeft Willem Buiter, de hoofdeconoom van Citigroup, gezegd tijdens een bezoek aan de Ierse hoofdstad Dublin. Volgens Buiter moet Ierland de bestaande leningen van 30 miljard euro heronderhandelen. Ierland betaalt ongeveer 6 procent interest op die leningen, wat volgens Buiter echter omlaag moet. Hij ijvert ervoor dat de leningen geherfinancierd worden bij het Europese Stabilisatiefonds aan 3 procent. Volgens Buiter zou dat voordelen hebben voor Europa, omdat het technisch gezien niet om een herstructurering van de schuld gaat. Vanuit politiek oogpunt zou het een signaal naar Ierland zijn, dat enorme inspanningen heeft geleverd om zijn financiële huishouden weer op orde te krijgen.

In Nigeria worden zware protesten gevoerd tegen president Goodluck Jonathan. Na bloedige aanslagen door de fundamentalistische islambeweging Boko Haram, kwam het ook tot massale stakingen tegen de hogere brandstofprijzen. Veel Nigerianen zijn woedend, omdat deze subsidie volgens hen hun enige voordeel was uit de grootschalige oliewinning in Nigeria. De subsidies vergden volgens de regering echter 25 procent van het totale budget en kwam vooral ten goede aan de rijken en de middenklasse. Volgens de regering van Jonathan kan het geld beter aan andere projecten worden besteed. Nigeria is één van de grootste olieproducenten van de wereld. Pogingen van eerdere regeringen om de subsidie te schrappen, werden altijd onder druk van de volkswoede weer teruggedraaid.

Duitsland is erin geslaagd om schuldpapier op zes maanden met een negatieve rente van min 0,0122 procent te verkopen. Dat betekent dat de investeerders bij de terugbetaling slechts 99,9878 procent van hun belegging zullen terugkrijgen. In totaal werd een bedrag van 3,9 miljard euro aan schuldpapier uitgegeven. Dat zal de Duitse overheid op zes maanden tijd een bedrag van 237.900 euro opleveren. Dat beleggers ingaan op een negatieve rente kan volgens waarnemers mogelijk verklaard worden met het feit dat er rekening wordt gehouden met het uiteenvallen van de monetaire unie, terwijl ook een bankrekening minder veilig wordt bestempald dan Duits overheidspapier.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home