Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, January 10, 2012

Minder weerstand tegen hoger-opgeleide etnische minderheden

De weerstand tegen etnisch gemengde buurten neemt af wanneer de bewoners van de minderheidsgroep een hogere opleiding hebben genomen. Maar ook dan blijft de autotochtone populatie zoveel mogelijk buurten met een hoge concentratie van etnische minderheden vermijden. Dat is de conclusie van een onderzoek van een wetenschapper aan de Radboud Universiteit Nijmegen. De weerstand tegen etnisch gemengde buurten zou volgens het onderzoek in werkelijkheid nog groter kunnen zijn, aangezien respondenten vaak maatschappelijk gewenste antwoorden geven.

"De autotochtone Nederlandse bevolking heeft geen grote bereidheid om in een etnisch gemengde buurt, die ze met een educatief nadeel associëren, te wonen," merkt onderzoeker Marieke van Londen op. "Er wordt verondersteld dat de lager-opgeleide etnische minderheden anderen normen en waarden zouden hanteren. Wanneer duidelijk gemaakt wordt dat die minderheid uit een hoger-opgeleide populatie bestaat, neemt die weerstand gevoelig af. Maar ook dan zegt nog altijd één kwart van de respondenten niet te willen wonen in een buurt die voor meer dan de helft uit allochtonen bestaat."

Ook bij de steun voor etnische minderheden in het onderwijs worden volgens de onderzoekster gemengde antwoorden gegeven. "Er blijkt een groot verzet te zijn wanneer zou kunnen worden verondersteld dat de aandacht voor autochtone kinderen door die steun zou kunnen afnemen," merkt Van Londen op. "Wanneer echter aangegeven wordt dat kinderen uit etnische minderen daardoor grotere kansen kunnen krijgen, neemt die weerstand wel enigszins af."

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home