Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, January 11, 2012

Digitale media accuraat en snel bij inschatten epidemies

Internet en Twitter waren sneller dan de traditionele bronnen om de uitbraak en progressie van de cholera-epidemie na de aardbeving in Haiti twee jaar geleden te detecteren. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Harvard Medical School. Opgemerkt wordt dat deze nieuwe bronnen belangrijke informatie kunnen aanbrengen om bij epidemies in realtime de gepaste beslissingen te kunnen nemen en vaak veel sneller de uitbraak van de ziektes kunnen melden dan met de traditionele methodes, zoals gegevens van ziekenhuizen of medische centra.

"Uit het onderzoek is gebleken dat analyses op basis van het internet en Twitter tot twee weken voorsprong hebben op de verslaggeving van het ministerie van gezondheid," merkt onderzoeksleider Rumi Chunara op. "Deze technologieën zouden dan ook over de hele wereld kunnen gebruikt worden als een betaalbaar en efficiënt middel om snel de uitbraak van een epidemie te kunnen detecteren, zodat er ook sneller kan ingegrepen worden met behandelingen, zoals het verdelen van vaccins en antibiotica."

"Het gebruik van deze informele bronnen liet toe om goede ramingen te maken van de ziekte-activiteit en in te schatten op welke manier de epidemie zich verder zou ontwikkelen," stipt Chunara nog aan. "Nadien is gebleken dat die ramingen bijzonder nauw aansluiten bij de officiële statistieken die later bekend werden gemaakt. De informele bronnen hebben echter het voordeel dat men nagenoeg onmiddellijk over de noodzakelijke informatie kan beschikken." Er wordt opgemerkt dat de technologie ook een belangrijke meerwaarde betekent voor regio's met beperkte financiële middelen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home