Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, January 12, 2012

Ierland tevreden over export voedingsindustrie

Ierland heeft het voorbije jaar voor een bedrag van 8,85 miljard euro aan voeding en drank geëxporteerd. Dat betekent een stijging met 12 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft de Ierse voedselfederatie Bord Bia bekend gemaakt. Er wordt aan toegevoegd dat de sector een belangrijke plaats inneemt in de totale export van Ierse producten en diensten. De belangrijkste groeisectoren zijn zuivelproducten (2,6 miljard euro), vlees (2,59 miljard euro), bereide voedingsproducten (1,5 miljard euro) en visproducten (420 miljoen euro).

De sterke groei is volgens Bord Bia vooral te danken aan een positieve balans in een aantal belangrijke categorieën, een gunstig prijsniveau voor vele producten, een beperkte volatiliteit in wisselkoersen en een prijsinflatie op de meeste grote Europese markten. Volgens Paul Kelly, directeur van de sectororganisatie Food and Drink Industry Ireland, weerspiegelen de cijfers de exportgerichtheid van de Ierse industrie, die volgens hem gericht is op de klant, innovatie, concurrentiekracht en kwaliteit. Vlees en zuivelproducten vertegenwoordigen bijna twee derde van de totale uitvoer.

Michael Carey, voorzitter van Bord Bia, wijst erop dat de Ierse veestapel zich verder uitbreid. Bovendien worden de melkquotas in het midden van het decennium opgeheven. Die factoren zorgen er volgens hem voor dat de sector ook in de toekomst op een verdere groei zal mogen rekenen. Carey merkte nog op dat de Ierse export zich ook verder diversifieert. Het voorbij jaar is de export naar Azië met één derde gestegen. Bovendien maken vele producenten zich volgens op voor een verdere uitbreiding van het Aziatische activiteiten.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home