Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, January 12, 2012

Nieuwsoverzicht

Microsoft, de grootste softwarefabrikant van de wereld, heeft gewaarschuwd dat de computerverkoop door de overstromingen in Thailand zwaarder zal terugvallen dan eerder werd vooropgesteld. Het bedrijf merkt op dat de verkoop van computers tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar mogelijk sterker afgenomen dan de daling van 1 procent die door experts was verwacht. Opgemerkt wordt dat de leveringsproblemen door de overstromingen in Thailand op de productie hebben gewogen. Bovendien heeft de computer-markt te lijden onder toenemende concurrentie van smartphones en tabletcomputers. Microsoft is door zijn besturingssysteem Windows bijzonder afhankelijk van de computer-verkoop.

Het Spaanse parlement heeft een eerste reeks bezuinigingsmaatregelen voor 8,9 miljard euro goedgekeurd. De maatregelen zijn gericht op het terugbrengen van de enorme staatsschuld van Spanje en omvatten onder meer de verhoging van de belasting op inkomsten en onroerend goed. De Spaanse minister van financiën Cristobal Montoro zei dat de bezuinigingen die door de regering eind december heeft aangekondigd weliswaar zwaar wegen, maar noodzakelijk zijn. Volgens Montoro zijn de maatregelen noodzakelijk door het economisch wanbeleid van de vorige regering onder leiding van de socialistische premier Zapatero. Montoro zei ook dat Spanje op het punt staat in een recessie terecht te komen en dat de economie, met een werkloosheid van 21,5 procent, stagneert.

De Italiaanse premier Mario Monti is bereid zich achter een nieuwe belasting op financiële transacties scharen. Dat heeft hij gezegd na een gesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel weten. Voorwaarde is wel dat de nieuwe maatregel voor de hele Europese Unie geldt. Monti wil naar eigen zeggen niet dat de belasting alleen wordt ingesteld voor de zeventien lidstaten van de eurozone, maar zegt dat Italië wel openstaat om het initiatief op niveau van de Europese Unie te steunen. Onder Silvio Berlusconi, voorganger van Mario Monti, had Italië zich altijd verzet tegen de transactietaks, maar de huidige premier had eerder al laten doorschemeren het initiatief in overweging te nemen.

Europese banken hebben opnieuw een recordbedrag ondergebracht op hun korte deposito’s bij de Europese Centrale Bank (ECB). In totaal werd bijna 485,9 miljard euro bij de centrale bank geparkeerd, ten opzichte van ruim 481,9 miljard euro de dag voordien. De enorme groei van de deposito’s is een duidelijk teken van het aanhoudende wantrouwen in de Europese bankensector. Banken brengen hun overtollige middelen liever naar de Europese Centrale Bank dan ze tegen een hogere rente onderling uit te lenen. De deposito’s bedragen sinds de vrijdag voor kerstmis dagelijks meer dan 400 miljard euro en lopen continu op. In een normale markt komen de dagelijkse deposito's meestal niet hoger uit dan 100 miljard euro.

Het bruto binnenlandse product van Duitsland is tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,25 procent gedaald en dreigt de volgende maanden nog verder af te nemen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Duitse Bureau voor de Statistiek. Door die evolutie dreigt ook Duitsland in een recessie te komen. Aanleiding is de schuldencrisis en besparingswoede, die net als in de rest van Europa huishoudt. Mogelijk zou de Duitse economie vanaf de zomer opnieuw een herstel kennen. Over het hele jaar wordt voor de Duitse economie een groei verwacht van 0,6 procent. Volgend jaar zou een groei met 1,8 procent worden gerealiseerd. Vorig jaar kende het Duitse bruto binnenlandse product nog een groei met 3 procent, vooral gedragen door de consumptie van de private sector.

Hongarije heeft onvoldoende maatregelen genomen om het begrotingstekort binnen houdbare normen terug te dringen. Dat heeft de Europese Commissie gezegd. Hongarije dreigt daardoor een belangrijke boete te moeten betalen. Als Hongarije niet meer moeite doet om zijn begroting weer in orde te brengen, dreigt de toegang van Hongarije tot de Europese cohesiefondsen volgens Olli Rehn, Europees Commissaris voor monetaire zaken, opgeschort te worden. Volgens Rehn is Hongarije het voorbije jaar alleen binnen het maximale begrotingstekort van 3 procent gebleven door het doorvoeren van eenmalige maatregelen. Zonder die maatregelen zou het tekort volgens Rehn wellicht op 6 procent zijn uitgekomen.

Ruim tien jaar na het failliet van Swissair, heeft de vereffenaar van de luchtvaartmaatschappij een tweede voorschot gestuurd naar de schuldeisers. Het gaat om een som van 317.000 Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van ruim 261.000 euro. Een eerste voorschot van 535 miljoen Zwitserse frank dateert van april vier jaar geleden. Het geld was toen vooral bestemd voor personeelsleden en sociale instanties. Sindsdien hebben ongeveer 34 schuldeisers nog een dossier ingediend. De vereffenaar heeft nu nog een provisie van 350 miljoen frank aangelegd voor het aflossen van een schuld aan de overheid. Zolang het precieze bedrag daarvan niet bekend is, kan men niet starten met het uitbetalen van de resterende schuldeisers.

Het Amerikaanse aluminiumbedrijf Alco heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een verlies geleden van 191 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst geboekt van 258 miljoen dollar. Het is de eerste keer in dertien kwartalen dat het concern met een verlies wordt geconfronteerd. Toen werd het bedrijf geconfronteerd met de gevolgen van de financiële crisis. Alcoa had volgens chief executive Klaus Kleinfeld te lijden onder een zwakke vraag. Vooral in Europa zou de vraag zwaar zijn teruggevallen. De omzet steeg met 6 procent tot 5,99 miljard dollar. Voor dit jaar rekent Kleinfeld op een stijging van de wereldwijde vraag met 7 procent.

Het Nederlandse technologieconcern Philips heeft zijn winstverwachtingen naar beneden moeten bijstellen. Dat heeft Frans van Houten, topman van Philips, bekend gemaakt. Hij verwees daarbij naar de zwakke economische omstandigheden, die volgens hem een negatieve impact hebben gehad op de healthcare-divisie en de verlichtingsactiviteiten. Van Houten verwacht dat de omzet van de healthcare-divisie vorig jaar nog nauwelijks is gegroeid. Bij de verlichtingsactiviteiten zou nog een groei met 5 procent in het vooruitzicht kunnen worden gesteld. Voor dit jaar verwacht het Nederlandse concern een omzetgroei tussen 4 procent en 6 procent. Ook in het eerste en tweede kwartaal had Philips al een winstwaarschuwing moeten geven.

Het Duitse industriële concern Siemens krijgt het moeilijker om zijn doelstellingen voor het lopende boekjaar te realiseren. Dat heeft Joe Kaeser, financieel van het Duitse concern, in een gesprek met de zakenkrant Wall Street Journal Deutschland gezegd. Siemens stelde bij de start van het nieuwe boekjaar in oktober te verwachten dat operationele winst een status-quo van 6 miljard euro zou laten optekenen. Gemikt werd op een omzetstijging tot 5 procent. Er zullen volgens Kaeser echter zware inspanningen moeten geleverd worden om die ambities te realiseren. Volgens hem worden klanten immers onzeker door de schuldencrisis en worden daardoor investeringen uitgesteld, wat weegt op de orders bij het Duitse concern.

De Chinese export heeft vorig jaar een omzet gerealiseerd van 1.898,6 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 20,3 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de Chinese douane. Met dat bedrag blijft China voor het derde jaar op rij de grootste exporteur van de wereld. De groei van de uitvoer is evenwel minder groot dan het jaar voordien, toen er een toename met 31,3 procent werd opgetekend. Vooral naar Europa, dat met een crisis worstelt, kende de groei van de uitvoer een daling van 31,8 procent naar 14,4 procent. De Chinese invoer steeg met 24,9 procent tot 1.743,4 miljard dollar. Het Chinese handelsoverschot bedroeg vorig jaar 155,1 miljard dollar. Dat betekent een daling met 14,5 procent tegenover het jaar voordien.

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft het voorbije jaar 76,4 miljoen passagiers vervoerd. Dat betekent een stijging met 5 procent tegenover het jaar voordien. De maatschappij ziet de groei daarmee wel vertragen, want het jaar voordien liet nog een toename met 10 procent optekenen. Tijdens de maanden november en december kende het aantal passagiers zelfs een daling, nadat Ryanair beslist had omwille van de hoge brandstofprijzen tot tachtig vliegtuigen aan de grond te houden. In augustus werd nog een recordaantal van 8,1 miljoen passagiers vervoerd. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover dezelfde maand het jaar voordien. Met 280.000 passagiers op meer dan 1.600 vluchten werd ook in augustus de absolute individuele piekdag opgetekend.

De belangrijkste Wall Street-bankiers zullen hun bonussen na het voorbije financiële rampjaar gevoelig zien dalen. Toch hebben de vierendertig belangrijkste financiële instellingen op Wall Street samen nog altijd 159 miljard dollar opzijgezet voor variabele vergoedingen. Dat blijkt uit berekeningen van de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Volgens de krant zag het er lange tijd zelfs naar uit dat de bankiers over het voorbije jaar een recordpremie van 172 miljard dollar uitbetaald zouden krijgen. Het terugschroeven van dat bedrag zou niet alleen te maken hebben met het marktklimaat, de recessieangst en de strengere regelgeving voor de financiële sector, maar ook met de groeiende druk van de publieke opinie en ontevreden aandeelhouders.

De handelsrechtbank in Parijs heeft de definitieve opheffing van de Franse rederij SeaFrance uitgesproken. Daardoor moeten de activiteiten van de rederij worden stopgezet. Door de maatregel dreigen achthonderd banen verloren te gaan. Een overnamebod door een werknemerscoöperatieve kon volgens de rechtbank niet worden aanvaard omdat niet de nodige financiering kon worden aangebracht om de activiteiten terug op te starten. De werknemers hadden nog de steun gekregen van Eurotunnel, de exploitant van de Kanaaltunnel. Eurotunnel was bereid de schepen van SeaFrance te kopen om ze ter beschikking te stellen van de coöperatieve. Mogelijk brengt Eurotunnel toch nog een bod uit op SeaFrance. De Franse rederij zette veerboten in tussen het Franse Calais en het Britse Dover.

Het internetbedrijf Google profiteert van reclame voor illegale producten die wordt gegenereerd door zijn geautomatiseerde advertentiesystemen. Dat is gebleken uit een onderzoek van de Britse openbare omroep. In de advertenties wordt volgens de BBC onder meer reclame gemaakt voor neptickets voor de volgende Olympische Spelen, cannabis en namaakpaspoorten. De advertenties werden meteen verwijderd nadat de omroep het internetbedrijf van het probleem op de hoogte had gebracht bracht. Google heeft op vraag van de politie ook links verwijderd naar illegale ticketverkoop. De geboekte winsten worden door Google wel behouden. De verkoop van namaaktickets wordt in Groot-Brittannië vervolgd, maar Google is in de Verenigde Staten geregistreerd.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home