Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 14, 2012

Nieuwsoverzicht

Het ratingbureau Standard & Poor's kent Frankrijk en Oostenrijk niet langer de hoogste kredietwaardigheid toe. Hun status wordt met één niveau verlaagd. Ook Malta, Slovenië en Slowakije zagen hun kredietwaardigheid met één niveau verlaagd. Italië, Spanje, Portugal en Cyprus worden zelfs met twee plaatsen achteruit gezet. Voor Portugal betekent die beslissing een terugzakken tot junkstatus. Het ratingbureau waarschuwde de eurolanden vorige maand al dat hun ratings tegen het licht werden gehouden. Toen werd opgemerkt dat de beslissing over een eventuele ratingverlaging zou afhangen van de collectieve aanpak van de schuldencrisis in het eurogebied.

De Hongaarse premier Viktor Orban lijkt dan toch te bezwijken voor de internationale druk. Orban heeft immers bekend gemaakt dat de Hongaarse regering overweegt om haar controversiële wet over de centrale bank aan te passen, zoals geëist wordt door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie. Die moeten immers beslissen over financiële hulp aan het land. De Hongaarse regering is het volgens Orban eens met een aantal van de juridische argumenten van de Europese Unie over de nieuwe wet. Toch zegt Orban niet akkoord te zijn met alle opmerkingen die werden geformuleerd. Het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie weigerden om nog met Hongarije verder te praten indien de wet niet werd aangepast.

De Amerikaanse bank JPMorgan Chase heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een winst gerealiseerd van 3,7 miljard dollar. Dat betekent een daling met 23 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval was vooral te wijten aan een boekhoudkundig verlies van 567 miljoen dollar op eigen schulden bij de zakenbank en een winstdaling met 0,5 miljard dollar bij de kredietkaartactiviteiten. De omzet viel met 17 procent terug tot 22,2 miljard dollar wegens lagere commissie-opbrengsten bij onder meer het zakenbankieren, hypotheekaciviteiten en lagere opbrengsten bij de effectendossiers. De nettowinst werd nog gesteund door het vrijgeven van reserveringen voor slechte activa.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen Delta Air Lines en US Airways overwegen een mogelijke overname van sectorgenoot American Airlines, dat een gerechtelijk akkoord heeft aangevraagd. Ook durfinvesteerder TPG Capital zou een bod overwegen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gezegd. AMR Corporation, het moederbedrijf van American Airlines, stapte eind november naar de rechter om bescherming te vragen tegen schuldeisers. Het werkt nu aan sanering van de schuld en verlaging van de kosten. Na afronding van die reorganisatie zou het bedrijf een aantrekkelijke overnameprooi kunnen zijn. Een fusie met andere luchtvaartmaatschappijen zou wel op concurrentiebezwaren kunnen stuiten.

De rockband The Velvet Underground heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Andy Warhol Foundation. De groep meent dat de stichting het banaan-logo, dat staat afgebeeld op het debuutalbum van The Velvet Underground, ten onrechte aan derden verkoopt. Kunstenaar Andy Warhol heeft volgens Lou Reed en John Cale, de oprichters van The Velvet Undergrond, speciaal voor de groep ontworpen. De banaan is het beeldmerk van de groep geworden en daarmee heeft The Velvet Underground volgens Reed en Cale het volledige copyright op het design. De stichting heeft licenties verleend om het design te gebruiken voor de iPhone en iPad. The Velvet Underground eist alle eventuele winsten uit de licenties op.

De afwaardering van de kredietwaardigheid van Frankrijk en Oostenrijk heeft wel belangrijke gevolgen voor het Europese Financiële Stabilisatiefonds (EFSG). Dat fonds financiert zichzelf op basis van garanties door de eurolanden met de hoogste kredietwaardigheid. Met Frankrijk en Oostenrijk zijn er twee landen met de hoogste rating weggevallen, waardoor de slagkracht van het fonds afneemt, ook al werd het voorlopig niet afgewaardeerd. De leencapaciteit neemt volgens experts af van 440 miljard euro tot 293 miljard euro. Voor beleggers behoorde het Europese Financiële Stabilisatiefonds al enkele tijd niet meer tot de hoogste categorie. Bij een recente obligatie-uitgifte moest het fonds al een hogere rente betalen dan Frankrijk.

De Europese banken hebben opnieuw een bedrag van 489,9 miljard euro geplaatst bij de Europese Centrale Bank. Daarmee werd een nieuw record gevestigd, wat erop wijst dat de spanningen in de bankensector nog niet geweken zijn. Nochtans leek de situatie op de obligatiemarkt enigszins gekalmeerd. De bankdeposito's bij de Europese Centrale Bank bedragen al sinds de vrijdag voor kerstmis dagelijks meer dan 400 miljard euro. De enorme bedragen die de banken bij de instelling onderbrengen zijn een duidelijk teken van het wantrouwen op de financiële markten. Banken stallen hun overtollige middelen liever een nacht bij de Europese Centrale Bank dan ze tegen een betere vergoeding aan elkaar uit te lenen.

De Franse keten Fnac wil 80 miljoen euro besparen. Daardoor zullen vijfhonderd banen worden geschrapt. Op de Franse thuismarkt worden 310 banen geschrapt. Aanleiding voor de besparingen zijn de dalende omzet. Die zou volgens Fnac, dochter van de Franse groep Pinault-Printemps-Redoute (PPR), vorig jaar met 3,2 procent zijn gedaald. De keten benadrukt wel dat er geen enkele winkel zal worden gesloten. Alleen de administratieve diensten zouden worden getroffen. De operatie zou moeten kunnen worden opgevangen zonder naakte ontslagen. Vertrekkende werknemers zouden niet worden vervangen. Drie jaar geleden voerde Fnac al eens een besparing van 35 miljoen euro door. Toen verdwenen vierhonderd banen.

Het Amerikaanse technologieconcern Apple heeft de lancering van de iPhone 4S op de Chinese markt moeten opschorten. Het bedrijf kon de veiligheid van klanten en medewerkers immers niet garanderen. De lancering leidde immers bijna tot rellen. Een woordvoerder van Apple wijst op een immense belangstelling voor het toestel, waardoor het verkooppunt van het concern in de Sanlitun-wijk van Peking besliste om de deuren gesloten te houden. Woedende klanten bekogelden de winkel. Onder de wachtende klanten zouden zich ook veel gastarbeiders hebben bevonden. Zij zouden in groepen van dertig tot veertig zijn ingehuurd door malafide handelaars, die de iPhones later tegen woekerprijzen zouden willen doorverkopen aan Chinese gadget-fans.

Het Zwitserse farmabedrijf Novartis heeft aangekondigd in de Verenigde Staten 1.960 banen te schrappen. Daarmee wil het bedrijf zich naar eigen zeggen wapenen tegen een moeilijke periode. Het bedrijf wordt onder meer geconfronteerd met het einde van het patent op Diovan, een geneesmiddel tegen cardiovasculaire aandoeningen, op de Amerikaanse markt. De operatie moet het bedrijf een besparing van 351 miljoen euro opleveren. Door de herstructurering zou het bedrijf tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een uitzonderlijke kost van 125 miljoen euro boeken. Ook wordt de potentiële verkoop van Rasilez, eveneens een geneesmiddel tegen hoge bloeddruk, bijgesteld. Daarop werd tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een uitzonderlijke kost van 702 miljoen euro genomen.

Het Duitse autoconcern BMW Group heeft vorig jaar 1,67 miljoen exemplaren verkocht. Dat betekent een stijging met 14,2 procent tegenover het jaar voordien. Ian Robertson, verkoopverantwoordelijke bij BMW, benadrukte dat de doelstelling van 1,6 miljoen exemplaren aanzienlijk werd overschreden. Hij stelde dan ook dat het Duitse concern een topjaar achter de rug heeft. De wereldwijde vraag naar de modellen van de groep blijft volgens Robertson onveranderd hoog. Bij het hoofdmerk BMW werd een stijging met 12,8 procent tot 1,38 miljoen exemplaren opgetekend. Bij zustermerk Mini werd een stijging met 18 procent tot een nieuwe recordverkoop van 285.060 exemplaren opgetekend. Ook bij Rolls-Royce werd met een stijging van 30 procent tot 3.538 wagens een nieuw record gemeld.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft beslist wegens het krimpende militaire budget van de Verenigde Staten een fabriek in Wichita, in de Amerikaanse staat Kansas, te sluiten. Ruim 2.160 werknemers worden door de sluiting getroffen. Boeing bouwt al sinds het einde van de jaren twintig vliegtuigen in Wichita. Er worden onder meer tankvliegtuigen gemaakt. Maar volgens Boeing zijn de voorbije jaren verscheidene defensie-opdrachten voor de fabriek afgelopen en zijn er te weinig nieuwe opdrachten. Een gedeelte van de werknemers zou in andere fabrieken aan de slag kunnen. Eind volgend jaar zou de fabriek definitief de deuren sluiten. Defensie-opdrachten die nog lopen, zullen naar andere Amerikaanse fabrieken worden overgeplaatst.

De Amerikaanse farmagroep Bristol-Myers Squibb neemt voor een bedrag van 2,5 miljard dollar Inhibitex, producent van middelen tegen hepatitis-C, over. Door de overname wil Bristol-Myers Squibb de ontwikkeling van medicijnen tegen hepatitis-C versnellen en de concurrentie aangaan met rivalen zoals Gilead Sciences, dat in november vorig jaar de acquisitie van Pharmasset aankondigde. Ook Pharmasset is gespecialiseerd in de ontwikkeling van geneesmiddelen tegen de aandoening. Volgens de World Health Organization telt de ziekte wereldwijd 170 miljoen patiënten. De markt voor middelen tegen de aandoening heeft nu een waarde van ongeveer 3 miljard dollar. Tegen het einde van het decennium zou die echter gegroeid zijn tot 20 miljard dollar.

De Amerikaanse president Obama verbiedt de volgende twintig jaar de ontginning van uranium in de Grand Canyon. Milieubewegingen reageren enthousiast op de maatregel die door Ken Salazar, de Amerikaanse minister van binnenlandse zaken, werd bekendgemaakt. Tegenstanders van Obama vinden dat op die manier ontginningsgrond op die manier twintig jaar wordt geblokkeerd voor een belangrijke economische sector. Het verbod zal volgens hen ook de werkgelegenheid aantasten. Ken Salazar benadrukte echter dat de Grand Canyon een onbetaalbaar natuurgebied is dat moet beschermd worden zodat ook toekomstige generaties ervan kunnen genieten. De 3.200 lopende mijncontracten mogen wel worden verder gezet.

Sergio Marchionne, chief executive van de autogroepen Fiat en Chrysler, heeft nog minstens vier jaar nodig om de fusie tussen beide merken af te ronden. Dat heeft Marchionne gezegd in een interview met de Amerikaanse krant. Pas wanneer die fusie rond is, kan er een beursintroductie komen en wil Marchionne aan een mogelijke opvolger denken. Volgens de krant zelf zou de fusie volgend jaar al afgerond kunnen zijn. Fiat nam drie jaar geleden de operationele leiding van Chrysler in handen. Op dit moment controleert de Italiaanse groep, waarin de familie Agnelli een belang van 30,4 procent heefft, 58 procent van Chrysler. Marchionne voorspelt een moeilijk jaar voor Chrysler, waarbij alleen de compacte berliner Dart op de markt wordt gebracht.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home