Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, January 13, 2012

Nieuwsoverzicht

De Britse bank Royal Bank of Scotland (RBS) gaat de volgende drie jaar ongeveer 3.500 banen schrappen. De banenreductie maakt deel uit van plannen van de bank om zich voor een deel terug te trekken uit het zakenbankieren, om zodoende een minder risicovolle onderneming te worden. De Britse wil stoppen met de effectenhandel en fusie-activiteiten en zich meer concentreren op het bankieren voor particulieren. Ook wil de bank de financieringskosten gevoelig verlagen. Het bankconcern, dat wereldwijd ongeveer 137.000 mensen in dienst heeft, is voor 83 procent in handen van de Britse overheid. Sinds de nationalisatie ruim drie jaar geleden heeft de bank ongeveer 34.000 banen geschrapt.

De Duitse luxewagenbouwer BMW gaat zwaar investeren in de uitbouw van zijn fabriek in de Verenigde Staten. De capaciteit van de fabriek zal volgens de autobouwer duidelijk worden verhoogd. De volgende twee jaar zal ongeveer 900 miljoen dollar worden geïnvesteerd in de fabriek van BMW in Spartanburg in de Amerikaanse staat South Carolina. Tegen het einde van dit jaar wil BMW in de Verenigde Staten driehonderd nieuwe banen creëren. Met de investering speelt de Duitse autobouwer in op de toenemende vraag. In de Amerikaanse fabriek van BMW werken ongeveer 7.000 mensen. Op langere termijn zouden in de fabriek jaarlijks tot 350.000 wagens gebouwd kunnen worden. Vorig jaar bouwde BMW in de Amerikaanse fabriek 276.065 wagens.

De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair gaat de heffing op de uitstoot van broeikasgassen voor de luchtvaartsector aan zijn klanten doorrekenen. Per vlucht zal een passagier 0,30 eurocent extra moeten betalen voor het dekken van de Europese emissierechten. Het Europese Emission Trading Scheme zal de klanten van Ryanair volgens de maatschappij dit jaar in totaal tussen 15 miljoen euro en 20 miljoen euro kosten. Volgens de lowcostmaatschappij zal de nieuwe Europese belasting afbreuk doen aan het luchtvaartverkeer, het toerisme, de Europese competitiviteit en de tewerkstelling. Ook Amerikaanse en Chinese luchtvaartmaatschappijen hebben eerder al geprotesteerd tegen de Europese emissierechten op de vliegtuigindustrie.

De Deense windmolenfabrikant Vestas wil 2.335 banen schrappen. De helft van de ontslagen zou vallen in Denemarken. De maatregel moet Vestas helpen om de kosten met 150 miljoen euro terug te schroeven. De turbinefabrikant heeft aangegeven een aantal fabrieken te zullen sluiten en banen te schrappen bij de ondersteunende diensten. Vestas zegt bovendien in de Verenigde Staten nog eens extra banen te zullen schrappen indien de Amerikaanse regering beslist een gunstige belastingmaatregel af te bouwen. In dat geval zouden er nog eens 1.600 ontslagen kunnen vallen. Vestas zegt de omvang van de onderneming aan te passen aan de vraag in de markt. Vestas is de grootste constructeur van windturbines ter wereld. Het Deense bedrijf heeft wereldwijd 20.400 werknemers.

Het sportmerk Nike gaat medewerkers van een fabriek in Indonesië alsnog 1 miljoen dollar aan niet uitbetaalde overuren uitbetalen. Dat heeft vakbond Serikat Pekerja National (SPN) bekend gemaakt. De vakbond beweert dat Nike ruim 4.500 medewerkers van de schoenenfabriek PT Nikomas twee jaar lang geen overuren heeft uitbetaald. In totaal gaat het om bijna zeshonderdduizend overuren. Na elf maanden van onderhandelingen stemde Nike eindelijk in met de betaling. Bambang Wirahyoso, de voorzitter van de vakbond, hoopt dat de overeenkomst een precedent schept. In Indonesië is het gebruikelijk dat fabrieksarbeiders zeven dagen per week werken zonder dat overuren worden uitbetaald. Er zijn ook geen degelijke arbeidsvoorwaarden.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zoals verwacht zijn belangrijkste rente ongewijzigd gelaten op 1 procent. In november en december had de instelling de rente nog verlaagd met telkens 25 basispunten. Met een nieuwe verlaging werd door waarnemers geen rekening gehouden. Er werden door de Europese Centrale Bank ook geen nieuwe maatregelen aangekondigd. Vorige maand had Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, nog aangegeven de financiële instellingen onbeperkt en goedkoop geld te zullen lenen, waarvan de banken massaal gebruik hebben gemaakt. Die maatregel heeft volgens Draghi zijn effect niet gemist. De maatregel was volgens hem voor de banken een teken dat liquiditeitsproblemen vermeden konden worden.

Tesco, het grootste supermarktconcern van Groot-Brittannië, heeft de slechtste kerstperiode in vele decennia achter de rug. Door die tegenvallende verkopen tijdens de feestdagen werd het bedrijf verplicht een winstwaarschuwing te lanceren voor het nieuwe gebroken boekjaar, dat tot februari volgend jaar loopt. Tijdens die periode moet volgens Tesco nauwelijks een winstgroei worden verwacht. De Britse keten werd tijdens de eindejaarsperiode geconfronteerd met een omzetdaling van 2,3 procent. Philip Clarke, bestuursvoorzitter van Tesco, verwijst naar uitdagende marktomstandigheden op de thuismarkt en duidelijke signalen van een toenemende terughoudendheid op andere markten.

Het fotobedrijf Eastman Kodak heeft een klacht ingediend tegen het Amerikaanse informaticaconcern Apple en de Taiwanese mobilofoonproducent van HTC Corporation. Het Amerikaanse fotobedrijf beschuldigt de twee bedrijven van een schending van een aantal octrooien met betrekking tot de elektronische overdracht van beelden. Eastman Kodak zegt in een mededeling dat zijn gepatenteerde uitvindingen werden overgenomen op de iPhone, iPad en iPod van Apple en op een aantal telefoons en tablets van HTC Corporation. Er werd zowel bij de burgerlijke rechtbank van de staat New York als bij het Committee on International Trade een klacht neergelegd. Gesprekken over minnelijke schikkingen hebben volgens Kodak geen resultaten opgeleverd.

De wereldwijde voedselprijzen zijn vorig jaar tot een absolute recordhoogte gestegen, al werd tijdens de tweede jaarhelft een belangrijke daling opgetekend. Dat heeft de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties gezegd. De index van de voedselprijzen kwam volgens de organisatie het voorbije jaar uit op 228 punten. Het vorige record werd vier jaar geleden opgetekend. Toen werd een score van 200 punten geteld. De laatste maanden van het voorbije jaar werd wel een daling opgetekend. In december daalden de voedselprijzen met 2,4 procent tegenover de maand voordien. De index kwam in december uit op 211 punten, te danken aan prijsdalingen van onder meer graan en suiker, overvloedige oogsten, een vertraging van de vraag en een sterke dollar.

Om de financiële markten gerust te stellen, moeten de Europese noodfondsen robuuster worden en dus meer middelen krijgen. Dat heeft José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, gezegd tijdens een bezoek aan Denemarken, nieuw voorzitter van de Europese Unie. De maatregel is volgens Barroso belangrijk voor het vertrouwen van de investeerders in de bekwaamheid van de eurozone om deze crisis te boven te komen. Het huidige Europese Financiële Stabilisatiefonds (EFSF) blijft nog tot midden volgend jaar actief. Het fonds had 440 miljard euro ter beschikking, maar daarvan blijft slechts 250 miljard euro over. Het toekomstige Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) krijgt 500 miljard euro middelen, maar moet volgens Barroso worden opgetrokken.

Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), zegt voorzichtige signalen te zien dat de economische activiteit van de eurozone aan het stabiliseren is op een laag niveau. De voorzitter voegde er wel toe dat de economische vooruitzichten hoogst onzeker blijven en dat er nog ernstige neerwaartse risico's zijn. Volgens Draghi erkennen de financiële markten dat de probleemlanden van de eurozone belangrijke vooruitgang hebben geboekt om hun begrotingen op te kuisen. Tegelijkertijd riep Draghi de Europese leiders op om het nieuwe Europese begrotingspact eind januari al aan te nemen. De Franse president Nicolas Sarkozy sprak eerder van een ondertekening begin maart, maar volgens Draghi zijn er dringend snelle ontwikkelingen nodig.

Italië is er op de kapitaalmarkt in geslaagd met twee kortlopende leningen een bedrag van 12 miljard euro op te halen. Daarmee slaagde het land erin zijn gestelde doelstellingen te realiseren. De rente die daarop moet worden betaald, lag gevoelig lager dan bij een eerdere uitgifte. Er werd een bedrag van 8,5 miljard euro aan leningen voor een periode van één jaar opgehaald. Daarop moet een rente van 2,73 procent worden betaald. In december bedroeg die rente nog 5,95 procent. Italië plaatste daarnaast ook voor een bedrag van 3,5 miljard euro met een looptijd van een half jaar tegen een rente van 1,64 procent. De dalende rentes geven aan dat het wantrouwen van de beleggers tegenover Italië stilaan aan het afnemen is.

De Spaanse overheid heeft met een veiling van staatsleningen twee keer zoveel geld opgehaald als oorspronkelijk was gepland. In totaal bracht de obligatieveiling 10 miljard euro op, terwijl vooraf op een bedrag van 5 miljard euro was gemikt. Met de veiling van een lening met een looptijd op vier jaar tijd werd een bedrag van 2,5 miljard euro opgehaald, tegen een rente van 3,75 procent. Bij een eerdere vergelijkbare veiling in juli vorig jaar werd nog een rente gevraagd van 4,87 procent. Tevens werd 3,2 miljard euro opgehaald met de uitgifte van een lening op vijf jaar. Hier werd een rendement gevraagd van 3,91 procent, tegenover 4,85 procent bij een vergelijkbare veiling in november.

Etihad Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten, heeft voor het derde jaar op rij de hoofdprijs in de wacht gesleept tijdens de World Travel Awards. De airline werd verkozen tot de beste luchtvaartmaatschappij van de wereld. Daarnaast werd de maatschappij ook gehuldigd als beste luchtvaartmaatschappij in eerste klasse en op bestemmingen in het Midden-Oosten. James Hogan, chief executive van Etihad Airways, voert aan dat de maatschappij de reizigers in de eerste plaats stelt en er alles aan doet om hun verwachtingen voortdurend te overtreffen. Hij noemde de awards de bekroning van het harde werk dat de maatschappij heeft geleverd.

Het Amerikaanse bedrijf Hostess Brands, producent van het roomcake-merk Twinkies, heeft bescherming tegen zijn schuldeisers moeten aanvragen. Het bedrijf heeft echter een overbruggingskrediet van 75 miljoen dollar kunnen afsluiten waarmee de activiteiten kunnen worden verder gezet. Twinkies kwam in de jaren dertig van de vorige eeuw op de markt en is in de Verenigde Staten bijzonder populair. Hostess Brands is ook de producent van Wonder Bread, een gesneden brood dat eveneens bijzonder heel populair is op de Amerikaanse markt. Brian Driscoll, topman van Hostess Brands, meent dat een doorstart kans van slagen heeft vanwege het grote aantal trouwe consumenten van Twinkies en andere producten van de onderneming.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home