Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, January 13, 2012

Russische automarkt snel aan verkoop van 4 miljoen exemplaren

Tegen het midden van het decennium zullen in Rusland ruim vier miljoen nieuwe auto's per jaar worden verkocht. Dat blijkt uit een rapport van de Association of European Business (AEB), die ook aanvoert dat de Russische automarkt het voorbije jaar verder heeft hersteld van de crisis. In totaal werden het voorbije jaar in Rusland 2,65 miljoen nieuwe wagens verkocht. Dat betekent een stijging met 39 procent tegenover het jaar voordien. De verkoop blijft echter nog ver achterop tegenover de piekperiode van vier jaar geleden, toen een verkoop van 3 miljoen exemplaren werd gerealiseerd.

Drie jaar geleden werd een terugval tot 1,5 miljoen exemplaren opgemerkt, maar daarna werd opnieuw een gestage groei opgetekend. Die groei zal zich volgens David Thomas, hoofd van de autodivisie van de Association of European Business, de volgende jaren verder doorzetten en uiteindelijk 4 miljoen exemplaren per jaar bereiken. In het meest positieve scenario zou die mijlpaal al over twee jaar kunnen worden gerealiseerd, maar mogelijk zal die grens pas over vijf jaar worden bereikt.

Opgemerkt wordt dat de groei het voorbije jaar vooral tijdens de eerste maanden bijzonder sterk was. Tijdens het eerste kwartaal werd een toename met 74 procent opgetekend, maar tijdens de laatste drie maanden was dat tempo tot 23 procent teruggevallen. De modellen Kalina, Priora en Samara van de Russische autobouwer blijven de populairste wagens op de Russische markt. Lada verkocht het voorbije jaar 578.387 nieuwe wagens. Dat betekent een stijging met 11 procent tegenover het jaar voordien.

Chevrolet was het meest populaire buitenlandse merk. Het dochterbedrijf van het Amerikaanse General Motors verkocht op de Russische markt het voorbije jaar 173.484 nieuwe exemplaren. Dat betekende een stijging met 49 procent tegenover het jaar voordien. Ook Volkswagen liet een verdubbeling tot 118.003 exemplaren optekenen. Voor dit jaar wordt voor de Russische automarkt een verkoop van 2,8 miljoen exemplaren vooropgesteld, maar indien de economische situatie tegenzit, moet er volgens de organisatie met een status-quo rekening worden gehouden.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home