Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 07, 2012

Kinderen willen eetbord met zes producten en zeven kleuren

Het eetgedrag van kinderen kan worden beïnvloed door hun schotels kleurrijker te maken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Cornell University. De onderzoekers merken op dat kleurrijk voedsel kinderen veel meer aantrekt dan ouderen. Vooral schotels met zeven verschillende producten en zes verschillende kleuren zouden op kinderen een bijzonder grote aantrekkingskracht hebben. De onderzoekers merken op dat kleurrijke schotels dan ook een middel kunnen zijn om gezonde voeding bij kinderen te promoten.

"Kinderen hebben visueel heel andere voorkeuren dan volwassenen," merkt onderzoeksleider Brian Wansink, professor marketing aan de Dyson School of Applied Economics and Management van de Cornell University, op. "Het onderzoek toont aan dat met enkele kleine ingrepen gezonde voeding voor kinderen plots veel aantrekkelijker kan worden." De onderzoekers voegen er aan toe dat ook de schikking van de schotel en het figuratieve concept een belangrijke rol speelt in de voorkeur van de kinderen.

De onderzoekers merken op dat het onderzoek naar voedingsvoorkeuren zich tot nu toe vooral toespitst op smaak, geuren en chemische samenstelling. "Maar uit onze studie blijkt dat de consument ook in belangrijke mate wordt beïnvloed door de omvang, de vorm en het visuele aspect van de voeding die hem wordt aangeboden," voeren de wetenschappers van de Cornell University nog aan. "Ouders moeten dan ook afstappen van de eigen percepties over voeding en het menu en de schotel samenstellen vanuit het oogpunt van hun kinderen."

Labels:

Economische onzekerheid stort bevolking in depressie

In Groot-Brittannië werden door artsen het voorbije jaar 43,4 miljoen voorschriften voor anti-depressiva verstrekt. Dat betekent een stijging met 28 procent op amper drie jaar tijd. Dat blijkt uit cijfers van de Britse National Health Service (NHS). Opgemerkt wordt dat de toename samenging met de terugval van de Britse economie in een recessie en de uitbraak van een wereldwijd economische crisis. Volgens ramingen kosten depressies de Britse economie nagenoeg 11 miljard pond per jaar aan verloren inkomsten, uitgaven van de National Health Service en het voorschrijven van geneesmiddelen.

"De stijging van het aantal voorschriften heeft wellicht te maken met de grotere stress die de bevolking door de economische crisis voelt," merkt Emer O'Neill, chief executive van de belangengroep Depression Alliance, op. "Sommige mensen worden door een depressie overvallen, maar bij anderen is er een heel concrete aanleiding, zoals het verlies van een baan of eigendom. De onzekere economische tijden kunnen zonder twijfel worden gelinkt aan een toename van het depressie-probleem."

De behandeling van de ziekte zelf zou de National Health Service meer dan 520 miljoen pond per jaar kosten. De kost van arbeidsongeschiktheid zou oplopen tot 8,97 miljard pond, terwijl het verlies aan inkomsten door zelfmoorden wordt op 1,47 miljard pond geraamd. De voorschriften voor geneesmiddelen tegen angsten stegen op drie jaar tijd met 8 procent tot 6,5 miljoen eenheden. Bij slaapmiddelen werd een stijging met 3 procent tot 10,2 miljoen voorschriften opgetekend.

Labels: ,

Combinatie klimaatverandering en verlies ecosysteem dodelijk voor bepaalde soorten

Gebieden met hoge temperaturen en een gereduceerde regenval verhogen de kans dat de overlevingskansen van soorten door een verlies van ecosystemen en fragmentatie gevoelig worden aangetast. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Queensland en de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO). Het onderzoek is naar eigen het eerste dat wereldwijd de impact van de relatie tussen klimaat, opwarming van de aarde en het verlies aan ecosystemen op planten en dieren heeft gemeten.

"De toename van de menselijke bevolking heeft over de hele wereld tot een verlies aan ecosystemen geleid, vooral voor landbouw en verstedelijking," voert onderzoeksleider Chrystal Mantyka-Pringle - wetenschapper aan de School of Geography, Planning and Environmental Management aan de University of Queensland - aan. "Dat heeft een negatieve impact op veel soorten, maar wanneer dat gecombineerd wordt door stijgende temperaturen en gereduceerde regenval door de klimaatverandering, kunnen de resultaten voor sommige populaties desastreus zijn."

De onderzoekers merken op dat bij projecten voor het behoud van diversiteit met die gecombineerde effecten rekening moet worden gehouden. "Er zijn dan ook mogelijk drastische maatregelen nodig om de biodiversiteit voor de volgende generaties te garanderen," merkt Mantyka-Pringle op. "De huidige beheers-benaderingen zullen mogelijk niet voldoende blijken te zijn. In bepaalde gevallen zullen proactieve ingrepen noodzakelijk blijken, zoals het verplaatsen van bepaalde soorten of het manipuleren van de ecosystemen."

Labels:

Japanse bedrijven blijven worstelen met digitale tijdperk

Veel Japanse bedrijven hebben het moeilijk om zich aan te passen aan de digitale en geglobaliseerde wereld. Dat heeft vooral te maken met een grote focus op oude zakelijke modellen die opgebouwd zijn rond productie. Dat zegt Waichi Sekiguchi, analist bij de Beyond Galapagos Research Group. Opgemerkt wordt dat de Japanse economie is opgebouwd rond superieure producten in de elektronica en de autobouw, maar inmiddels werkt nog slechts 17 procent van de Japanse bevolking in de productiesector, tegenover 27 procent bij het begin van de jaren zeventig van de voorbije eeuw.

Het oude model werkte volgens Sekiguchi perfect op een ogenblik dat de wereldwijde concurrentie vooral was gebaseerd op individuele producten en waarbij het marktleiderschap ging naar ondernemingen met de beste catalogus aan de laagste prijs. "In een wereld van digitale elektronica, waar het netwerk cruciaal staat, is dat zakelijk model echter veel minder aangewezen," voert hij aan tegenover de Britse zakenkrant The Financial Times.

Opgemerkt wordt dat Japen de reputatie meedraagt een voorloper te zijn op het gebied van nieuwe technologieën, maar er toch niet in geslaagd is om met een ontwikkeling op de markt te komen die de impact van de iPhone van Apple kan benaderen. "Nochtans waren er in Japan al tien jaar mobiele telefoons met internet-toegang op de markt toen Apple de iPhone lanceerde," wordt er benadrukt. Masayoshi Son, oprichter van het telecombedrijf Softbank, merkt op dat de nadruk van de Japanse regering op productie de vooruitgang in sneller groeiende categorieën heeft afgeremd.

Labels: , ,

Iraanse wetenschapper bouwt kleinste microfoon ter wereld

Wetenschappers aan de Noshirvani University of Technology in Iran zijn erin geslaagd om een microfoon met een afmeting van amper een halve vierkante millimeter te bouwen. Daarmee heeft de Iraanse ontwikkelaar Bahram Azizollah Ganji een nieuw wereldrecord gevestigd. Met dergelijke afmetingen gaat volgens waarnemers een heel nieuwe sector van toepassingen open. Ook wetenschappers van het Duitse concern Bosch Sensortec zouden een exemplaar van ongeveer dezelfde afmetingen hebben gebouwd.

Er werden geen technische specificaties bekend gemaakt over de Iraanse ontwikkeling, maar wel wordt opgemerkt dat het apparaat extreem gevoelig is en goedkoop kan geproduceerd worden. Ook zou het energieverbruik bijzonder laag blijven. Op dit ogenblik hebben de kleinste microfoons nog altijd een minimum-afmeting van enkele millimeter, maar nieuwe ontwikkelingen zorgen ervoor dat er steeds meer vraag komt naar kleinere exemplaren.

"Onder meer kunnen kleine microfoons bijzonder nuttig zijn in een aantal medische toepassingen, zoals gehoorapparaten of hartbewaking," meldt het webmagazine ZDNet. "Maar de mogelijkheden van de nieuwe technologie gaan nog veel verder. Uiteraard wordt er automatisch gedacht aan spionage-activiteiten en bewaking, maar de technologie zou ook toelaten om veel kleinere smartphones te ontwikkelen." Volgens een aantal analisten werden er twee jaar geleden wereldwijd ongeveer 685 miljoen mini-microfoons verkocht.

Labels: ,

Intelligente landingstechnologie introduceert drones in commerciële luchtvaart

Wetenschappers aan de Queensland University of Technology werken aan de ontwikkeling van een informatica-systeem dat onbemande vliegtuigen kan toelaten om veiliger te landen, zodat hun commercieel gebruik zou kunnen worden uitgebreid. De Australische onderzoekers merken onder meer op dat onbemande vliegtuigen voorlopig niet in het commerciële luchtruim boven bevolkte gebieden kunnen worden ingezet omdat ze niet de mogelijkheid hebben om ander luchtverkeer op te merken en te ontwijken en in noodgevallen ook geen veilige landing kunnen maken.

Luis Mejias Alvarez, professor aan het Australian Research Centre for Aerospace Automation, wijst erop dat de vluchtplannen voor onbemande vliegtuigen vooraf worden vastgelegd, maar bij een noodgeval niet de mogelijkheid hebben om de veiligste landingsite te zoeken en te bepalen. "Meestal zullen de toestellen in een noodsituatie gewoon uit de lucht vallen," merkt de wetenschapper op. "Onbemande vliegtuigen moeten dan ook voorzien worden van een technologie met een hoger intelligentie-niveau, zodat er op die problemen wel kunnen inspelen."

Indien er een intelligente technologie kan ontwikkeld worden, komt commerciële luchtvaart met onbemande vliegtuigen volgens Alvarez al een grote stap dichterbij. "Het intelligente systeem zou bovendien ook een grote hulp kunnen zijn in de bemande luchtvaart," merkt hij nog op. "Piloten hebben in noodsituaties al hun aandacht nodig om het toestel onder controle te houden, zodat het moeilijk wordt om tegelijkertijd naar een veilige landingsplek te zoeken. Dat zou door de technologie kunnen worden overgenomen."

Labels: ,

Conservatieven hanteren een negatieve benadering

Conservatieve mensen leggen een grotere nadruk op het bestrijden van het kwade, terwijl progressieven meer streven naar het ondersteunen van het goede. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers van de University of Nebraska over de reacties van Amerikaanse kiezers op beelden. Daarbij wordt opgemerkt dat conservatieven sterker reageren op onaangename beelden, terwijl progressieven meer aandacht besteden aan aangename beelden.

"Er wordt altijd gezegd dat conservatieven en progressieven de dingen op een andere manier bekijken," merkt onderzoeksleider Mike Dodd, professor psychologie aan de University of Nebraska, op. "Dat blijkt ook letterlijk het geval te zijn." De onderzoekers merkten op dat progressieve kiezers in het onderzoek vooral aandacht bleken te hebben voor beelden zoals een strandtafereel of een speelgoedkonijn, terwijl conservatieven vooral belangstelling toonden voor een vuil toilet, een open wonde of een verongelukte wagen.

Opmerkelijk is volgens de onderzoekers ook dat conservatieve kiezers vanuit die negatieve benadering ook sterker reageerden op beelden van democratische in plaats van de eigen republikeinse politieke kandidaten. Progressieve kiezers hadden vanuit hun positieve benadering eveneens een grotere aandacht voor de democratische in plaats van republikeinse politici. Het resultaat van het onderzoek toont volgens de onderzoekers aan dat een politieke gezindheid minstens gedeeltelijk mee biologisch wordt bepaald.

John Hibbing, politiek wetenschapper aan de University of Nebraska, merkt op dat het onderzoek aangeeft dat conservatieven een defensiever houding aannemen en vooral aandacht hebben voor bedreigende of verstorende elementen en daarmee de confrontatie willen aangaan. "Vanuit een evolutionair standpunt is dat ook verklaarbaar," voert hij aan. "Conservatieven zullen zich dan ook scharen achter maatregelen die de maatschappij beschermen tegen potentiële bedreigingen door immigratie, militaire partijen, criminaliteit of veranderende waarden."

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Luchtvaartmaatschappijen hebben het voorbije jaar wereldwijd 2,7 miljard passagiers vervoerd. Dat betekent een stijging met 5,1 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft de International Civil Aviation Organization (ICAO) bekend gemaakt. De organisatie schrijft de stijging toe aan de wereldwijde economische groei. Toch waren er volgens de organisatie ook een aantal problemen die de groei hebben afgeremd, zoals de besparingen in Europese landen. Op de internationale vluchten nam het aantal passagiers met 7,4 procent toe. Die stijging zou vooral te danken zijn aan de opkomende markten. De grootste groei wordt opgetekend door maatschappijen uit het Midden-Oosten, gevolgd door Europese sectorgenoten. Vooral de budgetvliegers zouden hun marktaandeel hebben verhoogd.

Volkswagen, de grootste autofabrikant van Europa, heeft tijdens het voorbije jaar 5,1 miljoen wagens verkocht. Dat betekent een stijging met 13,1 procent tegenover het jaar voordien. In China werd een groei met 13,8 procent opgetekend tot 1,72 miljoen exemplaren. In de Verenigde Staten werd een stijging met 26,3 procent tot 324.000 eenheden geregistreerd. In Rusland nam de verkoop met 100 procent toe tot 118.000 exemplaren. De autobouwer maakte ook bekend in de Chinese stad Ningbo, gelegen in de oostelijke provincie Zhejiang, een nieuwe fabriek te zullen bouwen. De fabriek moet over twee jaar volledig operationeel zijn. De fabriek, een joint venture met het Chinese Shanghai Automotive, krijgt een capaciteit van 300.000 exemplaren per jaar.

De banken in de eurozone hebben opnieuw 455,3 miljard euro aan deposito's geplaatst bij de Europese Centrale Bank. Daarmee werd het oude record van 453,2 miljard euro, dat pas enkele dagen voordien werd opgetekend, gebroken. De enorme toename van de deposito's is een duidelijke graadmeter van het wantrouwen op de financiële markten. Banken vertrouwen hun overtollige middelen liever toe aan de Europese Centrale Bank dan ze tegen een hogere rente aan elkaar uit te lenen. Sinds augustus maken de Europese banken in toenemende mate gebruik van de eendagsdeposito bij de Europese financiële instelling, waarvoor een rentetarief van 0,25 procent geldt.

Het Amerikaanse concern Apple betaalt in een patentgeschil een vergoeding van 5 miljoen dollar aan het Taiwanese Elan Microelectronics Corp. Het Amerikaanse bedrijf, dat verwikkeld zit in veel rechtszaken over patenten, heeft besloten het dispuut met Elan te regelen met een minnelijke schikking en de onderlinge uitwisseling van patenten. Elan, producent van aanraakschermen en chips, dagvaardde Apple drie jaar geleden in de Verenigde Staten rond twee patentschendingen, waarop het Amerikaanse concern zelf met een klacht reageerde. Vorig jaar in juni oordeelde de Amerikaanse International Trade Commission nog dat Apple geen Amerikaanse handelswetten had geschonden, maar nu heeft het bedrijf toch een minnelijke schikking getroffen.

Ratingbureau Fitch heeft de kredietwaardigheid van Hongarije met één niveau naar beneden herzien. Daarmee krijgt het Hongaarse staatspapier bij het ratingbureau een rommelstatus. Aan die status worden bovendien negatieve vooruitzichten gekoppeld, zodat een verdere verlaging in de komende periode niet uitgesloten wordt geacht. Fitch heeft het in zijn motivatie over een onorthodox economisch beleid dat het land in een neerwaartse spiraal heeft gebracht. Dat beleid heeft volgens Fitch het vertrouwen van de investeerders ondermijnd en bemoeilijkt het bereiken van een akkoord met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie over mogelijke ondersteuning. De bureaus Standard & Poor's en Moody's hadden Hongarije al eerder gedegradeerd tot een rommelstatus.

Een correct verloningsbeleid in de banksector wordt de volgende jaren één van de prioriteiten van de European Banking Authority (EBA). Dat heeft de bankautoriteit in een mededeling naar aanleiding van eerste verjaardag bekend gemaakt. De crisis heeft volgens de bankautoriteit al bewezen dat een slecht uitgewerkt beloningsbeleid roekeloos gedrag uitlokt. Daarom moeten er volgens haar duidelijke regels worden vastgelegd voor de verloning in de sector. Met dat doel voor ogen wil de instelling de nodige data verzamelen om uiterlijk tegen eind volgend jaar tot bindende regels te komen. In zijn statement benadrukt de Europese toezichthouder nog dat hij de hoofdrol te willen spelen bij de uitwerking van de nieuwe regelgeving die Europa de banken wil opleggen.

In het onderzoek naar het afluisterschandaal naar de tabloid News of the World van Rupert Murdoch heeft de Britse politie Cheryl Carter, de voormalige persoonlijke assistente van hoofdredactrice Rebekah Brooks, opgepakt. De vrouw wordt ervan verdacht de werkzaamheden van het gerecht belemmerd te hebben en verdachte e-mails van News International te hebben laten verdwijnen. Het is de zeventiende arrestatie in het onderzoek naar de afgeluisterde telefoongesprekken bij de tabloid, die na het uitlekken van het schandaal werd opgedoekt. Brooks was na de eeuwwisseling drie jaar lang hoofdredactrice van News of the World. Drie jaar geleden kreeg ze de leiding over News International, de Britse afdeling van het mediarijk van Murdoch.

De Duitse overheid heeft geadviseerd goedkope borstimplantaten van de Franse firma Poly Implant Protheses (PIP) uit voorzorg te laten verwijderen. Eerder raadde ook de Franse overheid aan de implantaten te laten verwijderen omdat ze kunnen lekken. De Britse gezondheidsdiensten daarentegen roepen de implantaten niet terug. In maart vorig jaar haalden de Franse gezondheidsautoriteiten de PIP-implantaten van de markt. Het Franse bedrijf wordt ervan verdacht een minderwaardige gel te hebben gebruikt die tien keer goedkoper is dan de producten die normaal worden gebruikt. Wereldwijd zouden een half miljoen vrouwen een ongeschikt implantaat hebben gekregen.

Michael Woodford, die in oktober vorig jaar als chief executive werd ontslagen bij de Japanse camerafabrikant Olympus, geeft zijn strijd op om opnieuw aan het roer van het bedrijf te komen. Woodford, die in ongenade viel toen hij een gigantische fraude bij het bedrijf onthulde, verwijt de Japanse aandeelhouders van de groep dat ze de huidige bestuurders te veel steunen. Hij stuurt wel aan op een rechtszaak over zijn ontslag. In oktober kreeg Woodford door de voorzitter van Olympus ontslagen. Opgemerkt werd dat Woodford de Japanse tradities niet gerespecteerd zou hebben. Nadien bleek echter dat Woodford teveel vragen had gesteld over de bedenkelijke praktijken die het bedrijf hanteerde en waarbij beursverliezen werden toegedekt.

In Nederland zullen volgend jaar ongeveer 125 pensioenfondsen allicht moeten besparen. Dat heeft Klaas Knot, voorzitter van De Nederlandsche Bank, bekend gemaakt. Door de besparingen zouden de uitkeringen met gemiddeld 2,5 procent kunnen dalen. In totaal zouden 40 procent van de Nederlanders met pensioenrechten worden getroffen. Nederland telt in totaal ongeveer 450 pensioenfondsen. De Nederlandse pensioenfondsen zijn zwaar geraakt door de malaise op de financiële markten. Ook worden ze door de lage langetermijnrente met problemen geconfronteerd. Door de daling van de rente beschikken de fondsen over een lagere dekkingsgraad en moeten ze meer middelen in kas houden.

Alcoa, de grootste aluminiumproducent van de Verenigde Staten, heeft beslist om zijn productiecapaciteit met 12 procent te verlagen. De sector wordt geconfronteerd met een overcapaciteit, waardoor de prijzen gevoelig zijn gedaald. Het concern maakte bekend zijn smelter in Tennessee definitief te sluiten. Dat geldt ook voor twee van de zes lijnen in het Texaanse Rockdale. De productie lag er al enkele tijd stil. Met de ingreep schrapt Alcoa 291.000 ton van zijn jaarlijkse productiecapaciteit. Dat is goed voor een daling met 7 procent. Op korte termijn zal worden aangekondigd waar nog een bijkomende productiecapaciteit van 240.000 ton zal worden gesloten. Alcoa is de eerste smelter die in de productiecapaciteit snijdt. Verwacht wordt dat anderen zullen volgen.

In de Verenigde Staten werden tijdens de maand december 200.000 nieuwe banen gecreëerd. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van arbeid bekend gemaakt. In de privésector werden 212.000 banen gecreëerd. Bij de Amerikaanse overheid werd echter een terugval met 12.000 eenheden geteld. In de bouwsector werden 17.000 banen gecreëerd, nadat de werkloosheid de maand voordien er nog 12.000 eenheden was gegroeid. De groei is te danken aan het zachte winterweer in de Verenigde Staten, waardoor veel bouwprojecten doorgaan. De Amerikaanse werkloosheid daalde tijdens de maand december van 8,6 procent naar 8,5 procent. Dat is het laagste niveau sinds februari drie jaar geleden. Het voorbije jaar werden in de Verenigde Staten in totaal 1,6 miljoen extra banen gecreëerd.

Frankrijk wil niet wachten totdat alle landen van de Europese Unie een belasting op financiële transacties invoeren, maar zal snel zelf een dergelijke taks instellen. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy gezegd. De Europese Commissie heeft zich ook al uitgesproken voor de invoering van een transactietaks op de onderlinge handel tussen financiële instellingen. Die maatregel zou jaarlijks 57 miljard euro moeten opleveren. De Europese Commissie wil de belasting pas volgend jaar laten invoeren en zegt dat alle lidstaten moeten instemmen met de maatregel. Ook Duitsland is voorstander van een gezamenlijke invoering. Andere landen hebben zich daar inmiddels bij aangesloten. Vooral Groot-Brittannië verzet zich tegen de invoering van de maatregel.

De Britse premier David Cameron zal niet tolereren dat zonder Groot-Brittannië beslissingen worden genomen over de Europese eenheidsmarkt. Dat heeft Cameron in een Brits radiogesprek gezegd. Groot-Brittannië verzette zich op de jongste eurotop tegen strengere financiële normen. Daarop sloten de andere landen een intergouvernementeel akkoord zonder Groot-Brittannië. De Britse premier waarschuwde nu dat de beslissingen over de eenheidsmarkt door alle lidstaten gezamenlijk moeten worden genomen. Hij voegde er aan toe er alles te zullen aan doen om dat te verhinderen. Groot-Brittannië moet volgens Cameron een volledige zeggenschap hebben over de regels van de Europese eenheidsmarkt.

De Hongaarse premier Viktor Orban wil met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) snel tot een akkoord komen over nieuwe kredieten. Dat heeft Orban meegedeeld na afloop van een crisisberaad van zijn regering. Hongarije heeft een hulppakket tussen 15 miljard euro en 20 miljard euro gevraagd. Orban stelde dat er tussen zijn regering en de Europese Commissie onenigheid bestaat over het statuut van de Hongaarse centrale bank, maar dat meningsverschil zal volgens hem volgens de geplogenheden binnen de schoot van de Europese Unie worden opgelost. Orban herhaalde dat de nieuwe Hongaarse wetgeving de onafhankelijkheid van de centrale bank niet in gedrang brengt, zoals door critici wordt aangevoerd.

Meer Nieuws

Friday, January 06, 2012

Alarm over inkrimping grootste zoetwater-meer van China

De oppervlakte van het Poyang Lake, het grootste zoetwater-meer van China, is teruggezakt tot zijn kleinste omvang in vele jaren. Dat hebben waarnemers van de lokale hydrografische dienst bekend gemaakt. Het fenomeen is volgens hen te wijten aan een droogteperiode die al meer dan een decennium aansleept. De inkrimping van het meer betekent volgens hen een bedreiging voor het leefmilieu en het levensonderhoud van de lokale vissersbevolking. Het meer zelf mondt uit in de Yangtze, de langste rivier van China.

Het Poyang Lake, gelegen in de oostelijke provincie Jiangxi, heeft een normale oppervlakte van 344 vierkante kilometer. Dat is nu echter teruggevallen tot amper 183 vierkante kilometer. "Door de minimale regenval is het waterpeil van de Ganjiang, één van de vijf rivieren die het meer moet voeden, tot een absoluut laagtepunt gezakt," merken de lokale waarnemers tegenover het persbureau Xinhua op. Steden langs de Ganjiang zouden zich inmiddels al voorbereiden op mogelijke watertekorten.

Er wordt opgemerkt dat ook de menselijke activiteit, onder meer door uitgebreide baggerwerken aan de oorzaak van het probleem liggen. Onder meer zouden verscheidene constructie-projecten rond het meer, waaronder diverse commerciële sites en een internationaal resort, zijn opgestart. Het voorbije jaar zou de neerslag in Jiangxi 21 procent lager hebben gelegen dan de periode voordien. Het meer vormt een biotoop voor een half miljoen trekvogels. Het Poyang Lake telt ook de enige overlevende populatie van de bedreigde Siberische witte kraanvogel.

Labels: , ,

Orderboek lanceerbedrijf Arianespace op recordhoogte

Het Europese bedrijf Arianespace, wereldwijd marktleider in satellietlanceringen, heeft voor het nieuwe jaar dertien missies op de kalender staan. Het bedrijf voegt er aan toe dit jaar voor de eerste keer lanceringen gepland te hebben in de drie gewichtscategorieën die op de markt worden aangeboden. Met het huidige orderboek zal het bedrijf volgens Jean-Yves Le Gall, topman van Arianespace, zijn aandeel van ongeveer 50 procent op de wereldmarkt van satellietlanceringen kunnen consolideren.

Arianespace heeft dit jaar zeven lanceringen met de Ariane-5 voor zware satellieten op het programma staan. Daarnaast zijn vijf missies voorzien met het Russische Soyuz voor satellieten uit de middenklasse. Ook is voor de eerste keer een lancering gepland met de lichtgewicht Vega-raket. In maart is onder meer de lancering voorzien van de Edoardo Amaldi, een derde onbemande cargo-ruimteschip van het European Space Agency dat voorraden moet brengen naar het International Space Station (ISS).

Het voorbije jaar werden vijf missies met de Ariane-5 afgewerkt. Daarnaast gebeurden ook vier lanceringen met de Russische Soyuz-draagraket. Het was de eerste keer dat op een Europese ruimtevaartbasis in Kourou op Frans Guyana een Soyuz werd gelanceerd. Het lanceerbedrijf realiseerde vorig jaar een omzet van 985 miljoen euro. Daarbij zou naar eigen zeggen een break-even gerealiseerd worden. Bij het begin van dit jaar had Arianespace een orderboek met een recordbedrag van 4,5 miljard euro. Dat vertegenwoordigt werk voor een periode van drie jaar.

Labels: ,

Chinese staatstelevisie voor inwoners van New York

China heeft de lancering van het Amerikaans televisiekanaal TodayChina aangekondigd. Dat heeft Yan Xinxia, directeur van het China Internet Information Center, bekend gemaakt. Het initiatief kadert in de strategie van China om de activiteiten van zijn staatsmedia naar het buitenland uit te breiden en een grotere internationale culturele invloed te kunnen uitoefenen. TodayChina zal in New York vierentwintig uur per dag gratis digitale televisie aanbieden. Het initiatief loopt in samenwerking met het bedrijf CMMB Vision Holdings.

"Het is onze opdracht om informatie over China in het buitenland te verspreiden," merkt Yan Xinxia op tegenover het persbureau Bloomberg. Het nieuwe kanaal volgens hem nieuws en entertainment zowel in het Engels als in het Chinees met Engelse ondertiteling brengen. Het China Internet Information Center werd opgericht bij het begin van de eeuw en is onder meer eigenaar van het portal China.com.cn portal. De instelling heeft volgens Yan Xinxia content in tien verschillende talen beschikbaar.

Twee jaar geleden startte ook het Chinese staatsnieuwsagentschap Xinhua al met een buitenlands televisiekanaal dat vierentwintig uur per dag uitzendt. Bovendien lanceerde het Chinese ministerie van handel dat jaar op de Britse omroep BBC en op de Amerikaanse zender CNN ook verschillende commercials. De Chinese president Hu Jintao benadrukte eerder al dat het land met de grootste culturele invloed in een geglobaliseerde wereld een concurrentieel voordeel zal verwerven.

Labels: , , ,

Schrijven over belangrijke waarden heeft positieve impact

Vrouwen die over hun basiswaarden schrijven - zoals relaties, muziek of religie - blijken relatief gemakkelijker af te slanken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Waterloo en de Stanford University. Vrouwen met gewichtsproblemen die gedurende vijftien minuten per dag schreven over één van hun belangrijke basiswaarden, bleken na een periode van één tot drie maanden gemiddeld 3,41 pound afgeslankt te zijn, terwijl in de controlegroep gemiddeld 2,76 pond aan gewicht was bijgewonnen.

"Het eigenbeeld is bijzonder belangrijk," merken de onderzoekers Christine Logel en Geoffrey Cohen op. "De reflectie over belangrijke waarden kan blijkbaar een herstelproces op gang brengen. Mogelijk hebben de respondenten door hun mijmeringen over belangrijke waarden een goed gevoel gecreëerd, waardoor ze nadien niet hoefden te snoepen om zich goed te voelen. Daarmee is misschien een eindeloze cirkel doorbroken, waardoor ook de volgende dag niet meer de behoefte wordt gevoeld om te snoepen. Dat kan op enkele maanden tijd een groot verschil maken."

Eerdere studies hebben al aangetoond dat louter het denken over waarden een grote invloed kan hebben op situaties waarin mensen zich in hun integriteit bedreigd voelen. "Het is nog te vroeg om te bepalen of het experiment bij iedereen dezelfde positieve effecten tot gevolg zou hebben," geven de onderzoekers toe. "Maar het kan in ieder geval geen kwaad om af en toe de tijd te nemen om over belangrijke waarden na te denken en zich toe te leggen op activiteiten men in het dagelijkse leven belangrijk acht."

Labels: ,

Bloggen heeft positief effect op angstige tieners

Bloggen kan psychologisch positieve effecten hebben op tieners die met sociale angsten te kampen hebben, hun zelfvertrouwen opvijzelen en hen in staat stellen om vlotter om te gaan met hun vrienden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Haifa. De onderzoekers merken op dat het bijhouden van een persoonlijk dagboek en andere vormen van expressief schrijven een uitstekende manier zijn om emotionele stress te verwerken en zich beter te voelen.

Onderzoeksleider Meyran Boniel-Nissim benadrukt dat het internet een geïntegreerd deel uitmaakt van het dagelijkse leven van tieners, zodat bloggen hen de mogelijkheid biedt zich vrij uit te drukken en met anderen te communiceren. "Bloggen heeft op studenten met problemen een positiever effect dan louter het uitdrukken van hun angsten en bezorgdheden in een persoonlijk dagboek," voert Boniel-Nissim aan. "Het openen van een blog voor commentaren van de online community versterkt die effecten nog."

"Hoewel cyberpesten bestaat, blijken bijna alle antwoorden op geplaatste berichten ondersteunend en positief te zijn," voeren de onderzoekers nog aan. "Die resultaten zijn niet verrassend, want in het algemeen wordt online vaak positief gereageerd. Uit het onderzoek is duidelijk gebleken dat het bloggen een gunstig effect had op het zelfvertrouwen en een aantal sociale gedragingen van tieners die met psychologische problemen te kampen hebben." De onderzoekers voegen er aan toe dat zowel meisjes als jongens op een gelijkaardige positieve manier reageren.

Labels: ,

Ethische vragen rond whisky in metalen blik

Het Britse bedrijf Scottish Spirits Imports heeft zware kritiek gekregen voor de lancering van een Schotse whisky in een metalen blik. Volgens Alcohol Concern, het Britse instituut tegen alcohol-misbruik, is van mening dat Scottish Spirits Imports met het initiatief een inbreuk pleegt tegen de verantwoorde alcohol-consumptie. Er wordt op gewezen dat de metalen blikken van 354 milliliter na het openen niet meer opnieuw gesloten kunnen worden en dus de consument stimuleren om de hele inhoud in één keer te consumeren.

"Scottish Spirits Imports wil het product aan een prijs van 5 dollar per blik begin februari op de Amerikaanse markt lanceren," voert het magazine Beverage Daily aan. "Het is volgens Alcohol Concern echter absurd om acht eenheden van een drank te verkopen in een blik dat niet kan worden gesloten, wat volgens het instituut betekent dat de hele inhoud in één keer moet worden geconsumeerd of gedeeltelijk moet worden weggegoten."

Ken Rubenfeld, vice-president van Scottish Spirits Imports, ontkent echter de aantijgingen. "Er is geen enkele reden waarom de consument zich met ons product minder verantwoord zou opstellen dan met andere verpakkingen," liet hij verstaan. Een woordvoerder van de Scotch Whisky Association zegt te erkennen dat de verpakking een aantal vragen zou kunnen oproepen, maar die zouden naar eigen zeggen met het betrokken bedrijf worden besproken wanneer dergelijke producten daadwerkelijk op de markt komen.

Labels: , ,

Innovatie en connectiviteit sleuteltrends voor autosector

Innovatie, connectiviteit en convergentie zijn de belangrijkste trends die de autosector de volgende vijf jaar zullen transformeren. Dat blijkt uit een enquête van consulent KPMG bij tweehonderd executives uit de autosector. Opgemerkt wordt dat 75 procent van de respondenten verwachten dat er tegen het midden van het volgende decennium geen onderscheid meer zal zijn tussen mature en opkomende markten. Volgens 63 procent is het ook waarschijnlijk dat de sector een grotere toenadering zal zoeken tot informatica, media en entertainment.

"Ook blijkt dat 76 procent van de executives van mening is dat brandstof-efficiëntie op dit ogenblik een sleutelfactor is in de aankoopbeslissingen van de consument," merkt het webmagazine Warc op. "Drie jaar geleden werd die efficiëntie door 96 procent van de ondervraagden als een sleutelfactor naar voor geschoven. Ook bij eco-vriendelijkheid werd een daling van 72 procent naar 65 procent opgetekend." Andere sleutelfactoren zijn veiligheid (64 procent), stijl (64 procent), comfort (61 procent), alternatieve brandstoffen (61 procent) en internet-connecties (49 procent).

Volgens 38 procent van de ondervraagden is de ontwikkeling van originele producten en technologieën de belangrijkste strategie om groei te genereren. Integratie met andere industrieën en nieuwe zakelijke modellen halen een score van 16 procent. Pas verderop volgen een verhoogde betaalbaarheid (9 procent), versterkt management (8 procent) en voordeelaanbiedingen (8 procent). De ondervraagden verwachten ook een toenemende concurrentie. Daarbij wordt vooropgesteld dat de sector over vier jaar een overcapaciteit van 20 procent tot 30 procent zal kennen.

Labels:

Nieuwsoverzicht

De nieuwe Spaanse regering hoopt ruim 8 miljard euro binnen te halen door belastingfraude aan te pakken. Dat heeft de Spaanse vicepremier Soraya Saenz de Santamaria aangekondigd. Om het geld binnen te krijgen, wil het Spaanse ministerie van financiën onder meer het aantal belastinginspecteurs uitbreiden. In het kader van de fraudebestrijding wil de regering ook paal en perk stellen aan het contant betalen van grote bedragen. In het informele circuit gaat in Spanje veel geld om, te vergelijken met een kwart van het bruto binnenlands product. De voorbije jaren is herhaaldelijk geprobeerd de belastingontduiking tegen te gaan, maar dat heeft tot nu toe weinig succes opgeleverd. De Spaanse regering moet het begrotingstekort dit jaar van ruim 8 procent tot 4,4 procent terugbrengen.

In Japan zijn het voorbije jaar 2,69 miljoen nieuwe wagens verkocht. Dat betekent een daling met 16,7 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft de Japanse vereniging voor autodealers meegedeeld. De zware terugval is te wijten aan de gevolgen van de aardbeving en tsunami die Japan in maart vorig jaar hebben getroffen. De aardbeving in het noordoosten van Japan vernielde fabrieken en verstoorde de bevoorradingslijnen van de autosector. Ook het Japanse consumentenvertrouwen kreeg door de ramp een zware klap. In de loop van het jaar pikte het vertrouwen van de consumenten echter opnieuw op. Vanaf september werden in Japan weer meer auto's verkocht dan tijdens dezelfde periode het jaar voordien.

Philipp Hildebrand, de voorzitter van de Nationale Bank van Zwitserland, is in opspraak gekomen door het verhandelen van vreemde valuta door zijn echtgenote. Volgens Hildebrand toont de zaak echter vooral aan hoe slecht het gesteld is met het Zwitserse bankgeheim. Een werknemer van Bank Sarasin & Cie had aan de media gegevens gelekt over de familie van Hildebrand. Daardoor kreeg het imago van Hildebrand als behoeder van de frank een zware klap. Hildebrand zei echter te betreuren dat sommige kringen, die zich jarenlang als behoeders van het bankgeheim hebben gepresenteerd, nu datzelfde beginsel ernstige schade toebrengen uit politieke overwegingen. Op die manier brengen ze volgens Hildebrand heel Zwitserland schade toe. Concrete namen werden niet genoemd.

Het Europese Financiële Stabilisatiefonds (EFSF) is erin geslaagd om op de internationale markten een bedrag van 3 miljard euro op te halen. Volgens een woordvoerder van het fonds was er veel vraag naar de obligaties, zodat het vooropgestelde bedrag zonder enig probleem kon worden opgehaald. Een aantal bronnen maken gewag van 4 miljard euro. De extra financiële middelen moeten dienen om de steunprogramma's aan Ierland en Portugal deels te financieren. De obligaties hebben een looptijd van drie jaar. Er moet wel een gevoelig hogere rente worden betaald dan bij een gelijkaardige operatie vorig jaar. Het Europese fonds heeft zijn toprating te danken aan landen zoals Frankrijk en Duitsland, maar die rating dreigt wel verlaagd te worden.

De Franse schatkist heeft zoals gepland voor een bedrag van 7,96 miljard euro aan obligaties uitgegeven. In vergelijking met vorige veilingen is de rente licht gestegen. Er was ook minder vraag deze keer. De stijging van de rente komt niet onverwacht. Kredietbeoordelaars dreigen immers al enkele tijd in de Franse toprating te knippen. Het was voor Frankrijk de eerste veiling van het nieuwe jaar. Daarbij werd voor een bedrag van 4,02 miljard euro aan staatspapier verkocht met een looptijd van tien jaar. Daarbij moet een gemiddelde rente worden betaald van 3,29 procent. Begin december vorig jaar werden dergelijke obligaties nog tegen een rente van 3,18 procent geveild.

Ongeveer 10.000 werknemers van de Britse bank Royal Bank of Scotland (RBS), die voor 83 procent eigendom is van de Britse staat, lopen het risico hun baan te verliezen. De bank zou volgens een aantal bronnen immers bezig zijn met plannen om zich gedeeltelijk terug te trekken uit het zakenbankieren. Volgens de bronnen zouden de ontslagen vooral vallen in de divisie die adviseert over aandelenhandel. De Britse bank is er volgens de bronnen immers niet geslaagd om in die activiteiten een geloofwaardige speler te worden. Die situatie zou nog zijn verergerd door de Europese schuldencrisis en de hogere kapitaaleisen voor de banken. Het zou echter niet zeker zijn dat er uiteindelijk zoveel ontslagen zouden vallen.

De Duitse president Christian Wulff zegt er niet aan te denken ontslag te nemen. Wulff ligt onder vuur wegens een schimmige lening en omdat hij kranten bedreigde die met het nieuws uitpakten. In een televisie-interview gaf de president toe in de fout te zijn gegaan en spijt te hebben over zijn reactie, maar hij voegde er aan toe nooit gedacht te hebben aan ontslag. Half december pakte het populaire boulevardblad Bild uit met het verhaal dat Wulff vier jaar geleden een lening van 500.000 euro had gekregen van een bevriende zakenman Egon Geerkens. Nochtans had Wulff twee jaar geleden - toen hij nog minister-president van Nedersaksen - staalhard ontkend een zakelijke relatie te hebben met Geerkens.

Het noodlijdende Eastman Kodak zou zich voorbereiden om bescherming te vragen tegen zijn schuldeisers. Dat zouden een aantal bronnen tegenover de krant The Wall Street Journal hebben gezegd. Kodak kreeg zopas nog het dreigement dat zijn aandeel van de koerstabellen van de New York Stock Exchange zou worden geschrapt. Het bedrijf zou nog proberen om een pakket octrooien te verkopen, maar wanneer dat niet zou lukken, zou het gerechtelijk akkoord worden aangevraagd. Kodak staat al langer aan de rand van het faillissement. Het Amerikaanse bedrijf heeft immers de overstap naar de digitale fotografie compleet gemist. De omzet van Kodak is op vijf jaar tijd gehalveerd en het bedrijf blijft verlieslatend.

Amancio Ortega, eigenaar van de Spaanse kledingmultinational Inditex, heeft de Torre Picasso in Madrid overgenomen van het bouwconcern Fomento de Construcciones y Contratas (FCC). Met de transactie is een bedrag gemoeid van 400 miljoen euro. Met de aankoop verwerft Pontegadea, de investeringsmaatschappij van Ortega, één van de markantste gebouwen in het zakencentrum van de Spaanse hoofdstad. De kantoortoren is 157 meter hoog en herbergt diverse internationale bedrijven en financiële adviesbureaus. Vijf jaar geleden, voor de ineenstorting van de vastgoedmarkt, werd de waarde van de Torre Picasso geraamd op 850 miljoen euro. Ortega heeft verder ook vastgoed in Barcelona, Parijs, Londen, Rome, Lissabon, Berlijn, Milaan en New York.

Griekenland gaat in maart failliet als de vakbonden en de werknemers op korte termijn geen akkoord sluiten over lagere lonen. Dat heeft de Griekse premier Lucas Papademos na gesprekken met de sociale partners benadrukt. Griekenland kan volgens Papademos niet verwachten dat Europa een land blijft financieren dat zijn problemen niet aanpakt. De belangrijkste Griekse vakbond weigert voorlopig echter elke vorm van loondaling. De waarschuwing van Papademos valt niet toevallig net voor een nieuwe onderhandelingsronde midden januari met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds, de internationale geldschieters van Griekenland. Tegen begin maart heeft Griekenland naar schatting 14,5 miljard euro nodig, maar daarvoor worden zware saneringen verwacht.

De lidstaten van de Europese Unie zijn het principieel eens over een olie-embargo tegen Iran indien het land weigert samen te werken met de internationale gemeenschap in verband met zijn omstreden kernprogramma. Dat is in diplomatieke kringen gemeld. Een aantal belangrijke details moet eind deze maand nog beslecht worden door de ministers zelf, waarbij vooral zou moeten worden bekeken wanneer het embargo ingaat. De maatregel komt er na een oproep van de Franse minister van buitenlandse zaken Alain Juppé aan zijn Europese collega's. Juppé pleitte voor een verbod op de aankoop van ruwe olie en een bevriezing van de tegoeden van de Iraanse centrale bank. Griekenland voert grote hoeveelheden Iraanse olie in, maar ook Italië, Spanje en België zijn afnemers.

De Franse financiële groep Société Générale, de tweede grootste bank van Frankrijk, zal dit jaar 1.580 banen schrappen in zijn filiaal financiering en investering. Daarmee zou het personeelsbestand met ongeveer 10 procent worden afgebouwd. Op de Franse thuismarkt zouden 880 banen verdwijnen. Het besluit gaat niet gepaard met ontslagen voor het Franse personeel. Daarover werd met de vakbondsorganisaties een akkoord getekend, waarbij beloofd werd een reeks begeleidingsmaatregelen en sociale garanties voor de betrokken werknemers uit te werken. Door de omvang van de marktactiviteiten in te perken volgt de Société Générale het voorbeeld van zijn twee grote Franse concurrenten BNP Paribas en Crédit Agricole.

De voormalige Israëlische premier Ehus Olmert wordt opnieuw in verband gebracht met een groot corruptieschandaal. De politicus wordt ervan beschuldigd tijdens zijn tijd als burgemeester van Jeruzalem het voorbije decennium miljoenen smeergeld te hebben aangenomen in ruil voor een toestemming voor het omstreden Holyland-bouwproject. Lokale media omschrijven de affaire rond het bouwproject als één van de grootste corruptieschandalen uit de Israëlische geschiedenis. Naast Olmert moeten zich nog zeventien andere Israëlische afgevaardigden zich voor de rechter verdedigen. Olmert moet zich ook al voor andere beschuldigingen van corruptie voor de rechtbank verantwoorden. Olmert ontkent alle aantijgingen.

De Deense windturbinefabrikant Vestas heeft op minder dan drie maanden voor een tweede keer een winstwaarschuwing geven. Aanleiding zijn hogere ontwikkelingskosten voor een nieuwe turbine en enkele inkomsten die met vertraging zullen binnenlopen. De winstwaarschuwing wordt symptomatisch genoemd voor de sector van de alternatieve energie, die te kampen heeft met teruglopende investeringen, waarbij vooral overheden hun geplande projecten gevoelig terugschroeven. Vestas zegt dat er tijdens het voorbije jaar een omzet van ongeveer 6 miljard euro zal kunnen gerealiseerd zijn. Eind oktober werd nog gewag gemaakt van een omzet van 6,4 miljard euro. Het bedrijf geeft ook toe niet langer winstgevend te zijn.

De Spaanse banken moeten tot 50 miljard euro extra opzijzetten om hun balansen te saneren. Dat heeft de Spaanse minister van economie Luis de Guindos gezegd in een interview met de Financial Times. In de grote meerderheid van de gevallen kunnen de banken volgens de Spaanse minister zelf voor die provisies zorgen. Daarvoor moeten de instellingen volgens hem hun winsten aanspreken. Volgens de Guindos gaat het om een proces van verschillende jaren. De Spaanse banken hebben veel gebouwen gekocht, die hun waarde hebben verloren bij het uiteenspatten van de vastgoedballon van vier jaar geleden. Verschillende banken zijn al bezig hun kapitaal en stabiliteit te versterken, zoals gevraagd wordt door de Europese bankautoriteit.

Meer Nieuws

Thursday, January 05, 2012

Alleen filantropen en idealisten kopen nog een krantentitel

De Amerikaanse krantensector zal ook dit jaar met dalende inkomsten rekening moeten houden. Dat zegt Ken Doctor, mediaspecialist bij consulent Outsell. Doctor zegt te verwachten dat de sector dit jaar een omzetdaling met 5 procent tot 12 procent zal moeten boeken, afhankelijk van de omvang van de krant. De Amerikaanse mediaspecialist heeft het over een eindeloze neergaande spiraal. Doctor verwijst onder meer naar cijfers van de Newspaper Association of America, die aangeeft dat de reclame-inkomsten van de kranten al eenentwintig kwartalen op rij geen groei meer hebben gekend.

"Tijdens het laatste kwartaal van het voorbije jaar werd een plotseling piek aan transacties op de krantenmarkt opgetekend," aldus het webmagazine Media Daily News. "De mediabedrijven proberen volgens Doctor daarmee hun kosten te beperken en hun verliezen af te bouwen. Dat blijkt ook uit de lage prijzen die bij de overnames werden betaald. Maar dat brengt geen oplossing. Ook dit jaar zullen de kranten verder moeten blijven snoeien in hun personeel en kosten."

Ken Doctor verwacht dan ook dat de Amerikaanse krantengroepen zich de volgende maanden nog van meer titels zullen trachten te ontdoen. "Er zijn heel uiteenlopende redenen waarom er toch nog kandidaten zijn om een krantentitel over te nemen en zich op een dalende markt te begeven," merkt hij op. "Een aantal van die transacties is politiek gemotiveerd, terwijl in een aantal gevallen sprake is van filantropie of van een ideologische instelling, die nieuwsverslaggeving hoger plaatst dan zakelijke overwegingen."

Labels: ,

Shoppende vrouwen kijken steeds meer naar herverkoopwaarde

Vrouwen hebben de voorbije eindejaarsperiode vaak aankopen gedaan met een eventuele herverkoopwaarde in het achterhoofd. Dat is de conclusie van een rapport van de organisatie Women at NBCU. Opgemerkt wordt dat 75 procent van de Amerikaanse vrouwen tijdens het aankoopproces rekening houden met een eventuele herverkoopwaarde. Dat betekent een stijging met 10 procent tegenover het midden van vorig jaar. De onderzoekers merken op dat vrouwen ook een voorkeur hebben verworven voor een herverkoop boven huren of leasen.

De onderzoekers voegen er aan toe dat 76 procent van de ondervraagde vrouwen toegeven actief te zijn op online veilingen of websites waar particulieren goederen rechtstreeks aan andere consumenten kunnen verkopen. Eén derde van de respondenten merkt daarbij op dat websites zoals eBay en Groupon aan de consument op het gebied van prijszetting evenveel macht hebben gegeven als de producenten. Bovendien geeft 22 procent aan dat de meerderheid van de transacties over tien jaar tussen consumenten zullen worden afgesloten en niet tussen een bedrijf en de klant.

"Dat denkpatroon beïnvloedt ook het winkelgedrag van de vrouwelijke consumenten," voeren de onderzoekers aan. "Twee op drie vrouwen geeft er de voorkeur aan om 100 dollar te besteden aan een kwaliteitsproduct dat één jaar later een herverkoopwaarde heeft van 35 dollar dan 50 dollar te besteden aan een goedkoper product dat het jaar nadien waardeloos is geworden. Ook geeft 89 procent van de vrouwen aan producten liever te kopen en doorverkopen dan te huren of leasen. Dat geldt zowel voor elektronica, kledij, meubilair als entertainment en kunst."

Labels: ,

Nieuwe recordomzet voor casino-sector in Macao

De casino's in de Chinese enclave Macao hebben het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 33,47 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 42 procent tegenover het jaar voordien. De inkomsten van de casino's zijn daarmee het voorbije jaar gestegen tot een nieuw recordniveau, dankzij de onophoudelijke instroom van rijke spelers vanop het Chinese vasteland. Macao is het enige gebied op het hele Chinese grondgebied waar casino's worden toegelaten.

De omzet in Macao zou ongeveer vijf tot zes keer hoger liggen dan de inkomsten van de casino's in Singapore of Las Vegas. Consulent PricewaterhouseCoopers verwacht dat de sector de volgende vijf jaar zijn inkomsten zou kunnen verdubbelen. "Twee jaar geleden werd in Macao een omzetgroei met 57 procent opgetekend, maar niemand had verwacht dat de sector zich ook aan nagenoeg hetzelfde tempo verder zou blijven ontwikkelen," voert een analist bij makelaar CLSA Asia-Pacific Markets aan tegenover de Britse zakenkrant Financial Times.

De omzetgroei in Macao staat in schril contrast met de Amerikaanse sector, die onder invloed van de wereldwijde economische moeilijkheden met dalende inkomsten wordt geconfronteerd. "Hoewel ook de Chinese gokkers niet immuun zijn voor de economische omstandigheden, zijn zij geneigd om tijdens een bezoek aan een casino tien keer meer geld te vergokken dan hun Amerikaanse collega's," wordt er nog aangevoerd. Het voorbije jaar zouden 16 miljoen Chinezen een bezoek hebben gebracht aan Macao. Dat betekent een stijging met 20 procent tegenover het jaar voordien.

Labels: ,

YouTube maakt meest efficiënt gebruik van Facebook

Van alle bedrijven maakt de videosite YouTube het meest efficiënt gebruik van de sociale netwerksite Facebook om de consument te bereiken. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Fathom Analytics naar het aantal likes, de participatiegraad, de populariteitsgroei en de positieve emoties in commentaren van merkpagina's op het sociale netwerk Facebook. YouTube wordt in de rangschikking gevolgd door de muziekzender YouTube en frisdranken-producent Coca-Cola.

YouTube, dochter van het internetbedrijf Google, haalde een eindscore van 90 procent. De onderzoekers merken op dat de videosite 48 miljoen fans heeft verzameld en ook bij alle andere maatstaven gunstige scores heeft laten optekenen. Met een score van 88 procent eindigt MTV, een divisie van de mediagroep Viacom, op een tweede plaats. De muziekzender en de individuele programma-pagina's hebben samen meer dan 45 miljoen fans. Philippe Dauman, chief executive van Viacom, stelt dat de fans ook instrumenten krijgen om de grootste merkadvocaten van de zender te worden.

Coca-Cola haalde als derde een score van 87 procent. De frisdranken-producent heeft in totaal 36 miljoen Facebook-fans. Alleen al in de Verenigde Staten heeft Coca-Cola meer dan 10 miljoen fans. Daarna volgt de koffieketen Starbucks met een score van 86 procent en 26 miljoen fans. De top vijf wordt rond gemaakt door de entertainmentgroep Disney, die uitkwam op een score van 84 procent en 29 miljoen fans. De top tien bestaat verder uit Wal-Mart, Red Bull, PlayStation, iTunes en BlackBerry.

Labels: ,

Amerikaanse consumentenorganisatie wil meer informatie op alcohol-labels

De Consumer Federation of America (CFA) heeft opnieuw opgeroepen om producenten van alcoholische dranken te verplichten op hun labels voedingsinformatie te publiceren. Opgemerkt wordt dat met het Amerikaanse Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau (TTB) al vijf jaar een akkoord was gesloten om de producenten van bier, wijn en sterke dranken te verplichten om die informatie te verstrekken, maar sindsdien is er volgens de consumentenorganisatie geen actie meer ondernomen.

"De consument heeft basisinformatie over alcohol nodig om hem toe te laten om op een gematigde manier met de producten om te springen, zoals door de Amerikaanse regering en gezondheidsorganisaties wordt aangevvoerd," merkt Chris Waldrop, directeur van het Food Policy Institute van de Consumer Federation of America, op tegenover tegenover het webmagazine Beverage Daily. "De consument moet bijvoorbeeld een vergelijking kunnen maken tussen het alcohol-gehalte in een fles bier en een glas wijn."

De consumentenorganisatie zegt aan het alcohol-bureau ook gevraagd te hebben dat de producenten van alcoholisch dranken verplicht zouden worden om op hun verpakkingen ook een stellingname over matig drankgebruik, zoals uitgestippeld is door de Dietary Guidelines for Americans, te vermelden. De organisatie wijst erop dat alcohol-labels een instrument kunnen zijn om het alcohol-misbruik te bestrijden en dronkenschap in het verkeer tegen te gaan.

Labels: , ,

Analisten verwachten moeilijk jaar voor investeringsbanken

Er moet rekening mee gehouden worden dat de markt van de investeringsbanken dit jaar gevoelig zal inkrimpen. Dat merkt Margaret Doyle, columniste bij het persbureau Reuters, op. Doyle wijst er daarbij op dat de brutale marktomstandigheden bijna alle investeringsbanken het voorbije jaar tot belangrijke kostenbesparingen en afvloeiingen hebben verplicht. Om bij de striktere regelgeving nog altijd voldoende marges te behouden, zal er volgens haar nog meer moeten worden gesnoeid. Dat zou volgens Doyle een aantal kleinere spelers kunnen aanzetten om zich uit de markt terug te trekken.

"Tenzij de markt zich snel opnieuw herstelt, zouden vele kleinere investeringsbanken kunnen beslissen dat het beter is om zich helemaal uit de markt terug te trekken," voert de columniste aan. "Door de striktere regelgeving zou de gemiddelde return van de investeringsbanken volgens analisten van JP Morgan kunnen terugvallen tot 8,3 procent. Dat blijft verder onder de grens van 13 procent die noodzakelijk is om de kosten te kunnen dekken. Om dat vereiste niveau te halen, zouden de banken verplicht worden om nog verder te snoeien."

"Verwacht mag worden dat de meest kwetsbare groepen zich eerst zullen terugtrekken, al maakt niemand officieel gewag van dergelijke maatregelen," voert Doyle nog aan. "De analisten van JP Morgan schatten dat de inkomsten van Royal Bank of Scotland, UBS en Société Générale nauwelijks de helft bedraagt van de verdiensten van de marktleiders Goldman Sachs en Deutsche Bank. Ook het Japanse Nomura zou het lastig kunnen krijgen. De investeringsbank van de Japanse groep is in Europa al verlieslatend."

Labels:

Huffington Post wil kranten internet helpen begrijpen

De nieuwssite Huffington Post wil de volgende twee jaar zijn wereldwijd publiek verdubbelen. Bedoeling is dat partnerships worden aangegaan met krantenuitgevers die het nog altijd moeilijk hebben met de overstap naar het internet. Dat heeft Jimmy Maymann, vice-president internationale activiteiten bij de AOL Huffington Post Media Group, aangekondigd. Dit jaar wil de Huffington Post, die in februari vorig jaar door America Online (AOL) werd opgekocht, zijn activiteiten naar tien nieuwe markten uitbreiden.

"De internationale divisie moet voor de Huffington Post even belangrijk worden als de Amerikaanse markt," merkte Maymann op tegenover de Britse zakenkrant Financial Times. Het voorbije jaar lanceerde de nieuwssite al regionale edities in Groot-Brittannië en Canada. Dit jaar wordt onder meer een alliantie met de Franse krant Le Monde en zijn aandeelhouder Les Nouvelles Editions Independantes gelanceerd. Die samenwerking moet volgens Maymann het model worden voor de verdere internationale uitbreiding.

De Huffington Post en Le Monde willen een gemeenschappelijk website lanceren, waarbij de inkomsten door de twee partijen worden gedeeld. "De Huffington Post wil een helpende hand reiken aan traditionele mediabedrijven die met een dalend offline lezerspubliek worden geconfronteerd," voert Maymann aan. De strategie zou de Huffington Post op de internationale markt over twee jaar ruim 40 miljoen maandelijkse bezoekers moeten opleveren.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse computerconcern Apple zou overwegen een bod uit te brengen op de uitzendrechten voor de Engelse voetbalcompetitie. Dat hebben Britse media bekend gemaakt. De rechten zouden het Amerikaanse concern moeten helpen om het project Apple TV echt van de grond te krijgen en bovendien de verkoop van de Pad in Groot-Brittannië te stimuleren. Het is niet duidelijk of Apple van plan is de rechten helemaal over te nemen van betaalzender Sky, die voor de huidige uitzendrechten ongeveer 1,9 miljard euro betaalde. Er zijn echter ook al andere kandidaten, waarbij onder meer de namen van de Amerikaanse sportzender ESPN en het Arabische televisiestation Al Jazeera worden genoemd. Internettelevisie kan een belangrijke nieuwe inkomstenbron worden voor het voetbal.

Chinese luchtvaartmaatschappijen zijn niet van plan om de heffing te betalen die de Europese Unie sinds begin januari heft op de uitstoot van vliegtuigen. Dat heeft de Chinese transportorganisatie, die de vier grote luchtvaartmaatschappijen van het land vertegenwoordigt, gemeld. De Chinese maatschappijen willen hun klanten geen extra geld aanrekenen voor de heffing. Connie Hedegaard, Europees Commissaris voor klimaat, wijst erop dat er boetes kunnen worden opgelegd aan luchtvaartmaatschappijen die de weigeren om de wet na te leven. De Europese Unie wil luchtvaartmaatschappijen met de wet aanzetten om zuiniger om te springen met brandstof. Amerikaanse en Canadese maatschappijen stapten eerder al naar de rechter, maar kregen daar geen gelijk.

De banken van de eurozone hebben 453,2 miljard euro gestald bij de Europese Centrale Bank (ECB). Daarmee sneuvelde het record van 452 miljard euro dat exact één week eerder werd gevestigd. De enorme toename van de deposito's is een duidelijke graadmeter van het wantrouwen op de financiële markten. Banken vertrouwen hun overtollige middelen liever toe aan de Europese Centrale Bank dan ze tegen een hogere rente aan elkaar uit te lenen. Eind vorig jaar leende de Europese nog voor bijna 500 miljard euro op drie jaar aan banken in de eurozone. Volgens analisten komt het grootste deel van dat bedrag nu opnieuw bij de Europese Centrale Bank terecht.

Mitt Romney heeft in de caucus in Iowa de eerste ronde van de republikeinse voorverkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap gewonnen. Uiteindelijk haalde Romney het met 30.015 stemmen. Daarmee kreeg hij de steun van 25 procent van de republikeinse kiezers. Nochtans haalde Romney slechts acht stemmen meer dan Rick Santorum. Ron Paul eindigde derde met 21 procent van de stemmen. Daarna kwamen Newt Gingrich (13 procent), Rick Perry (10 procent) en Michele Bachmann (5 procent). Na de uitslag maakt Bachmann bekend zich uit de strijd terug te trekken. Rick Perry kondigde aan zijn campagne te zullen herevalueren en nadien een beslissing nemen over het eventueel verder zetten van zijn campagne.

Een groeiend aantal bankiers in Groot-Brittannië overweegt naar de rechtbank te stappen als ze dit jaar niet de bonussen uitbetaald krijgen waarop ze menen recht te hebben. Onder zware druk van de publieke opinie en van de aandeelhouders besloten veel banken het voorbije crisisjaar te snijden in de bonussen voor hun werknemers. Dat is echter niet naar de zin van een groeiend aantal Britse bankiers, die steeds vaker naar advocatenkantoren zouden stappen om de bonussen te eisen waar ze volgens hen recht op hebben. Eén bankier zou al een schadevergoeding van 1,5 miljoen pond hebben geëist omdat zijn bonus over het voorbije jaar te laag geweest zou zijn.

Het Canadees bedrijf Research In Motion (RIM) verlaagt de prijzen voor zijn tabletcomputer PlayBook. Van sommige modellen wordt de prijs meer dan gehalveerd. Voor het topmodel van de Playbook moet nu nog een bedrag van 299 dollar betaald worden, terwijl het toestel oorspronkelijk tegen 699 dollar te koop werd aangeboden. Het apparaat zou niet alleen een geduchte rivaal moeten zijn voor de iPad waarmee Apple de tabletmarkt domineert, maar zou het Canadese bedrijf tegelijkertijd een nieuwe rendabele productlijn moeten opleveren. De smartphone BlackBerry dreigt immers het onderspit te delven tegenover de iPhone van Apple en tal van Aziatische smartphones. Eerder verlaagde ook Hewlett-Packard al de prijs voor zijn Touchpad-tablet.

Duitsland heeft voor de eerste keer dit jaar staatspapier geveild. Daarbij bleek dat er meer vraag was naar Duits staatspapier dan de overheid wenste op te halen. Uiteindelijk werd voor 5,14 miljard euro staatspapier geveild. Dat bedrag lag iets hoger dan de oorspronkelijke doelstelling. In november vorig jaar had Duitsland slechts 3,6 miljard euro opgehaald, terwijl er gemikt was op een bedrag van 6 miljard euro. Dit keer lag de vraag 1,3 keer zo hoog als het aanbod. Op de nieuwe obligatielening moet een rente van 1,93 procent worden betaald. In november lag de gevraagde rente op 1,98 procent. De Duitse rente blijft hiermee uitzonderlijk laag binnen de eurozone.

Verzekeraars hebben het voorbije jaar een recordbedrag aan vergoedingen moeten uitbetalen, onder meer te wijten aan de aardbevingen in Japan en Nieuw-Zeeland. Dat heeft herverzekeraar Munich Re bekend gemaakt. De economische schade bedroeg het voorbije jaar 380 miljard dollar. Het schadebedrag ligt bijna twee derde hoger dan het vorige record van 220 miljard dollar zeven jaar geleden. De verzekerde schade kwam vorig jaar uit op 105 miljard dollar, tegenover 101 miljard zeven jaar geleden. De zware aardbeving en tsunami in Japan in maart vorig jaar en de aardbeving in Christchurch in februari vertegenwoordigden twee derde van de schade. In totaal werden vorig jaar 820 rampdossiers vastgesteld, waarbij in totaal 27.000 dodelijke slachtoffers vielen.

Drie Zwitserse bankiers zijn in New York in verdenking gesteld omdat ze Amerikaanse belastingplichtigen hadden geholpen voor 1,2 miljard dollar aan activa te verbergen voor de fiscus. Dat heeft de procureur van Manhattan bekendgemaakt. Het is niet duidelijk of het trio zich in handen van het Amerikaanse gerecht bevindt. Er wordt enkel gepreciseerd dat het om Zwitserse onderdanen gaat. De naam van hun werkgever werd evenmin vrijgegeven. Uiteindelijk is gebleken dat de bankiers hebben gewerkt voor Wegelin, een bank die drie jaar geleden haar activiteiten in de Verenigde Staten heeft stopgezet. Onder meer zouden schermvennootschappen zijn opgezet in Liechtenstein, Panama en HongKong op te richten.

De Amerikaanse fototoestellenfabrikant Eastman Kodak, die met zware financiële problemen kampt, is door beursoperator New York Stock Exchange (NYSE) ingelicht dat hij niet langer aan de voorwaarden beantwoordt van bedrijven die op Wall Street genoteerd zijn. Het Kodak-aandeel noteerde gedurende dertig opeenvolgende handelsdagen onder het dollar. Dat leidt een procedure in voor de verwijdering van de New Yorkse beurs. Het bedrijf heeft nu zes maanden tijd om zich met de regels in orde te stellen. Kodak, dat de omschakeling naar digitale fotografie miste, noteert al drie jaar lang verliezen. Het bedrijf waarschuwde in november niet zeker te zijn de activiteiten te kunnen blijven financieren zonder verkoop van octrooien of een nieuwe schulduitgave.

De Federale Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, zal voortaan ook voorspellingen over de ontwikkeling van de rente publiceren. Dat blijkt uit de notulen van de vorige rentevergadering van de Fed in december. Uit de ramingen moet onder meer blijken op welke termijn het rentepeil mogelijk wordt gewijzigd. De centrale bankiers hopen hiermee meer inzicht te geven in de beslissingen van de Federal Reserve. Ben Bernanke, president van de Federal Reserve, ijvert al langere tijd voor een grotere openheid. In dat kader belegde hij vorig jaar voor het eerst ook een persconferentie om het rentebesluit van de Federal Reserve toe te lichten.

Het Britse farmabedrijf GlaxoSmithKline moet een geldboete van 230.000 dollar betalen wegens onregelmatigheden tijdens vaccinatietests voor ontstekingen van oren en longen op kinderen van arme Argentijnse gezinnen. Volgens de Argentijnse Nationale Administratie voor Medicijnen (Anmat) werden enkele fouten vastgesteld in de procedure om het akkoord van honderden gezinnen van bijna 14.000 Argentijnse kinderen. Daarom besliste de administratie om een geldboete op te leggen. Anmat geeft toe dat het vaccin is goedgekeurd en al in meer dan tachtig landen wordt gebruikt, maar benadrukt dat de legale voorwaarden voor de tests niet werden gerespecteerd. GlaxoSmithKline kondigde alvast aan in beroep te gaan tegen de beslissing.

De Amerikaanse bank JP Morgan is door een particuliere belegger voor het gerecht gedaagd. De man eist een schadevergoeding van 95 miljoen dollar wegens een vermeend valse voorstelling van zaken bij de verkoop van hypotheekgerelateerde effecten door de voormalige bank Bear Stearns, die door JP Morgan werd overgenomen. De bank wordt er ook van beschuldigd de informatiefiches van de onderliggende hypotheekleningen niet ter inzage te willen geven. De klacht werd ingediend door US Bancorp, die namens de koper optreedt. JP Morgan wilde geen commentaar kwijt over de zaak. Het is niet de eerste keer dat beleggers een bank voor het gerecht dagen omdat ze vinden verkeerd te zijn voorgelicht over risicovolle producten.

Scott Thomson, tot nu toe directeur van het online betaalbedrijf PayPal, wordt de nieuwe topman van het internetbedrijf Yahoo. De zoektocht naar de nieuwe topman heeft lang aangesleept. In september ontsloeg het internetbedrijf chief executive Carol Bartz, die er niet in slaagde om het bedrijf uit de schaduw van sectorgenoten zoals Google en Facebook te halen. Thompson moet proberen om meer bezoekers naar de websites van Yahoo lokken en nieuwe adverteerders aan te trekken om de daling in reclame-inkomsten tegen te gaan. Yahoo denkt verder ook na over een mogelijke verkoop of afsplitsing van grote delen van de onderneming. Scott Thompson stond drie jaar lang aan het hoofd van PayPal. In die tijd verdubbelde het aantal gebruikers van het systeem.

Het hof van beroep in Ecuador heeft bepaald dat het olieconcern Chevron een boete van 18 miljard dollar moet betalen voor het lozen van chemisch vervuild water in de Amazone tussen de eerste helft van de jaren zestig en het begin van de jaren negentig. Die lozingen gebeurden door Texaco, dat elf jaar geleden door Chevron werd overgenomen. Chevron was eerder in eerste aanleg veroordeeld tot het betalen van de boete, maar ging in beroep tegen het vonnis. De betrokken site van Texaco is inmiddels in handen van het Ecuadoriaanse staatsbedrijf PetroEcuador. Volgens Chevron is de uitspraak het zoveelste voorbeeld van een verregaande politisering en corruptie van het Ecuadoriaanse rechtssysteem. Het olieconcern zegt zich te beraden over verdere mogelijke stappen.

Meer Nieuws

Wednesday, January 04, 2012

Nanosensoren kunnen alternatief worden voor dierproeven

Nanosensoren zouden kunnen worden ingezet als alternatief voor dierproeven. Dat hebben onderzoekers van het Fraunhofer Research Institute in München gezegd. De Duitse onderzoekers stellen dat het mogelijk zal zijn om geïsoleerde levende cellen van mensen of dieren aan substanties te kunnen blootstellen, waarop aan de hand van nanosensoren de impact zou kunnen worden geregistreerd. Inmiddels hebben de Duitse wetenschappers ook al alternatieve sensoren ontwikkeld om onder meer de kwaliteit van verpakt vlees te controleren.

"Er wordt al decennia kritiek geuit op dierenproeven," merken onderzoeker Jennifer Schmidt op. "Voorlopig lijkt dat protest echter weinig resultaten op. Het aantal testen met laboratorium-dieren blijft toenemen. In het midden van het voorbije decennium werden in Duitse laboratoria 2,41 miljoen dieren gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Tegen het einde van het decennium was dat echter opgelopen tot 2,79 miljoen dieren. Het publiek verwacht veilige therapieën, maar nagenoeg niemand voelt zich gelukkig dat daarvoor dierenproeven noodzakelijk zijn."

"Wetenschappers zijn dan ook al jaren op zoek naar methodes om dierproeven te vervangen", voert Jennifer Schmidt nog aan. De Duitse wetenschapster benadrukt dat de nanosensoren van het Fraunhofer Research Institute niet schadelijk zijn voor cellen, gemakkelijk door membranen kunnen passeren en eventueel gericht gestuurd kunnen worden naar specifieke punten waar het effect de meeste wetenschappelijke resultaten zou opleveren." De nanosensoren moeten nog wel door de autoriteiten worden goedgekeurd.

Labels: , ,

Rusland verzet zich tegen erkenning Estse verzetstrijders

Rusland heeft Estland gewaarschuwd af te zien van een controversieel wetsvoorstel rond de erkenning van vrijheidsstrijders tijdens de tweede wereldoorlog. Esten die tijdens die tweede wereldoorlog met de Duitse Nazi-troepen hebben samengewerkt tegen de Sovjet-Unie zouden daardoor het statuut van vrijheidsstrijder kunnen krijgen. Rusland zegt dat het onaanvaardbaar zou zijn dat die wetgeving de veteranen van een divisie Waffen-SS die tegen het einde van de oorlog werd opgericht op bezet Sovjet-gebied, zou eren.

"Het is niet aanvaardbaar dat misdaden, gepleegd door Estse Nazi-collaborateurs, zouden worden erkend als een strijd voor nationale vrijheid," waarschuwde de Russische ambassade in Estland, een voormalige republiek van de Sovjet-Unie. Het ministerie van defensie van Letland wil het wetsvoorstel aan het parlement voorleggen. Eerdere pogingen zes jaar en twee jaar geleden om een gelijkaardige wet te stemmen, mislukten.

Mart Laar, minister van defensie van Estland, wijst de Russische betichtingen van de hand. "Het wetsvoorstel is gericht op iedereen die gewapend strijd heeft gevoerd voor de onafhankelijkheid van het land," aldus Laar. "Er is helemaal geen sprake van dat het wetsvoorstel specifiek is gericht op gewezen leden van de Waffen-SS. Estland heeft eerder al zowel het fascisme als het communisme veroordeeld en blijft ook bij die stelling. Het is echter niet goed voor het imago van Estland dat daarbij op een bepaalde manier aan stemmingmakerij wordt gedaan."

Labels: ,

Bijna helft welgestelde reizigers wil budget opdrijven

Dit jaar willen 43 procent van de welgestelde Amerikanen hun reisbudget opdrijven. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Unity Marketing. Daarbij maakt 12 procent gewag van een gevoelige verhoging van het budget. Vooral jongeren, mannen en superrijken zeggen hun reisbestedingen te zullen opdrijven. Daarnaast geeft echter ook 11 procent toe zijn bestedingen enigszins te zullen terugschroeven. Een groep van 4 procent maakt gewag van belangrijke besparingen.

De onderzoekers voegen er aan toe dat meer dan de helft van de luxeconsumenten aangeven vooral geïnteresseerd te zijn in ervaringen en minder in luxegoederen. "Het is duidelijk dat de welgestelde consument van plan is om dit jaar meer te besteden, maar die budgetten zullen worden geïnvesteerd in ervaringen die hen het meest plezier bezorgen," zegt Pam Danziger, president van Unity Marketing. Er wordt aan toegevoegd dat 54 procent gebruik wil maken van loyaliteits-programma's of voordeel-aanbiedingen.

Toch zegt slechts 14,5 procent van de ondervraagden dat de toegang tot dergelijke programma's een impact zal hebben op zijn keuzes. Dat is een lichte achteruitgang tegenover tegenover twee jaar geleden, toen 15 procent aangaf zich door dergelijke aanbiedingen te laten beïnvloeden. Ook bij reclame wordt een daling van 7,2 procent tot 5,3 procent opgetekend. De onderzoekers merken op dat 11 procent van de ondervraagden zegt op het laatste ogenblik over een reis te beslissen.

Labels:

Hearst Corporation maakt eerst winst met digitale media

Het Amerikaanse mediabedrijf Hearst Corporation heeft het voorbije jaar voor het eerst in de geschiedenis winst gemaakt met zijn digitale activiteiten. Dat heeft David Carey, voorzitter van Hearst, bekend gemaakt. Volgens Carey wil het bedrijf dit jaar een klantenbestand van meer dan één miljoen betalende digitale abonnees per maand uitbouwen. Hij voegde er aan toe dat Hearst de voorbije achttien maanden dankzij organische groei, nieuwe producten en overnames nagenoeg in omvang is verdubbeld.

Onder meer wil Hearst verdere projecten ontwikkelen op internationale markten, digitale marketing-diensten, digitale media en financiële diensten. "Hearst heeft op dit ogenblik een bijzonder gediversifieerd model," voert Carey aan. "Ongeveer 40 procent van de omzet wordt gerealiseerd op de Amerikaanse markt. De internationale markt heeft een gelijkaardig aandeel in de inkomsten. De resterende 20 procent is afkomstig van diverse diensten."

Hearst is uitgever van een aantal kranten en magazines zoals The San Francisco Chronicle, Houston Chronicle, Elle, Marie Claire en Cosmopolitan. Daarnaast is de groep ook eigenaar van de televisieketen Hearst Television en heeft de groep ook een belang in een aantal andere netwerken. Op dit ogenblik hebben die uitgaven ongeveer 400.000 digitale abonnees. Daarnaast biedt de groep ook meer dan veertig e-books aan. Die bibliotheek zou in de toekomst gevoelig worden uitgebreid.

Labels: ,

Romney en Santorum maken inhaalbeweging op Facebook

Barack Obama blijft de belangrijkste kandidaat om zichzelf eind dit jaar op te volgen, maar Mitt Romney en Rick Santorum zijn aan een inhaalbeweging bezig. Dat blijkt uit een analyse van het bureau Socialbakers over de activiteiten op het sociale netwerk Facebook. De onderzoekers merken op dat Obama net voor de start van de republikeinse voorverkiezingen op het sociale netwerk 24,3 miljoen fans had. Dat is een grote voorsprong tegenover Mitt Romney, die met 1,26 miljoen volgelingen op de tweede plaats stond.

Op de derde plaats stond Ron Paul met 672.483 volgelingen, gevolgd door Michelle Bachmann met 460.336 volgelingen. Rick Santorum stond op een vijfde plaats met 40.816 volgelingen, maar dat betekende wel een stijging met bijna 23 procent op één week tijd. Socialbakers voegt er aan toe dat Romney en Paul de grootste interactie laten optekenen met hun volgelingen. Dat geldt vooral voor Ron Paul, wiens Facebook-pagina bijna 3.000 commentaren omvat op berichten van volgelingen. De Facebook-pagina van Santorum telde daarentegen slechts 63 commentaren.

Socialbakers merkt op dat een familieportret van de president de meest commentaren op de pagina van Barack Obama uitlokte. "In vergelijking met de andere kandidaten blijft het engagement op de pagina van Obama echter relatief bescheiden," voert Socialbakers aan. "Ron Paul verhoogde het engagement op één week tijd met 69 procent, gevolgd door Rick Perry (58 procent) en Newt Gingrich (57 procent). Bij Rick Santorum werd een daling met 7 procent opgetekend."

Labels: ,

Gazprom praat met Bayern München over sponsoring

De Duitse voetbalclub Bayern München praat met het Russische gasconcern Gazprom over een sponsoring-samenwerking. Dat heeft Uli Hoeness, president van de Duitse voetbalclub, bevestigd. In december was al bekend geraakt dat het Russische bedrijf interesse had om een samenwerking aan te gaan met Bayern München. Gazprom gaat ervan uit dat die samenwerking het profiel van het Russische bedrijf op de Duitse markt zou kunnen ondersteunen.

Kort voor kerstmis zou Alexei Miller, chief executive en ondervoorzitter van Gazprom, een onderhoud hebben gehad met Uli Hoeness en Karl-Heinz Rummenigge, voorzitter van de directieraad van Bayern Münich. Op dit ogenblik is Deutsche Telekom hoofdsponsor van Bayern Münich, maar het is niet duidelijk welke vorm de sponsoring van Gazprom zou aannemen. Gazprom heeft sinds vijf jaar al een sponsoringcontract met de Duitse voetbalclub Schalke 04 en Hoeness benadrukte dat het niet de bedoeling is om die samenwerking te ondermijnen.

"Indien het tussen Bayern en Gazprom tot een overeenkomst zou komen, zal dat project samenlopen met de sponsoring van Schalke," voert Uli Hoeness aan. "Daarover hebben wij Clemens Tonnies, voorzitter van Schalke, absolute garanties gegeven." Het contract van Schalke met Gazprom loopt nog vijf jaar. De waarde van het contract wordt geschat op ongeveer 15 miljoen euro per jaar. Daarmee heeft Schalke één van de meest lucratieve sponsoringcontracten uit de hele voetbalwereld.

Labels: , , ,

Oude Rolls-Royce Winston Churchill gerestaureerd

Een Britse autoliefhebber heeft een Rolls-Royce Silver Ghost van de gewezen premier Winston Churchill helemaal gerestaureerd. De wagen werd gebouwd in 1923 en werd in het begin van de jaren vijftig door de grootvader van huidig eigenaar Tania Turner voor amper 200 pond gekocht. De auto heeft decennia in een garage gestaan, maar heeft na de restauratie een waarde van ongeveer 250.000 pond. Voor de restauratie werd beroep gedaan op specialist Charlie Tope.

"Winston Churchill zou de wagen onder meer hebben gebruikt om rijlessen te geven aan Nancy Astor, het eerste vrouwelijke lid van het Britse parlement," merkt de Britse krant The Daily Mail op. "Tijdens de tweede wereldoorlog werd de auto door de vrijwillige brandweer van Manchester zelfs gebruikt als takelwagen. In de jaren zestig maakte de wagen ook zijn opwachting in de beroemde televisiereeks The Avenger als favoriete wagen van het hoofdpersonage John Steed."

Na het einde van de televisiereeks raakte de Silver Ghost echter vergeten en verkommerde jarenlang in een garage in Sussex. Autospecialist Charlie Tope heeft zes maand besteed aan de restauratie van de wagen. Tope geeft toe dat het werk uiteindelijk zwaarder was dan hij oorspronkelijk had ingeschat. De wagen is nu terug geschikt om opnieuw in het verkeer gebracht te worden. De bestuurder moet wel rekening houden met een verbruik van één gallon benzine per negen mijl.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De Indiase autobouwer Bajaj heeft, enkele dagen voor de start van het autosalon in New Delhi, zijn nieuwe model RE60 voorgesteld. De RE60 heeft een motor van 200 cc en haalt een topsnelheid van 70 kilometer, met een verbruik van slechts 2,5 liter benzine per honderd kilometer. Over de prijs van de RE60 wou Bajaj voorlopig geen verdere informatie kwijt, al speculeren een aantal media dat de nieuwe wagen goedkoper zal zijn dan de Tata Nano, op dit ogenblik met een prijs van 2.000 euro de goedkoopste auto van de wereld. De Tata Nano, eveneens van Indiase origine, werd drie jaar geleden gelanceerd, maar heeft door marketing-problemen en technische defecten nooit de verwachtingen kunnen oplossen. De RE60 werd ontwikkeld in samenwerking met Renault en Nissan.

Op het einde van vorig jaar telde Spanje 4,42 miljoen werklozen. Dat is een nieuw record. Dat blijkt uit cijfers van het Spaanse ministerie van arbeid. Tegenover de maand november van vorig jaar steeg de werkloosheid met 1.897 eenheden. Er zouden vooral banen zijn verdwenen in de industrie, de bouwsector en de diensten. In de landbouwsector kende het aantal werklozen daarentegen een daling. Engracia Hidalgo, Spaans staatssecretaris voor arbeid, weet de stijging van de werkloosheidscijfers niet alleen aan de conjuncturele verslechtering. Ook de onvolledige hervormingen van de arbeidsmarkt van de afgelopen maanden speelden volgens haar een rol. De maatregelen slaagden er volgens Hidalgo niet in de arbeidsmarkt te dynamiseren en te flexibiliseren.

Litouwen treedt over twee jaar wellicht niet toe tot de eurozone. Dat heeft de Litouwse presidente Dalia Grybauskaite bekend gemaakt. Het land voert de Europese eenheidsmunt waarschijnlijk pas over vier tot vijf jaar in. Een invoering over twee jaar is volgens de presidente voor Litouwen niet realistisch, verwijzend naar de schuldencrisis in Europa. Het gaat volgens haar zeker twee tot drie jaar duren voor het hele Europese huishouden weer op punt is gezet. Aanvankelijk wou Litouwen vijf jaar geleden, drie jaar na de toetreding tot de Europese Unie, al lid worden van de eurozone. Omdat de inflatie hoger opliep dan met Europa was afgesproken, moesten die plannen worden bijgesteld. De litas, de Litouwse munt is sinds tien jaar wel aan de euro vastgeklonken.

Het Britse olieconcern British Petroleum eist een schadevergoeding van 20 miljard dollar van de Amerikaanse onderaannemer Halliburton voor de olievlek die ontstond na de ontploffing op het platform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico bijna twee jaar geleden. British Petroleum wil naar eigen zeggen de uitgaven recupereren die moesten worden geïnvesteerd om de olievlek te reinigen en weg te werken. Het Britse concern zegt ook de verloren winsten van de Macondo-bron van Deepwater Horizon terugvorderen, alsook alle kosten en schade die haar werden toegeschreven in verband met het ongeval met het boorplatform en de olievlek die daarvan het gevolg was. British Petroleum zou al meer dan 14 miljard dollar hebben uitgegeven na het ongeval met het platform.

Venezuela wil aan het Amerikaanse concern Exxon Mobil slechts een compensatie van 225 miljoen dollar betalen voor de nationalisering van olieterreinen. Dat heeft het Venezolaanse staatsoliebedrijf Petróleos de Venezuela gezegd. Met dat bedrag blijft Venezuela een eind onder 908 miljoen dollar die een internationaal arbitragepanel naar voren had geschoven. Exxon had na de nationalisering van de terreinen vijf jaar geleden oorspronkelijk 12 miljard dollar gevorderd. Dat bedrag werd later tot 7 miljard teruggedrongen. Petroleos de Venezuela noemde die bedragen compleet overdreven en buiten elke logica. Maar ook het bedrag van het internationaal arbitragepanel kan volgens het Venezolaanse bedrijf nog gevoelig worden teruggedrongen.

Het Europese Financiële Stabilisatiefonds (EFSF) wil binnenkort een bedrag van 3 miljard euro ophalen met de uitgifte van obligaties met een looptijd van drie jaar. De rente van de obligaties is nog niet bekend. De opbrengst van de uitgifte zal gebruikt worden om de steunprogramma's aan Ierland en Portugal te financieren. Het Europese stabilisatiefonds gaf eerder al obligaties uit met een langere looptijd. De uitgifte van het schuldpapier wordt ondersteund door de lidstaten van de eurozone met garanties die oplopen tot 780 miljard euro. Het noodfonds heeft een leencapaciteit van 440 miljard euro. Enkele weken geleden waarschuwde het ratingbureau Standard & Poor's nog dat het Europese noodfonds zijn toprating zou kunnen verliezen.

De Franse olieconcern heeft een belang van 25 procent genomen in de Amerikaanse energiegroep Chesapeake Energy, de tweede grootste gasproducent van de Verenigde Staten en eigenaar van schaliegasvelden in de Amerikaanse staat Ohio. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,3 miljard dollar. Het Amerikaanse bedrijf hoopt de financiële middelen over twee jaar te kunnen gebruiken voor de start van de exploraties. De schaliegasvelden in Ohio beslaan in totaal 2.500 vierkante kilometer en liggen verspreid over tien counties. Het akkoord past volgens Total in de strategie van het Franse concern om te investeren in onconventionele gasvelden die een groot potentieel hebben.

Als Griekenland er niet in slaagt om tot een akkoord te komen over een nieuw steunpakket van 130 miljard euro, zal het land uit de eurozone moeten stappen. Dat heeft een woordvoerder van de Griekse regering gezegd. Deze maand onderhandelt de Griekse overheid met de Europese Unie, de Europese Centrale bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over een steunpakket van in totaal 130 miljard euro. Tot dusver werd in Griekenland weinig gesproken over een mogelijk gedwongen vertrek uit de eurozone. Griekenland moet in maart massaal veel middelen ophalen op de markten. Als er tegen dan geen akkoord is over het steunpakket, dreigt een faillissement. De Griekse politici wijzen erop dat een terugkeer naar de drachme nog veel zwaardere gevolgen zou hebben.

De Franse president Nicolas Sarkozy wordt in verband gebracht met een smeergeld-affaire rond de verkoop van oorlogsmateriaal aan Pakistan. Het dossier gaat terug tot het midden van de jaren negentig. Toen verkocht Frankrijk duikboten aan Pakistan. De verkoop ging gepaard met de betaling van officiële commissies, maar het Franse gerecht vermoedt dat aan de deal ook een circuit van illegale betalingen verbonden was. Het smeergeld zou hebben gediend om de presidentscampagne van de gewezen Franse premier Edouard Balladur te financieren. Die campagne werd geleid door Nicolas Sarkozy, die volgens een aantal getuigen daarvoor de Luxemburgse maatschappij Heine zou hebben opgericht. De Franse president heeft de aantijgingen altijd ontkend.

Europese banken hebben opnieuw 446 miljard euro ondergebracht bij de Europese Centrale Bank (ECB). Daarmee bedroegen de kortlopende deposito's bij de Europese instelling voor de zesde achtereenvolgende keer meer dan 400 miljard euro. Die grens werd op de vrijdag voor kerstmis voor het eerst in de geschiedenis van de eurozone overschreden. Bij de vorige melding van de Europese Centrale Bank, die betrekking had op de laatste handelsdag van vorig jaar, was nog sprake van een bedrag van bijna 414 miljard euro. De enorme toename van de deposito's is een duidelijke graadmeter van het wantrouwen op de financiële markten. Banken zetten hun overtollige middelen liever weg bij de Europese Centrale Bank dan ze tegen een hogere rente aan elkaar uit te lenen.

Amsterdam Schiphol Airport heeft vorig jaar een recordaantal van 49,8 miljoen passagiers ontvangen. Dat betekent een stijging met 10,2 procent tegenover het jaar voordien. Het vrachtvervoer bleef met 1,5 miljoen ton nagenoeg op hetzelfde niveau. In totaal werden 420.245 vliegbewegingen uitgevoerd. Dat betekent een stijging met 8,8 procent. Schiphol zegt door die stijging zijn marktaandeel in Europa verder uitgebouwd te hebben en op het gebied van passagiersaantallen opnieuw de vierde grootste luchthaven van Europa te zijn geworden. Voor dit jaar voorziet Schiphol een uitdagende periode, waarin een stabilisatie van het aantal passagiers en een inkrimping van het vrachtvervoer wordt verwacht.

In de Chinese provincie Henan hebben duizenden inwoners betoogd tegen malafide zakenlui die hen met beloftes van hoge rendementen geld wisten afhandig te maken en de spaarders berooid achterlieten. De betogers bestormden het treinstation van de stad Anyang en dreigden ermee naar Peking te trekken. De duizenden demonstranten werden opgewacht door tientallen agenten, die de bedoelingen van de betogers konden verijdelen. In september werden meer dan honderd mensen opgepakt en werd een onderzoek geopend naar meer dan veertig ondernemingen die verdacht worden van betrokkenheid bij dergelijke investeringsprojecten waarin miljoenen dollars omgaan. De autoriteiten beloofden dat de gedupeerden hun geld zouden terugkrijgen.

Het Amerikaanse productiehuis Paramount Pictures heeft vorig jaar een recordopbrengst van 5,17 miljard dollar. In totaal bracht de maatschappij vorig jaar zestien nieuwe films uit. De Amerikaanse thuismarkt vertegenwoordigde een omzet van 1,96 miljard dollar, terwijl de internationale markt een bedrag van 3,21 miljard dollar opleverde. Het grootste succes van het jaar was weggelegd voor 'Dark of the Moon', de derde film uit de Transformer-reeks. De film was de eerste productie die Paramount meer dan 1 miljard dollar opbracht. Andere hits waren 'Thor' en 'Ghost Protocol' uit de reeks Mission Impossible, de meest bekeken film tussen kerstmis en nieuwjaar. Paramount viert dit jaar zijn eeuwfeest.

In Nederland zijn het voorbije jaar 555.920 nieuwe wagens verkocht. Dat betekent een stijging met 15,2 procent tegenover het jaar voordien. Dat hebben de sectororganisaties Bovag en RAI bekend gemaakt. Vooraf was gerekend op een verkoop van ongeveer 5550.000 exemplaren. Tijdens de maand december werd echter een stijging met 52,5 procent tot 17.369 exemplaren geregistreerd. Dat heeft volgens de organisaties vermoedelijk te maken met de verwachting dat sommige auto's duurder zullen worden door veranderingen in de fiscale wetgeving. Volkswagen was met een marktaandeel van bijna 11 procent het voorbije jaar het bestverkochte merk van Nederland, gevolgd door Peugeot (8,3 procent), Renault (8 procent), Opel (7,42 procent) en Ford (7,28 procent).

De vooruitzichten voor de westerse biermarkt zijn bijzonder somber. Dat heeft Jorgen Buhl Rasmussen, topman van de Deense brouwer Carlsberg, gezegd. Volgens Rasmussen is het quasi uitgesloten dat de westerse biermarkt de volgende drie jaar opnieuw een groei zal kennen. Het is volgens hem waarschijnlijker dat de daling van de voorbije jaren nog zal worden versneld. Rasmussen wees erop dat de Europese consumenten zich bezorgd maken over hun tewerkstelling. Die onzekerheid weegt volgens hem op de consumptie. Eerder al had Rasmussen aangegeven dat Carlsberg zich voor volgend jaar voorbereidde op de slechtst denkbare marktomstandigheden. Daarop zou vooral met een kostencontrole worden geanticipeerd.

Meer Nieuws

Tuesday, January 03, 2012

Vergrijzing maakt grotere aandacht voor osteoporose noodzakelijk

In het midden van het volgende decennium zullen de gezondheidskosten van osteoporose in Europa opgelopen zijn tot 38,5 miljard euro per jaar. Bij de start van het huidige decennium bedroegen die kosten 30,7 miljard euro. Dat jaar werden er in Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en Italië in totaal 34.000 overlijdens gemeld die het gevolg waren van botbreuken. In de helft van de gevallen ging het om heupfracturen. Er wordt aan toegevoegd dat de aandoening bovendien ongeveer 850.000 jaar aan levenskwaliteit heeft gekost.

"Osteoporose veroorzaakt meer kosten voor de gezondheidszorg dan migraine, beroertes, multiple sclerose en de ziekte van Parkinson en benaderen de prijs voor reumatoïde artritis," merken de onderzoekers op. Er wordt aan toegevoegd dat in de betrokken landen in het midden van het volgende decennium 3,2 triljoen botbreuken moeten worden verwacht. Dat betekent een stijging met 29 procent tegenover het begin van het huidige decennium.

De onderzoekers merken op dat de voorlichting over osteoporose op dit ogenblik relatief beperkt blijven. "Er is eigenlijk alleen preventief advies over voedingsstoffen zoals calcium en vitamines door de European Food Safety Authority (EFSA)," wordt er aangevoerd. "Het probleem van osteoporose zal door de steeds verder vergrijzende bevolking van Europa de volgende jaren nog veel crucialer worden. Er moeten dan ook inspanningen geleverd worden om met de best mogelijke oplossingen te komen."

Labels: , ,

Indiase aandelen beschikbaar voor buitenlandse investeerders

De Indiase regering biedt buitenlandse investeerders voortaan de mogelijkheid om rechtstreeks aandelen van Indiase bedrijven te kopen en verkopen. Dat heeft Pranab Mukherjee, de Indiase minister van financiën, bekend gemaakt. Tot nu toe waren die transacties verboden, maar door de nieuwe maatregel hoopt de Indiase regering meer kapitaal te kunnen aantrekken. De Indiase beursindex Sensex heeft het voorbije jaar belangrijke verliezen geleden.

"In het verleden moesten buitenlandse investeerders altijd beroep doen op indirecte kanalen, zoals binnenlandse fondsen, om in Indiase aandelen te kunnen beleggen," voert de Britse zakenkrant The Financial Times aan. "Analisten stellen echter dat de maatregel weinig directe gevolgen zal hebben voor de Indiase economie, vooral omdat de Indiase aandelen tijdens het voorbije jaar één van de slechtste prestaties van de hele wereld lieten optekenen."

De Indiase Sensex-beurs verloor het voorbije jaar een kwart van zijn waarde. Ook de Indiase rupee verloor ongeveer 16 procent van zijn waarde tegenover de Amerikaanse dollar. Er moeten nu 54 rupees worden betaald voor één dollar. "Buitenlandse instellingen bouwen hun blootstelling aan India af en er kan dan ook moeilijk verwacht worden dat de Indiase markt massaal buitenlandse investeringen zal kunnen aantrekken," merkt Jagannadham Thunuguntla, analist bij makelaar SMC Global Securities, op. "Dat kan echter veranderen wanneer de situatie verbetert."

Labels: , ,

Vrouwentennis verliest met Sony-Ericsson belangrijke sponsor

Met het verdwijnen van Sony-Ericsson verlies de Women's Tennis Association (WTA) één van zijn belangrijkste sponsors. Het contract met Sony-Ericsson loopt eind dit jaar af en het bedrijf heeft bekend gemaakt de samenwerking niet verder te zullen zetten. Daarmee wordt de laatste stap gezet in een geleidelijke terugtrekking van Sony-Ericsson uit het internationale vrouwentennis. De beslissing is volgens Sony-Ericsson gebaseerd op de evolutie van zijn zakelijke activiteiten en zijn merknaam.

"In het midden van het voorbije decennium tekende Sony-Ericsson een contract van zes jaar met de Women's Tennis Association," aldus het webmagazine Sportbusiness. "Met dat contract was een bedrag van 88 miljoen dollar gemoeid. Dat was de grootste sponsoring-overeenkomst uit de geschiedenis van het tennis en de vrouwensport. Twee jaar geleden verlengde het bedrijf het contract voor een periode van twee jaar, maar schrapte de merkrechten uit het contract."

Het verlies van Sony-Ericsson wordt wel afgezwakt door het feit dat de internationale vrouwentennis vorig jaar zes nieuwe commerciële partners kon aantrekken. Daardoor konden de sponsoring-inkomsten met 60 procent worden opgedreven tegenover het jaar voordien. Ook de tornooien hebben het voorbije jaar zeven nieuwe sponsors kunnen aantrekken en zagen slechts één contract verdwijnen. Volgens een aantal analisten heeft het internationale vrouwentennis de voorbije twee jaar voor een bedrag van 160 miljoen dollar aan sponsoring binnengehaald.

Labels: , ,

Opname Bulgarije en Roemenië in Europese Unie was terechte beslissing

Bulgarije en Roemenië hebben het moeilijker dan de andere gewezen communistische landen uit Centraal-Europa om zich in de Europese Unie te integreren, maar toch was het een correcte beslissing om de twee landen het lidmaatschap toe te kennen. Dat zegt François Frison-Roche, onderzoeker aan het Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) in Parijs. Bulgarije en Roemenië traden vijf jaar geleden toe tot de Europese Unie, maar beide partijen zijn voorlopig niet helemaal gelukkig met het lidmaatschap.

"De situatie van Bulgarije en Roemenië is de voorbije periode verbeterd, maar dat wordt door de meerderheid van de lokale bevolking niet ervaren," merkt Frison-Roche op tegenover het webmagazine Euractiv. "De situatie van de individuele burger is er weinig op vooruitgegaan, maar op macro-economisch niveau vertonen beide landen een veel grotere stabiliteit dan hun buur Griekenland." Met een bruto inkomen van respectievelijk 4.460 euro en 6.440 euro per inwoner zijn Bulgarije en Roemenië de armste landen van de Europese Unie.

Vele analisten stellen dat de twee landen met een lidmaatschap van de Europese Unie werden beloond voor hun steun tijdens de oorlog in Kosovo op het einde van de jaren negentig, maar waren de landen niet voldoende voorbereid om toe te treden. Frison-Roche geeft toe dat de toetreding strategisch en geopolitiek was ingegeven, maar voegde er aan toe dat het beter was om die landen op te nemen dan hen als een etterende wonde te laten verder evolueren, wat volgens hem de hele regio zou hebben kunnen contamineren.

"Bulgarije en Roemenië bestempelden de Europese Unie echter als een grote broer die met geld klaar stond om hen te helpen hun eigen leven te laten leiden," geeft Frison-Roche aan. "Inmiddels hebben de twee landen ervaren dat het niet gemakkelijk is om zomaar geld los te krijgen van de Europese Unie. Bulgarije en Roemenië hebben ook nooit geprobeerd om de juiste structuren op te zetten om degelijk om te gaan met Europese fondsen." Hij voert ook aan dat beide landen ook met een imago-probleem worstelen op het gebied van prostitutie, misdaad en de behandeling van Roma-zigeuners.

Labels: , ,

Wit-Rusland verbiedt gebruik buitenlandse websites

Wit-Rusland heeft een nieuwe wet uitgevaardigd die de toegang tot buitenlandse websites strikt beperkt. Dat heeft de Amerikaanse Law Library of Congress bekend gemaakt. De nieuwe wet eist dat alle particulieren en bedrijven in Wit-Rusland alleen binnenlandse internet-domeinen gebruiken voor het aanbieden van online diensten, het verkopen van producten of het uitwisselen van email-berichten. Wit-Rusland, een vroegere Sovjet-republiek, is door de organisatie Reporters Without Borders opgenomen in een lijst van landen met internet-censuur.

"Door de nieuwe wet wordt onder meer het gebruik van de website van een buitenlands internet-bedrijf zoals Amazon.com verboden," merken medewerkers van de Law Libray of Congress op. "Bovendien zou het bedrijf kunnen vervolgd worden wegens inbreuken tegen de Wit-Russische wet." Door de nieuwe wet kunnen ook sancties genomen worden tegen internet-cafés of andere locaties die gebruikers zouden toelaten om buitenlandse websites te bezoeken. Uitbaters zijn verplicht om het buitenlands internet-bezoek van klanten aan de autoriteiten te melden."

Die laatste regel geldt ook voor particulieren die anderen zou toelaten om hun computers te gebruiken om het internet te raadplegen. De Wit-Russische regering heeft ook een systeem opgezet om websites die als gevaarlijk worden bestempeld, te filteren of blokkeren. Volgens de Wit-Russische overheid wil men daarmee optreden tegen extremistische websites die onder meer de handel in wapens of drugs zouden promoten. Ook zegt Wit-Rusland met de maatregel ook te willen optreden tegen de mensenhandel. Ook pornografie en geweld zouden worden aangepakt.

Labels: , ,

Baltika officiële biersponsor Olympische Winterspelen Sochi

De Russische brouwer Baltika, dochter van de Deense groep Carlsberg, is gekozen als officiële biersponsor voor de Olympische winterspelen van Sochi over twee jaar. De Russische brouwer kan door die status de Olympische sponsoring gebruiken in zijn marketing en verpakking. Baltika produceert meer dan dertig verschillende biermerken en heeft in Rusland tien brouwerijen. De brouwer vertegenwoordigt ongeveer één derde van de Russische biermarkt. Baltika heeft activiteiten in zeventig landen.

"Sochi slaagt erin om steeds meer Russische en internationale topbedrijven aan te trekken," merkt Dmitry Chernyshenko, chief executive van het organiserend comité van de Olympische Spelen, op tegenover het Russische persbureau RIA Novosti. "De overeenkomst met Baltika bewijst het grote succes van de marketing-campagne van het evenement." Baltika zal door het contract de alcoholische dranken leveren voor de hospitality-evenementen van de Olympische winterspelen.

Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. In september van vorig jaar hadden de organisatoren al bekend gemaakt met een bedrag van 1,2 miljard dollar een nieuw Olympisch record gevestigd te hebben. Andere officiële sponsors van het evenement zijn Abrau-Durso, Adecco Group, Avaya, Exect Business Training, Detech, Kelly Services, Microsoft Rus, GAZ Group en Scania-Rus. Chernyshenko benadrukte nog dat Baltika met het contract zijn sterke traditie op het gebied van sportsponsoring in Rusland verder zet.

Labels: , , ,

Britse retailsector moet zich aan bloedbad verwachten

De Britse retailers dreigen op een regelrecht rampenjaar af te stevenen. Dat zeggen analisten van consulent RCapital. Er dreigen volgens hen immers een aantal negatieve factoren samen te vallen die een zware impact zouden kunnen hebben op de sector. Gevreesd wordt dat die negatieve omgeving uiteindelijk zal leiden tot meer faillissementen dan drie jaar geleden, toen met 349 sluitingen een nieuw record sinds de naweeën van de dotcom-crisis van het begin van deze eeuw werd opgetekend.

"Hogere belastingtarieven en hogere huurprijzen, gekoppeld aan eroderende winstmarges, zorgen ervoor dat de kosten van de retailsector blijven stijgen," merkt Jamie Constable, chief executive van RCapital, op tegenover de Britse zakenkrant Financial Times. "Bovendien moet er ook geconcurreerd worden tegen de online sector, die van een aantal kosten gespaard blijft. Vooral de stadscentra zullen worden getroffen, want de consument gaat meer naar shoppingcenters in de rand en naar het internet."

Constable verwacht dat vooral ketens met vijftig tot vijfhonderd winkels zware klappen zullen krijgen. Volgens vastgoedspecialist CB Richard Ellis zouden de volgende achttien maanden in de sector tussen dertigduizend en veertigduizend Britse banen verloren kunnen gaan. "Mogelijk komt het niet tot een officiële recessie, maar er is duidelijk wel sprake van een retail-recessie," voert Jonathan De Mello, directeur retail bij CB Richard Ellis op.

Labels:

Nieuwsoverzicht

De Duitse autotoeleverancier Bosch heeft een jarenlange miljoenenstrijd met de Italiaanse fiscus beëindigd. Daarmee heeft het bedrijf berichtgeving in de Italiaanse krant Corriere della Sera bevestigd. Over de financiële details van de regeling deed het bedrijf geen uitspraken. Volgens de krant zou Bosch de Italiaanse fiscus ongeveer 300 miljoen euro betalen. De fiscus zou oorspronkelijk in totaal 1,4 miljard euro hebben geëist. Volgens de Italiaanse fiscus heeft Bosch sinds vijftien jaar niet de nodige belastingen betaald. De Duitse onderneming gaf echter aan die belastingen in Duitsland voldaan te hebben. Kort voor Kerstmis zouden beide partijen nu een compromis bereikt hebben.

Het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil krijgt van Venezuela 907,6 miljoen dollar compensatie voor de nationalisering van sommige activa. Dat heeft de Internationale Kamer van Koophandel (ICC). ExxonMobil had een schadevergoeding van 10 miljard dollar geëist voor de nationalisering van zijn olie-activiteiten in Cerro Negro en drie andere locaties. De Venezolaanse president Hugo Chavez zoekt geld bij de oliemaatschappijen om de strijd tegen de armoede te financieren. De betrokken activa van ExxonMobil werden overgedragen aan het Venezolaanse staatsbedrijf Petróleos de Venezuela. Het Zuid-Amerikaanse land is nog betrokken in meer dan tien andere arbitrageprocedures met onder meer de Amerikaanse oliemaatschappij ConocoPhilips en de Zwitserse cementgroep Holcim.

Virgin Money, de financiële divisie van de Virgin-groep van miljardair Richard Branson, heeft de omstreden aankoop van de Britse hypotheekbank Northern Rock afgerond. De Britse regering besliste in november Northern Rock voor een bedrag tussen 747 miljoen tot 1 miljard pond te verkopen aan Virgin Money. Het is niet meteen duidelijk hoeveel de uiteindelijke verkoopprijs bedroeg. De Britse oppositie wilde de verkoop door de regering uitstellen tot het Rekenhof zijn oordeel had uitgesproken over de transactie. De verkoop zal de Britse regering niet toelaten om zijn investering van 1,4 miljard pond in de redding van Northern Rock volledig te recupereren.

De Duitse president Christian Wulff zou Kai Diekmann, de hoofdredacteur van de Duitse tabloid Bild, met juridische stappen hebben bedreigd omdat de krant van plan was te berichten over een omstreden privélening. De tabloid berichtte half december dat Wulff vier jaar geleden als premier van de deelstaat Nedersaksen een lening van 500.000 euro had ontvangen van de vrouw van de rijke zakenman Egon Geerkens. De rente op de lening was lager dan gebruikelijk. Wulff zou de persoonlijke relatie met het echtpaar hebben ontkend. Sinds het bericht in Bild verscheen ligt Wulff zwaar onder vuur. Het kantoor van Wullf weigerde te reageren op de betichtingen van de krant, maar stelde dat de president persvrijheid hoog in het vaandel heeft staan.

De Chinese zonne-energiespecialist LDK Solar gaat zijn noodlijdende Duitse branchegenoot Sunways bijspringen. LDK Solar, Chinees marktleider in zonne-energie en wereldwijd de grootste producent van siliconewafers voor zonnecellen, tekent in op een kapitaalverhoging van de Duitse groep en verwerft een belang van 33 procent van de aandelen van Sunways. Beleggers hopen dat het bod een broodnodige consolidatiegolf in de sector op gang zet. In de gouden periode voor de kredietcrisis trokken vele specialisten in zonne-energie naar de beurs van Frankfurt, inspelend op de rol van Duitsland als pionier in zonne-energie. De gulle overheidssubsidies gaven de sector een stevige duw in de rug. Door het afschaffen van subsidies kampt de sector nu echter met een overcapaciteit.

Het aantal Duitsers met een betaalde baan is het voorbije jaar voor het eerst in de geschiedenis opgelopen tot meer dan 41 miljoen eenheden. Dat heeft het Duitse bureau voor de statistiek bekend gemaakt. De werkgelegenheid in Duitsland groeide vorig jaar met ruim 1 procent, waardoor gemiddeld 41,04 miljoen Duitsers aan het werk waren. Dat nieuwe record is te danken aan de opleving van de Duitse economie de voorbije twee jaar en aan het feit dat de werkgelegenheid drie jaar geleden ondanks de diepe recessie op peil bleef. De Duitse werkloosheid daalde vorig jaar tot 5,7 procent van de beroepsbevolking, tegen gemiddeld 6,8 procent het jaar voordien. De werkgelegenheid groeide vorig jaar in bijna alle sectoren.

De Franse regering zal midden februari een nieuw plan lanceren om de verkoop van nieuwe wagens aan te zwengelen, vergelijkbaar met een programma dat drie jaar geleden afliep. Dat heeft Eric Besson, de Franse minister van industrie, bekend gemaalt. De plannen vormen een reactie op de erg zwakke verkoopcijfers van december, waarbij vooral de Franse constructeurs hun verkoop gevoelig zagen teruglopen. In december werden in Frankrijk 226.885 nieuwe wagens ingeschreven. Dat betekent een daing met 15 procent tegenover dezelfde maand het jaar voordien. De Franse autobouwers doen het daarbij aanzienlijk slechter dan de algemene tendens. Bij PSA Peugeot-Citroën werd een daling met 29 procent opgetekend. Ook Renault ging met 28 procent achteruit.

De Spaanse regering neemt opnieuw extra maatregelen om de begrotingsproblemen te helpen aanpakken. Dat heeft Cristobal Montoro, Spaans minister van financiën, bekend gemaakt. Eerder al had de Spaanse regering aangekondigd dat tijdens de eerste drie maanden van dit jaar voor 8,9 miljard euro extra zou moeten bespaard worden en een tijdelijke crisisbelasting zou moeten worden ingevoerd. Er werden nog geen details bekend gemaakt over de nieuwe initiatieven, maar Montero benadrukte dat de maatregelen onvermijdelijk zijn. Spanje moet zijn Europese en internationale collega's volgens Montero aantonen dat in Spanje een regering aan de macht is met zin voor initiatief en de ploeg ook beslissingen durft te nemen.

De Europese economie heeft het voorbije jaar zwak afgesloten. Dat blijkt uit een maandelijks rapport van het onderzoeksbureau Markit. Er wordt opgemerkt dat het ondernemersvertrouwen weliswaar een licht herstel kende van 46,4 punten naar 46,9 punten, maar dat blijft nog altijd onder het niveau van 50 punten en wijst op een sterke inkrimping van de industriële activiteit. Markit merkt op dat de verwerkende nijverheid duidelijk in een nieuwe recessie zit. De productie lijkt volgens het rapport over het vierde kwartaal over heel de eurozone met ongeveer 1,5 procent gedaald te zijn. Er is volgens Markit ook weinig hoop op beterschap. Vooral de scherpe terugval van de bestellingen is volgens het bureau zorgwekkend.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het militaire budget van 662 miljard dollar voor het nieuwe jaar ondertekend. Het plan bevat echter een controversiële appendix die het Amerikaanse militaire apparaat onbeperkt het recht geeft om over de gehele wereld mensen te arresteren die van terrorisme worden verdacht. De betrokkenen kunnen zonder enige vorm van protest voor onbepaalde duur worden opgesloten. Obama had zich geruime tijd lang tegen de clausule verzet. Bij de ondertekening heeft Obama wel een opmerking laten opnemen dat hij ernstig voorbehoud maakt tegen de nieuwe wet. Mensenrechtenorganisaties hebben al zwaar geprotesteerd tegen de nieuwe Amerikaanse wet.

De Turkse export heeft het voorbije jaar een niveau bereikt van 134,6 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 18,2 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft het Turkse ministerie van economie bekend gemaakt. Er wordt daarbij gewag gemaakt van een recordgroei voor Turkije, dat de zeventiende economie van de wereld is. Het land boekt daarmee ook één van de beste groeiniveaus van de hele wereld. Ondanks die positieve resultaten waarschuwde de Turkse regering dat er dit jaar mogelijk rekening gehouden zal moeten worden met een vertraging, te wijten aan de schuldencrisis in de eurozone, een belangrijke partner voor de Turkse economie.

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa gaat de kosten van de emissiehandel doorrekenen aan passagiers. Daarvoor zal worden overgegaan tot een verhoging van de brandstoftoeslag. Dat heeft het Duitse concern bekend gemaakt. Lufthansa is daarmee de eerste maatschappij die details geeft over de verwerking van de extra lasten. In totaal gaat het om een bedrag van ongeveer 130 miljoen euro. Het Europees Hof bepaalde vorige maand dat luchtvaartmaatschappijen vanaf de start van het nieuwe jaar moeten betalen voor de uitstoot van koolstofdioxide. De Europese Unie wil met de handel in uitstootrechten de emissie van broeikasgassen verminderen en daarmee bijdragen tot de strijd tegen de klimaatverandering.

De Bundesbank heeft de Duitse regering aangemaand de strijd tegen de begrotingstekorten voort te zetten, ondanks de zwakke economische groei. Dat heeft Jens Weidmann, voorzitter van de Duitse centrale bank in een interview met de krant Tagesspiegel gezegd. De pauze die de Duitse regering wil inlassen in de zoektocht naar een begrotingsevenwicht, kan Weidmann naar eigen zeggen niet overtuigen. Hij voegt eraan toe dat het argument van een zwakkere groei onvoldoende is om de inspanningen op te schorten. Weidmann benadrukt dat de doelstelling moet zijn om snel een structureel budgettair evenwicht te bereiken. Hij herinnert eraan dat Duitsland, als baken van stabiliteit in de eurozone, een belangrijke verantwoordelijkheid heeft.

Tijdens zijn nieuwjaarstoespraak heeft de Britse premier David Cameron zich geëngageerd om meer inspanningen te leveren om de economie opnieuw op het juiste spoor te zetten. Hij wees erop dat andere delen van de wereld zich verder ontwikkelen terwijl het leeuwendeel van de Europese economie met grote problemen te kampen heeft. Cameron voegde er aan toe dat er overal in de wereld geweldige mogelijkheden zijn voor de Britse bedrijven en hij zegt vastbesloten te zijn die kansen te grijpen. Hij gaf toe dat er bezorgdheid bestaat over de werkgelegenheid en de gezinsbudgetten, maar er worden volgens Cameron maatregelen genomen om die problemen aan te pakken. Hij voegde er aan toe er zeker van te zijn dat Groot-Brittannië erin zal slagen het herstel te realiseren.

De Zuid-Koreaanse autobouwer Hyundai Motor heeft zich voor dit jaar een ambitieuze verkoopsdoelstelling van 7 miljoen wagens gesteld. De autobouwer liet vorig jaar met een productie van 6,6 miljoen wagens al een record optekenen. Dat betekende een stijging met 15 procent tegenover het jaar voordien. Het was het derde jaar op rij dat Hyundai en Kia een tweecijferige groei lieten optekenen. De spectaculaire groei was voornamelijk te danken aan de gestegen vraag vanuit China en andere opkomende markten. Hoewel de verkoop dit jaar volgens Chung Mong Koo, topman van de Zuid-Koreaanse autobouwer, naar verwachting een nieuw record zal breken, zal de verkoopgroei volgens hem wel vertragen. Er wordt nu gewag gemaakt van een groei met 6 procent.

Meer Nieuws