Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, January 03, 2012

Indiase aandelen beschikbaar voor buitenlandse investeerders

De Indiase regering biedt buitenlandse investeerders voortaan de mogelijkheid om rechtstreeks aandelen van Indiase bedrijven te kopen en verkopen. Dat heeft Pranab Mukherjee, de Indiase minister van financiën, bekend gemaakt. Tot nu toe waren die transacties verboden, maar door de nieuwe maatregel hoopt de Indiase regering meer kapitaal te kunnen aantrekken. De Indiase beursindex Sensex heeft het voorbije jaar belangrijke verliezen geleden.

"In het verleden moesten buitenlandse investeerders altijd beroep doen op indirecte kanalen, zoals binnenlandse fondsen, om in Indiase aandelen te kunnen beleggen," voert de Britse zakenkrant The Financial Times aan. "Analisten stellen echter dat de maatregel weinig directe gevolgen zal hebben voor de Indiase economie, vooral omdat de Indiase aandelen tijdens het voorbije jaar één van de slechtste prestaties van de hele wereld lieten optekenen."

De Indiase Sensex-beurs verloor het voorbije jaar een kwart van zijn waarde. Ook de Indiase rupee verloor ongeveer 16 procent van zijn waarde tegenover de Amerikaanse dollar. Er moeten nu 54 rupees worden betaald voor één dollar. "Buitenlandse instellingen bouwen hun blootstelling aan India af en er kan dan ook moeilijk verwacht worden dat de Indiase markt massaal buitenlandse investeringen zal kunnen aantrekken," merkt Jagannadham Thunuguntla, analist bij makelaar SMC Global Securities, op. "Dat kan echter veranderen wanneer de situatie verbetert."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home