Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, January 03, 2012

Opname Bulgarije en Roemenië in Europese Unie was terechte beslissing

Bulgarije en Roemenië hebben het moeilijker dan de andere gewezen communistische landen uit Centraal-Europa om zich in de Europese Unie te integreren, maar toch was het een correcte beslissing om de twee landen het lidmaatschap toe te kennen. Dat zegt François Frison-Roche, onderzoeker aan het Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) in Parijs. Bulgarije en Roemenië traden vijf jaar geleden toe tot de Europese Unie, maar beide partijen zijn voorlopig niet helemaal gelukkig met het lidmaatschap.

"De situatie van Bulgarije en Roemenië is de voorbije periode verbeterd, maar dat wordt door de meerderheid van de lokale bevolking niet ervaren," merkt Frison-Roche op tegenover het webmagazine Euractiv. "De situatie van de individuele burger is er weinig op vooruitgegaan, maar op macro-economisch niveau vertonen beide landen een veel grotere stabiliteit dan hun buur Griekenland." Met een bruto inkomen van respectievelijk 4.460 euro en 6.440 euro per inwoner zijn Bulgarije en Roemenië de armste landen van de Europese Unie.

Vele analisten stellen dat de twee landen met een lidmaatschap van de Europese Unie werden beloond voor hun steun tijdens de oorlog in Kosovo op het einde van de jaren negentig, maar waren de landen niet voldoende voorbereid om toe te treden. Frison-Roche geeft toe dat de toetreding strategisch en geopolitiek was ingegeven, maar voegde er aan toe dat het beter was om die landen op te nemen dan hen als een etterende wonde te laten verder evolueren, wat volgens hem de hele regio zou hebben kunnen contamineren.

"Bulgarije en Roemenië bestempelden de Europese Unie echter als een grote broer die met geld klaar stond om hen te helpen hun eigen leven te laten leiden," geeft Frison-Roche aan. "Inmiddels hebben de twee landen ervaren dat het niet gemakkelijk is om zomaar geld los te krijgen van de Europese Unie. Bulgarije en Roemenië hebben ook nooit geprobeerd om de juiste structuren op te zetten om degelijk om te gaan met Europese fondsen." Hij voert ook aan dat beide landen ook met een imago-probleem worstelen op het gebied van prostitutie, misdaad en de behandeling van Roma-zigeuners.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home