Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, January 03, 2012

Nieuwsoverzicht

De Duitse autotoeleverancier Bosch heeft een jarenlange miljoenenstrijd met de Italiaanse fiscus beëindigd. Daarmee heeft het bedrijf berichtgeving in de Italiaanse krant Corriere della Sera bevestigd. Over de financiële details van de regeling deed het bedrijf geen uitspraken. Volgens de krant zou Bosch de Italiaanse fiscus ongeveer 300 miljoen euro betalen. De fiscus zou oorspronkelijk in totaal 1,4 miljard euro hebben geëist. Volgens de Italiaanse fiscus heeft Bosch sinds vijftien jaar niet de nodige belastingen betaald. De Duitse onderneming gaf echter aan die belastingen in Duitsland voldaan te hebben. Kort voor Kerstmis zouden beide partijen nu een compromis bereikt hebben.

Het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil krijgt van Venezuela 907,6 miljoen dollar compensatie voor de nationalisering van sommige activa. Dat heeft de Internationale Kamer van Koophandel (ICC). ExxonMobil had een schadevergoeding van 10 miljard dollar geëist voor de nationalisering van zijn olie-activiteiten in Cerro Negro en drie andere locaties. De Venezolaanse president Hugo Chavez zoekt geld bij de oliemaatschappijen om de strijd tegen de armoede te financieren. De betrokken activa van ExxonMobil werden overgedragen aan het Venezolaanse staatsbedrijf Petróleos de Venezuela. Het Zuid-Amerikaanse land is nog betrokken in meer dan tien andere arbitrageprocedures met onder meer de Amerikaanse oliemaatschappij ConocoPhilips en de Zwitserse cementgroep Holcim.

Virgin Money, de financiële divisie van de Virgin-groep van miljardair Richard Branson, heeft de omstreden aankoop van de Britse hypotheekbank Northern Rock afgerond. De Britse regering besliste in november Northern Rock voor een bedrag tussen 747 miljoen tot 1 miljard pond te verkopen aan Virgin Money. Het is niet meteen duidelijk hoeveel de uiteindelijke verkoopprijs bedroeg. De Britse oppositie wilde de verkoop door de regering uitstellen tot het Rekenhof zijn oordeel had uitgesproken over de transactie. De verkoop zal de Britse regering niet toelaten om zijn investering van 1,4 miljard pond in de redding van Northern Rock volledig te recupereren.

De Duitse president Christian Wulff zou Kai Diekmann, de hoofdredacteur van de Duitse tabloid Bild, met juridische stappen hebben bedreigd omdat de krant van plan was te berichten over een omstreden privélening. De tabloid berichtte half december dat Wulff vier jaar geleden als premier van de deelstaat Nedersaksen een lening van 500.000 euro had ontvangen van de vrouw van de rijke zakenman Egon Geerkens. De rente op de lening was lager dan gebruikelijk. Wulff zou de persoonlijke relatie met het echtpaar hebben ontkend. Sinds het bericht in Bild verscheen ligt Wulff zwaar onder vuur. Het kantoor van Wullf weigerde te reageren op de betichtingen van de krant, maar stelde dat de president persvrijheid hoog in het vaandel heeft staan.

De Chinese zonne-energiespecialist LDK Solar gaat zijn noodlijdende Duitse branchegenoot Sunways bijspringen. LDK Solar, Chinees marktleider in zonne-energie en wereldwijd de grootste producent van siliconewafers voor zonnecellen, tekent in op een kapitaalverhoging van de Duitse groep en verwerft een belang van 33 procent van de aandelen van Sunways. Beleggers hopen dat het bod een broodnodige consolidatiegolf in de sector op gang zet. In de gouden periode voor de kredietcrisis trokken vele specialisten in zonne-energie naar de beurs van Frankfurt, inspelend op de rol van Duitsland als pionier in zonne-energie. De gulle overheidssubsidies gaven de sector een stevige duw in de rug. Door het afschaffen van subsidies kampt de sector nu echter met een overcapaciteit.

Het aantal Duitsers met een betaalde baan is het voorbije jaar voor het eerst in de geschiedenis opgelopen tot meer dan 41 miljoen eenheden. Dat heeft het Duitse bureau voor de statistiek bekend gemaakt. De werkgelegenheid in Duitsland groeide vorig jaar met ruim 1 procent, waardoor gemiddeld 41,04 miljoen Duitsers aan het werk waren. Dat nieuwe record is te danken aan de opleving van de Duitse economie de voorbije twee jaar en aan het feit dat de werkgelegenheid drie jaar geleden ondanks de diepe recessie op peil bleef. De Duitse werkloosheid daalde vorig jaar tot 5,7 procent van de beroepsbevolking, tegen gemiddeld 6,8 procent het jaar voordien. De werkgelegenheid groeide vorig jaar in bijna alle sectoren.

De Franse regering zal midden februari een nieuw plan lanceren om de verkoop van nieuwe wagens aan te zwengelen, vergelijkbaar met een programma dat drie jaar geleden afliep. Dat heeft Eric Besson, de Franse minister van industrie, bekend gemaalt. De plannen vormen een reactie op de erg zwakke verkoopcijfers van december, waarbij vooral de Franse constructeurs hun verkoop gevoelig zagen teruglopen. In december werden in Frankrijk 226.885 nieuwe wagens ingeschreven. Dat betekent een daing met 15 procent tegenover dezelfde maand het jaar voordien. De Franse autobouwers doen het daarbij aanzienlijk slechter dan de algemene tendens. Bij PSA Peugeot-Citroën werd een daling met 29 procent opgetekend. Ook Renault ging met 28 procent achteruit.

De Spaanse regering neemt opnieuw extra maatregelen om de begrotingsproblemen te helpen aanpakken. Dat heeft Cristobal Montoro, Spaans minister van financiën, bekend gemaakt. Eerder al had de Spaanse regering aangekondigd dat tijdens de eerste drie maanden van dit jaar voor 8,9 miljard euro extra zou moeten bespaard worden en een tijdelijke crisisbelasting zou moeten worden ingevoerd. Er werden nog geen details bekend gemaakt over de nieuwe initiatieven, maar Montero benadrukte dat de maatregelen onvermijdelijk zijn. Spanje moet zijn Europese en internationale collega's volgens Montero aantonen dat in Spanje een regering aan de macht is met zin voor initiatief en de ploeg ook beslissingen durft te nemen.

De Europese economie heeft het voorbije jaar zwak afgesloten. Dat blijkt uit een maandelijks rapport van het onderzoeksbureau Markit. Er wordt opgemerkt dat het ondernemersvertrouwen weliswaar een licht herstel kende van 46,4 punten naar 46,9 punten, maar dat blijft nog altijd onder het niveau van 50 punten en wijst op een sterke inkrimping van de industriële activiteit. Markit merkt op dat de verwerkende nijverheid duidelijk in een nieuwe recessie zit. De productie lijkt volgens het rapport over het vierde kwartaal over heel de eurozone met ongeveer 1,5 procent gedaald te zijn. Er is volgens Markit ook weinig hoop op beterschap. Vooral de scherpe terugval van de bestellingen is volgens het bureau zorgwekkend.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het militaire budget van 662 miljard dollar voor het nieuwe jaar ondertekend. Het plan bevat echter een controversiële appendix die het Amerikaanse militaire apparaat onbeperkt het recht geeft om over de gehele wereld mensen te arresteren die van terrorisme worden verdacht. De betrokkenen kunnen zonder enige vorm van protest voor onbepaalde duur worden opgesloten. Obama had zich geruime tijd lang tegen de clausule verzet. Bij de ondertekening heeft Obama wel een opmerking laten opnemen dat hij ernstig voorbehoud maakt tegen de nieuwe wet. Mensenrechtenorganisaties hebben al zwaar geprotesteerd tegen de nieuwe Amerikaanse wet.

De Turkse export heeft het voorbije jaar een niveau bereikt van 134,6 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 18,2 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft het Turkse ministerie van economie bekend gemaakt. Er wordt daarbij gewag gemaakt van een recordgroei voor Turkije, dat de zeventiende economie van de wereld is. Het land boekt daarmee ook één van de beste groeiniveaus van de hele wereld. Ondanks die positieve resultaten waarschuwde de Turkse regering dat er dit jaar mogelijk rekening gehouden zal moeten worden met een vertraging, te wijten aan de schuldencrisis in de eurozone, een belangrijke partner voor de Turkse economie.

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa gaat de kosten van de emissiehandel doorrekenen aan passagiers. Daarvoor zal worden overgegaan tot een verhoging van de brandstoftoeslag. Dat heeft het Duitse concern bekend gemaakt. Lufthansa is daarmee de eerste maatschappij die details geeft over de verwerking van de extra lasten. In totaal gaat het om een bedrag van ongeveer 130 miljoen euro. Het Europees Hof bepaalde vorige maand dat luchtvaartmaatschappijen vanaf de start van het nieuwe jaar moeten betalen voor de uitstoot van koolstofdioxide. De Europese Unie wil met de handel in uitstootrechten de emissie van broeikasgassen verminderen en daarmee bijdragen tot de strijd tegen de klimaatverandering.

De Bundesbank heeft de Duitse regering aangemaand de strijd tegen de begrotingstekorten voort te zetten, ondanks de zwakke economische groei. Dat heeft Jens Weidmann, voorzitter van de Duitse centrale bank in een interview met de krant Tagesspiegel gezegd. De pauze die de Duitse regering wil inlassen in de zoektocht naar een begrotingsevenwicht, kan Weidmann naar eigen zeggen niet overtuigen. Hij voegt eraan toe dat het argument van een zwakkere groei onvoldoende is om de inspanningen op te schorten. Weidmann benadrukt dat de doelstelling moet zijn om snel een structureel budgettair evenwicht te bereiken. Hij herinnert eraan dat Duitsland, als baken van stabiliteit in de eurozone, een belangrijke verantwoordelijkheid heeft.

Tijdens zijn nieuwjaarstoespraak heeft de Britse premier David Cameron zich geëngageerd om meer inspanningen te leveren om de economie opnieuw op het juiste spoor te zetten. Hij wees erop dat andere delen van de wereld zich verder ontwikkelen terwijl het leeuwendeel van de Europese economie met grote problemen te kampen heeft. Cameron voegde er aan toe dat er overal in de wereld geweldige mogelijkheden zijn voor de Britse bedrijven en hij zegt vastbesloten te zijn die kansen te grijpen. Hij gaf toe dat er bezorgdheid bestaat over de werkgelegenheid en de gezinsbudgetten, maar er worden volgens Cameron maatregelen genomen om die problemen aan te pakken. Hij voegde er aan toe er zeker van te zijn dat Groot-Brittannië erin zal slagen het herstel te realiseren.

De Zuid-Koreaanse autobouwer Hyundai Motor heeft zich voor dit jaar een ambitieuze verkoopsdoelstelling van 7 miljoen wagens gesteld. De autobouwer liet vorig jaar met een productie van 6,6 miljoen wagens al een record optekenen. Dat betekende een stijging met 15 procent tegenover het jaar voordien. Het was het derde jaar op rij dat Hyundai en Kia een tweecijferige groei lieten optekenen. De spectaculaire groei was voornamelijk te danken aan de gestegen vraag vanuit China en andere opkomende markten. Hoewel de verkoop dit jaar volgens Chung Mong Koo, topman van de Zuid-Koreaanse autobouwer, naar verwachting een nieuw record zal breken, zal de verkoopgroei volgens hem wel vertragen. Er wordt nu gewag gemaakt van een groei met 6 procent.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home