Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, January 02, 2012

Nieuwsoverzicht

Een groep investeringsfondsen heeft bij een Duitse rechtbank een klacht ingediend en eist 2 miljard euro schadevergoeding van de Duitse sportwagenbouwer Porsche. Reden is de mislukte overname van de Duitse autobouwer Volkswagen. Porsche had toen bekend gemaakt 75 procent van het veel grotere Volkswagen te bezitten. Dat nieuws deed het aandeel van Volkswagen explodeerden tot boven de 1.000 euro. Dat leidde tot verliezen bij investeerders die op een koersdaling van het aandeel hadden gerekend. De investeerders verwijten Porsche het aandeel van Volkswagen gemanipuleerd te hebben. De poging van Porsche om Volkswagen binnen te halen, liep uiteindelijk faliekant af. Het was vervolgens Volkswagen dat Porsche overnam en van het faillissement redde.

Een eventuele terugkeer naar de drachme zou voor Griekenland een nachtmerrie betekenen, zeker in de eerste jaren na de overstap. Daar heeft Georges Provopoulos, de voorzitter van de Griekse Centrale Bank, tegenover de krant Kathimerini gezegd. Griekenland is bijzonder afhankelijk van de invoer en zou volgens Provopoulos geconfronteerd worden met tekorten aan brandstof, grondstoffen en landbouwproducten. De situatie zou volgens de bankier het staatsapparaat doen haperen, de economische en sociale omstandigheden onhoudbaar maken en de levensstandaard doen dalen. Volgens Provopoulos zou de nieuwe Griekse munt 60 procent tot 70 procent aan waarde verliezen. Slechts 16 procent van de Grieken wil een terugkeer naar de drachme.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een wet ondertekend die nieuwe sancties omvat voor financiële instellingen die zaken doen met de Iraanse centrale bank. De maatregel moet de olie-inkomsten van Iran beperken. Obama heeft wel de mogelijkheid om uitzonderingen toe te staan wanneer de stabiliteit van de energiemarkten of de nationale veiligheid bedreigd zouden zijn. De sancties gelden zowel voor privébanken als instellingen die door de overheid worden gecontroleerd en zouden effectief worden doorgevoerd na een waarschuwingsperiode van twee tot zes maanden. De gesanctioneerde instellingen zouden uitgesloten worden van de Amerikaanse financiële markten.

In zevenentwintig Nederlandse landbouwbedrijven is de schapenziekte vastgesteld. Dat heeft Henk Bleker, Nederlands staatssecretaris van landbouw, in het Nederlandse parlement bevestigd. De bedrijven werden onderzocht door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Op zesentwintig bedrijven werd het virus niet aangetoond. De staatssecretaris voegde er aan toe dat er nog een onderzoek loopt op vijfenvijftig bedrijven. De schapenziekte wordt veroorzaakt door het Schmallenbergvirus, dat bij lammeren misvormingen veroorzaakt en waarschijnlijk door insecten wordt verspreid. Nederlandse schapenboeren moeten een vermoeden van besmetting melden. Overdracht van het virus op mensen kan volgens deskundigen niet worden uitgesloten, maar is zeer onwaarschijnlijk.

Emma Watson en Justin Bieber waren verantwoordelijk voor de meest invloedrijke kapsels van het voorbije jaar. Dat heeft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gemeld. Er wordt aan toegevoegd dat kappers overdonderd worden door vragen van klanten die aansturen op een kapsel in de stijl van Watson en Bieber. Er wordt aan toegevoegd dat het enthousiasme ook terug te vinden is op het internet, waar op zoekmachines gretig gezocht wordt naar celebkapsels. Watson stapte eind vorig jaar, na de opnames van de laatste Potter-film, over naar haar huidige pixies-kapsel. Daarmee wou ze naar eigen zeggen een nieuwe fase in haar leven inluiden. De krant voert nochtans aan dat korte kapsels voor vrouwen als sinds de jaren negentig uit de mode zijn.

Victoria Beckham en haar kledinglijn zijn in opspraak geraakt na een artikel van de Britse krant The Daily Mail, waarin gesteld wordt dat de designerjurken van Beckham door werksters in Londen zeer goedkoop worden geproduceerd. De jurken van de modeontwerpster, die gemiddeld voor 1.800 euro worden verkocht, zouden voor amper 72 euro worden gemaakt. De krant beweert dat de designer-jurken van Beckham worden gemaakt in een onderkomen fabriek met gebroken ramen in Oost-Londen. Verder zouden de jurken gemaakt worden door dertig Bengaalse werkers, die 10 euro per uur zouden worden betaald. De ontwerpster ontkent de aantijgingen.

De haven van Rotterdam heeft het voorbije jaar 433 miljoen ton goederen behandeld. Dat betekent een stijging met 0,8 procent. Daarmee wordt volgens het Rotterdamse havenbestuur een nieuw record gevestigd. Bij de overslag van ijzererts en ruwe olie werd weliswaar een terugval opgetekend, maar bij steenkool, containers en agribulk werd een stijging gerealiseerd. De containeroverslag kende een stijging met 10 procent, onder meer dankzij de inzet van grotere schepen die probleemloos de Rotterdamse haven kunnen aanlopen. De overslag van steenkool steeg met 12 procent, vooral te danken aan de beslissing van Duitsland om kerncentrales stil te leggen.

Het Canadese concern Bombardier, producent van onder meer vliegtuigen en treinen, heeft met de Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn een contract afgesloten voor de bouw van negentig elektrisch gemotoriseerde treinstellen. Het contract heeft een waarde van ongeveer 500 miljoen euro. De treinen zullen door Bombardier en Alstom gebouwd worden in Duitsland en moeten over drie jaar geleverd worden. De nieuwe treinstellen zullen door Deutsche Bahn in het voorstadsgebied van Frankfurt ingezet worden. De treinen hebben een topsnelheid van 140 kilometer per uur. Een open open layout over de hele lengte van de vier wagons en video-camerabewaking moeten de veiligheid van de passagiers garanderen. De nieuwe treinen worden ingezet op een netwerk van 7,2 miljoen treinkilometers per jaar.

New York heeft het voorbije jaar meer dan 50 miljoen toeristen ontvangen. Het is de eerste keer dat die grens worden doorbroken. Aan de vijftig miljoenste bezoeker, een pasgehuwd paar uit Groot-Brittannië, werd door Michael Bloomberg, burgemeester van New York, een bedrag van 20.000 dollar aan waardebonnen geschonken. Ongeveer 20 procent van de bezoekers aan New York is afkomstig uit het buitenland. Het aantal buitenlandse toeristen steeg volgens Bloomberg vorig jaar met 4 procent. Groot-Brittannië is het belangrijkste land van herkomst. New York is de meest populaire stadsbestemming van de Verenigde Staten, gevolgd door Orlando en Las Vegas. Het toerisme is voor Bloomberg een strategie om de economie van de stad, die vooral steunt op de financiële wereld van Wall Street, te diversifiëren.

In de Amerikaanse staat Washington heeft koffieketen Starbucks een drive-in geopend die is opgebouwd uit vier scheepscontainers. De nieuwe vestiging moet bijdragen aan het milieubewust imago van de Amerikaanse keten. Bedrijfsarchitect Tony Gale ziet het project als een startpunt om duurzame bouwtechnieken aan te moedigen. Gale wijst erop dat scheepscontainers worden gebruikt koffie en thee van de verschillende bronnen over de hele wereld tot bij de verschillende vestigingen van de keten te krijgen. Door het gebruik van regenwater en een irrigatiesysteem moet de drive-in er ook in slagen om de waterconsumptie sterk te doen dalen. De Amerikaanse koffieketen maakt al gebruik van fairtrade producten en gerecycleerd materiaal voor zijn kartonnen bekers.

Het stadsbestuur van Rome is begonnen met het bestrijden van de kauwgomplaag die de Italiaanse hoofdstad al lang teistert. De schoonmaakdiensten besloten om elke dag ongeveer 15.000 kauwgom-resten van de straten en toeristische attracties te verwijderen. De actie werd op gang geblazen op Largo-Argentina, een historisch plein met de ruïnes van vier Romeinse tempels. De operatie kost het stadsbestuur van Rome volgens Piergiorgio Benvenuti, directeur van het vuilnisbedrijf Ama, één euro per verwijderd exemplaar. De slechte hygiëne van Rome is één van de meest gehoorde klachten van toeristen. Het stadsbestuur heeft er het voorbije jaar al wel voor gezorgd dat het straatvuilnis vaker wordt opgehaald. Het duurt bijzonder lang vooraleer kauwgom op een natuurlijke manier wordt afgebroken.

Het Amerikaanse sieradenmerk David Yurman heeft het topmodel Kate Moss beschuldigd van plagiaat. Moss zou de jongste lentecampagne van Yurman, waaraan het model zelf heeft meegewerkt, hebben nagebootst voor haar eigen sieradenlijn voor het luxemerk Fred Leighton. Opgemerkt wordt dat de campagnefoto's van Leighton, genomen door fotografe Sonia Sieff, beschamend veel lijken op het materiaal dat door Yurman werd gebruikt. Een groot deel van de foto's is volgens David Yurman bijna niet te onderscheiden van de campagnebeelden die hij door fotograaf Peter Lindbergh liet nemen voor zijn lentecollectie van vorig jaar. Yurman stelde het als marktleider wel gewend te zijn om te worden gekopieerd en zegt ervan overtuigd te zijn dat ook de klant het onderscheid zal maken.

Het Finse designmerk Iittala heeft een bijzondere editie van het bekende Teema-servies van ontwerper Kaj Franck op de markt gebracht. Het servies wordt traditioneel alleen in een witte, zwarte of blauwe kleur aangeboden, maar is door Iittala uitzonderlijk ook in turquoise, parelgrijs en terracotta op de markt gebracht. Daarmee wil Iittala hulde brengen aan de beroemde Finse designer, die vorig jaar zijn eeuwfeest zou hebben gevierd. Kaj Frank was één van de grondleggers van het Finse design en leidde verschillende generaties Finse ontwerpers op. Het Teema-servies werd door Franck zestig jaar geleden gelanceerd. De ontwerper overleed op het einde van de jaren tachtig. Het Design Forum Finland rijkt nog jaarlijks een prijs uit aan een designer die de geest van Franck verderzet.

De piloten van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia blijven zich verzetten tegen de oprichting van een lowbudget-carrier. De piloten vrezen dat het opzetten van de nieuwe budgetmaatschappij zal leiden tot banenverlies onder het bestaande personeel. Het verzet leidde tussen kerstmis en nieuwjaar tot een staking waardoor Iberia tot een derde van zijn vluchten moest schrappen. Het was de derde keer in korte tijd dat de piloten het werk neerlegden uit verzet tegen de komst van Iberia Express, die de kosten zou drukken door het inzetten van jonge piloten en cabinepersoneel met een lager salaris. Iberia heeft gezegd niet van plan te zijn in het personeelsbestand te snijden. Iberia Express zou dit jaar van start moeten gaan.

Autobouwer Honda 1.055 wagens vernietigd die in oktober beschadigd waren geraakt bij de overstromingen in Thailand. De auto's waren gemaakt in het Rojana Industrial Park in Ayutthaya, 100 kilometer ten noorden van Bangkok. Honda moest de productie stil toen het industriepark dreigde onder te lopen. Veel nieuwe wagens konden naar veilig gebied verhuisd worden, maar 1.055 exemplaren raakten beschadigd door het water. Het is nog niet duidelijk wanneer de site zal worden heropgestart. De fabriek kan normaal 240.000 wagens per jaar assembleren en is daarmee de tweede grootste autofabriek van Thailand. Honda benadrukte niet van plan te zijn om zijn productie uit Thailand terug te trekken.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home