Nieuwsoverzicht
De Franse president Nicolas Sarkozy heeft in zijn nieuwjaarstoespraak op televisie de ratingagentschappen en de financiële markten gewaarschuwd. Sarkozy stelde de negatieve gevolgen niet te onderschatten die de ratingbureaus en de financiële markten kunnen hebben op Franse economie, maar er zal volgens de president niet toegelaten worden dat zij het beleid van Frankrijk zouden gaan bepalen. Frankrijk dreigt, net als andere landen in de eurozone, zijn hoogste rating bij de kredietbeoordelaars kwijt te raken. Sarkozy heeft van het behoud van die rating zijn prioriteit gemaakt. De president stelde verder dat de eurocrisis dertig jaar van wereldwijde wanorde op het vlak van economie, handel en monetair beleid sanctioneert. Hij waarschuwde ook dat die crisis nog niet voorbij is.
De Griekse premier Lucas Papademos heeft zijn landgenoten opgeroepen de pijnlijke inspanningen voort te zetten om hun land er weer bovenop te krijgen en zo een catastrofaal faillissement en een exit uit de euro te vermijden. De Griekse premier gaf aan dat een zeer moeilijk jaar - gekenmerkt door noodzakelijke, maar pijnlijke maatregelen - achter de rug is, maar ook het nieuwe jaar een moeilijke periode wordt. De eerste minister riep alle politieke krachten op zich verantwoordelijk op te stellen en samenwerkingszin aan de dag te leggen. Papademos kwam in november aan het hoofd te staan van een nieuwe Griekse regering en moet zijn land door een enorme schuldencrisis leiden. Volgens hem wordt het komende trimester cruciaal voor het land.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel verwacht dat het nieuwe jaar zich voor de eurozone nog moeilijker aandient dan de voorbije periode, zelfs al heeft het Duitse volk volgens haar goede redenen om vertrouwen te hebben. Dat heeft Merkel gezegd tijdens haar nieuwjaarsspeech op de Duitse televisie. Merkel pleitte ook voor het Europese project, dat de regio volgens haar sinds een halve eeuw vrede, gerechtigheid, mensenrechten en democratie schenkt. Volgens Merkel zal Europa versterkt uit de huidige crisis komen, zelfs al moet er volgens haar nog een lange weg met valkuilen worden afgelegd. Toch heeft de Duitse bevolking volgens de bondskanselier alle redenen om vertrouwen te hebben, verwijzend naar de betere Duitse economische conjunctuur in vergelijking met sommige andere Europese lidstaten.
De Nederlandse financiële dienstverlener ING Groep heeft de verkoop van zijn Zuid-Amerikaanse verzekeringsactiviteiten aan het Colombiaanse concern Grupo de Inversiones Suramericana (Gruposura) afgerond. De divisie telt ongeveer 7.000 werknemers en heeft 10 miljoen klanten in Chili, Colombia, Mexico, Uruguay en Peru. De divisie maakte vorig jaar 192 miljoen euro nettowinst. Met de deal, die een positief resultaat van 1 miljard euro oplevert, sluit ING het eerste deel af van de afsplitsing van zijn verzekeringsactiviteiten. Die maakt deel uit van de reorganisatie die de Nederlandse groep doorvoert, nadat het met overheidsgeld moest worden gered. In een volgende fase zal ING zijn Amerikaanse verzekeringstak naar de beurs brengen, net zoals de Europese en Aziatische verzekeringen.
Na meer dan 72 jaar verdwijnt de luchtvaartmaatschappij American Airlines (AA) van de beurs van New York. Dat is het gevolg van het feit dat het moederconcern AMR Corporation in november bescherming diende aan te vragen tegen zijn schuldeisers. American Airlines is de meest recente grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappij die een beroep moet doen op een gerechtelijk akkoord. American Airlines was de enige grote Amerikaanse maatschappij die nog geen gebruik had gemaakt van de procedure, die de concurrenten de kans heeft geboden om in hun dure pensioenplannen te snijden en de schulden te herschikken. Ook slaagde American Airlines er niet in om met de bonden een akkoord te sluiten over een sanering.
De failliete Zweedse autobouwer Saab praat met Turkije over een mogelijke doorstart van het bedrijf. Dat heeft het Duitse magazine Auto Motor und Sport gemeld. Volgens het management van Saab zou de Turkse overheid interesse hebben in een belang in het Zweedse bedrijf. Turkije beschikt zelf niet over een autoproducent, maar huisvest wel belangrijke fabrieken van buitenlandse autobedrijven zoals Ford, Fiat en Renault. De gesprekken bevinden zich volgens het magazine nog wel in een pril stadium. Volgens een aantal bronnen zou ook het Indiase industriële conglomeraat Mahindra & Mahindra zich bij de curatoren gemeld hebben. Mahindra kocht eerder dit jaar een meerderheidsbelang in de failliete Zuid-Koreaanse autoproducent Ssangyong.
De regering van de Malediven heeft de sluiting van de wellnesscentra in luxehotels bevolen na protest van de oppositiepartij Adhaalath, een conservatieve religieuze beweging. Adhaalath had in de hoofdstad Malé gedemonstreerd omdat de saunacomplexen oorden van verderf zouden zijn en voor prostitutie gebruikt zouden worden. De toeristische sector hoopt dat de regering alsnog op haar beslissing zal terugkomen. Het toerisme is een bijzonder grote inkomstenbron voor de eilandengroep. Dit jaar ontvingen de Malediven meer dan 850.000 toeristen. Mohamed Nasheed, president van de Malediven, riep onlangs zijn landgenoten nog op het religieuze extremisme te verwerpen en de liberalere islam te volgen.
Qatar Holding, het investeringsvehikel van het emiraat Qatar, heeft zijn belang in de Franse industriële groep Lagardère verhoogd tot meer dan 10 procent. De Golfstaat wordt daarmee de grootste aandeelhouder in de noodlijdende Franse groep. Arnaud Lagardère heeft een belang van 9,62 procent in de Franse groep. Lagardère, actief in een brede waaier van sectoren, stond de voorbije maanden onder druk van verschillende aandeelhouders, nadat het bedrijf tot twee keer toe zijn winstverwachting had moeten verlagen. Qatar is altijd een trouwe bondgenoot geweest van de familie Lagardère. Qatar Holding heeft ook belangen in onder meer Hochtief (9,1 procent), Volkswagen (17 procent), Iberdrola (6,16 procent), Veolia Environnement (5 procent) en Vinci (10 procent).
In Japan is designer Sori Yanagi op 96-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een longontsteking. Yanagi ambieerde aanvankelijk een carrière als schilder, maar werd beïnvloed door het werk van de Franse architect Le Corbusier. Zijn aandacht als ontwerper richtte hij dan ook vooral op meubels en dagelijkse gebruiksvoorwerpen, zoals stoelen of keukengerei. Zijn stijl wordt vaak omschreven als Japans minimalistisch en sober. Faam als designer verwierf Yanagi met zijn ontwerp van de vlinderstoel, dat in 1957 op de Triënnale van Milaan aan de wereld werd voorgesteld en in de loop der jaren uitgroeide tot een designklassieker. De ontwerper richtte in het begin van de jaren vijftig ook het Yanagi Industrial Design Institute op en werd later directeur van het Museum voor Volkskunst in Tokio.
Denemarken neemt bij het begin van het nieuwe jaar voor een periode van zes jaar het voorzitterschap van de Europese Unie over van Polen. De Deense regering zegt daarvan gebruik te willen maken om bruggen te kunnen slaan tussen de eurolanden en de tien overige lidstaten van de Europese Unie. Na Hongarije en Polen wordt Denemarken de derde voorzitter die niet tot de eurozone behoort. Tijdens het Deens voorzitterschap zal de Europese agenda waarschijnlijk opnieuw in grote mate door de euro overheerst worden. Het einde van de schuldencrisis is nog niet in zicht en en ook de toekomst van de eenheidsmunt is nog niet zeker. Onvermijdelijk moet Denemarken zich ook buigen ook de loodzware besprekingen over de volgende meerjarenbegroting.
Frankrijk voert met de start van het nieuwe jaar een belasting op frisdranken met suiker of zoetstoffen in. Tegen de zogenaamde soda-taks waren meer dan zestig bezwaren ingediend, maar die werden door het Franse Grondwettelijk Hof allemaal afgewezen. Critici hadden er onder meer op gewezen dat de taks niet, zoals aanvankelijk was beloofd, dient om de strijd tegen overgewicht te voeren, aangezien ook light-dranken worden belast. Ook de onrechtvaardige benadeling van bepaalde productgroepen werd door de rechters afgewezen. De taks bedraagt 2 eurocent per blik, maar voor grote flessen van anderhalve liter zou de meerkost tot 20 eurocent kunnen oplopen. De Franse regering hoopt met de belasting jaarlijks 280 miljoen euro op te halen.
De Argentijnse regering heeft besloten om de verkoop van de iPhone van Apple en de Blackberry van Research In Motion voor onbepaalde tijd te laten verbieden. De maatregel zou moeten helpen om de Argentijnse economie te stimuleren. Bedoeling is dat het tijdelijk invoerverbod de lokale productie in de hand werkt en dus meer werk en inkomsten zouden kunnen worden gerealiseerd. Concurrenten zoals Nokia, LG Electronics, Motorola en Samung hebben wel een lokale productie in Argentinië, vanwaar de apparaten verdeeld worden over de rest van Zuid-Amerika. Apple en Blackberry hebben samen ongeveer 60 procent van de totale Argentijnse smartphonemarkt in handen.
De Verenigde Staten hebben 84 vierentachtig gevechtsvliegtuigen verkocht aan Saudi-Arabië. Met de verkoop van de F15-straaljagers is een bedrag van 22,8 miljoen euro gemoeid. In het contract is ook een upgrade voorzien van de zeventig exemplaren die het Saudische leger al in gebruik heeft. De transactie zou in de Verenigde Staten ongeveer 50.000 opleveren, maar wordt vooral gezien als een waarschuwing voor Iran. De verkoop van de gevechtsvliegtuigen maakt deel uit van een grotere wapendeal tussen de Verenigde Staten en Saudi-Arabië ter waarde van ruim 46 miljard euro. In dat contract zitten ook de levering van helikopters, raketten, bommen, radarsystemen en nachtkijkers vervat.
De Egyptische autoriteiten hebben een inval gedaan bij zeventien niet-gouvernementele instellingen en humanitaire organisaties. De autoriteiten zouden op zoek zijn geweest naar organisaties die geld uit het buitenland ontvangen zonder voorafgaand akkoord van de overheid aangevraagd te hebben. De autoriteiten wilden onder meer achterhalen of de organisaties geld geven aan oppositiegroepen en op die manier de aanhoudende protesten ondersteunen. De invallen leidden tot felle kritiek van onder meer de Verenigde Staten en de Europese Unie. De Egyptische militaire machthebbers hebben daarop toegezegd dat alle in beslag genomen goederen worden teruggegeven en dat er geen nieuwe huiszoekingen meer worden gedaan.
Tijdens de maand november hebben in de Verenigde Staten gemiddeld 375.000 inwoners per week een aanvraag voor een werkloosheidsuitkering ingediend. Dat is het laagste niveau in drie jaar tijd. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid. Die daling wordt gezien als een signaal dat de Amerikaanse arbeidsmarkt aan het herstellen is. Op het hoogtepunt van de recessie twee jaar geleden werden meer dan 600.000 aanvragen per week opgetekend. Tijdens de voorbije herfst heeft de Amerikaanse economie ongeveer 143.000 banen per maand gecreëerd. Dat betekende een verdubbeling tegenover de zomerperiode. Voor volgend jaar wordt een jobcreatie van 175.000 eenheden per maand verwacht.
Meer Nieuws
De Griekse premier Lucas Papademos heeft zijn landgenoten opgeroepen de pijnlijke inspanningen voort te zetten om hun land er weer bovenop te krijgen en zo een catastrofaal faillissement en een exit uit de euro te vermijden. De Griekse premier gaf aan dat een zeer moeilijk jaar - gekenmerkt door noodzakelijke, maar pijnlijke maatregelen - achter de rug is, maar ook het nieuwe jaar een moeilijke periode wordt. De eerste minister riep alle politieke krachten op zich verantwoordelijk op te stellen en samenwerkingszin aan de dag te leggen. Papademos kwam in november aan het hoofd te staan van een nieuwe Griekse regering en moet zijn land door een enorme schuldencrisis leiden. Volgens hem wordt het komende trimester cruciaal voor het land.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel verwacht dat het nieuwe jaar zich voor de eurozone nog moeilijker aandient dan de voorbije periode, zelfs al heeft het Duitse volk volgens haar goede redenen om vertrouwen te hebben. Dat heeft Merkel gezegd tijdens haar nieuwjaarsspeech op de Duitse televisie. Merkel pleitte ook voor het Europese project, dat de regio volgens haar sinds een halve eeuw vrede, gerechtigheid, mensenrechten en democratie schenkt. Volgens Merkel zal Europa versterkt uit de huidige crisis komen, zelfs al moet er volgens haar nog een lange weg met valkuilen worden afgelegd. Toch heeft de Duitse bevolking volgens de bondskanselier alle redenen om vertrouwen te hebben, verwijzend naar de betere Duitse economische conjunctuur in vergelijking met sommige andere Europese lidstaten.
De Nederlandse financiële dienstverlener ING Groep heeft de verkoop van zijn Zuid-Amerikaanse verzekeringsactiviteiten aan het Colombiaanse concern Grupo de Inversiones Suramericana (Gruposura) afgerond. De divisie telt ongeveer 7.000 werknemers en heeft 10 miljoen klanten in Chili, Colombia, Mexico, Uruguay en Peru. De divisie maakte vorig jaar 192 miljoen euro nettowinst. Met de deal, die een positief resultaat van 1 miljard euro oplevert, sluit ING het eerste deel af van de afsplitsing van zijn verzekeringsactiviteiten. Die maakt deel uit van de reorganisatie die de Nederlandse groep doorvoert, nadat het met overheidsgeld moest worden gered. In een volgende fase zal ING zijn Amerikaanse verzekeringstak naar de beurs brengen, net zoals de Europese en Aziatische verzekeringen.
Na meer dan 72 jaar verdwijnt de luchtvaartmaatschappij American Airlines (AA) van de beurs van New York. Dat is het gevolg van het feit dat het moederconcern AMR Corporation in november bescherming diende aan te vragen tegen zijn schuldeisers. American Airlines is de meest recente grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappij die een beroep moet doen op een gerechtelijk akkoord. American Airlines was de enige grote Amerikaanse maatschappij die nog geen gebruik had gemaakt van de procedure, die de concurrenten de kans heeft geboden om in hun dure pensioenplannen te snijden en de schulden te herschikken. Ook slaagde American Airlines er niet in om met de bonden een akkoord te sluiten over een sanering.
De failliete Zweedse autobouwer Saab praat met Turkije over een mogelijke doorstart van het bedrijf. Dat heeft het Duitse magazine Auto Motor und Sport gemeld. Volgens het management van Saab zou de Turkse overheid interesse hebben in een belang in het Zweedse bedrijf. Turkije beschikt zelf niet over een autoproducent, maar huisvest wel belangrijke fabrieken van buitenlandse autobedrijven zoals Ford, Fiat en Renault. De gesprekken bevinden zich volgens het magazine nog wel in een pril stadium. Volgens een aantal bronnen zou ook het Indiase industriële conglomeraat Mahindra & Mahindra zich bij de curatoren gemeld hebben. Mahindra kocht eerder dit jaar een meerderheidsbelang in de failliete Zuid-Koreaanse autoproducent Ssangyong.
De regering van de Malediven heeft de sluiting van de wellnesscentra in luxehotels bevolen na protest van de oppositiepartij Adhaalath, een conservatieve religieuze beweging. Adhaalath had in de hoofdstad Malé gedemonstreerd omdat de saunacomplexen oorden van verderf zouden zijn en voor prostitutie gebruikt zouden worden. De toeristische sector hoopt dat de regering alsnog op haar beslissing zal terugkomen. Het toerisme is een bijzonder grote inkomstenbron voor de eilandengroep. Dit jaar ontvingen de Malediven meer dan 850.000 toeristen. Mohamed Nasheed, president van de Malediven, riep onlangs zijn landgenoten nog op het religieuze extremisme te verwerpen en de liberalere islam te volgen.
Qatar Holding, het investeringsvehikel van het emiraat Qatar, heeft zijn belang in de Franse industriële groep Lagardère verhoogd tot meer dan 10 procent. De Golfstaat wordt daarmee de grootste aandeelhouder in de noodlijdende Franse groep. Arnaud Lagardère heeft een belang van 9,62 procent in de Franse groep. Lagardère, actief in een brede waaier van sectoren, stond de voorbije maanden onder druk van verschillende aandeelhouders, nadat het bedrijf tot twee keer toe zijn winstverwachting had moeten verlagen. Qatar is altijd een trouwe bondgenoot geweest van de familie Lagardère. Qatar Holding heeft ook belangen in onder meer Hochtief (9,1 procent), Volkswagen (17 procent), Iberdrola (6,16 procent), Veolia Environnement (5 procent) en Vinci (10 procent).
In Japan is designer Sori Yanagi op 96-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een longontsteking. Yanagi ambieerde aanvankelijk een carrière als schilder, maar werd beïnvloed door het werk van de Franse architect Le Corbusier. Zijn aandacht als ontwerper richtte hij dan ook vooral op meubels en dagelijkse gebruiksvoorwerpen, zoals stoelen of keukengerei. Zijn stijl wordt vaak omschreven als Japans minimalistisch en sober. Faam als designer verwierf Yanagi met zijn ontwerp van de vlinderstoel, dat in 1957 op de Triënnale van Milaan aan de wereld werd voorgesteld en in de loop der jaren uitgroeide tot een designklassieker. De ontwerper richtte in het begin van de jaren vijftig ook het Yanagi Industrial Design Institute op en werd later directeur van het Museum voor Volkskunst in Tokio.
Denemarken neemt bij het begin van het nieuwe jaar voor een periode van zes jaar het voorzitterschap van de Europese Unie over van Polen. De Deense regering zegt daarvan gebruik te willen maken om bruggen te kunnen slaan tussen de eurolanden en de tien overige lidstaten van de Europese Unie. Na Hongarije en Polen wordt Denemarken de derde voorzitter die niet tot de eurozone behoort. Tijdens het Deens voorzitterschap zal de Europese agenda waarschijnlijk opnieuw in grote mate door de euro overheerst worden. Het einde van de schuldencrisis is nog niet in zicht en en ook de toekomst van de eenheidsmunt is nog niet zeker. Onvermijdelijk moet Denemarken zich ook buigen ook de loodzware besprekingen over de volgende meerjarenbegroting.
Frankrijk voert met de start van het nieuwe jaar een belasting op frisdranken met suiker of zoetstoffen in. Tegen de zogenaamde soda-taks waren meer dan zestig bezwaren ingediend, maar die werden door het Franse Grondwettelijk Hof allemaal afgewezen. Critici hadden er onder meer op gewezen dat de taks niet, zoals aanvankelijk was beloofd, dient om de strijd tegen overgewicht te voeren, aangezien ook light-dranken worden belast. Ook de onrechtvaardige benadeling van bepaalde productgroepen werd door de rechters afgewezen. De taks bedraagt 2 eurocent per blik, maar voor grote flessen van anderhalve liter zou de meerkost tot 20 eurocent kunnen oplopen. De Franse regering hoopt met de belasting jaarlijks 280 miljoen euro op te halen.
De Argentijnse regering heeft besloten om de verkoop van de iPhone van Apple en de Blackberry van Research In Motion voor onbepaalde tijd te laten verbieden. De maatregel zou moeten helpen om de Argentijnse economie te stimuleren. Bedoeling is dat het tijdelijk invoerverbod de lokale productie in de hand werkt en dus meer werk en inkomsten zouden kunnen worden gerealiseerd. Concurrenten zoals Nokia, LG Electronics, Motorola en Samung hebben wel een lokale productie in Argentinië, vanwaar de apparaten verdeeld worden over de rest van Zuid-Amerika. Apple en Blackberry hebben samen ongeveer 60 procent van de totale Argentijnse smartphonemarkt in handen.
De Verenigde Staten hebben 84 vierentachtig gevechtsvliegtuigen verkocht aan Saudi-Arabië. Met de verkoop van de F15-straaljagers is een bedrag van 22,8 miljoen euro gemoeid. In het contract is ook een upgrade voorzien van de zeventig exemplaren die het Saudische leger al in gebruik heeft. De transactie zou in de Verenigde Staten ongeveer 50.000 opleveren, maar wordt vooral gezien als een waarschuwing voor Iran. De verkoop van de gevechtsvliegtuigen maakt deel uit van een grotere wapendeal tussen de Verenigde Staten en Saudi-Arabië ter waarde van ruim 46 miljard euro. In dat contract zitten ook de levering van helikopters, raketten, bommen, radarsystemen en nachtkijkers vervat.
De Egyptische autoriteiten hebben een inval gedaan bij zeventien niet-gouvernementele instellingen en humanitaire organisaties. De autoriteiten zouden op zoek zijn geweest naar organisaties die geld uit het buitenland ontvangen zonder voorafgaand akkoord van de overheid aangevraagd te hebben. De autoriteiten wilden onder meer achterhalen of de organisaties geld geven aan oppositiegroepen en op die manier de aanhoudende protesten ondersteunen. De invallen leidden tot felle kritiek van onder meer de Verenigde Staten en de Europese Unie. De Egyptische militaire machthebbers hebben daarop toegezegd dat alle in beslag genomen goederen worden teruggegeven en dat er geen nieuwe huiszoekingen meer worden gedaan.
Tijdens de maand november hebben in de Verenigde Staten gemiddeld 375.000 inwoners per week een aanvraag voor een werkloosheidsuitkering ingediend. Dat is het laagste niveau in drie jaar tijd. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid. Die daling wordt gezien als een signaal dat de Amerikaanse arbeidsmarkt aan het herstellen is. Op het hoogtepunt van de recessie twee jaar geleden werden meer dan 600.000 aanvragen per week opgetekend. Tijdens de voorbije herfst heeft de Amerikaanse economie ongeveer 143.000 banen per maand gecreëerd. Dat betekende een verdubbeling tegenover de zomerperiode. Voor volgend jaar wordt een jobcreatie van 175.000 eenheden per maand verwacht.
Meer Nieuws
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home