Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 31, 2011

Positief ouderschap oplossing voor humeurige kinderen

Gelukkige kinderen zijn een combinatie van genen en een goed ouderschap. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Denver. Het onderzoek toonde volgens de Amerikaanse onderzoekers aan dat ook kinderen met lagere serotonine-gehaltes in de hersenen, wat aanleiding zou kunnen zijn tot een negatievere houding, door een positief ouderschap toch in staat blijken te zijn om gelukkiger emoties te tonen. Zonder die ondersteunende ouderlijke invloed zouden die positievere emoties volgens de onderzoekers veel zeldzamer zijn.

Onderzoeksleider Benjamin Hankin, professor psychologie aan de University of Denver, trekt een vergelijking met gras en orchideeën. "Gras groeit overal, maar een orchidee is veel gevoeliger voor haar omgeving. Wanneer die omgeving negatief en bestraffend is, wordt de kans heel klein dat er een mooie orchidee gevonden zal kunnen worden." Kinderpsycholoog Marta Flaum zegt dat het onderzoek aantoont hoe belangrijk de omgeving is om een kind tot een gelukkig en succesrijk volwassene te laten ontwikkelen.

Hankin geeft toe dat de meeste mensen geen idee hebben of hun genen tot een lager serotonine-niveau bij hun kinderen zullen leiden. "Maar er moet wel een signaal worden opgevangen wanneer kinderen chronisch humeurig blijken te zijn," voert hij aan. "Men moet beseffen dat een positieve ouder een bijzonder grote impact kan hebben op kinderen met een moeilijk temperament." De onderzoekers waarschuwen wel dat elk kind voordeel haalt uit een warm en ondersteunend ouderschap.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home