Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 30, 2011

Muziek heeft verzachtende invloed op lichamelijke pijn

Muziek heeft een verzachtende invloed op lichamelijke pijn, vooral wanneer het slachtoffer zich grote zorgen maakt. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Utah. De onderzoekers merken op dat de resultaten van het onderzoek heel praktische toepassingen kunnen hebben. Voor angstige patiënten is het volgens hen zinvol om bij een bezoek aan bijvoorbeeld de tandarts een mp3-speler of videogame met geluid mee te nemen, aangezien daardoor ook het geluid van de instrumenten kan worden onderdrukt.

De onderzoekers stelden vast dat proefpersonen dankzij het concentreren op muziek minder last bleken te hebben van een pijnlijke vingerprik. "Naarmate de respondenten zich meer in de muziek inleefden, bleek het pijnniveau af te nemen," merkt onderzoeksleider David Bradshaw op. "Respondenten die de grootste vrees toonden voor de vingerprik, bleken ook het meeste voordeel te halen uit het luisteren naar muziek." In het onderzoek werd niet gekeken naar de soort muziek die gespeeld wordt.

"Het muziektype is niet zo belangrijk," voert Bradshow aan. "Veel belangrijker is dat de muziek erin slaagt om de aandacht van de patiënt vast te houden." Roger Fillingim, professor aan het college of Dentistry aan de University of Florida, merkt op dat de geneeskunde al langer beseft dat muziek bijzonder nuttig kan zijn en er vooral bezorgde patiënten probeerde mee gerust te stellen. Daarbij werd echter gedacht dat die pogingen door de angst van de patiënten teniet gedaan zouden worden, maar dit onderzoek toont volgens hem aan dat de vrees en de pijn daadwerkelijk kunnen worden afgebouwd.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home