Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 30, 2011

Nieuwsoverzicht

De Europese Commissie weigert de lonen van ongeveer 44.000 Europese ambtenaren te bevriezen. De lidstaten voeren echter aan dat in een crisis iedereen moet inleveren en zijn naar het Europees Hof van Justitie gestapt. De Europese Commissie wil vanaf januari het loon van zijn ambtenaren met 1,7 procent opdrijven. Het gaat om een automatische loonaanpassing, die elk jaar wordt berekend op basis van de evolutie van de koopkracht van ambtenaren in België en zeven andere West-Europese lidstaten en van de levensduurte in Brussel. De salarisverhoging stuit al maanden op hevig verzet bij de lidstaten, die vinden dat de eurocraten in tijden van crisis het goede voorbeeld moeten geven. Bij een gelijkaardig geschil vorig jaar werden de lidstaten in het ongelijk gesteld.

Inaki Urdangarin, de schoonzoon van de Spaanse koning Juan Carlos, is door onderzoeksrechter José Castro in Palma de Mallorca in staat van beschuldiging gesteld wegens corruptie. Urdangarin, een gewezen handbalkampioen, moet zich begin februari voor een verhoor melden. Centraal in de fraudezaak staat het Instituut Nóos, op papier een non-profitorganisatie waarvan Urdangarin in het midden van het voorbije decennium een tweetal jaar voorzitter was. Onderzoeksrechter Castro verdenkt Urdangarin en diens zakenpartner Diego Torres ervan een web van lege besloten vennootschappen opgezet te hebben rond dat instituut om zo miljoenen euro's naar belastingparadijzen te versluizen. Eerder al Torres was in staat van beschuldiging gesteld in de zaak.

De Italiaanse regeringsleider Mario Monti heeft een solidair, gemeenschappelijk en overtuigend antwoord van de Europese Unie gevraagd op de schuldencrisis. Dat heeft Monti gezegd in een reactie op de rente van 6,98 procent die Italië bij de uitgifte van 7 miljard euro obligaties op tien jaar moet betalen. De rente ligt slechts iets lager dan het recordniveau van 7,56 procent eind november. Monti benadrukte dat lichte daling weliswaar bemoedigd is, maar hij voegde er aan toe geen rechtvaardiging te zien voor het gigantische verschil tussen de Italiaanse en Duitse langetermijnrentes. Dat renteverschil bedraagt weer meer dan 500 basispunten. Monti merkte nog op het niet uitgesloten te achten dat Italië nog zwaardere inspanningen zal leveren om de schuldenberg af te bouwen.

Dit jaar is een record aan ivoren olifantentanden in beslag genomen. Dat heeft Traffic, de organisatie die strijd voert tegen wildhandel, bekend gemaakt. Er wordt opgemerkt dat er meer dan 23 ton slagtanden in beslag werden genomen. Dat vertegenwoordigt volgens Traffic minstens 2.500 dode dieren. Sinds het einde van de jaren tachtig is de handel in ivoor verboden om de jacht op olifanten te beperken. Maar illegaal wordt het product nog steeds massaal verhandeld. Een belangrijke markt is Azië, waar men gelooft dat ivoor geneeskundige krachten bezit. De meeste ivoor is afkomstig van Afrikaanse olifanten, met China en Thailand als bestemming. Dit jaar werden minstens dertien grote transporten onderschept. Dat betekent een verdubbeling tegenover vorig jaar.

Luchtvaartmaatschappij British Airways wil door middel van een nieuwe verf de brandstofkosten drukken. Dat heeft de Britse maatschappij bekend gemaakt. De nieuwe verf bestaat uit een polymeer die al op militaire toestellen gebruikt wordt. De verf moet de aërodynamica van het vliegtuig verbeteren en de afzetting van vuil en stof verhinderen. British Airways experimenteerde al met de verf op een Airbus A318 op de verbinding tussen Londen en New York. In de loop van het jaar stelde de maatschappij vast dat het toestel minder kerosine verbruikte dan een identiek toestel met een traditionele coating. Daarom wil de maatschappij het experiment uitbreiden met een Boeing B777, die tot een grotere categorie vliegtuigen behoort.

De Griekse regering wil de volgende drie maanden 150.000 nieuwe banen creëren. Dat heeft de Griekse eerste minister Lucas Papademos bekend gemaakt, benadrukkend dat de crisis en werkloosheid duizenden gezinnen hebben getroffen. Het plan zal zowat 900 miljoen euro kosten. Dat geld zal vooral komen van de Europese Unie, die prioriteit geeft aan gezinnen in nood. Ook de Griekse steden en gemeenten zullen worden betrokken in het plan, net als de orthodoxe kerk. De Griekse Centrale Bank schat dat zowat 500.000 mensen in gezinnen leven waar beide ouders geen werk hebben. De Griekse economie zal naar verwachting dit jaar met 5,5 procent krimpen en het werkloosheidscijfer staat momenteel op 18 procent.

Duitsland wil voor zwakke landen een nieuw Europees steunfonds opzetten met ongebruikte miljarden uit structuurfondsen van de Europese Unie voor regionale projecten. Sommige lidstaten van de Europese Unie hebben op dit ogenblik geen toegang tot bepaalde hulpfondsen, onder meer omdat ze geen geld hebben om projecten mede te financieren. In dat geval wordt het geld teruggegeven aan de donorlanden. De Duitse overheid wil nu dat deze middelen via een nieuw fonds worden ingezet om de concurrentiekracht en economische groei van zwakke landen aan te jagen. Het zou alleen gaan om geld uit Europese fondsen waartoe Griekenland, Portugal en Ierland geen toegang hebben gehad omdat ze met noodsteun gered dienden te worden.

De Spaanse economie is tijdens het laatste kwartaal van dit jaar gekrompen, in een context van sterke spanningen op de financiële markten en lagere wereldwijde groeiperspectieven. Dat blijkt uit voorlopige ramingen van de Spaanse centrale bank. De centrale bank stelde vast dat toerisme en export tekenen van verzwakking vertonen tegenover oktober, terwijl de Spaanse bevolking minder uitgeeft en investeert. Bovendien staat de Spaanse werkloosheid op het hoogste peil in vijftien jaar. De voorbije twee jaar kende de Spaanse economie een inkrimping met respectievelijk 3,7 procent en 0,1 procent. Dit jaar was er in het eerste en tweede kwartaal beperkte groei van respectievelijk 0,4 procent en 0,2 procent. In het derde kwartaal bleef het bruto binnenlandse product onveranderd.

Het aandelenpakket van beursgorilla Jacko, die zijn aandelen willekeurig kiest, heeft voor het eerst in twaalf jaar slechter gepresteerd dan de Amsterdamse index. Dat heeft de financiële website BeursGorilla bekend gemaakt. Jacko boekte dit jaar 45,2 procent verlies, terwijl op de Amsterdamse index een achteruitgang met 13,5 procent werd opgetekend. De Berlijnse gorilla Jacko stelde bij het begin van de eeuw zijn aandelenportefeuille samen aan de hand van bananen waarop een label met een aandeel hing. Tien willekeurig gekozen aandelen vormden zijn beginportefeuille. Inmiddels is de gorilla vervangen door een softwareprogramma dat het keuzegedrag van Jacko nabootst. De voorbije jaren deed Jacko het structureel beter dan de Amsterdamse index.

Het Franse modehuis heeft bij een federale rechter in New York een klacht neergelegd tegen de Amerikaanse filmstudio Warner Bros. De Franse handtassenproducent beschuldigt Warner Bros ervan in de komedie The Hangover een reistas in beeld te brengen en de kijker de indruk te geven dat het om een Vuitton-tas gaat, terwijl het in werkelijk een namaakproduct betreft. Louis Vuitton claimt dat de filmstudio bewust gebruik maakte van namaakbaggage van Diophy, een firma die momenteel door het Franse modehuis wordt vervolgd voor de International Trade Commission. Het Franse modehuis eist een grote schadevergoeding en wil dat alle kopieën van de film met de gecontesteerde scènes worden vernietigd.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton is bezorgd over de uitholling van de democratie in Hongarije. Dat heeft de Amerikaanse minister in een brief aan de Hongaarse premier Viktor Orban gezegd. Clinton had zich ook in juni tijdens een bezoek aan Hongarije al in die richting uitgelaten. Sinds Orban en zijn nationalistische partij Fidesz vorig jaar aan de macht kwamen, oogsten ze internationale kritiek door hun politieke inmenging te vergroten. Onder meer werd de persvrijheid ingeperkt en ook de macht van het grondwettelijk hof en de begrotingswaakhond werden ingeperkt. Met nieuwjaar wil Orban een nieuwe grondwet laten ingaan die onder meer de onafhankelijkheid van de Hongaarse centrale bank inperken.

In Spanje is een onderzoek geopend naar voormalig minister van transport José Blanco. De socialistische politicus wordt verdacht van corruptie. José Blanco zou voor 200.000 euro steekpenningen hebben aangenomen om een farmaceutisch contract toe te kennen. De betrokkenheid van Blanco werd bekend gemaakt door een zakenman die sinds mei in de Spaanse gevangenis zit. Blanco was een belangrijke figuur in de regering van José Luis Rodríguez Zapatero. Behalve minister van transport was hij ook woordvoerder en leidde hij vaak de persconferenties na de ministerraad. Blanco is nog altijd de tweede belangrijkste figuur van de Spaanse socialistische partij. De politicus ontkent zich schuldig gemaakt te hebben aan corruptie.

Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung wil de wereldwijde verkoop van mobiele telefoons volgend jaar met 15 procent opdrijven. Daarbij wordt een verkoop van 374 miljoen toestellen naar voor geschoven. Samsung wil die doelstelling realiseren door de nadruk nog meer te leggen op smartphones. Met de nieuwe doelstellingen loopt Samsung steeds verder in op marktleider Nokia. Die zou volgens consulent Strategy Analytics volgend jaar een terugval met 5 procent tot 399 miljoen eenheden moeten laten optekenen. Nokia ondervindt vooral op de smartphonemarkt hevige concurrentie van Apple en Samsung en heeft daardoor veel terrein verloren. Het bedrijf begon in februari een samenwerkingsverband met de Amerikaanse softwaregroep Microsoft.

In Duitsland is grootindustrieel Werner Otto (102) overleden. De industrieel is de grondlegger van het postorderbedrijf Otto Group en later de groep Einkaufs-Center Entwicklung (ECE), die zich specialiseert in de bouw en het beheer van winkelcentra in heel Europa. Werner Otto begon aan het einde van de tweede wereldoorlog een schoenenfabriek in Hamburg. Als gevolg van stevige concurrentie van fabrieken uit het zuiden van Duitsland werd het project een complete mislukking. Op het einde van de jaren veertig besloot Otto echter om schoenen per post te gaan versturen. Het bedrijf begon met vier werknemers, maar groeide uit tot een onderneming met vijftigduizend medewerkers. Het bedrijf boekte vooral succes buiten de grote steden.

De Russische vissersboot Sparta heeft twee weken geblokkeerd gezeten in het pakijs aan de Zuidpool. Het schip, met 32 bemanningsleden aan boord, sloeg lek na een aanvaring met een ijsberg op 3.700 kilometer ten zuidoosten van Nieuw-Zeeland. De bemanning pompte permanent het water overboord, maar slaagde er niet in het lek te dichten. Het duurde uiteindelijk tien dagen vooraleer echte hulp kon opdagen. Met behulp van de bemanning van de Zuid-Koreaanse ijsbreker Araon konden de vissers het lek voorlopig dichten. Dat gebeurde door het aanbrengen van een cementblok langs de binnenzijde van het schip. Op die manier werd de Sparta werd zo opnieuw zeevaardig, waarna hij door de Araon uit het pakhuis richting Nieuws-Zeeland werd begeleid.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home