Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 29, 2011

China schroeft exportquota zeldzame aardmetalen verder terug

China heeft aangekondigd zijn exportquota voor zeldzame aardmetalen terug te schroeven. De maatregel zou moeten toelaten om de prijs van de grondstoffen, die gebruikt worden in tal van technologische producten, op te drijven. China vertegenwoordigt ongeveer 97 procent van de productie van zeldzame aardmetalen. Twee jaar geleden besliste China echter de export van de grondstoffen te beperken, zodat de eigen economie meer kans zou krijgen om rond de aardmetalen zelf een industrie op te bouwen.

"Het Chinese ministerie van handel heeft nu bekend gemaakt dat tijdens de eerste helft van volgend jaar maximaal 10.546 ton zeldzame aardmetalen zullen mogen geëxporteerd worden," voert hij persbureau Associated Press aan. "Dat betekent een daling met 27 procent tegenover de quota voor de eerste helft van vorig jaar." De exportbeperkingen hebben een druk gelegd op de relaties van China met de Verenigde Staten, de Europese Unie, Japan en andere regeringen die de Chinese regering aansporen om de exportbeperkingen op te heffen.

Ondanks de beperkingen zijn de prijzen voor zeldzame aardmetalen gevoelig teruggevallen. Dat is te wijten aan de dalende vraag door de economische problemen in de Verenigde Staten en Europa. In oktober legde China aan de grootste producent van zeldzame aardmetalen al een exportverbod van één maand op om de prijzen opnieuw op te drijven. China maakte bekend tijdens de eerste elf maanden van dit jaar 14.750 ton uitgevoerd te hebben. Dat is slechts 49 procent van de jaarlijkse quota.

China maakte ook bekend dat slechts elf in plaats van zesentwintig bedrijven de toestemming zullen krijgen om zeldzame aardmetalen te exporteren.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home