Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 31, 2011

Nieuwsoverzicht

Hongarije heeft de controversiële wet goedgekeurd waardoor de regering de facto haar centrale bank muilkorft. Daarmee gaat de Hongaarse regering de confrontatie aan met de Europese Centrale Bank en het Internationale Monetaire Fonds, bij wie het land nochtans in november voor noodsteun aanklopte. Door de maatregel wordt de politieke afhankelijkheid van de Hongaarse centrale bank afgeschaft. De diplomatieke druk op de Hongaarse premier Viktor Orban was nochtans groot. Zowel de Europese Unie, de Europese Centrale Bank, de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton als het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hadden scherpe kritiek geuit op de wet, maar Orban legde die ongegeneerd naast zich neer.

Spanje stevent dit jaar op een tekort van 8 procent op de begroting af. Dat is gevoelig meer dan het tekort van 6 procent dat aan de Europese Unie was beloofd. Dat heeft de regering van de Spaanse premier Mariano Rajoy bekend gemaakt. De stijging van het begrotingstekort is vooral toe te schrijven aan de regionale en lokale besturen. Extra besparingen dringen zich volgens Rajoy dan ook op. Tot nu toe ging premier Mariano Rajoy ervan uit dat hij volgend jaar 16,5 miljard euro extra zou moeten besparen. Maar mogelijk komt dat bedrag gevoelig hoger te liggen. Om het tekort op te vangen zal in Spanje twee jaar lang een crisisbelasting worden geheven. Bovendien moeten de ministeries in hun respectievelijke bevoegdheidsdomeinen 8,9 miljard euro wegsnijden.

Dieter Hundt, hoofd van de Bundesverband der Deutschen Industrie (BDI), waarschuwt voor overdreven angst en pessimisme. In een interview met het persbureau Reuters stelde Hundt ervan overtuigd te zijn dat Duitsland niet in recessie zal gaan. Een recessie kan volgens hem ook een self fulfilling prophecy zijn en Hundt noemt het dan ook belangrijk om, ondanks de risico's en de zwakke economie, niet te vervallen in pessimisme. Hij verwijst onder meer naar de positieve trend in het Duitse vrachtvervoer en hij verwacht ook dat de arbeidsmarkt zich opnieuw positief zal ontwikkelen. Hundt hoedt zich wel voor nieuwe kredietproblemen. Gezien de toenemende kapitaalvereisten voor de banken verwacht hij mogelijk meer weigerachtigheid bij de banken om snel leningen te geven.

In de Russische stad Roslyakovo heeft brand gewoed aan boord van de Russische nucleaire onderzeeër Yekaterinburg. Negen brandweermannen liepen een rookintoxicatie op tijdens het blussen, maar mochten intussen het ziekenhuis verlaten. Voor de bevolking van Roslyakovo zou er geen enkel risico hebben bestaan. Tijdens het blussen bevond een deel van de bemanning zich nog aan boord, maar nadien zou iedereen de onderzeeër hebben verlaten. De hoeveelheid radioactiviteit in Roslyakovo zou volgens officiële bronnen ook binnen de normen zijn gebleven. De Yekaterinburg, een schip dat normaal gezien uitgerust is met intercontinentale ballistische raketten, vatte vuur in een droogdok in de marinebasis van Moermansk.

De Griekse krant Elefthérotypia heeft bij een rechtbank een speciale procedure aangevraagd voor bedrijven in financiële moeilijkheden. De procedure moet het bedrijf toelaten om, in akkoord met zijn schuldeisers, een herstructureringsplan aan te vatten om een faillissement te vermijden. Bij de krant werken ongeveer achthonderd journalisten, bedienden en technici. De krant is al een week niet meer verschenen door stakingen van het personeel, omdat de lonen sinds augustus niet meer uitbetaald zijn. De linkse Elefthérotypia, eigendom van de groep Tegopoulos, is één van de belangrijkste kranten van Griekenland. De krant werd in het midden van de jaren zeventig opgericht, één jaar na de val van de Griekse militaire junta. De krant was de voorbije drie jaar verlieslatend.

Wolfgang Schäuble, de Duitse minister van financiën, denkt dat de eurozone erin zal slagen om de crisis volgend jaar te boven te komen. Dat heeft Schäuble in een interview met de Duitse economische krant Handelsblatt gezegd. Schäuble gaf wel toe dat de problemen in bepaalde landen van de eurozone bijzonder groot zijn en dat het oplossen van die problemen een proces van lange adem zal zijn. Hij voegde er echter aan toe te denken dat de komende twaalf maanden het besmettingsgevaar geëlimineerd en de eurozone gestabiliseerd zullen kunnen worden. De Duitse minister riep nog eens op tot een snelle mogelijke invoering van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), de opvolger van het tijdelijke Europese Financiële Stabiliteitsfonds (EFSF).

De Duitse autobouwer Volkswagen heeft door de integratie van dochterondernemingen en de stijgende autoverkoop dit jaar zijn personeelsbestand zien stijgen tot een half miljoen mensen. Met de integratie van vrachtwagenfabrikant MAN kwamen er ongeveer 50.000 werknemers bij. De integratie van sportwagenbouwer Porsche zorgde voor een extra uitbreiding van 20.000 werknemers. Bovendien werden dit jaar 28.000 nieuwe banen gecreëerd, waaronder 7.000 extra werkplaatsen in Duitsland. De autobouwer maakte ook bekend dat zijn fabrieken over zeven jaar 25 procent milieuvriendelijker moeten zijn geworden. Daarbij wordt vooral gemikt op de consumptie van energie en water en de uitstoot van koolstofdioxide.

De Oekraïense oppositieleider Joelija Timosjenko is overgebracht naar de gevangenis waar ze haar gevangenisstraf zal uitzitten. De zwaar zieke Timosjenko werd tot zeven jaar gevangenis veroordeeld voor ambtsmisbruik. Timosjenko werd in een rolstoel de vrouwengevangenis van Kakhanovka, een middelzwaar beveiligd complex, binnengereden. De gevangenen werken er in kledingfabrieken van de overheid. De rechtbank in beroep bevestigde eerder nog de veroordeling van Timosjenko voor ambtsmisbruik in haar functie van premier twee jaar geleden. Timosjenko zou haar land financieel benadeeld hebben bij het afsluiten van een gasverdrag met Rusland. Velen noemen de veroordeling van Timosjenko echter een politieke afrekening door huidig president Victor Janoekovitsj.

Een aantal potentiële kopers heeft interesse betoond in de failliet verklaarde Zweedse autoconstructeur Saab of in delen van het bedrijf. Volgens de curatoren is het niet uitgesloten dat er een transactie uit de bus komt waardoor bepaalde activiteiten kunnen worden voortgezet. Saab Automobile werd eerder deze maand failliet verklaard, na een negen maanden durende strijd van de Nederlandse eigenaar, Swedish Automobile, om de constructeur drijvende te houden. Sinds de maand april waren er vrijwel geen auto's meer gebouwd en diverse reddingspogingen bleven zonder resultaat. De curatoren maken gewag van een aantal binnenlandse en buitenlandse overnamekandidaten. Er zou onder meer interesse zijn vanuit India en Turkije.

Het automerk Chevrolet, de belangrijkste dochter van de Amerikaanse autoconstructeur General Motors, stevent af op het beste verkoopjaar uit zijn geschiedenis. In de eerste elf maanden van het jaar werden wereldwijd al 4,8 miljoen wagens van Chevrolet verkocht. Naar eigen zeggen wordt elke 6,6 seconden ergens in de wereld een Chevrolet verkocht. In de eerste elf maanden was het merk erin geslaagd zijn wereldwijd marktaandeel met bijna een 0,5 procentpunt op te trekken tot 6,21 procent. Chevrolet is niet langer een typisch Amerikaans merk, maar profileert zich meer en meer als een wereldmerk, naar het voorbeeld van Ford, Volkswagen of Toyota. De export vertegenwoordigt inmiddels 60 procent van de totale verkopen.

China heeft voor het eerst officieel bevestigd dat het, in navolging van de Verenigde Staten, een mens op de maan wil brengen. Chinese experts denken dat het zeker tot het volgende decennium zal duren voor een Chinees effectief voet zal kunnen zetten op de maanbodem. De volgende vijf jaar wil China zich voorbereiden door nieuwe satellieten en een bemand ruimtestation in een baan rond de aarde te brengen. Over vijf jaar hopen de Chinezen ook ervaring op te kunnen doen met onbemande maanmissies. Het is inmiddels bijna veertig jaar geleden dat Apollo 17 de laatste astronauten naar de maan bracht. Daarmee werd een punt gezet achter drie jaar bemande Amerikaanse maanlandingen.

De Franse president Nicolas Sarkozy werkt een aantal sociale maatregelen uit, bedoeld om de oplopende werkloosheid in Frankrijk in te dijken. Dat hebben bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gemeld. Volgens de krant profiteert de Franse regering van de vakantieperiode om een sociale hervorming uit te werken waarbij de lonen kunnen dalen ten voordele van een grotere werkzekerheid. Bij teruglopende volumes en bestellingen zouden bedrijven door looninleveringen bij hun werknemers het aantal ontslagen kunnen beperken. De overheid zou bijspringen met tegemoetkomingen. Op langere termijn zou de Franse overheid ook een debat willen starten over flexibeler werktijden. Er worden wel vragen gesteld op de eventuele financiering van de plannen.

De wereld hoeft geen toenadering te verwachten tussen Noord-Korea en Zuid-Korea. Dat heeft de Noord-Koreaanse regering onder leiding van de pas aangetreden Kim Jong-un aangekondigd. Het beleid van de overleden Kim Jong-il wordt onverminderd doorgezet. Daarmee werd een dooi in de ijzige relaties met Zuid-Korea en de rest van de wereld uitgesloten. Daarbij werd zwaar uitgehaald naar Zuid-Korea en dienst president Lee Myung-Bak. De weigering van Zuid-Korea om een officieel rouwbezoek te brengen na de dood van Kim Jong-il werd een onvergeeflijke zonde genoemd. Daarvoor werden vergeldingen aangekondigd. Het is niet bekend op welke manier Noord-Korea zijn zuiderburen wil straffen.

Deutsche Telekom en zijn Hongaarse dochter Magyar Telekom betalen de Amerikaanse autoriteiten 95,2 miljoen dollar in een schikking over vermeende corruptie in Montenegro en Macedonië. Het Amerikaanse ministerie van justitie en de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC) hadden een onderzoek geopend omdat Amerikaanse bedrijven door de corruptie benadeeld zouden zijn. Er kunnen tegen Deutsche Telecom sancties worden genomen en omdat het Duitse bedrijf op de beurs van New York staat genoteerd. Magyar Telekom zou naar verluidt tientallen miljoenen smeergeld hebben betaald aan regeringsfunctionarissen om concurrenten uit Macedonië weg te houden. Deutsche Telekom en Magyar moeten ook hun interne controleprocedures aanpassen.

De Chinese regering gaat de investeringen van buitenlandse autofabrikanten in China ontmoedigen om zijn eigen auto-industrie te ondersteunen. Het nieuws is een opdoffer voor westerse autofabrikanten. China is de grootste automarkt ter wereld en was lange tijd een van de weinige afzetmarkten die nog een stevige groei kenden. Enkele grote autofabrikanten - zoals General Motors, Honda en Volkswagen - hebben al lang productievestigingen in China. Een lokale productie is voor buitenlandse producenten een voorwaarde om ook wagens in China te mogen verkopen. China heeft de investeringen de voorbije zeven jaar aangemoedigd, onder meer door het toestaan van verlaagde invoertarieven voor machines. Die steun zal eind januari verdwijnen.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home