Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 07, 2012

Iraanse wetenschapper bouwt kleinste microfoon ter wereld

Wetenschappers aan de Noshirvani University of Technology in Iran zijn erin geslaagd om een microfoon met een afmeting van amper een halve vierkante millimeter te bouwen. Daarmee heeft de Iraanse ontwikkelaar Bahram Azizollah Ganji een nieuw wereldrecord gevestigd. Met dergelijke afmetingen gaat volgens waarnemers een heel nieuwe sector van toepassingen open. Ook wetenschappers van het Duitse concern Bosch Sensortec zouden een exemplaar van ongeveer dezelfde afmetingen hebben gebouwd.

Er werden geen technische specificaties bekend gemaakt over de Iraanse ontwikkeling, maar wel wordt opgemerkt dat het apparaat extreem gevoelig is en goedkoop kan geproduceerd worden. Ook zou het energieverbruik bijzonder laag blijven. Op dit ogenblik hebben de kleinste microfoons nog altijd een minimum-afmeting van enkele millimeter, maar nieuwe ontwikkelingen zorgen ervoor dat er steeds meer vraag komt naar kleinere exemplaren.

"Onder meer kunnen kleine microfoons bijzonder nuttig zijn in een aantal medische toepassingen, zoals gehoorapparaten of hartbewaking," meldt het webmagazine ZDNet. "Maar de mogelijkheden van de nieuwe technologie gaan nog veel verder. Uiteraard wordt er automatisch gedacht aan spionage-activiteiten en bewaking, maar de technologie zou ook toelaten om veel kleinere smartphones te ontwikkelen." Volgens een aantal analisten werden er twee jaar geleden wereldwijd ongeveer 685 miljoen mini-microfoons verkocht.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home