Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 07, 2012

Intelligente landingstechnologie introduceert drones in commerciële luchtvaart

Wetenschappers aan de Queensland University of Technology werken aan de ontwikkeling van een informatica-systeem dat onbemande vliegtuigen kan toelaten om veiliger te landen, zodat hun commercieel gebruik zou kunnen worden uitgebreid. De Australische onderzoekers merken onder meer op dat onbemande vliegtuigen voorlopig niet in het commerciële luchtruim boven bevolkte gebieden kunnen worden ingezet omdat ze niet de mogelijkheid hebben om ander luchtverkeer op te merken en te ontwijken en in noodgevallen ook geen veilige landing kunnen maken.

Luis Mejias Alvarez, professor aan het Australian Research Centre for Aerospace Automation, wijst erop dat de vluchtplannen voor onbemande vliegtuigen vooraf worden vastgelegd, maar bij een noodgeval niet de mogelijkheid hebben om de veiligste landingsite te zoeken en te bepalen. "Meestal zullen de toestellen in een noodsituatie gewoon uit de lucht vallen," merkt de wetenschapper op. "Onbemande vliegtuigen moeten dan ook voorzien worden van een technologie met een hoger intelligentie-niveau, zodat er op die problemen wel kunnen inspelen."

Indien er een intelligente technologie kan ontwikkeld worden, komt commerciële luchtvaart met onbemande vliegtuigen volgens Alvarez al een grote stap dichterbij. "Het intelligente systeem zou bovendien ook een grote hulp kunnen zijn in de bemande luchtvaart," merkt hij nog op. "Piloten hebben in noodsituaties al hun aandacht nodig om het toestel onder controle te houden, zodat het moeilijk wordt om tegelijkertijd naar een veilige landingsplek te zoeken. Dat zou door de technologie kunnen worden overgenomen."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home