Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 07, 2012

Nieuwsoverzicht

Luchtvaartmaatschappijen hebben het voorbije jaar wereldwijd 2,7 miljard passagiers vervoerd. Dat betekent een stijging met 5,1 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft de International Civil Aviation Organization (ICAO) bekend gemaakt. De organisatie schrijft de stijging toe aan de wereldwijde economische groei. Toch waren er volgens de organisatie ook een aantal problemen die de groei hebben afgeremd, zoals de besparingen in Europese landen. Op de internationale vluchten nam het aantal passagiers met 7,4 procent toe. Die stijging zou vooral te danken zijn aan de opkomende markten. De grootste groei wordt opgetekend door maatschappijen uit het Midden-Oosten, gevolgd door Europese sectorgenoten. Vooral de budgetvliegers zouden hun marktaandeel hebben verhoogd.

Volkswagen, de grootste autofabrikant van Europa, heeft tijdens het voorbije jaar 5,1 miljoen wagens verkocht. Dat betekent een stijging met 13,1 procent tegenover het jaar voordien. In China werd een groei met 13,8 procent opgetekend tot 1,72 miljoen exemplaren. In de Verenigde Staten werd een stijging met 26,3 procent tot 324.000 eenheden geregistreerd. In Rusland nam de verkoop met 100 procent toe tot 118.000 exemplaren. De autobouwer maakte ook bekend in de Chinese stad Ningbo, gelegen in de oostelijke provincie Zhejiang, een nieuwe fabriek te zullen bouwen. De fabriek moet over twee jaar volledig operationeel zijn. De fabriek, een joint venture met het Chinese Shanghai Automotive, krijgt een capaciteit van 300.000 exemplaren per jaar.

De banken in de eurozone hebben opnieuw 455,3 miljard euro aan deposito's geplaatst bij de Europese Centrale Bank. Daarmee werd het oude record van 453,2 miljard euro, dat pas enkele dagen voordien werd opgetekend, gebroken. De enorme toename van de deposito's is een duidelijke graadmeter van het wantrouwen op de financiële markten. Banken vertrouwen hun overtollige middelen liever toe aan de Europese Centrale Bank dan ze tegen een hogere rente aan elkaar uit te lenen. Sinds augustus maken de Europese banken in toenemende mate gebruik van de eendagsdeposito bij de Europese financiële instelling, waarvoor een rentetarief van 0,25 procent geldt.

Het Amerikaanse concern Apple betaalt in een patentgeschil een vergoeding van 5 miljoen dollar aan het Taiwanese Elan Microelectronics Corp. Het Amerikaanse bedrijf, dat verwikkeld zit in veel rechtszaken over patenten, heeft besloten het dispuut met Elan te regelen met een minnelijke schikking en de onderlinge uitwisseling van patenten. Elan, producent van aanraakschermen en chips, dagvaardde Apple drie jaar geleden in de Verenigde Staten rond twee patentschendingen, waarop het Amerikaanse concern zelf met een klacht reageerde. Vorig jaar in juni oordeelde de Amerikaanse International Trade Commission nog dat Apple geen Amerikaanse handelswetten had geschonden, maar nu heeft het bedrijf toch een minnelijke schikking getroffen.

Ratingbureau Fitch heeft de kredietwaardigheid van Hongarije met één niveau naar beneden herzien. Daarmee krijgt het Hongaarse staatspapier bij het ratingbureau een rommelstatus. Aan die status worden bovendien negatieve vooruitzichten gekoppeld, zodat een verdere verlaging in de komende periode niet uitgesloten wordt geacht. Fitch heeft het in zijn motivatie over een onorthodox economisch beleid dat het land in een neerwaartse spiraal heeft gebracht. Dat beleid heeft volgens Fitch het vertrouwen van de investeerders ondermijnd en bemoeilijkt het bereiken van een akkoord met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie over mogelijke ondersteuning. De bureaus Standard & Poor's en Moody's hadden Hongarije al eerder gedegradeerd tot een rommelstatus.

Een correct verloningsbeleid in de banksector wordt de volgende jaren één van de prioriteiten van de European Banking Authority (EBA). Dat heeft de bankautoriteit in een mededeling naar aanleiding van eerste verjaardag bekend gemaakt. De crisis heeft volgens de bankautoriteit al bewezen dat een slecht uitgewerkt beloningsbeleid roekeloos gedrag uitlokt. Daarom moeten er volgens haar duidelijke regels worden vastgelegd voor de verloning in de sector. Met dat doel voor ogen wil de instelling de nodige data verzamelen om uiterlijk tegen eind volgend jaar tot bindende regels te komen. In zijn statement benadrukt de Europese toezichthouder nog dat hij de hoofdrol te willen spelen bij de uitwerking van de nieuwe regelgeving die Europa de banken wil opleggen.

In het onderzoek naar het afluisterschandaal naar de tabloid News of the World van Rupert Murdoch heeft de Britse politie Cheryl Carter, de voormalige persoonlijke assistente van hoofdredactrice Rebekah Brooks, opgepakt. De vrouw wordt ervan verdacht de werkzaamheden van het gerecht belemmerd te hebben en verdachte e-mails van News International te hebben laten verdwijnen. Het is de zeventiende arrestatie in het onderzoek naar de afgeluisterde telefoongesprekken bij de tabloid, die na het uitlekken van het schandaal werd opgedoekt. Brooks was na de eeuwwisseling drie jaar lang hoofdredactrice van News of the World. Drie jaar geleden kreeg ze de leiding over News International, de Britse afdeling van het mediarijk van Murdoch.

De Duitse overheid heeft geadviseerd goedkope borstimplantaten van de Franse firma Poly Implant Protheses (PIP) uit voorzorg te laten verwijderen. Eerder raadde ook de Franse overheid aan de implantaten te laten verwijderen omdat ze kunnen lekken. De Britse gezondheidsdiensten daarentegen roepen de implantaten niet terug. In maart vorig jaar haalden de Franse gezondheidsautoriteiten de PIP-implantaten van de markt. Het Franse bedrijf wordt ervan verdacht een minderwaardige gel te hebben gebruikt die tien keer goedkoper is dan de producten die normaal worden gebruikt. Wereldwijd zouden een half miljoen vrouwen een ongeschikt implantaat hebben gekregen.

Michael Woodford, die in oktober vorig jaar als chief executive werd ontslagen bij de Japanse camerafabrikant Olympus, geeft zijn strijd op om opnieuw aan het roer van het bedrijf te komen. Woodford, die in ongenade viel toen hij een gigantische fraude bij het bedrijf onthulde, verwijt de Japanse aandeelhouders van de groep dat ze de huidige bestuurders te veel steunen. Hij stuurt wel aan op een rechtszaak over zijn ontslag. In oktober kreeg Woodford door de voorzitter van Olympus ontslagen. Opgemerkt werd dat Woodford de Japanse tradities niet gerespecteerd zou hebben. Nadien bleek echter dat Woodford teveel vragen had gesteld over de bedenkelijke praktijken die het bedrijf hanteerde en waarbij beursverliezen werden toegedekt.

In Nederland zullen volgend jaar ongeveer 125 pensioenfondsen allicht moeten besparen. Dat heeft Klaas Knot, voorzitter van De Nederlandsche Bank, bekend gemaakt. Door de besparingen zouden de uitkeringen met gemiddeld 2,5 procent kunnen dalen. In totaal zouden 40 procent van de Nederlanders met pensioenrechten worden getroffen. Nederland telt in totaal ongeveer 450 pensioenfondsen. De Nederlandse pensioenfondsen zijn zwaar geraakt door de malaise op de financiële markten. Ook worden ze door de lage langetermijnrente met problemen geconfronteerd. Door de daling van de rente beschikken de fondsen over een lagere dekkingsgraad en moeten ze meer middelen in kas houden.

Alcoa, de grootste aluminiumproducent van de Verenigde Staten, heeft beslist om zijn productiecapaciteit met 12 procent te verlagen. De sector wordt geconfronteerd met een overcapaciteit, waardoor de prijzen gevoelig zijn gedaald. Het concern maakte bekend zijn smelter in Tennessee definitief te sluiten. Dat geldt ook voor twee van de zes lijnen in het Texaanse Rockdale. De productie lag er al enkele tijd stil. Met de ingreep schrapt Alcoa 291.000 ton van zijn jaarlijkse productiecapaciteit. Dat is goed voor een daling met 7 procent. Op korte termijn zal worden aangekondigd waar nog een bijkomende productiecapaciteit van 240.000 ton zal worden gesloten. Alcoa is de eerste smelter die in de productiecapaciteit snijdt. Verwacht wordt dat anderen zullen volgen.

In de Verenigde Staten werden tijdens de maand december 200.000 nieuwe banen gecreëerd. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van arbeid bekend gemaakt. In de privésector werden 212.000 banen gecreëerd. Bij de Amerikaanse overheid werd echter een terugval met 12.000 eenheden geteld. In de bouwsector werden 17.000 banen gecreëerd, nadat de werkloosheid de maand voordien er nog 12.000 eenheden was gegroeid. De groei is te danken aan het zachte winterweer in de Verenigde Staten, waardoor veel bouwprojecten doorgaan. De Amerikaanse werkloosheid daalde tijdens de maand december van 8,6 procent naar 8,5 procent. Dat is het laagste niveau sinds februari drie jaar geleden. Het voorbije jaar werden in de Verenigde Staten in totaal 1,6 miljoen extra banen gecreëerd.

Frankrijk wil niet wachten totdat alle landen van de Europese Unie een belasting op financiële transacties invoeren, maar zal snel zelf een dergelijke taks instellen. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy gezegd. De Europese Commissie heeft zich ook al uitgesproken voor de invoering van een transactietaks op de onderlinge handel tussen financiële instellingen. Die maatregel zou jaarlijks 57 miljard euro moeten opleveren. De Europese Commissie wil de belasting pas volgend jaar laten invoeren en zegt dat alle lidstaten moeten instemmen met de maatregel. Ook Duitsland is voorstander van een gezamenlijke invoering. Andere landen hebben zich daar inmiddels bij aangesloten. Vooral Groot-Brittannië verzet zich tegen de invoering van de maatregel.

De Britse premier David Cameron zal niet tolereren dat zonder Groot-Brittannië beslissingen worden genomen over de Europese eenheidsmarkt. Dat heeft Cameron in een Brits radiogesprek gezegd. Groot-Brittannië verzette zich op de jongste eurotop tegen strengere financiële normen. Daarop sloten de andere landen een intergouvernementeel akkoord zonder Groot-Brittannië. De Britse premier waarschuwde nu dat de beslissingen over de eenheidsmarkt door alle lidstaten gezamenlijk moeten worden genomen. Hij voegde er aan toe er alles te zullen aan doen om dat te verhinderen. Groot-Brittannië moet volgens Cameron een volledige zeggenschap hebben over de regels van de Europese eenheidsmarkt.

De Hongaarse premier Viktor Orban wil met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) snel tot een akkoord komen over nieuwe kredieten. Dat heeft Orban meegedeeld na afloop van een crisisberaad van zijn regering. Hongarije heeft een hulppakket tussen 15 miljard euro en 20 miljard euro gevraagd. Orban stelde dat er tussen zijn regering en de Europese Commissie onenigheid bestaat over het statuut van de Hongaarse centrale bank, maar dat meningsverschil zal volgens hem volgens de geplogenheden binnen de schoot van de Europese Unie worden opgelost. Orban herhaalde dat de nieuwe Hongaarse wetgeving de onafhankelijkheid van de centrale bank niet in gedrang brengt, zoals door critici wordt aangevoerd.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home