Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, January 06, 2012

Nieuwsoverzicht

De nieuwe Spaanse regering hoopt ruim 8 miljard euro binnen te halen door belastingfraude aan te pakken. Dat heeft de Spaanse vicepremier Soraya Saenz de Santamaria aangekondigd. Om het geld binnen te krijgen, wil het Spaanse ministerie van financiën onder meer het aantal belastinginspecteurs uitbreiden. In het kader van de fraudebestrijding wil de regering ook paal en perk stellen aan het contant betalen van grote bedragen. In het informele circuit gaat in Spanje veel geld om, te vergelijken met een kwart van het bruto binnenlands product. De voorbije jaren is herhaaldelijk geprobeerd de belastingontduiking tegen te gaan, maar dat heeft tot nu toe weinig succes opgeleverd. De Spaanse regering moet het begrotingstekort dit jaar van ruim 8 procent tot 4,4 procent terugbrengen.

In Japan zijn het voorbije jaar 2,69 miljoen nieuwe wagens verkocht. Dat betekent een daling met 16,7 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft de Japanse vereniging voor autodealers meegedeeld. De zware terugval is te wijten aan de gevolgen van de aardbeving en tsunami die Japan in maart vorig jaar hebben getroffen. De aardbeving in het noordoosten van Japan vernielde fabrieken en verstoorde de bevoorradingslijnen van de autosector. Ook het Japanse consumentenvertrouwen kreeg door de ramp een zware klap. In de loop van het jaar pikte het vertrouwen van de consumenten echter opnieuw op. Vanaf september werden in Japan weer meer auto's verkocht dan tijdens dezelfde periode het jaar voordien.

Philipp Hildebrand, de voorzitter van de Nationale Bank van Zwitserland, is in opspraak gekomen door het verhandelen van vreemde valuta door zijn echtgenote. Volgens Hildebrand toont de zaak echter vooral aan hoe slecht het gesteld is met het Zwitserse bankgeheim. Een werknemer van Bank Sarasin & Cie had aan de media gegevens gelekt over de familie van Hildebrand. Daardoor kreeg het imago van Hildebrand als behoeder van de frank een zware klap. Hildebrand zei echter te betreuren dat sommige kringen, die zich jarenlang als behoeders van het bankgeheim hebben gepresenteerd, nu datzelfde beginsel ernstige schade toebrengen uit politieke overwegingen. Op die manier brengen ze volgens Hildebrand heel Zwitserland schade toe. Concrete namen werden niet genoemd.

Het Europese Financiële Stabilisatiefonds (EFSF) is erin geslaagd om op de internationale markten een bedrag van 3 miljard euro op te halen. Volgens een woordvoerder van het fonds was er veel vraag naar de obligaties, zodat het vooropgestelde bedrag zonder enig probleem kon worden opgehaald. Een aantal bronnen maken gewag van 4 miljard euro. De extra financiële middelen moeten dienen om de steunprogramma's aan Ierland en Portugal deels te financieren. De obligaties hebben een looptijd van drie jaar. Er moet wel een gevoelig hogere rente worden betaald dan bij een gelijkaardige operatie vorig jaar. Het Europese fonds heeft zijn toprating te danken aan landen zoals Frankrijk en Duitsland, maar die rating dreigt wel verlaagd te worden.

De Franse schatkist heeft zoals gepland voor een bedrag van 7,96 miljard euro aan obligaties uitgegeven. In vergelijking met vorige veilingen is de rente licht gestegen. Er was ook minder vraag deze keer. De stijging van de rente komt niet onverwacht. Kredietbeoordelaars dreigen immers al enkele tijd in de Franse toprating te knippen. Het was voor Frankrijk de eerste veiling van het nieuwe jaar. Daarbij werd voor een bedrag van 4,02 miljard euro aan staatspapier verkocht met een looptijd van tien jaar. Daarbij moet een gemiddelde rente worden betaald van 3,29 procent. Begin december vorig jaar werden dergelijke obligaties nog tegen een rente van 3,18 procent geveild.

Ongeveer 10.000 werknemers van de Britse bank Royal Bank of Scotland (RBS), die voor 83 procent eigendom is van de Britse staat, lopen het risico hun baan te verliezen. De bank zou volgens een aantal bronnen immers bezig zijn met plannen om zich gedeeltelijk terug te trekken uit het zakenbankieren. Volgens de bronnen zouden de ontslagen vooral vallen in de divisie die adviseert over aandelenhandel. De Britse bank is er volgens de bronnen immers niet geslaagd om in die activiteiten een geloofwaardige speler te worden. Die situatie zou nog zijn verergerd door de Europese schuldencrisis en de hogere kapitaaleisen voor de banken. Het zou echter niet zeker zijn dat er uiteindelijk zoveel ontslagen zouden vallen.

De Duitse president Christian Wulff zegt er niet aan te denken ontslag te nemen. Wulff ligt onder vuur wegens een schimmige lening en omdat hij kranten bedreigde die met het nieuws uitpakten. In een televisie-interview gaf de president toe in de fout te zijn gegaan en spijt te hebben over zijn reactie, maar hij voegde er aan toe nooit gedacht te hebben aan ontslag. Half december pakte het populaire boulevardblad Bild uit met het verhaal dat Wulff vier jaar geleden een lening van 500.000 euro had gekregen van een bevriende zakenman Egon Geerkens. Nochtans had Wulff twee jaar geleden - toen hij nog minister-president van Nedersaksen - staalhard ontkend een zakelijke relatie te hebben met Geerkens.

Het noodlijdende Eastman Kodak zou zich voorbereiden om bescherming te vragen tegen zijn schuldeisers. Dat zouden een aantal bronnen tegenover de krant The Wall Street Journal hebben gezegd. Kodak kreeg zopas nog het dreigement dat zijn aandeel van de koerstabellen van de New York Stock Exchange zou worden geschrapt. Het bedrijf zou nog proberen om een pakket octrooien te verkopen, maar wanneer dat niet zou lukken, zou het gerechtelijk akkoord worden aangevraagd. Kodak staat al langer aan de rand van het faillissement. Het Amerikaanse bedrijf heeft immers de overstap naar de digitale fotografie compleet gemist. De omzet van Kodak is op vijf jaar tijd gehalveerd en het bedrijf blijft verlieslatend.

Amancio Ortega, eigenaar van de Spaanse kledingmultinational Inditex, heeft de Torre Picasso in Madrid overgenomen van het bouwconcern Fomento de Construcciones y Contratas (FCC). Met de transactie is een bedrag gemoeid van 400 miljoen euro. Met de aankoop verwerft Pontegadea, de investeringsmaatschappij van Ortega, één van de markantste gebouwen in het zakencentrum van de Spaanse hoofdstad. De kantoortoren is 157 meter hoog en herbergt diverse internationale bedrijven en financiële adviesbureaus. Vijf jaar geleden, voor de ineenstorting van de vastgoedmarkt, werd de waarde van de Torre Picasso geraamd op 850 miljoen euro. Ortega heeft verder ook vastgoed in Barcelona, Parijs, Londen, Rome, Lissabon, Berlijn, Milaan en New York.

Griekenland gaat in maart failliet als de vakbonden en de werknemers op korte termijn geen akkoord sluiten over lagere lonen. Dat heeft de Griekse premier Lucas Papademos na gesprekken met de sociale partners benadrukt. Griekenland kan volgens Papademos niet verwachten dat Europa een land blijft financieren dat zijn problemen niet aanpakt. De belangrijkste Griekse vakbond weigert voorlopig echter elke vorm van loondaling. De waarschuwing van Papademos valt niet toevallig net voor een nieuwe onderhandelingsronde midden januari met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds, de internationale geldschieters van Griekenland. Tegen begin maart heeft Griekenland naar schatting 14,5 miljard euro nodig, maar daarvoor worden zware saneringen verwacht.

De lidstaten van de Europese Unie zijn het principieel eens over een olie-embargo tegen Iran indien het land weigert samen te werken met de internationale gemeenschap in verband met zijn omstreden kernprogramma. Dat is in diplomatieke kringen gemeld. Een aantal belangrijke details moet eind deze maand nog beslecht worden door de ministers zelf, waarbij vooral zou moeten worden bekeken wanneer het embargo ingaat. De maatregel komt er na een oproep van de Franse minister van buitenlandse zaken Alain Juppé aan zijn Europese collega's. Juppé pleitte voor een verbod op de aankoop van ruwe olie en een bevriezing van de tegoeden van de Iraanse centrale bank. Griekenland voert grote hoeveelheden Iraanse olie in, maar ook Italië, Spanje en België zijn afnemers.

De Franse financiële groep Société Générale, de tweede grootste bank van Frankrijk, zal dit jaar 1.580 banen schrappen in zijn filiaal financiering en investering. Daarmee zou het personeelsbestand met ongeveer 10 procent worden afgebouwd. Op de Franse thuismarkt zouden 880 banen verdwijnen. Het besluit gaat niet gepaard met ontslagen voor het Franse personeel. Daarover werd met de vakbondsorganisaties een akkoord getekend, waarbij beloofd werd een reeks begeleidingsmaatregelen en sociale garanties voor de betrokken werknemers uit te werken. Door de omvang van de marktactiviteiten in te perken volgt de Société Générale het voorbeeld van zijn twee grote Franse concurrenten BNP Paribas en Crédit Agricole.

De voormalige Israëlische premier Ehus Olmert wordt opnieuw in verband gebracht met een groot corruptieschandaal. De politicus wordt ervan beschuldigd tijdens zijn tijd als burgemeester van Jeruzalem het voorbije decennium miljoenen smeergeld te hebben aangenomen in ruil voor een toestemming voor het omstreden Holyland-bouwproject. Lokale media omschrijven de affaire rond het bouwproject als één van de grootste corruptieschandalen uit de Israëlische geschiedenis. Naast Olmert moeten zich nog zeventien andere Israëlische afgevaardigden zich voor de rechter verdedigen. Olmert moet zich ook al voor andere beschuldigingen van corruptie voor de rechtbank verantwoorden. Olmert ontkent alle aantijgingen.

De Deense windturbinefabrikant Vestas heeft op minder dan drie maanden voor een tweede keer een winstwaarschuwing geven. Aanleiding zijn hogere ontwikkelingskosten voor een nieuwe turbine en enkele inkomsten die met vertraging zullen binnenlopen. De winstwaarschuwing wordt symptomatisch genoemd voor de sector van de alternatieve energie, die te kampen heeft met teruglopende investeringen, waarbij vooral overheden hun geplande projecten gevoelig terugschroeven. Vestas zegt dat er tijdens het voorbije jaar een omzet van ongeveer 6 miljard euro zal kunnen gerealiseerd zijn. Eind oktober werd nog gewag gemaakt van een omzet van 6,4 miljard euro. Het bedrijf geeft ook toe niet langer winstgevend te zijn.

De Spaanse banken moeten tot 50 miljard euro extra opzijzetten om hun balansen te saneren. Dat heeft de Spaanse minister van economie Luis de Guindos gezegd in een interview met de Financial Times. In de grote meerderheid van de gevallen kunnen de banken volgens de Spaanse minister zelf voor die provisies zorgen. Daarvoor moeten de instellingen volgens hem hun winsten aanspreken. Volgens de Guindos gaat het om een proces van verschillende jaren. De Spaanse banken hebben veel gebouwen gekocht, die hun waarde hebben verloren bij het uiteenspatten van de vastgoedballon van vier jaar geleden. Verschillende banken zijn al bezig hun kapitaal en stabiliteit te versterken, zoals gevraagd wordt door de Europese bankautoriteit.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home