Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, January 05, 2012

Analisten verwachten moeilijk jaar voor investeringsbanken

Er moet rekening mee gehouden worden dat de markt van de investeringsbanken dit jaar gevoelig zal inkrimpen. Dat merkt Margaret Doyle, columniste bij het persbureau Reuters, op. Doyle wijst er daarbij op dat de brutale marktomstandigheden bijna alle investeringsbanken het voorbije jaar tot belangrijke kostenbesparingen en afvloeiingen hebben verplicht. Om bij de striktere regelgeving nog altijd voldoende marges te behouden, zal er volgens haar nog meer moeten worden gesnoeid. Dat zou volgens Doyle een aantal kleinere spelers kunnen aanzetten om zich uit de markt terug te trekken.

"Tenzij de markt zich snel opnieuw herstelt, zouden vele kleinere investeringsbanken kunnen beslissen dat het beter is om zich helemaal uit de markt terug te trekken," voert de columniste aan. "Door de striktere regelgeving zou de gemiddelde return van de investeringsbanken volgens analisten van JP Morgan kunnen terugvallen tot 8,3 procent. Dat blijft verder onder de grens van 13 procent die noodzakelijk is om de kosten te kunnen dekken. Om dat vereiste niveau te halen, zouden de banken verplicht worden om nog verder te snoeien."

"Verwacht mag worden dat de meest kwetsbare groepen zich eerst zullen terugtrekken, al maakt niemand officieel gewag van dergelijke maatregelen," voert Doyle nog aan. "De analisten van JP Morgan schatten dat de inkomsten van Royal Bank of Scotland, UBS en Société Générale nauwelijks de helft bedraagt van de verdiensten van de marktleiders Goldman Sachs en Deutsche Bank. Ook het Japanse Nomura zou het lastig kunnen krijgen. De investeringsbank van de Japanse groep is in Europa al verlieslatend."

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home