Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, January 05, 2012

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse computerconcern Apple zou overwegen een bod uit te brengen op de uitzendrechten voor de Engelse voetbalcompetitie. Dat hebben Britse media bekend gemaakt. De rechten zouden het Amerikaanse concern moeten helpen om het project Apple TV echt van de grond te krijgen en bovendien de verkoop van de Pad in Groot-Brittannië te stimuleren. Het is niet duidelijk of Apple van plan is de rechten helemaal over te nemen van betaalzender Sky, die voor de huidige uitzendrechten ongeveer 1,9 miljard euro betaalde. Er zijn echter ook al andere kandidaten, waarbij onder meer de namen van de Amerikaanse sportzender ESPN en het Arabische televisiestation Al Jazeera worden genoemd. Internettelevisie kan een belangrijke nieuwe inkomstenbron worden voor het voetbal.

Chinese luchtvaartmaatschappijen zijn niet van plan om de heffing te betalen die de Europese Unie sinds begin januari heft op de uitstoot van vliegtuigen. Dat heeft de Chinese transportorganisatie, die de vier grote luchtvaartmaatschappijen van het land vertegenwoordigt, gemeld. De Chinese maatschappijen willen hun klanten geen extra geld aanrekenen voor de heffing. Connie Hedegaard, Europees Commissaris voor klimaat, wijst erop dat er boetes kunnen worden opgelegd aan luchtvaartmaatschappijen die de weigeren om de wet na te leven. De Europese Unie wil luchtvaartmaatschappijen met de wet aanzetten om zuiniger om te springen met brandstof. Amerikaanse en Canadese maatschappijen stapten eerder al naar de rechter, maar kregen daar geen gelijk.

De banken van de eurozone hebben 453,2 miljard euro gestald bij de Europese Centrale Bank (ECB). Daarmee sneuvelde het record van 452 miljard euro dat exact één week eerder werd gevestigd. De enorme toename van de deposito's is een duidelijke graadmeter van het wantrouwen op de financiële markten. Banken vertrouwen hun overtollige middelen liever toe aan de Europese Centrale Bank dan ze tegen een hogere rente aan elkaar uit te lenen. Eind vorig jaar leende de Europese nog voor bijna 500 miljard euro op drie jaar aan banken in de eurozone. Volgens analisten komt het grootste deel van dat bedrag nu opnieuw bij de Europese Centrale Bank terecht.

Mitt Romney heeft in de caucus in Iowa de eerste ronde van de republikeinse voorverkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap gewonnen. Uiteindelijk haalde Romney het met 30.015 stemmen. Daarmee kreeg hij de steun van 25 procent van de republikeinse kiezers. Nochtans haalde Romney slechts acht stemmen meer dan Rick Santorum. Ron Paul eindigde derde met 21 procent van de stemmen. Daarna kwamen Newt Gingrich (13 procent), Rick Perry (10 procent) en Michele Bachmann (5 procent). Na de uitslag maakt Bachmann bekend zich uit de strijd terug te trekken. Rick Perry kondigde aan zijn campagne te zullen herevalueren en nadien een beslissing nemen over het eventueel verder zetten van zijn campagne.

Een groeiend aantal bankiers in Groot-Brittannië overweegt naar de rechtbank te stappen als ze dit jaar niet de bonussen uitbetaald krijgen waarop ze menen recht te hebben. Onder zware druk van de publieke opinie en van de aandeelhouders besloten veel banken het voorbije crisisjaar te snijden in de bonussen voor hun werknemers. Dat is echter niet naar de zin van een groeiend aantal Britse bankiers, die steeds vaker naar advocatenkantoren zouden stappen om de bonussen te eisen waar ze volgens hen recht op hebben. Eén bankier zou al een schadevergoeding van 1,5 miljoen pond hebben geëist omdat zijn bonus over het voorbije jaar te laag geweest zou zijn.

Het Canadees bedrijf Research In Motion (RIM) verlaagt de prijzen voor zijn tabletcomputer PlayBook. Van sommige modellen wordt de prijs meer dan gehalveerd. Voor het topmodel van de Playbook moet nu nog een bedrag van 299 dollar betaald worden, terwijl het toestel oorspronkelijk tegen 699 dollar te koop werd aangeboden. Het apparaat zou niet alleen een geduchte rivaal moeten zijn voor de iPad waarmee Apple de tabletmarkt domineert, maar zou het Canadese bedrijf tegelijkertijd een nieuwe rendabele productlijn moeten opleveren. De smartphone BlackBerry dreigt immers het onderspit te delven tegenover de iPhone van Apple en tal van Aziatische smartphones. Eerder verlaagde ook Hewlett-Packard al de prijs voor zijn Touchpad-tablet.

Duitsland heeft voor de eerste keer dit jaar staatspapier geveild. Daarbij bleek dat er meer vraag was naar Duits staatspapier dan de overheid wenste op te halen. Uiteindelijk werd voor 5,14 miljard euro staatspapier geveild. Dat bedrag lag iets hoger dan de oorspronkelijke doelstelling. In november vorig jaar had Duitsland slechts 3,6 miljard euro opgehaald, terwijl er gemikt was op een bedrag van 6 miljard euro. Dit keer lag de vraag 1,3 keer zo hoog als het aanbod. Op de nieuwe obligatielening moet een rente van 1,93 procent worden betaald. In november lag de gevraagde rente op 1,98 procent. De Duitse rente blijft hiermee uitzonderlijk laag binnen de eurozone.

Verzekeraars hebben het voorbije jaar een recordbedrag aan vergoedingen moeten uitbetalen, onder meer te wijten aan de aardbevingen in Japan en Nieuw-Zeeland. Dat heeft herverzekeraar Munich Re bekend gemaakt. De economische schade bedroeg het voorbije jaar 380 miljard dollar. Het schadebedrag ligt bijna twee derde hoger dan het vorige record van 220 miljard dollar zeven jaar geleden. De verzekerde schade kwam vorig jaar uit op 105 miljard dollar, tegenover 101 miljard zeven jaar geleden. De zware aardbeving en tsunami in Japan in maart vorig jaar en de aardbeving in Christchurch in februari vertegenwoordigden twee derde van de schade. In totaal werden vorig jaar 820 rampdossiers vastgesteld, waarbij in totaal 27.000 dodelijke slachtoffers vielen.

Drie Zwitserse bankiers zijn in New York in verdenking gesteld omdat ze Amerikaanse belastingplichtigen hadden geholpen voor 1,2 miljard dollar aan activa te verbergen voor de fiscus. Dat heeft de procureur van Manhattan bekendgemaakt. Het is niet duidelijk of het trio zich in handen van het Amerikaanse gerecht bevindt. Er wordt enkel gepreciseerd dat het om Zwitserse onderdanen gaat. De naam van hun werkgever werd evenmin vrijgegeven. Uiteindelijk is gebleken dat de bankiers hebben gewerkt voor Wegelin, een bank die drie jaar geleden haar activiteiten in de Verenigde Staten heeft stopgezet. Onder meer zouden schermvennootschappen zijn opgezet in Liechtenstein, Panama en HongKong op te richten.

De Amerikaanse fototoestellenfabrikant Eastman Kodak, die met zware financiële problemen kampt, is door beursoperator New York Stock Exchange (NYSE) ingelicht dat hij niet langer aan de voorwaarden beantwoordt van bedrijven die op Wall Street genoteerd zijn. Het Kodak-aandeel noteerde gedurende dertig opeenvolgende handelsdagen onder het dollar. Dat leidt een procedure in voor de verwijdering van de New Yorkse beurs. Het bedrijf heeft nu zes maanden tijd om zich met de regels in orde te stellen. Kodak, dat de omschakeling naar digitale fotografie miste, noteert al drie jaar lang verliezen. Het bedrijf waarschuwde in november niet zeker te zijn de activiteiten te kunnen blijven financieren zonder verkoop van octrooien of een nieuwe schulduitgave.

De Federale Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, zal voortaan ook voorspellingen over de ontwikkeling van de rente publiceren. Dat blijkt uit de notulen van de vorige rentevergadering van de Fed in december. Uit de ramingen moet onder meer blijken op welke termijn het rentepeil mogelijk wordt gewijzigd. De centrale bankiers hopen hiermee meer inzicht te geven in de beslissingen van de Federal Reserve. Ben Bernanke, president van de Federal Reserve, ijvert al langere tijd voor een grotere openheid. In dat kader belegde hij vorig jaar voor het eerst ook een persconferentie om het rentebesluit van de Federal Reserve toe te lichten.

Het Britse farmabedrijf GlaxoSmithKline moet een geldboete van 230.000 dollar betalen wegens onregelmatigheden tijdens vaccinatietests voor ontstekingen van oren en longen op kinderen van arme Argentijnse gezinnen. Volgens de Argentijnse Nationale Administratie voor Medicijnen (Anmat) werden enkele fouten vastgesteld in de procedure om het akkoord van honderden gezinnen van bijna 14.000 Argentijnse kinderen. Daarom besliste de administratie om een geldboete op te leggen. Anmat geeft toe dat het vaccin is goedgekeurd en al in meer dan tachtig landen wordt gebruikt, maar benadrukt dat de legale voorwaarden voor de tests niet werden gerespecteerd. GlaxoSmithKline kondigde alvast aan in beroep te gaan tegen de beslissing.

De Amerikaanse bank JP Morgan is door een particuliere belegger voor het gerecht gedaagd. De man eist een schadevergoeding van 95 miljoen dollar wegens een vermeend valse voorstelling van zaken bij de verkoop van hypotheekgerelateerde effecten door de voormalige bank Bear Stearns, die door JP Morgan werd overgenomen. De bank wordt er ook van beschuldigd de informatiefiches van de onderliggende hypotheekleningen niet ter inzage te willen geven. De klacht werd ingediend door US Bancorp, die namens de koper optreedt. JP Morgan wilde geen commentaar kwijt over de zaak. Het is niet de eerste keer dat beleggers een bank voor het gerecht dagen omdat ze vinden verkeerd te zijn voorgelicht over risicovolle producten.

Scott Thomson, tot nu toe directeur van het online betaalbedrijf PayPal, wordt de nieuwe topman van het internetbedrijf Yahoo. De zoektocht naar de nieuwe topman heeft lang aangesleept. In september ontsloeg het internetbedrijf chief executive Carol Bartz, die er niet in slaagde om het bedrijf uit de schaduw van sectorgenoten zoals Google en Facebook te halen. Thompson moet proberen om meer bezoekers naar de websites van Yahoo lokken en nieuwe adverteerders aan te trekken om de daling in reclame-inkomsten tegen te gaan. Yahoo denkt verder ook na over een mogelijke verkoop of afsplitsing van grote delen van de onderneming. Scott Thompson stond drie jaar lang aan het hoofd van PayPal. In die tijd verdubbelde het aantal gebruikers van het systeem.

Het hof van beroep in Ecuador heeft bepaald dat het olieconcern Chevron een boete van 18 miljard dollar moet betalen voor het lozen van chemisch vervuild water in de Amazone tussen de eerste helft van de jaren zestig en het begin van de jaren negentig. Die lozingen gebeurden door Texaco, dat elf jaar geleden door Chevron werd overgenomen. Chevron was eerder in eerste aanleg veroordeeld tot het betalen van de boete, maar ging in beroep tegen het vonnis. De betrokken site van Texaco is inmiddels in handen van het Ecuadoriaanse staatsbedrijf PetroEcuador. Volgens Chevron is de uitspraak het zoveelste voorbeeld van een verregaande politisering en corruptie van het Ecuadoriaanse rechtssysteem. Het olieconcern zegt zich te beraden over verdere mogelijke stappen.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home