Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, January 04, 2012

Rusland verzet zich tegen erkenning Estse verzetstrijders

Rusland heeft Estland gewaarschuwd af te zien van een controversieel wetsvoorstel rond de erkenning van vrijheidsstrijders tijdens de tweede wereldoorlog. Esten die tijdens die tweede wereldoorlog met de Duitse Nazi-troepen hebben samengewerkt tegen de Sovjet-Unie zouden daardoor het statuut van vrijheidsstrijder kunnen krijgen. Rusland zegt dat het onaanvaardbaar zou zijn dat die wetgeving de veteranen van een divisie Waffen-SS die tegen het einde van de oorlog werd opgericht op bezet Sovjet-gebied, zou eren.

"Het is niet aanvaardbaar dat misdaden, gepleegd door Estse Nazi-collaborateurs, zouden worden erkend als een strijd voor nationale vrijheid," waarschuwde de Russische ambassade in Estland, een voormalige republiek van de Sovjet-Unie. Het ministerie van defensie van Letland wil het wetsvoorstel aan het parlement voorleggen. Eerdere pogingen zes jaar en twee jaar geleden om een gelijkaardige wet te stemmen, mislukten.

Mart Laar, minister van defensie van Estland, wijst de Russische betichtingen van de hand. "Het wetsvoorstel is gericht op iedereen die gewapend strijd heeft gevoerd voor de onafhankelijkheid van het land," aldus Laar. "Er is helemaal geen sprake van dat het wetsvoorstel specifiek is gericht op gewezen leden van de Waffen-SS. Estland heeft eerder al zowel het fascisme als het communisme veroordeeld en blijft ook bij die stelling. Het is echter niet goed voor het imago van Estland dat daarbij op een bepaalde manier aan stemmingmakerij wordt gedaan."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home