Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, January 04, 2012

Nieuwsoverzicht

De Indiase autobouwer Bajaj heeft, enkele dagen voor de start van het autosalon in New Delhi, zijn nieuwe model RE60 voorgesteld. De RE60 heeft een motor van 200 cc en haalt een topsnelheid van 70 kilometer, met een verbruik van slechts 2,5 liter benzine per honderd kilometer. Over de prijs van de RE60 wou Bajaj voorlopig geen verdere informatie kwijt, al speculeren een aantal media dat de nieuwe wagen goedkoper zal zijn dan de Tata Nano, op dit ogenblik met een prijs van 2.000 euro de goedkoopste auto van de wereld. De Tata Nano, eveneens van Indiase origine, werd drie jaar geleden gelanceerd, maar heeft door marketing-problemen en technische defecten nooit de verwachtingen kunnen oplossen. De RE60 werd ontwikkeld in samenwerking met Renault en Nissan.

Op het einde van vorig jaar telde Spanje 4,42 miljoen werklozen. Dat is een nieuw record. Dat blijkt uit cijfers van het Spaanse ministerie van arbeid. Tegenover de maand november van vorig jaar steeg de werkloosheid met 1.897 eenheden. Er zouden vooral banen zijn verdwenen in de industrie, de bouwsector en de diensten. In de landbouwsector kende het aantal werklozen daarentegen een daling. Engracia Hidalgo, Spaans staatssecretaris voor arbeid, weet de stijging van de werkloosheidscijfers niet alleen aan de conjuncturele verslechtering. Ook de onvolledige hervormingen van de arbeidsmarkt van de afgelopen maanden speelden volgens haar een rol. De maatregelen slaagden er volgens Hidalgo niet in de arbeidsmarkt te dynamiseren en te flexibiliseren.

Litouwen treedt over twee jaar wellicht niet toe tot de eurozone. Dat heeft de Litouwse presidente Dalia Grybauskaite bekend gemaakt. Het land voert de Europese eenheidsmunt waarschijnlijk pas over vier tot vijf jaar in. Een invoering over twee jaar is volgens de presidente voor Litouwen niet realistisch, verwijzend naar de schuldencrisis in Europa. Het gaat volgens haar zeker twee tot drie jaar duren voor het hele Europese huishouden weer op punt is gezet. Aanvankelijk wou Litouwen vijf jaar geleden, drie jaar na de toetreding tot de Europese Unie, al lid worden van de eurozone. Omdat de inflatie hoger opliep dan met Europa was afgesproken, moesten die plannen worden bijgesteld. De litas, de Litouwse munt is sinds tien jaar wel aan de euro vastgeklonken.

Het Britse olieconcern British Petroleum eist een schadevergoeding van 20 miljard dollar van de Amerikaanse onderaannemer Halliburton voor de olievlek die ontstond na de ontploffing op het platform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico bijna twee jaar geleden. British Petroleum wil naar eigen zeggen de uitgaven recupereren die moesten worden geïnvesteerd om de olievlek te reinigen en weg te werken. Het Britse concern zegt ook de verloren winsten van de Macondo-bron van Deepwater Horizon terugvorderen, alsook alle kosten en schade die haar werden toegeschreven in verband met het ongeval met het boorplatform en de olievlek die daarvan het gevolg was. British Petroleum zou al meer dan 14 miljard dollar hebben uitgegeven na het ongeval met het platform.

Venezuela wil aan het Amerikaanse concern Exxon Mobil slechts een compensatie van 225 miljoen dollar betalen voor de nationalisering van olieterreinen. Dat heeft het Venezolaanse staatsoliebedrijf Petróleos de Venezuela gezegd. Met dat bedrag blijft Venezuela een eind onder 908 miljoen dollar die een internationaal arbitragepanel naar voren had geschoven. Exxon had na de nationalisering van de terreinen vijf jaar geleden oorspronkelijk 12 miljard dollar gevorderd. Dat bedrag werd later tot 7 miljard teruggedrongen. Petroleos de Venezuela noemde die bedragen compleet overdreven en buiten elke logica. Maar ook het bedrag van het internationaal arbitragepanel kan volgens het Venezolaanse bedrijf nog gevoelig worden teruggedrongen.

Het Europese Financiële Stabilisatiefonds (EFSF) wil binnenkort een bedrag van 3 miljard euro ophalen met de uitgifte van obligaties met een looptijd van drie jaar. De rente van de obligaties is nog niet bekend. De opbrengst van de uitgifte zal gebruikt worden om de steunprogramma's aan Ierland en Portugal te financieren. Het Europese stabilisatiefonds gaf eerder al obligaties uit met een langere looptijd. De uitgifte van het schuldpapier wordt ondersteund door de lidstaten van de eurozone met garanties die oplopen tot 780 miljard euro. Het noodfonds heeft een leencapaciteit van 440 miljard euro. Enkele weken geleden waarschuwde het ratingbureau Standard & Poor's nog dat het Europese noodfonds zijn toprating zou kunnen verliezen.

De Franse olieconcern heeft een belang van 25 procent genomen in de Amerikaanse energiegroep Chesapeake Energy, de tweede grootste gasproducent van de Verenigde Staten en eigenaar van schaliegasvelden in de Amerikaanse staat Ohio. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,3 miljard dollar. Het Amerikaanse bedrijf hoopt de financiële middelen over twee jaar te kunnen gebruiken voor de start van de exploraties. De schaliegasvelden in Ohio beslaan in totaal 2.500 vierkante kilometer en liggen verspreid over tien counties. Het akkoord past volgens Total in de strategie van het Franse concern om te investeren in onconventionele gasvelden die een groot potentieel hebben.

Als Griekenland er niet in slaagt om tot een akkoord te komen over een nieuw steunpakket van 130 miljard euro, zal het land uit de eurozone moeten stappen. Dat heeft een woordvoerder van de Griekse regering gezegd. Deze maand onderhandelt de Griekse overheid met de Europese Unie, de Europese Centrale bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over een steunpakket van in totaal 130 miljard euro. Tot dusver werd in Griekenland weinig gesproken over een mogelijk gedwongen vertrek uit de eurozone. Griekenland moet in maart massaal veel middelen ophalen op de markten. Als er tegen dan geen akkoord is over het steunpakket, dreigt een faillissement. De Griekse politici wijzen erop dat een terugkeer naar de drachme nog veel zwaardere gevolgen zou hebben.

De Franse president Nicolas Sarkozy wordt in verband gebracht met een smeergeld-affaire rond de verkoop van oorlogsmateriaal aan Pakistan. Het dossier gaat terug tot het midden van de jaren negentig. Toen verkocht Frankrijk duikboten aan Pakistan. De verkoop ging gepaard met de betaling van officiële commissies, maar het Franse gerecht vermoedt dat aan de deal ook een circuit van illegale betalingen verbonden was. Het smeergeld zou hebben gediend om de presidentscampagne van de gewezen Franse premier Edouard Balladur te financieren. Die campagne werd geleid door Nicolas Sarkozy, die volgens een aantal getuigen daarvoor de Luxemburgse maatschappij Heine zou hebben opgericht. De Franse president heeft de aantijgingen altijd ontkend.

Europese banken hebben opnieuw 446 miljard euro ondergebracht bij de Europese Centrale Bank (ECB). Daarmee bedroegen de kortlopende deposito's bij de Europese instelling voor de zesde achtereenvolgende keer meer dan 400 miljard euro. Die grens werd op de vrijdag voor kerstmis voor het eerst in de geschiedenis van de eurozone overschreden. Bij de vorige melding van de Europese Centrale Bank, die betrekking had op de laatste handelsdag van vorig jaar, was nog sprake van een bedrag van bijna 414 miljard euro. De enorme toename van de deposito's is een duidelijke graadmeter van het wantrouwen op de financiële markten. Banken zetten hun overtollige middelen liever weg bij de Europese Centrale Bank dan ze tegen een hogere rente aan elkaar uit te lenen.

Amsterdam Schiphol Airport heeft vorig jaar een recordaantal van 49,8 miljoen passagiers ontvangen. Dat betekent een stijging met 10,2 procent tegenover het jaar voordien. Het vrachtvervoer bleef met 1,5 miljoen ton nagenoeg op hetzelfde niveau. In totaal werden 420.245 vliegbewegingen uitgevoerd. Dat betekent een stijging met 8,8 procent. Schiphol zegt door die stijging zijn marktaandeel in Europa verder uitgebouwd te hebben en op het gebied van passagiersaantallen opnieuw de vierde grootste luchthaven van Europa te zijn geworden. Voor dit jaar voorziet Schiphol een uitdagende periode, waarin een stabilisatie van het aantal passagiers en een inkrimping van het vrachtvervoer wordt verwacht.

In de Chinese provincie Henan hebben duizenden inwoners betoogd tegen malafide zakenlui die hen met beloftes van hoge rendementen geld wisten afhandig te maken en de spaarders berooid achterlieten. De betogers bestormden het treinstation van de stad Anyang en dreigden ermee naar Peking te trekken. De duizenden demonstranten werden opgewacht door tientallen agenten, die de bedoelingen van de betogers konden verijdelen. In september werden meer dan honderd mensen opgepakt en werd een onderzoek geopend naar meer dan veertig ondernemingen die verdacht worden van betrokkenheid bij dergelijke investeringsprojecten waarin miljoenen dollars omgaan. De autoriteiten beloofden dat de gedupeerden hun geld zouden terugkrijgen.

Het Amerikaanse productiehuis Paramount Pictures heeft vorig jaar een recordopbrengst van 5,17 miljard dollar. In totaal bracht de maatschappij vorig jaar zestien nieuwe films uit. De Amerikaanse thuismarkt vertegenwoordigde een omzet van 1,96 miljard dollar, terwijl de internationale markt een bedrag van 3,21 miljard dollar opleverde. Het grootste succes van het jaar was weggelegd voor 'Dark of the Moon', de derde film uit de Transformer-reeks. De film was de eerste productie die Paramount meer dan 1 miljard dollar opbracht. Andere hits waren 'Thor' en 'Ghost Protocol' uit de reeks Mission Impossible, de meest bekeken film tussen kerstmis en nieuwjaar. Paramount viert dit jaar zijn eeuwfeest.

In Nederland zijn het voorbije jaar 555.920 nieuwe wagens verkocht. Dat betekent een stijging met 15,2 procent tegenover het jaar voordien. Dat hebben de sectororganisaties Bovag en RAI bekend gemaakt. Vooraf was gerekend op een verkoop van ongeveer 5550.000 exemplaren. Tijdens de maand december werd echter een stijging met 52,5 procent tot 17.369 exemplaren geregistreerd. Dat heeft volgens de organisaties vermoedelijk te maken met de verwachting dat sommige auto's duurder zullen worden door veranderingen in de fiscale wetgeving. Volkswagen was met een marktaandeel van bijna 11 procent het voorbije jaar het bestverkochte merk van Nederland, gevolgd door Peugeot (8,3 procent), Renault (8 procent), Opel (7,42 procent) en Ford (7,28 procent).

De vooruitzichten voor de westerse biermarkt zijn bijzonder somber. Dat heeft Jorgen Buhl Rasmussen, topman van de Deense brouwer Carlsberg, gezegd. Volgens Rasmussen is het quasi uitgesloten dat de westerse biermarkt de volgende drie jaar opnieuw een groei zal kennen. Het is volgens hem waarschijnlijker dat de daling van de voorbije jaren nog zal worden versneld. Rasmussen wees erop dat de Europese consumenten zich bezorgd maken over hun tewerkstelling. Die onzekerheid weegt volgens hem op de consumptie. Eerder al had Rasmussen aangegeven dat Carlsberg zich voor volgend jaar voorbereidde op de slechtst denkbare marktomstandigheden. Daarop zou vooral met een kostencontrole worden geanticipeerd.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home