Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, January 06, 2012

Schrijven over belangrijke waarden heeft positieve impact

Vrouwen die over hun basiswaarden schrijven - zoals relaties, muziek of religie - blijken relatief gemakkelijker af te slanken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Waterloo en de Stanford University. Vrouwen met gewichtsproblemen die gedurende vijftien minuten per dag schreven over één van hun belangrijke basiswaarden, bleken na een periode van één tot drie maanden gemiddeld 3,41 pound afgeslankt te zijn, terwijl in de controlegroep gemiddeld 2,76 pond aan gewicht was bijgewonnen.

"Het eigenbeeld is bijzonder belangrijk," merken de onderzoekers Christine Logel en Geoffrey Cohen op. "De reflectie over belangrijke waarden kan blijkbaar een herstelproces op gang brengen. Mogelijk hebben de respondenten door hun mijmeringen over belangrijke waarden een goed gevoel gecreëerd, waardoor ze nadien niet hoefden te snoepen om zich goed te voelen. Daarmee is misschien een eindeloze cirkel doorbroken, waardoor ook de volgende dag niet meer de behoefte wordt gevoeld om te snoepen. Dat kan op enkele maanden tijd een groot verschil maken."

Eerdere studies hebben al aangetoond dat louter het denken over waarden een grote invloed kan hebben op situaties waarin mensen zich in hun integriteit bedreigd voelen. "Het is nog te vroeg om te bepalen of het experiment bij iedereen dezelfde positieve effecten tot gevolg zou hebben," geven de onderzoekers toe. "Maar het kan in ieder geval geen kwaad om af en toe de tijd te nemen om over belangrijke waarden na te denken en zich toe te leggen op activiteiten men in het dagelijkse leven belangrijk acht."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home