Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, January 06, 2012

Alarm over inkrimping grootste zoetwater-meer van China

De oppervlakte van het Poyang Lake, het grootste zoetwater-meer van China, is teruggezakt tot zijn kleinste omvang in vele jaren. Dat hebben waarnemers van de lokale hydrografische dienst bekend gemaakt. Het fenomeen is volgens hen te wijten aan een droogteperiode die al meer dan een decennium aansleept. De inkrimping van het meer betekent volgens hen een bedreiging voor het leefmilieu en het levensonderhoud van de lokale vissersbevolking. Het meer zelf mondt uit in de Yangtze, de langste rivier van China.

Het Poyang Lake, gelegen in de oostelijke provincie Jiangxi, heeft een normale oppervlakte van 344 vierkante kilometer. Dat is nu echter teruggevallen tot amper 183 vierkante kilometer. "Door de minimale regenval is het waterpeil van de Ganjiang, één van de vijf rivieren die het meer moet voeden, tot een absoluut laagtepunt gezakt," merken de lokale waarnemers tegenover het persbureau Xinhua op. Steden langs de Ganjiang zouden zich inmiddels al voorbereiden op mogelijke watertekorten.

Er wordt opgemerkt dat ook de menselijke activiteit, onder meer door uitgebreide baggerwerken aan de oorzaak van het probleem liggen. Onder meer zouden verscheidene constructie-projecten rond het meer, waaronder diverse commerciële sites en een internationaal resort, zijn opgestart. Het voorbije jaar zou de neerslag in Jiangxi 21 procent lager hebben gelegen dan de periode voordien. Het meer vormt een biotoop voor een half miljoen trekvogels. Het Poyang Lake telt ook de enige overlevende populatie van de bedreigde Siberische witte kraanvogel.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home